İçeriğe atla

Lazika Yayıncılık

Lazika Yayın Kollektifi
Kuruluş2011
ÜlkeTürkiye
Merkezİstanbul
Yayın türleriRoman, deneme, çeviri
Yayın konularıLazca edebiyat, Laz tarihi ve kültürü

Lazika Yayıncılık veya eski adıyla Lazika Yayın Kolektifi, 2011 yılında İstanbul'da kurulmuş, Lazca edebiyat ve dili üzerine yayıncılık yapan bir yayın şirketidir. Lazika Yayın Kolektifi, kuruluşundan itibaren 5'i Türkçe gerisi Lazca olmak üzere 80'den fazla kitap yayımlamıştır.[1] Lazcadan Türkçeye resmi olarak çevrilen ilk kitap olan Küçük Prens, bu yayınevinde basılmıştır.[2] Yayıncılığın yayınladığı türler arasında Lazca ders kitabı, sözlükler, çocuk kitapları ve çeviriler da yer almakta. Yayıncılık, TÜYAP kitap fuarı ve Doğu Karadeniz bölgesindeki şenlik ve festivallerde stant açmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ Korkmaz, Doğan, Ramazan, Gürkan (2016). Endangered Languages of the Caucasus and Beyond. BRILL. s. 95. ISBN 9004328696. 28 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Aralık 2019. 
  2. ^ "İlk Lazca çeviri Küçük Prens". haberturk.com. 2 Kasım 2011. 6 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2022. 
  3. ^ Arte Kolhiva (12 Temmuz 2022). "Lazca yayıncılıkta dönüm noktası: Lazika kitapları". bianet.org. 12 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Temmuz 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Küçük Prens</i> Antoine de Saint-Exupéry tarafından 1943 yılında yazılan kitap

Küçük Prens, Fransız yazar ve pilot Antoine de Saint-Exupéry tarafından yazılan ve 1943'te yayımlanan masalsı bir kitaptır. Dünyanın en çok satan ve okunan kitaplarından biridir. Kitap, Dünya da dâhil olmak üzere çeşitli gezegenleri ziyaret eden genç bir prensi anlatmakta ve yalnızlık, dostluk, sadakat, sevgi ve kayıp gibi temaları ele almaktadır. Çeşitli opera, tiyatro ve şarkılara da ilham veren eser, 12'den fazla kez sinemaya uyarlanmıştır.

atv (Türkiye) Türkiyede faaliyetlerini sürdüren televizyon kanalı

atv, Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde Türkiye'de yayın yapan ulusal televizyon kanallarından biridir. Tüm Türkiye'ye yayın yapan ulusal kanal, genelde dizi ve filmleriyle ön plana çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazika</span>

Lazika ya da Egrisi, ayrıca Laz İmparatorluğu olarak da bilinir, Karadeniz'in güneydoğu kıyısında tarihsel bölge. Latince'de 'Lazika'; "Lazların ülkesi" anlamına gelmektedir. Aynı dönem devleti Perslerin resmi literatüründe ise "Lazistan" olarak yer almıştır. Bugün Türkiye, Rusya ve Gürcistan sınırları içinde yer alır. Bu bölgeden “Lazika” adıyla ilk kez 7. yüzyılda yazarı bilinmeyen, Ermenice "Coğrafya” adlı kitapta bahsedilmiştir. Lazika Krallığı'nın sınırları 4. yüzyılın ikinci yarısında batıda Trabzon kuzeyde Kafkas Sıradağları ve doğuda Lihi Dağları'na kadar uzanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs Yayın Kurumu</span>

Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu, Kıbrıs Cumhuriyeti'nde 4 Ekim 1953'ten bu yana kamu yayıncılığı yapan kurum. İlk televizyon yayınlarına 1 Ekim 1957'de Lefkoşa'da başlayan kuruluş, günümüzde dört radyo kanalının yanı sıra, RIK1, RIK2, RIKHD ve uydu üzerinden uluslararası yayın yapan RIKSAT olmak üzere dört televizyon kanalı ile Eylence'den hizmet vermektedir. 1 Temmuz 2011'de analog televizyon yayınları yerini sayısal karasal yayıncılığa (DVB-T) bırakmıştır. KRYK yayınları ada dışında da internet üzerinden dinlenip izlenebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zan dili</span>

Zan dili, Güney Kafkas dilleri içinde yer alan Lazca ile Megrelcenin kaynaklandığı kabul edilen bir dildir. Dilbilimciler, eskiden antik Kolhis dili olarak da bilinen Zan dilinin zaman içinde ikiye ayrıldığını düşünmektedir. Gürcüce ve Svanca, Güney Kafkas dillerine dahil olan diğer dillerdir.

Lazistan, Lazların yaşadığı coğrafi ve tarihi bölgedir. Karadeniz'in güneydoğu kıyısı boyunca ince bir şerit halinde uzanır ve Güney Kafkasya'nın güneybatı ucu ile Anadolu'nun kuzeydoğu ucunu kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Yayın Birliği</span> Avrupada bir yayıncı birliği

Avrupa Yayın Birliği (AYB), Avrupa kamu televizyon ve radyo yayıncıları birliğidir. Birlik, 12 Şubat 1950 tarihinde kurulmuş olup 56 ülkeden 112 üyeye ve 20 ülkeden 31 ortak üyeye sahiptir. Merkezi, İsviçre'nin Cenevre kentinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yiğit Bener</span>

Eşref Yiğit Bener, Türk yazar ve çevirmendir.

Murat Ercan Murğulişi, Laz kökenli Türk romancı ve öykü yazarıdır. İlk öykülerini lise yıllarında yazmaya başlayan yazar, üniversite döneminde şekillenen kimlik bilinciyle birlikte öykü ve romanlarını Lazca kaleme almaya başlamıştır. İlk Lazca yazıları, Laz kültür dergileri olan Skani Nena ve Tanura'da yayınlanmıştır. Yazarın 2010 yılında tamamladığı ve bilinen ilk Lazca roman olan Daçxuri (Ateş), ertesi yıl Lazika Yayın Kolektifi tarafından yayımlandı.

<span class="mw-page-title-main">Sel Yayıncılık</span> Türkiyede bir yayınevi

Sel Yayıncılık, İstanbul'da faaliyet gösteren yayıncılık firmasıdır. 1990'da kuruldu ve gerek Türkçe kitaplar gerekse dünya edebiyatından hem kurgu hem de kurgu dışı çevirileri gerçekleştirerek bünyesinde barındırdı.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de anarşizm</span>

Türkiye’de anarşizm, 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, özellikle de 1986 yılında Kara dergisinin yayınlanmaya başlamasıyla görünürlük kazanan, radikal bir sol harekettir. Öncesinde Türkiye siyaset sahnesinde anarşist hareketin bir gelenek ihtiva ettiği söylenemese de, Türkiye’de bir anarşist geleneğin oluşumuna dair “yüzyıllık gecikme”ye rağmen, Anadolu topraklarında anarşizmin tarihsel köklerine dair izlere rastlamak da mümkündür.

II. Gubaz, yaklaşık 541 yılından suikasta uğradığı 555 yılına kadar Lazika'ya hükmeden kraldır. İlk başta Bizans İmparatorluğu'nun vasalı olarak tahta çıktı ancak Bizans makamlarının ağır uygulamaları sonucunda Bizans'ın başlıca rakibi Sasani İmparatorluğu'ndan yardım almaya çalıştı. Lazika Savaşı'nın liderlerinden biriydi. 541'de Sasani ordusunun yardımı ile Bizanslılar, Lazika'dan gönderildi; ancak Sasaniler ülkeyi işgal etti. Bunun üzerine 548'de Bizans'tan yardım isteyen Gubaz, sonraki birkaç yıl boyunca Bizans'ın müttefiki olarak kaldı. İki imparatorluk Lazika'nın kontrolü için savaşırken, Petra Kalesi mücadelenin odak noktası olmuştu. Sonunda Gubaz, savaştan bir sonuç alınamaması üzerine Bizans generalleriyle kavga etti ve sonrasında generaller tarafından öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tevfik Yücesoy</span>

Ahmet Tevfik Yücesoy Osmanlı Lazı yazar. Türkiye'deki ilk satranç derneği olan İstanbul Satranç Derneği'nin ve Laz Tekamül-i Milli Cemiyeti'nin kurucu başkanı olarak bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nurdoğan Demir Abaşişi</span>

Nurdoğan Demir Abaşişi yazdığı Lazca masal, hikâye, destan, şiir ve şarkılarla tanınan Laz kökenli Türk yazar. "Biz kişneyen atlarla gelmedik, biz buradaydık" dizeleriyle Nâzım Hikmet'in "Dört nala gelip uzak Asya'dan" dizesine nazire yaptığı şiiri, Lazlar arasında popülerdir.

<span class="mw-page-title-main">Gelişim TV</span>

Gelişim TV, Ardeşen merkezli yayın yapan ve Doğu Karadeniz temalı içerik üreten ulusal bir kanaldır. İlk kez Lazca yayın yapan televizyon kanalı olmasıyla bilinmektedir.

İsmail Güney Yılmaz, Türk şair ve yazardır.

Mükemmel Yemek Kitabı, ilk baskısı 1926 yılında Takvor Mardirosyan Matbaası'nda basılan, Vağinag Pürad tarafından yazılan Ermeni harfli Türkçe yemek kitabıdır.

<span class="mw-page-title-main">Laz kültür hareketi</span>

Laz kültür hareketi, Lazlarda etnisite olma bilincinin kültürel eyleme yönlendirilmesini ifade eden süreçtir. Günümüzde Lazların çoğunluğu kendilerini önce Türk, sonra Laz olarak kabul etmekte ve Laz kültür hareketine katkı sunmayıp Türk milliyetçiliğine yönelmektedirler.