Bikâ Lübnan'ın bir ilidir. Batı Bikâ, Raşaya ve Zahle ilçelerinden oluşan ilin başkenti Zahle'dir.
Lazkiye, Suriye'nin önemli liman kentlerinden biridir. Hatay sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktadır.
Esad ailesi, Suriye'nin Lazkiye bölgesinin Kardaha şehrinden olan Arap Alevi bir ailedir. 1970 yılından beri Suriye'de siyasi otorite bu ailenin elindedir. Aileden şimdiye kadar iki başkan çıkmıştır:
- Hafız Esad, 1970-1971'de Suriye Başbakanı ve 1971-2000 arasında Suriye Devlet Başkanı olarak görev yapmıştır.
- Enise Mahluf, Hafız Esad'ın eşi.
- Beşşar Esad, 2000'den beri Suriye Devlet Başkanı'dır.
- Basil Esad, Hafız Esad'ın en büyük oğlu.
- Mecd Esad, Hafız Esad'ın ortanca oğlu.
- Mahir Esad, Hafız Esad'ın en küçük oğlu ve Beşşar Esad'ın kardeşi. Tuğgeneral olan Mahir, Cumhuriyet Muhafızları ve Dördüncü Zırhlı Tümen adlı birliklerin komutanıdır.
- Rıfat Esad, Hafız Esad'ın küçük kardeşi.
- Cemil Esad, Hafız Esad'ın küçük kardeşi.
- Büşra Esad, Beşşar Esad'ın ablası.
Suriye, üniter bir devlet olup idari olarak on dört ile bölünmüştür. En yüksek idari bölüm olan il Suriye'de Arapça محافظة muhafaza olarak adlandırılır. On dört il, Arapça منطقة mıntıka olarak adlandırılan altmış ilçeye, ilçeler de Arapça ناحية nahiye diye adlandırılan 206 bucağa bölünmüştür. Bucaklar, en küçük idari birim olan köyleri içinde barındırır.
Demirköprü Muharebesi; 637 yılında Halid bin Velid komutasındaki İslam ordusu ile Bizans İmparatorluğu ordusu arasında, bugün Hatay ili Antakya ilçesi yakınında gerçekleşen çatışmadır. Adını muharebenin yapıldığı yer olan Asi Nehri üzerindeki bir köprüden almıştır.
Tartus İli, Suriye'deki on dört ilinden birisidir. Tartus İlii, ülkenin batısında bulunur. İl sınırları, güneyde Lübnan'la sınır komşusudur, batısı ise Akdeniz'dir. Bölgenin yüzölçümü tam olarak bilinmemektedir, bazı kaynaklar 1,890 km² bazıları ise 1,892 km² olduğunu söylemektedir. 2010 nüfus verilerine göre, ilin nüfusu ise 800,000 civarındadır. Nüfus yoğunluğu ise kilometrekareye, 422.83 kişidir.
Rakka İli ya da Er-Rakka İli,, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Başkenti ve en büyük şehri Rakka'dır. 2009 Suriye nüfus sayımlarına göre nüfusu 898.000 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre nüfusu 919,000 kişi civarındadır. Yüzölçümü ise 19.616 km² ve 7,6 milkaredir. Böylece nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 47, milkareye 121 kişi yapar.
Humus, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Başkenti ve en büyük şehri Humus Şehri'dir. 2009 sayımlarına göre nüfusu 1.724.000 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre 1.762.500 kişi civarındadır. Yüzölçümü ise bazı kaynaklarda 40.940 km² ve bazı kaynaklarda 42.223 km² olarak verilmektedir. Suriye'nin yüzölçümü bakımından en büyük ilidir. Nüfus ve yüzölçümü bilgilerine göre, nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 41,74, milkareye 108,1 kişi yapar.
Hama İli,, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Başkenti ve en büyük şehri Hama'dır. 2009 Suriye nüfus sayımlarına göre nüfusu 2,051,765 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre nüfusu 2,125,856 kişidir. Yüzölçümü ise 8,850 km² ve 3,417 milkaredir. Nüfus ve yüzölçümü bilgilerine göre, nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 240,20, milkareye 622,1 kişi yapar.
Şam Kırsalı İli,, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Başkenti ve en büyük şehri Şam'dır. 2009 Suriye nüfus sayımlarına göre nüfusu 2,656,000 kişi civarındayken, 2010'daki global verilere göre nüfusu 2,831,738 kişidir. Yüzölçümü ise 17,654 km² ve 6,8 milkaredir. Nüfus ve yüzölçümü bilgilerine göre, nüfus yoğunluğu, kilometrekareye 160,40, milkareye 415,4 kişi yapar.
Cebele, Suriye'nin Lazkiye ilinin kendi adını taşıyan Cebele İlçesi'nin merkezi olan şehir. Bir sahil şehri olduğu için rakım en düşük 0 metredir, ancak en yüksek noktada ise 16 metreyi (52 ft.) bulmaktadır. 2012 sayımına göre 75.505 kişilik bir nüfusa sahiptir.
Suriye İç Savaşı Lazkiye Cephesi, Suriye'nin Lazkiye ilinde devam eden çatışmaları kapsamaktadır.
Cebel el-Dürzi, 1921'den 1936'ya kadar Fransız Suriye ve Lübnan Mandası'nda, Fransız gözetimi altındaki yerel Dürzi nüfusu için bir hükûmet olarak işlev görmek üzere tasarlanmış özerk bir devletti.
Basil el-Esad veya Basil Esed, Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın en büyük oğlu olan Suriyeli bir mühendis, albay ve siyasetçidir. 1994 yılında trafik kazası geçirinceye kadar babasının yerine Suriye'nin başkanlığını devralması bekleniyordu.
Rıfat Ali el-Esad veya Rıfat Ali el-Esed, Eski Suriye Devlet Başkanı Hafız Esad'ın kardeşi ve görevdeki Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın amcası.
Ayn Şikak veya Ayn eş-Şikak Kuzeybatı Suriye'de, idari olarak Lazkiye Valiliği'ne bağlı Cebele Bölgesinin bir parçası olan Lazkiye'nin güneyinde bulunan bir köydür. Yakınları arasında güneydoğuda Zama, güneyde El-Kassabin, güneybatıda Siyano, batıda Cebele, kuzeydoğuda Kardaha, doğuda el-Budi ve Harf el-Musaytirah bulunmaktadır. Suriye Merkez İstatistik Bürosu'na göre, Ayn Şikak'ın 2004 nüfus sayımında 4.125 nüfusu vardı. Yerliler ağırlıklı olarak Nusayrilerden oluşmaktadır. Ayn Şikak, tanınmış Suriyeli şair Nadim Muhammed'in (1907-1994) doğum yeridir.
Lazkiye Sancağı ya da Lazikiyye Sancağı, Beyrut Vilayeti'nin en kuzeyinde yer alan bir Osmanlı sancağıydı. Sınırları doğuda Suriye Vilayeti içinde yer alan Hama Sancağı, batıda Akdeniz, kuzeyde Halep Vilayeti ve güneyde Trablus Sancağı arasında uzanmaktaydı. Sancağın başkenti Lazkiye şehriydi. 1914 yılında nüfusu 144.447 kişiydi. Sancak; Lazikiyye, Cebele, Markab ve Sahyûn olmak üzere toplam dört kazadan oluşuyordu.
Suriye'nin 14 ili, Şam şehri de dahil olmak üzere 65 ilçeye ayrılmıştır. İlçeler ayrıca 281 bucağa ayrılmıştır. Her ilçe, ilçe başkentiyle aynı adı taşır.
Suriye, Batı Asya'da, Arap Yarımadası'nın kuzeyinde, Akdeniz'in doğu ucunda yer almaktadır. Kuzeyde Türkiye, batı ve güneybatıda Lübnan ve İsrail, doğuda Irak ve güneyde Ürdün ile komşudur. Batıda sıradağlardan ve iç kesimlerde sarp bir alandan oluşur. Doğuda Suriye Çölü, güneyde ise Cebel el-Dürzi Sıradağları yer almaktadır. İlk bölge Fırat Vadisi tarafından ikiye bölünür. Fırat üzerinde 1973 yılında inşa edilen bir baraj, Suriye'nin en büyük gölü olan Esad Gölü adında bir rezervuar oluşturur. Suriye'nin en yüksek noktası Lübnan sınırındaki 2,814 metre yüksekliğindeki Hermon Dağı'dır. Nemli Akdeniz kıyısı ile kurak çöl bölgeleri arasında, ülkenin dörtte üçüne yayılan ve çöl boyunca esen sıcak ve kuru rüzgarları alan yarı kurak sarp bir bölge yer alır. Suriye'de toprakların yüzde 28'i ekilebilir, yüzde 4'ü kalıcı ürünlere ayrılmış, yüzde 46'sı çayır ve mera olarak kullanılırken sadece yüzde 3'ü orman ve ağaçlıktır.
Alevi İsyanı, Şeyh Salih el-Ali liderliğinde İşgal Edilmiş Düşman Toprakları Yönetimi'nin Fransız yetkililerine karşı ve daha sonra Fransa-Suriye Savaşı'nın bir parçası olarak Suriye'de yeni kurulan Fransız Mandası'na karşı, özellikle kıyıdaki Cebel Ensariye dağlık bölgesinde gerçekleşen bir isyandı. İsyan, Suriye'deki Fransız güçlerine karşı ilk silahlı direniş eylemlerinden biriydi ve lideri Şeyh Salih, Şam'daki geçici Arap hükûmetine bağlılığını ilan etti. İbrahim Hananu'nun Halep kırsalındaki isyanı ve Suphi Bereket'in Antakya'daki isyanı da dahil olmak üzere ülkedeki diğer Fransız karşıtı isyanların liderleriyle koordinasyon kuruldu.