İçeriğe atla

Leş

Bir domuz leşi
Bir kurt, geyik leşi yerken
Koyun leşi

Leş (Farsça لاش (lāş veya lāşe), Grekçe νεκρός (nekrós)) kokuşmuş hayvan cesedidir.[1][2] Genellikle doğa tarafından henüz yok edilmemiş, çürümekte olan hayvan ölülerini tanımlamakta kullanılır. Cesedin çürümesiyle arta kalan maddeden zehir ve kuvvetli bir leş kokusu oluşur. Karkas sözcüğü ise hayvancılıkta iç organları çıkarılmış hayvanlar için kullanılır. İnsan dışındaki hayvanların kadavralarına veteriner hekimlerce uygulanan inceleme işlemine Nekropsi denmektedir.[3][4]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2021. 
  2. ^ TDK Güncel Türkçe Sözlük
  3. ^ Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü (PDF), 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 22 Kasım 2021 
  4. ^ Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü (PDF), 22 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF), erişim tarihi: 22 Kasım 2021 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pendik</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Pendik, İstanbul ilinin Anadolu Yakası'nda, Marmara Denizi'ne sahili olan ve Kocaeli Yarımadası'nda yer alan bir ilçedir. Güneydoğuda Tuzla, doğuda Kocaeli'nin Gebze ilçesi, kuzeyde Şile ve Çekmeköy, batıda Kartal, Sancaktepe ve Sultanbeyli, güneyde ise Marmara Denizi ile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Üniversitesi (), Ankara'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 13 Haziran 1946 tarihinde kabul edilen 4936 sayılı kanunla kurulmuştur. Cumhuriyet döneminde kurulan ilk üniversite olma özelliğini taşır.

<span class="mw-page-title-main">Fırat Üniversitesi</span> Elazığda kurulu devlet üniversitesi

Fırat Üniversitesi (FÜ), Elazığ'da yer alan bir devlet üniversitesidir. 11 Nisan 1975 tarihinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mehdi Eker</span> Türk siyasetçi ve veteriner hekim

Mehmet Mehdi Eker Kürt asıllı Türk siyasetçi ve veteriner hekim. Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanı.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner tıp</span> Hayvan hastalıkları ile ilgilenen tıp dalı

Veteriner tıp; hayvan hastalıkları, bozuklukları ve yaralanmalarının önlenmesi, teşhisi ve tedavisi uygulamalarının yanı sıra hayvan besleme, genetik ıslah, hijyen ve gıda güvenliği, salgın hastalıkların önlenmesi, insan ve çevre sağlığı konularıyla ilgilenen bir tıp alanıdır. Veteriner tıbbı, evcil ve vahşi tüm hayvan türlerini kapsayacak kadar geniştir. Veteriner tıp uygulamaları hayvan sağlığının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına da etki etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Akbaba</span>

Akbaba, Yeni dünya akbabaları (Cathartidae) familyasını ve atmacagiller (Accipitridae) familyasına ait Eski Dünya akbabaları (Aegypiinae) alt familyasını oluşturan leş yiyici kuşların ortak ismidir. Akbaba terimi belirli bir taksonomik grubu karşılamaz. Günümüzde 16'sı Eski Dünya'ya ve 7'si Yeni Dünya'ya ait 23 akbaba türü bulunur.

Abdülkadir Akcan, Türk veteriner hekim, akademisyen ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Ceset</span> Ölü bir insanın bedeni

Ceset veya naaş, ölü bir insanın bedeni. Aynı anlama gelen kadavra sözcüğü genelde tıbbî anlamda kullanılır. Cenaze töreni için hazırlanmış cesede cenaze denir.

<span class="mw-page-title-main">Sabire Aydemir</span> Türk veteriner hekim

Sabire Aydemir, Türk veteriner hekim.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekim</span> hayvan hastalıklarını tedavi eden uzman, doktor

Veteriner hekim ya da eski adıyla baytar, veteriner tıp uygulamalarını uzmanlıkla yapan ve insan harici hayvanların üremelerinin engellenmesi veya arttırılmasına, beslenmelerine, hastalıklarına, rahatsızlıklarına ve yaralanmalarına uzmanlıkla müdahale eden, koruyucu hekimlik uygulamalarıyla hastalıkları ve bozuklukları daha oluşmadan önleyen, hayvan hastalıklarının ve parazitlerin kontrol altına alınması için araştırmalar ve uygulamalar yapan, yaptığı çalışmalarla insan sağlığına da hizmet eden bir tıp mensubu. Veteriner fakültesinden mezun olarak ve ülkelere göre değişen şartları yerine getirerek unvan alırlar.

Veteriner sınıfı orduda subay düzeyinde görev yapan veteriner hekimleri, veteriner astsubayları, veteriner uzman erbaş, erbaş ve erleri kapsayan askeri bir sınıf. Genellikle askeri sağlık kuruluşlarına veya laboratuvarlara bağlı çalışırlar ancak direkt komutana bağlı olarak da çalışabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Askerî Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi</span>

Askerî Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi TSK'nın ihtiyacı olan Veteriner sınıfı Subayların, Astsubayların yanı sıra hayvan bakıcısı-eğiticisi-kullanıcısı Uzman Erbaş ve Erlerin eğitildiği, atlar ve köpekler gibi gösteri ve destek hayvanlarının yetiştirildiği ve eğitildiği, içerisindeki gelişmiş gıda kontrol laboratuvarı ile bölgesine laboratuvar hizmeti veren komutanlık. Kara Kuvvetleri bünyesindedir, Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunmaktadır.

Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi 2010 yılında üniversitenin merkez kampüsünde kurulmuştur. 2011-2012 yılında 51 öğrenci ile öğretime başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nekropsi (patoloji)</span> Hayvanlara uygulanan postmortem uygulama biçimi

Nekropsi ya da nekroskopi, necroscopie'den köken alır. İnsan dışındaki hayvanların kadavralarına veteriner hekimlerce uygulanan inceleme işlemidir.

Kanatlı hayvanlarda, etkeni Salmonella pullorum olan bir enfeksiyon hastalığı.

Kanatlı tifosu ya da Tavuk tifosu. Kanatlı hayvanlarda, etkeni Salmonella gallinarum olan bir enfeksiyon hastalığı.

Paratifo, kanatlılarda Salmonella pullorum ve Salmonella gallinarum dışında kalan hareketli Salmonella'ların oluşturduğu enfeksiyon hastalığı. Bu etkenlerle bulaşık hayvansal ürünlerin tüketilmesi, insanlarda gıda kaynaklı enfeksiyonlara sebep olmaktadır.

Hayvan ötanazisi bir hayvanı öldürme veya aşırı tıbbi önlemleri alıkoyarak ölmesine izin verme eylemidir. Ötanazinin nedenleri arasında tedavi edilemez hastalıklar, hayvanı desteklemeye devam edecek kaynakların olmaması veya laboratuvar test prosedürleri yer alır. Ötanazi yöntemleri, minimum ağrı ve sıkıntıya neden olacak şekilde tasarlanmıştır. Hayvan ötanazisi, hayvan katliamından ve haşere kontrolünden farklıdır ancak bazı durumlarda prosedür aynıdır. Hayvanda korku ve endişe oluşturmadan olabildiğince süratli yapılmalıdır. Ötanazi yapan kişiler kullanılan tekniklerin eğitimine, deneyime ve yeterli sertifikaya sahip olmalıdır. Böylece ötanazi ile hayvanın ızdırabı minimuma indirilir.

Anatomik Terapötik Kimyasal (ATC) Sınıflandırma Sistemi, ilaçların etkin maddelerini etki ettikleri organ veya sisteme ve terapötik, farmakolojik ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandıran bir ilaç sınıflandırma sistemidir. Amacı, ilaç kullanımını izlemek ve kaliteli ilaç kullanımını iyileştirmek için araştırmalara yardımcı olmaktır. İlaç tavsiyesi veya etkinliği anlamına gelmez. Dünya Sağlık Örgütü İlaç İstatistikleri Metodolojisi İşbirliği Merkezi (WHOCC) tarafından kontrol edilmektedir ve ilk olarak 1976 yılında yayınlanmıştır.

İstanbul'da, ordunun veteriner hekim ihtiyacını karşılamak üzere 1842 yılında açılmış askeri bir okul.