İçeriğe atla

Lazuri, Satu Mare

Koordinatlar: 47°51′10″K 22°52′25″D / 47.85278°K 22.87361°D / 47.85278; 22.87361
Lazuri
Komün
Koordinatlar: 47°51′10″K 22°52′25″D / 47.85278°K 22.87361°D / 47.85278; 22.87361
ÜlkeRomanya Romanya
İlSatu Mare
Nüfus
 (2011)
 • Toplam5.562
Plaka koduSM

Lazuri (Macarca: Lázári, Macarca telaffuz : [laːzaːri]) Romanya'nın Satu Mare ilindeki 5.500 nüfuslu bir komündür. Altı köyden oluşmaktadır:

RumenceMacarca
Bercu Szárazberek
Lazuri Lazari
Nisipeni Sándorhomok
Noroieni Kissár
Peleş Nagypeleske
Pelisor Kispeleske

Lazuri'nin üç kardeş şehri vardır: Macaristan'daki Balkány, Slovakya'daki Chlebnice ve Polonya'daki Słopnice .

Nüfusu

Etnik gruplar (2002 sayımı):

Nüfusun % 85,13'ü anadili olarak Macarca konuşmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ Romanian census data, 2002 15 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; retrieved on March 22, 2010

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Macaristan</span> Orta Avrupada bir ülke

Macaristan, Orta Avrupa'da Karpatlarda kurulu olan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Komşuları; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan'dır. Başkenti Budapeşte olan Macaristan, OECD, NATO, AB, Vişegrad Grubu ve Schengen üyesidir. Ülkedeki resmî dil, Fin-Ugor dillerinden olan ve Avrupa Birliği'nin 24 resmî dilinden biri olan Macarcadır. Bu bağlamda Macarca, Avrupa Birliği'nde Fince, Estonca ve Maltaca ile beraber Hint-Avrupa dillerinden olmayan dört dilden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Macarca</span> Macaristanın resmi dili

Macarca (kendi dilinde

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Macarlar</span> Macaristan vatandaşları veya sakinleri

Macarlar, ağırlıklı olarak Macaristan'da, ayrıca azınlık topluluklar halinde Orta Avrupa'da yaşayan ve Fin-Ugor dil ailesine bağlı Macarcayı konuşan halk.

<span class="mw-page-title-main">Macaristan Krallığı</span> Orta Avrupada uzun yıllar hüküm süren bir krallık

Macaristan Krallığı, Orta Çağ'dan 20. yüzyıla kadar yaklaşık bin yıl boyunca Orta Avrupa'da varlığını sürdüren bir monarşiydi. Macaristan Prensliği, ilk kral I. István'ın 1000 yılı civarında Estergon'da taç giymesi üzerine bir Hristiyan krallığı olarak ortaya çıktı; ailesi 300 yıl boyunca monarşiyi yönetti. 12. yüzyıla gelindiğinde krallık Avrupalı bir güç haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Laz alfabesi</span>

Laz alfabesi Lazcanın yazılması için kullanılan bir yazı sistemidir. Lazlar Türkiye'de Latin alfabesinden geliştirilmiş bir yazı sistemini, Gürcistan'da ise Gürcü alfabesini kullanmaktadır.

Nemzeti Bajnokság I, 1901'deki başlangıcından beri Macaristan'daki en üst düzey futbol ligidir. Lig, UEFA sıralamasında 34. sıradadır.

<span class="mw-page-title-main">Nándor Hidegkuti</span>

Nándor Hidegkuti, Macar eski millî futbolcu ve teknik direktör. En önemli çıkışını MTK Budapest'de yapan Hidegkuti, Ferenc Puskás, Zoltán Czibor, Sándor Kocsis ve József Bozsik'li efsane Macar Altın Takım'ının bir üyesiydi. 1953'te, Wembley Stadyumu'ndaki çekişmeli maçta Macaristan'ın o zamanın güçlü takımı İngiltere'yi 6-3 yendiği maçta, ileri orta saha mevkiisinde oynayıp hat trick yapan Hidegkuti, futbolu bıraktıktan sonra teknik direktörlük kariyerine başladı. 14 Şubat 2002'de kalp rahatsızlığı nedeniyle öldükten sonra, MTK Budapeşte onun anısına stadyumunun adını "Nándor Hidegkuti Stadı" olarak değiştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Júlia Sebestyén</span>

Júlia Sebestyén, Macar buz patenci. 2004 Avrupa Şampiyonu ve 2002-2010 Macar Ulusal Şampiyonu'dur. 2004 Avrupa Artistik Patinaj Şampiyonası'nda şampiyon olan ilk Macar kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Trnava</span> Slovakyada belediye

Trnava, Slovakya'nın batısındaki bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Sydney Brenner</span> İngiliz biyolog (1927-2019; Nobel Ödülü: 2002)

Sydney Brenner, Güney Afrikalı biyolog. 2002 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü H. Robert Horvitz ve John Sulston ile birlikte kazanmıştır.

NOX, 2002-2009 yılları arasında etkin olan Macar müzik grubudur.

<span class="mw-page-title-main">Sindoma Müzik</span>

Sindoma Müzik, bir Türk müzik şirketi. 1997 yılında Cengiz Kurtoğlu ve Hasan Topaloğlu tarafından kurulmuştur. 1997-2002 yılları arasında Sindoma Müzik 2002-2005 yılları arasında Sima Müzik olarak faaliyet göstermiştir. Cengiz Kurtoğlu, Bülent Serttaş gibi kurucular arasında yer aldı. 1998 yılında Arif Susam, Murat Göğebakan gibi transfer olmuştur. İlk Çıkardığı Sanatçıları Rüya Seven, Bizim Gönül, Baha, Barış Gedik, Türkü, Can Afacan, Ali Yılmaz, Sinan Zorbey gibi birçok albüm yapmıştır. Bir dönemde Esen Müzik adlı müzik şirketi ortak prodüksiyon yapmıştır.

László Fazekas, forvet pozisyonunda görev yapmış Macar millî futbolcudur. Macaristan millî futbol takımında oynadı. Fazekas 1978 yaz olimpiyatlarına ve 1982 yaz olimpiyatlarına katılmıştır.

1848 Macar Devriminden günümüze kadar görev almış Macaristan başbakanları listelenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Charlie (şarkıcı)</span>

Charlie Macar şarkıcıdır. 1978'de, Ákos adında bir oğlu olduğu Katalin ile evlendi.

<span class="mw-page-title-main">Mali Iđoš</span>

Mali Iđoš, Sırbistan'ın Voyvodina özerk bölgesine bağlı Kuzey Baçka ilçesinde bulunan bir kasaba ve belediyedir. Yüzölçümü 175 km² olan belediyenin nüfusu 2011 yılı itibarı ile 11.926'dır.

<span class="mw-page-title-main">Serbest Kolhis</span>

Serbest Kolhis veya Lazuri stili, Gürcistan'a özgü bir yüzme stilinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Henri Kupraşvili</span> Gürcü yüzücü

Henri Kupraşvili 2002'de Çanakkale Boğazı'nı Serbest Kolhis (Lazuri) stiliyle yüzerek geçmesiyle Guinness rekorunu kıran Devlet Meclis Üyesi. Kupraşvili, Vahtang Gorgasali Nişanı ve George Byron Altın Madalyası ile ödüllendirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lazuri de Beiuș</span> Romanyada komün (comună)

Lazuri de Beiuș Romanya'nın Bihor ilindeki 1.518 nüfuslu bir komündür. Băleni (Balalény), Cusuiuș (Köszvényes), Hinchiriș (Henkeres) ve komünle aynı isimli dört köyden oluşmaktadır.