İçeriğe atla

Leçve

Leçve
Erkek
Dişi
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
Familya: Bovidae
Cins: Kobus
Tür: K. leche
Kobus leche
Gray, 1850

Metne bakınız.

Okavango Deltasında erkek sürüsü

Leçve (Kobus leche), boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Afrika'da yaşayan antilop türü.

Morfoloji

Boy uzunluğu 130–180 cm, omuz yüksekliği 85–110 cm, kuyruk uzunluğu 30–45 cm, ağırlığı 60–130 kg dır. Alt türüne bağlı olarak rengi değişkenlik gösterir: parlak kestane rengi (K. l. leche), kırmızı-kahverengi (K. l. kafuensis), siyah (K. l. smithemani). Sırt kısmı altın sarısı ve alt kısmı beyazdır. Genelde erkeğinin daha koyu bir rengi olamsına karşılık bu durum bazen değişebilmektedir. Uzun, iki yana açılan boynuzları sadece erkeğinde bulunur. Ön bacakları diğer birçok antilobunkinden daha uzundur ki, bu da sulak alanlarda uzun mesafe koşmasına yardımcı olur.

Habitat

Leçveler genelde sulak alanlarda bulunur ve su bitkileriyle beslenirler. Su dizlerine kadar gelirse bu onların düşmanlarından korunmasına yardımcı olur. Bacaklarındaki su geçirmez yapı sayesinde dizlerine kadar gelen suda bile 80 km hızla koşabilir. Leçveler gündüz ortaya çıkarlar. 400 ya da daha fazla kalabalık sürüler oluştururlar.Sürüler normalde bir cinsiyetten üyeler içerir, ancak çiftleşme döneminde iki cinsiyet karışık sürüler oluşturabilir.

Üreme

Üreme olgunluğuna dişiler 1,5, erkekler 2,5 yılda ulaşır. Gebelik süresi 7-8 ay olup tek yavru dünyaya getirirler. Yavrular 4 ay sonra sütten kesilir. Ömrü 15 yıldır.

Beslenme

Otlar ve su bitkileri ana besin kaynaklarıdır.

Düşmanları

Yırtıcı memeliler, aslan, pars, çita, sırtlan, Afrika yaban köpeği ve timsah ile piton ana düşmanlarıdır.

Yayılımı

Botsvana, Zambiya, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin güneybatısı, Namibya'nın kuzeydoğusu ve Angola'nın doğusunda, en çok Okavango Deltası'nda, Kafue Nehri Havzasında ve Bangweulu Sazlıklarında yayılım gösterir.

Alt türleri

  • Kobus leche leche
  • Kobus leche kafuensis
  • Kobus leche robertsi
  • Kobus leche smithemani

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Antilop</span> Otobur bir memeli hayvan

Antilop, Bovidae familyası içerisindeki 100 kadar otobur memeli türüne verilen addır. Zarif yapılı olan antiloplar da sığırlar gibi çift toynaklı ve geviş getiren hayvanlardandır. Bulunmuş fosiller bize Asya ve Avrupa'nın birçok yerinde antilopların yaşadığını söylemektedir. Buna karşılık antilop türlerinin çoğu Afrika'da, sadece 8 türü Asya'da yaşamaktadır. Kuzey Amerika'ya özgü olan Amerika antilobu ise adına rağmen antiloplarla aynı familyadan bile değildir. Antiloplar, çatallanmadan uzayan boynuzlarını dökmezken, Amerika antilopları çatallanarak uzayan boynuzlarını yılda 1 defa dökerler.

<span class="mw-page-title-main">Addaks</span>

Addaks, ayrıca bilinen adıyla beyaz antilop, Sahra Çölüne özgü bir antiloptur. Addaks cinsinin tek üyesidir. İlk kez 1816 yılında Henri de Blainville tarafından bilimsel olarak tanımlanmıştır. Açık renkli antilobun uzun, bükülmüş bonuzları bulunmaktadır. Boynuzlar tipik olarak dişilerde 55 ila 80 cm, erkeklerde 70 ila 85 cm uzunluğundadır. Erkeklerin omuzları 105 ila 115 cm, dişilerin omuzları ise 95 ila 110 cm uzunluğundadır. Dişiler erkeklerden daha küçük olduğu için eşeysel dimorfiktir. Tüylerin rengi mevsimine göre değişmektedir. Kışın gövdedeki tüyler grimsi kahverengi, antilobun arka kısımları ve bacakları beyazdır. Baş, boyun ve omuzlarda uzun kahverengi saçlar bulunmaktadır. Yaz aylarında tüyler neredeyse tamamen beyaz veya kum sarısına döner.

<span class="mw-page-title-main">Asya mandası</span>

Asya mandası, kısaca manda, Boynuzlugiller (Bovidae) familyasının sığırlar (Bovinae) alt familyasına ait bir memeli türü. Çoğunlukla evcil olarak yetiştirilen mandaların yabani nüfusları önemli ölçüde azalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Altın çakal</span>

Altın çakal, Bayağı çakal olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyası içerisinde, coyote ile çok yakın akraba olan bir çakal türü. Sadece "çakal" denildiği zaman neredeyse hep bu tür kast edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl tilki</span> bayağı tilki

Kızıl tilki, bayağı tilki olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın tilkisidir. Avrupa'nın büyük bir farkla en sık rastlanılan vahşi köpekgildir. Bu yüzden Avrupa'da "tilki" denildiğinde neredeyse hep bu tür kast edilir.

<span class="mw-page-title-main">Kır kurdu</span> memeli türü

Kır kurdu, köpekgiller (Canidae) familyasının Kuzey Amerika'da rastlanılan bir üyesi. Kısaca kurdun daha küçük bir versiyonu olarak da tarif edilebilir. Diğer bir adı olan Koyote Aztekçe Kóyotl kelimesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çöl tilkisi</span> Kuzey Afrika çöllerine özgü küçük bir krepüsküler tilki türü

Çöl tilkisi, Fennek tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasının en küçük üyesidir. Çöl yaşamına çok iyi uyum sağlamış, Kuzey Afrika'da ve Arap yarımadasında rastlanılabilen bir tilki türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Asya yaban köpeği</span> memeli türü

Asya yaban köpeği, Kızıl köpek olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından Asyada yaygın olan bir yaban köpeği türü. Köpekgiller familyasında kurt ve Afrika yaban köpeği gibi büyük sürüler oluşturup, sürü halinde ava çıkan üç türden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Soluk tilki</span>

Soluk tilki, köpekgiller (Canidae) familyasından bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Kum tilkisi</span>

Kum tilkisi, Rüpell tilkisi olarak da bilinir, köpekgiller (Canidae) familyasından, Kuzey Afrika'nın ve orta doğu'nun kurak bölgelerinde yaşayan bir tilki türü.

<span class="mw-page-title-main">Kelaynak</span> Afro-Avrasya kuş türü

Kelaynak, kayalık veya yarı çöl kurak yaşam alanlarında bulunan iri yapılı, suda veya çamurda yürüyen ince uzun kıvrık gagalı, 70–80 cm uzunluğunda, 120–135 cm kanat genişliğinde bir kuş türü. Aynı zamanda bir hastalık türü olan kelaynak, kuş gribi salgınından sonra literatürde yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Leylekgiller</span> Bir kuş familyası

Leylekgiller ya da Ciconiidae, kendilerine özgü Ciconiiformes takımında sınıflandırılan, sulak alanlarda yaşayan, leylek diye bilinen kuşları kapsayan bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Pasbaş patka</span> Kuş türü

Pasbaş patka, ördekgiller (Anatidae) familyasından orta büyüklükte bir dalıcı ördek türü.

<span class="mw-page-title-main">Kambur balina</span>

Kambur balina, oluklu balinagiller (Balaenopteridae) familyasından bir balina türü.

<span class="mw-page-title-main">Afrika cüce geyiği</span>

Afrika cüce geyiği, cüce geyikgiller (Tragulidae) familyasından, gececil memeli hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Güney kamış antilobu</span>

Güney kamış antilobu, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Afrika'da yaşayan antilop türü.

<span class="mw-page-title-main">Puku</span>

Puku, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Afrika'da yaşayan antilop türü.

<span class="mw-page-title-main">Nil leçvesi</span>

Nil leçvesi, boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Afrika'da yaşayan antilop türü.

<i>Phyllocrania</i> Peygamberdevesi turü

Phyllocrania paradoxa, monotipik Phyllocrania cinsinden Afrika'da yaşayan ufak bir peygamberdevesi türüdür. İngilizcede «hayalet peygamberdevesi» adıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Süt beyazı balıkçıl</span>

Süt beyazı balıkçıl balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Eski Dünya'nın küçük ak balıkçılına benzer.