İçeriğe atla

Lazlar Hamamı

Lazlar Hamamı, Balıkesir'in Hisariçi mahallesinde bulunan tarihi bir hamamdır.[1] 18. yüzyılda yapıldığı düşünülen yapı, Klasik Türk hamam tipindedir. Bazı onarımlar yapıldıysa da esas karakterini muhafaza etmiştir. Balıkesir'deki hamamlarının en temizi olarak ün yapmıştır.[2] Yeni Hamam Çarşı'nda konumlanmış olan hamam, 8.00 ile 23.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Aslen hem kadınlara hem erkeklere hizmet verecek şekilde yapıldıysa da, günümüzde hamamın girişinde "erkeklere aittir" tabelası yer almaktadır.[3] 14 Mart 1986'da taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Zakir Avşar ve Mehmet Yüksel (1 Aralık 2012). "Hüseyin Orak Adlı Bir Müteşebbis Türkiye Kılavuzu AdlI Eser ve 1945 Yılı Balıkesir'i". dergipark.org.tr. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  2. ^ Mutaf, Abdülmecit (1996). Tarihi eserleriyle Balıkesir. Balıkesir Belediyesi. s. 76. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  3. ^ Güldane Mirioğlu (29 Ekim 2019). "Reading The Space With Feminist Perspective: Example Of The Central Business District Of Balikesir City". dergipark.org.tr. 12 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Tescilli Anıtsal Hamamlar ve Çeşmeler". karesi.gov.tr. 31 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ansiklopedi</span> birçok bilginin sistematik ve çoğu zaman alfabetik bir sıra ile düzenlenmesinden elde edilen tarafsız bir başvuru kaynağı yayın olan bir referans çalışma türü

Ansiklopedi veya diğer adıyla bilgilik, birçok bilginin sistematik ve çoğu zaman alfabetik bir sıra ile düzenlenmesinden elde edilen tarafsız bir başvuru kaynağı yayın olan bir referans çalışma türü.

<span class="mw-page-title-main">Hamam</span>

Hamam, özel bir düzenle ısıtılan sıcak ve soğuk suyu bulunan, yıkanma amacıyla kullanılan yapı.

<span class="mw-page-title-main">Haseki Hamamı</span> Ayasofya ile Sultan Ahmet Camii arasında yer alan XVI. yüzyıl Türk hamamı

Haseki Hamamı, İstanbul'da Ayasofya ile Sultanahmet Camii arasında yer alan tarihi Türk hamamı. Hamam, I. Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, 1556-1557 yılları arasında, Mimar Sinan'a yaptırılmıştır. Hamamın inşa edildiği yerde daha öncesinde Zeuksippos Banyoları'nın harabeleri bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">İslam mimarisi</span> Mimarî biçim

İslam mimarisi ya da İslami mimari, İslam'ın kuruluşundan itibaren, İslam kültürü içerisinde bina ve yapıların tasarım ve yapımlarını etkileyen geniş bir yelpazedeki hem seküler hem de dinî yaklaşımları kapsayan bir ifadedir.

<span class="mw-page-title-main">Cağaloğlu Hamamı</span> hamam

Cağaloğlu Hamamı İstanbul'un en büyük çifte hamamlarındandır. Yerebatan yakınındaki hamam, I. Mahmut döneminde yaptırılmıştır. (1740/1741). Barok üsluptaki yapının soğukluk ve sıcaklık bölümlerinin düzenlenişinde, klasik osmanlı mimarlığından farklı özellikler görülür. Erkek bölümünde, büyük bir kubbeyle örtülü soyunmalıktan, küçük bir kubbe ve yedi tonozla örtülü soğukluğa geçilir. Sıcaklık da sekiz mermer sutünu bağlayan kemerlere oturan büyük bir kubbe ile örtülüdür. Ortada büyük bir göbek taşı, köşelerde kubbeli halvet hücreleri bulunmaktadır. Sultan III. Mustafa tarafından şehrin artan su ve odun ihtiyacı nedeniyle 1768'de büyük hamam yapilmasının yasaklanmasından önce inşa edilen son büyük hamam olması nedeniyle önem taşır.

Türk hamamı, Selçuklu Türkleri'nin 12. yüzyılda Anadolu'yu fethinden sonra ortaya çıkan hamam mimarisi ve hamamlar etrafında şekillenen gelenekleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Eşcinsel hamamı</span>

Eşcinsel hamamları ya da gay hamamları, eşcinsel/gay saunaları olarak da bilinir, erkeklerin diğer erkeklerle seks yapmak için buluştukları ticari alanlardır. Halk banyosu olmaktan çok, başlıca olarak seks için işlev gösteren mekanlardır.

Cincıklı Hamamı ya da Cemşid Ağa Hamamı, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan bir hamamdı.

DergiPark, TÜBİTAK'a bağlı alt kuruluş olan ULAKBİM tarafından 2013'ten günümüze ücretsiz olarak Türkiye'deki akademik ve hakemli dergilerin elektronik ortamda barındırma ve yayımı hizmeti veren internet sitesidir. Ayrıca yayımlanan makaleler için ücretsiz doi hizmeti de vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy Hamamı</span>

Ortaköy Hamamı ya da Hüsrev Kethüda Hamamı, İstanbul, Ortaköy'de tarihi yapı.

Şirinsu Hamamı, Azerbaycan'ın Şuşa şehrinde bulunan tarihi bir yapıttır. 1878–1880 yıllarında Hurşidbanu Natevan'ın sifarişiyle mimar Kerbelayı Sefihan Karabaği tarafından tasarlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zariba</span>

Zariba veya Hamam Zariba, Tunus'un Zağvan ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, başkent Tunus'un 60 km güneyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 349,1 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 27.129'dur.

Saray Hamamı veya Yeni Hamam, Ordu ilinin Ünye ilçesinde bulunan tarihi bir hamamdır.

Deniz hamamları denizin içinde kazıklar üzerine inşa edilmiş ve ahşap duvarlarla örtülerek denizden ayrılmış yapılardır. Kıyıya iskele ile bağlanır. Evliya Çelebi'nin ünlü eseri Seyahatname'de adı geçer. Umumi deniz hamamları ve hususi hamamları olmak üzere iki gruba ayrılır. 1872 yılında İstanbul'da toplam 62 deniz hamamı vardı. Bunların 28'i kadınlara, 34'ü erkeklere aitti.

I. Murad Hamamı, Büyük Hamam, Çifte Hamam, Meydan Hamamı, Sultan Hamamı, Tekeoğlu Hamamı, Teke Hamamı ya da Eski Hamam; İznik'te bulunan ve günümüzde İznik Çini ve Kent Müzesi adıyla bir sergi mekânı olarak faaliyet gösteren bir hamamdır.

<span class="mw-page-title-main">Küçük Mustafa Paşa Camii Hamamı</span>

Küçük Mustafa Paşa Camii Hamamı, İstanbul'un Fatih ilçesinin Cibali semtinde yer alan bir hamam.

<span class="mw-page-title-main">Hamam Müzesi</span>

Hamam Müzesi, Gaziantep ilinin Şahinbey ilçesinde bulunan tematik müzedir.Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından denetlenen belgeli özel müze statüsündedir. Hamam Müzesi, 1577 yılında Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Paşa Hamamı'nın, 2015 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilmesiyle ziyarete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bey Hamamı</span> Selanik, Yunanistandaki bir Osmanlı hamamı

Bey Hamamı, Cennet Hamamı, veya Sultan II. Murad Hamamı, Yunanistan'ın kuzeyindeki Selanik kentinde Panagia Chalkeon Kilisesi'nin doğusunda, Egnatia Caddesi üzerinde bulunan bir Osmanlı dönemi hamamıdır.

Türk hamamı , Japonya'da seks hizmetleri sunan özel banyoları ifade etmek için kullanılmış eski bir terimdir. Günümüzde bu tür yerleri belirtmek için soapland terimi kullanılmaktadır.