İçeriğe atla

Lazika (piyade savaş aracı)

Lazika
ლაზიკა

Lazika
Çeşidi Piyade savaş aracı
Uyruğu Gürcistan
Üretim tarihi
Tasarımcı Scientific Technical Center Delta
Üretici Scientific Technical Center Delta
Özellikler
Ağırlık 149 ton (164 küçük ton; 147 emperyal ton)
Uzunluk 611 metre (2.004 ft 7 in)
Genişlik 301 metre (987 ft 6 in)
Yükseklik 292 metre (958 ft 0 in)
Mürettebat 3 (sürücü-teknisyen, komutan, operatör-nişancı) + 7 yolcu

Zırhı: ön gövde ve gövde yanları STANAG 4569 seviye 4, gövde arkası STANAG 4569 seviye 2-3
Genel dayanıklılığı arttıran zırh STANAG 4569 seviye 5 ana silahı: 23×152mm 2A14 RC
Modüler silah platformu MRLS, SAM, ATGM

Diğer silahları: ikiz 7.62x54mmR mermili Pulemyot Kalaşnikova Tankovıy makineli tüfeği - RC

Motor: V tipi dizel motor

Motor gücü: 6 Silindir 450 bhp/2200 rpm

Süspansiyon donanımı: bireysel torsiyon

Harekat menzili: 400 km (asfalt yollarda 450)

Azami hız: 70 km/h

Direksiyon: hidrolik destekli direksiyon

Yakıt kapasitesi:400 l



LAZIKA[1] (Gürcüceლაზიკა) Bilimsel Teknik Merkezi STC DELTA tarafından geliştirilen ve Gürcü ordusu tarafından finanse edilen bir Gürcü piyade savaş aracıdır. Başlıca özelliklerinden biri, aracın büyüklüğüne kıyasla nispeten kalın olan zırhıdır. Diğer bir özelliği ise taşınabilir silah istasyonudur. Çok sayıda araç üretildi, ancak projenin kendisi hâlâ çeşitli sürümleriyle beraber geliştirilme aşamasındadır.[2][3]

Teknik özellikler

Araç, Taşınabilir Silah İstasyonu ve sürücü kabinine bağlı gece görüşlü kamera ve termal görüntü cihazıyla donatılmıştır. Araç, dijital kontroller ve uydu bağlantılı navigasyonun yanı sıra, dost-düşman tespiti sistemini içerir. Aynı zamanda en son iletişim sistemlerini de içerir.

Aracın zırhlı gövdesi paletli bir şasiden oluşmaktadır. Tasarım, önde bir motor bölmesini, merkezde mürettebat kabinini ve arkada asker bölmesini barındırmaktadır. Güç paketi gövdenin önüne, egzoz çıkışı ise sağ tarafa yerleştirilmiştir. Araç, üç mürettebat artı yedi piyade de dahil olmak üzere 10 personeli ağırlayabilir. Birlik bölümü, her personel için ayrı bir mayınlı patlayıcı koltuğuyla donatılmıştır. Askerler araca arka tarafta bulunan ve güçle çalışan bir rampa ile girip çıkabilirler. Rampa üzerinde ayrıca bir acil durum kapısı bulunmaktadır. Aracın savaş ağırlığı 14 ton olup, diğer modern IFV'ler ile karşılaştırıldığında çok hafiftir. Öncelikle piyade ekibini ve silahları taşımak için tasarlanan Lazika, operatörler için hareketlilik, koruma ve ateş gücü de sunar. Araçtaki gözlem sistemleri, uzun mesafelerde bulunan birden fazla hedefi aynı anda tespit edip tanımlayabilir. Gözetleme amacıyla kullanılan dört adet tavan penceresine sahiptir. Atış kontrol sistemi her türlü hava koşulunda doğru atış yapılmasını sağlar. Dost-düşman tespit sistemi (IFF), dijital kontroller ve uydu bağlantısı navigasyona bağlıdır. Araç üzerine yerleştirilmiş olan modern iletişim sistemleri, birlikler arasında etkili iletişim sağlar.[2]

Silahlar

Mevcut silahlanma, 23 × 152mm 2A14 otomatik top (100 mermi) ve taşınabilir silah istasyonuna monte edilmiş ikizlenmiş 7.62 × 54mmR PKT makineli tüfeğinden (500 mermi) oluşmaktadır. Lazikalardaki çok amaçlı savaş modülü, çok namlulu roketatar, karadan havaya füze ve güdümlü tanksavar füzesi gibi farklı silah türlerinin monte edilmesini sağlar. Hedefleme sistemi, Kalıcı 27/12V silah kontrol sistemine entegre video termal odalarından oluşur.[2][4]

Operatörler

  • Gürcistan Silahlı Kuvvetleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Ministry of Defence of Georgia". 28 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2018. 
  2. ^ a b c "Lazika Infantry Fighting Vehicle - Army Technology". 19 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Kasım 2014. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2018. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 19 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zıpkın (uçaksavar)</span> ASELSAN üretimi türk yapımı uçaksavar

Zıpkın Kaideye Monteli Stinger [KMS], ASELSAN tarafından milli imkânlarla üretilen, temel silah olarak atışa hazır 4 adet FIM-92 Stinger füzesini kullanan, çeşitli algılayıcılar ile donatılmış ve tüm fonksiyonları bilgisayar tarafından denetlenen bir Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemidir. Ana görevi radar üssü, hava alanı, liman gibi hayati öneme sahip stratejik tesislerin hava tehditlerine karşı alçak irtifa savunmasını sağlamaktır. Taşıyıcı platform olarak Land Rover Defender 130 dört teker çekişli arazi aracının kullanıldığı sistem araç kabininde yer alan nişancı ve sürücü [nişancı yardımcısı] olmak üzere iki personelle kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 251</span>

Sd.Kfz. 251 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yarı paletli zırhlı personel taşıyıcı (ZPT).

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Challenger 2</span> İngiliz ana muharebe tankı

FV4034 Challenger II, Birleşik Krallık ve Umman orduları ile birlikte hizmet veren bir İngiliz ana muharebe tankıdır. İngiliz şirketi Vickers Defense Systems tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. 1998 yılında ilk kez servise girmiş ve 2035 yılına kadar kara kuvvetlerinin ana muharebe tankı olarak görevini icra etmesi planlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Havan</span>

Havan, piyade birliklerinin kullandığı, üst açı grubu ile atış yapabilen, namlu ağzından elle tek tek doldurulan, bazı modellerinde mermi namlu içi dibindeki iğneye çarpar çarpmaz otomatik olarak ateşlenen, bazı modellerinde ise top ve obüslerdekine benzer ateşleme ipinin çekilmesiyle ateşlenen piyade birliklerinin ateş destek silahlarıdır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

<span class="mw-page-title-main">Sturmtiger</span> Alman tankı

Sturmtiger, II. Dünya Savaşı'nda kullanılan ve Tiger I şasesi üzerine inşa edilen ve büyük bir roket fırlatıcısı ile donatılan Alman taarruz topudur. Resmi tanımlaması Sturmmörserwagen 606/4 mit 38 cm RW 61'dir. Piyade birliklerine kentsel alan çatışmalarında destek vermek amacıyla üretildi. Üretiminde cephede ağır hasar görmüş Tiger tankları kullanıldı.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Geri tepmesiz tüfek</span> ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlar

Geri tepmesiz top veya geri tepmesiz tüfek terimleri ağır mermileri fırlatmak için kullanılan hafif yapıdaki silahlara verilen addır. Teknik olarak namlusu yivli olan silahlara tüfek, yivsiz model namluya sahip geri tepmesiz silahlara ise top denir. Geri tepmesiz tüfeklerde bu fark göz önünde bulundurulmaz.

<span class="mw-page-title-main">M240</span> Makineli tüfek

M240, resmen United States Machine Gun, 7.62mm, M240 göbekten doldurmalı, barut gazının geri tepmesi ve icra yayının ileri itmesi ile seri olarak atış yapabilen bir Makineli tüfektir. Silah 7.62x51mm NATO sınıfı fişek kullanmaktadır. Bu silah Belçika yapımı FN MAG modelinin Amerikan Kara Kuvvetleri için geliştirilmiş modelidir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Hava savunma savaşı</span> saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler

Hava savunma savaşı, saldırgan hava araçlarının etkinliğini azaltmak ya da tamamen yok etmek için alınan tedbirler bütünü olarak tanımlanabilir. Bu tedbirler hem hava hem de kara silah sistemlerini, ilgili algılayıcı sistemleri, komuta ve kontrol düzenlemelerini ve pasif önlemleri içermektedir. Bulundukları yer neresi olursa olsun, Deniz, Kara ve Hava Kuvvetlerini korumak olarak algılanabileceği gibi, ana vatan'ın savunması için de birçok ülke tarafından kullanılmaktadır. NATO, hava araçları ile yapılan hava savunmayı, karşı hava savunma, deniz ya da yerden yapılanı ise hava savunma savaşı olarak isimlendirmiştir. Füze ile savunma hava savunmanın bir kolu olarak kabul edilmektedir.

Genelde Flakpanzer 1 olarak bilinen 2 cm Flak 38 auf Panzer 1 Ausf A, II. Dünya savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından kullanılan Panzer 1'den dönüştürülmüş kundağı motorlu bir uçaksavar silahıdır.

<span class="mw-page-title-main">Jagdpanzer</span>

Jagdpanzer (JgPz), Alman kundağı motorlu tanksavar silahlarına verilen bir isimdir.

<span class="mw-page-title-main">Silah kalkanı</span> Zırh parçası

Silah kalkanı, bir makineli silah veya top gibi mürettebat tarafından sunulan bir silah üzerine monte edilen veya daha nadiren bir piyade tüfeği ile kullanılmak üzere tasarlanmış düz bir zırh parçası.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-1</span>

Didgori-1, Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen zırhlı personel taşıyıcısıdır. Didgori APC serisindeki 5 modelden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Didgori-3</span>

Didgori-3, Gürcistan Savunma Bakanlığı'na bağlı "Delta" araştırma merkezi tarafından geliştirilen 6×6 MRAP tipi zırhlı personel taşıyıcıdır. Didgori-3 ilk olarak 2012'deki bir askeri geçit töreni sırasında sergilendi.