İçeriğe atla

Lazarus Fuchs

Lazarus Fuchs
Lazarus Immanuel Fuchs (1833–1902)
Doğum5 Mayıs 1833(1833-05-05)
Moschin, Prusya
Ölüm26 Nisan 1902 (68 yaşında)
Berlin, Alman İmparatorluğu
MilliyetAlman
Mezun olduğu okul(lar)Berlin Üniversitesi
Tanınma nedeniFuchs bağıntısı
Fuchs teoremi
Fuchs grupları
Fuchs modeli
Fuchs teorisi
Picard–Fuchs denklemi
Kariyeri
Çalıştığı kurumlarGreifswald Üniversitesi
Heidelberg Üniversitesi
Berlin Üniversitesi
Göttingen Üniversitesi
TezDe Superficierum lineis curvaturae (1858)
Doktora
danışmanı
Karl Weierstrass
Doktora öğrencileriGerhard Hessenberg
Edmund Landau
Hermann Schapira
Ludwig Schlesinger
Issai Schur
Theodor Vahlen
Ernst Zermelo

Lazarus Immanuel Fuchs (5 Mayıs 1833 – 26 Nisan 1902), doğrusal diferansiyel denklemler alanında önemli araştırmalara katkıda bulunan Yahudi-Alman[1] matematikçidir.[2] Moschin (Mosina)'da (Posen Büyük Dükalığı'nda) doğmuş ve Berlin, Almanya'da ölmüştür. Schöneberg'de St. Matthew's Mezarlığı'na gömülmüştür. H bölümündeki mezarı korunmuş ve Berlin Eyaleti'nin şeref mezarı olarak listelenmiştir.

Fuchsyen grupların, fonksiyonların ve Picard-Fuchs denkleminin isim babasıdır. Bir doğrusal diferansiyel denklemin tekil noktası a,

eğer p ve q, a noktası etrafında meromorfik ise ve sırasıyla en fazla 1 ve 2 mertebesinde kutuplara sahipse Fuchsyen olarak adlandırılır. Bir Fuchs teoremine göre, bu koşul tekil noktanın düzenli olması için, yani

formunda iki doğrusal bağımsız çözümün varlığını sağlamak için gerekli ve yeterlidir. Burada üsleri denklemden belirlenebilir. olduğu durumda bir tam sayı ise bu formül değiştirilmiş olmak zorundadır.

Fuchs'un bir diğer iyi bilinen sonucu da “Fuchs koşulları”, yani gerek ve yeter koşullarıdır.

formundaki doğrusal olmayan diferansiyel denklem için hareketli tekil noktalar içermemelidir.

Heidelberg Üniversitesi'nde çalıştığı dönemde bir öğretmen olarak onunla ilgili ilginç bir açıklama, ders verme tarzıyla ilgilidir: öğretmekle görevlendirildiği matematik bilgisi o kadar derindi ki, bir ders vermeden önce hazırlık yapmazdı — öğrencileri en iyi derecedeki matematikçilerin düşünce tarzına maruz bırakırken, o sadece yerinde doğaçlama yapardı.

Lazarus Fuchs, Alman matematikçi Richard Fuchs'un babasıydı. Ayrıca damadı Ludwig Schlesinger de matematikçiydi.

Alter St.-Matthäus-Kirchhof Berlin, Lazarus Fuchs'un mezar yeri

Üyelikleri ve onurlandırılması

  • 1874: Göttingen Bilimler Akademisi üyesi
  • 1883: Şövalye Haçı 1. Sınıf Zähringer Aslan Nişanı
  • 1883: Leopoldina üyesi
  • 1884: Kraliyet Prusya Bilimler Akademisi üyesi
  • 1892: Uppsala'daki Kraliyet Bilimler Topluluğu üyesi
  • 1895: Saint Petersburg'daki Rusya Bilimler Akademisi'nin sorumlu üyesi
  • 1895: Académie des Sciences'ın sorumlu üyesi
  • 1898: Bavyera Bilimler Akademisi üyesi
  • 1898: İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Üyesi

Asteroit (22497) Immanuelfuchs'a onun adı verilmiştir.

Seçilmiş çalışmaları

Fuchs çalışmalarında fonksiyon teorisi, diferansiyel geometri ve varyasyon hesabı alanlarıyla ilgilendi. Esas olarak cebirsel ve fonksiyon teorisi problemlerini ve özellikle analitik katsayı fonksiyonlarına (Fuchs diferansiyel denklemleri) sahip komplekslerdeki n'inci dereceden homojen doğrusal diferansiyel denklemlerin teorisini ele aldı. Bazı çalışmaları aşağıda yer almaktadır.

  • Über Funktionen zweier Variabeln, welche durch Umkehrung der Integrale zweier gegebener Funktionen entstehen, Göttingen 1881.
  • Zur Theorie der linearen Differentialgleichungen, Berlin 1901.
  • Gesammelte Werke, Hrsg. von Richard Fuchs und Ludwig Schlesinger. 3 Bde. Berlin 1904–1909.
  • De superficierum lineis curvaturae. Dissertation, Universität Berlin, 1858 (online).
  • Zur Theorie der linearen Differentialgleichungen mit veränderlichen Coefficienten (= Jahresbericht über die Städtische Gewerbeschule. 1864/65, Beilage). Lange, Berlin 1865.
  • Über Funktionen zweier Variabeln, welche durch Umkehrung der Integrale zweier gegebener Funktionen entstehen. Dieterich, Göttingen 1881.
  • Zur Theorie der linearen Differentialgleichungen. In: Sitzungsberichte der Königlich Preußischen Akademie der Wissenschaften zu Berlin. 1888 (II), S. 1115–1126 und 1273–1290 (online); 1889 (II), S. 713–726 (online); 1890 (I), S. 21–38 (online).

Kaynakça

  1. ^ O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F., "Lazarus Immanuel Fuchs", MacTutor Matematik Tarihi arşivi 
  2. ^ Wilczynski, E. J. (1902). "Lazarus Fuchs". Bull. Amer. Math. Soc. 9 (1). ss. 46-49. doi:10.1090/s0002-9904-1902-00952-xÖzgürce erişilebilir. MR 1557937. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Maxwell denklemleri</span>

Maxwell denklemleri Lorentz kuvveti yasası ile birlikte klasik elektrodinamik, klasik optik ve elektrik devrelerine kaynak oluşturan bir dizi kısmi türevli (diferansiyel) denklemlerden oluşur. Bu alanlar modern elektrik ve haberleşme teknolojilerinin temelini oluşturmaktadır. Maxwell denklemleri elektrik ve manyetik alanların birbirileri, yükler ve akımlar tarafından nasıl değiştirildiği ve üretildiğini açıklamaktadır. Bu denklemler sonra İskoç fizikçi ve matematikçi olan ve 1861-1862 yıllarında bu denklemlerin ilk biçimini yayımlayan James Clerk Maxwell' in ismi ile adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Diferansiyel denklem</span>

Matematikte, diferansiyel denklem, bir ya da birden fazla fonksiyonu ve bunların türevlerini ilişkilendiren denklemdir. Fizik, kimya, mühendislik, biyoloji ve ekonomi alanlarında matematiksel modeller genellikle diferansiyel denklemler kullanılarak ifade edilirler. Bu denklemlerde, fonksiyonlar genellikle fiziksel ya da finansal değerlere, fonksiyon türevleriyse değerlerin değişim hızlarına denk gelir.

Olasılık kuramı ve istatistik bilim dallarında varyans bir rassal değişken, bir olasılık dağılımı veya örneklem için istatistiksel yayılımın, mümkün bütün değerlerin beklenen değer veya ortalamadan uzaklıklarının karelerinin ortalaması şeklinde bulunan bir ölçüdür. Ortalama bir dağılımın merkezsel konum noktasını bulmaya çalışırken, varyans değerlerin ne ölçekte veya ne derecede yaygın olduklarını tanımlamayı hedef alır. Varyans için ölçülme birimi orijinal değişkenin biriminin karesidir. Varyansın karekökü standart sapma olarak adlandırılır; bunun ölçme birimi orijinal değişkenle aynı birimde olur ve bu nedenle daha kolayca yorumlanabilir.

Regresyon analizi, iki ya da daha çok nicel değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur. Eğer tek bir değişken kullanılarak analiz yapılıyorsa buna tek değişkenli regresyon, birden çok değişken kullanılıyorsa çok değişkenli regresyon analizi olarak isimlendirilir. Regresyon analizi ile değişkenler arasındaki ilişkinin varlığı, eğer ilişki var ise bunun gücü hakkında bilgi edinilebilir. Regresyon terimi için öz Türkçe olarak bağlanım sözcüğü kullanılması teklif edilmiş ise de Türk ekonometriciler arasında bu kullanım yaygın değildir.

<span class="mw-page-title-main">Adi diferansiyel denklem</span>

Matematikte adi diferansiyel denklem, tek değişkenli fonksiyonların türevlerini ilişkilendiren diferansiyel denklem çeşididir. Adi diferansiyel denklemler adı daha yaygındır. Kapalı olarak şeklinde gösterilirler. Bu ifadede denklemin derecesini gosterir.

Korelasyon, olasılık kuramı ve istatistikte iki rassal değişken arasındaki doğrusal ilişkinin yönünü ve gücünü belirtir. Genel istatistiksel kullanımda korelasyon, bağımsızlık durumundan ne kadar uzaklaşıldığını gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Normal dağılım</span> sürekli olasılık dağılım ailesi

Normal dağılım, aynı zamanda Gauss dağılımı veya Gauss tipi dağılım olarak isimlendirilen, birçok alanda pratik uygulaması olan, çok önemli bir sürekli olasılık dağılım ailesidir.

<span class="mw-page-title-main">Navier-Stokes denklemleri</span> Akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan denklemler dizisi

Navier-Stokes denklemleri, ismini Claude-Louis Navier ve George Gabriel Stokes'tan almış olan, sıvılar ve gazlar gibi akışkanların hareketini tanımlamaya yarayan bir dizi denklemden oluşmaktadır.

Pauli matrisleri 2 × 2' lik, karmaşık sayılar içeren Hermisyen ve üniter matrislerden oluşan bir settir. Genellikle Yunan alfabesindeki 'sigma' (σ), harfiyle sembolize edilirler. Bu matrisler:

Lorentz kuvveti, fizikte, özellikle elektromanyetizmada, elektromanyetik alanların noktasal yük üzerinde oluşturduğu elektrik ve manyetik kuvvetlerin bileşkesidir. Eğer q yük içeren bir parçacık bir elektriksel E ve B manyetik alanın var olduğu bir ortamda v hızında ilerliyor ise bir kuvvet hissedecektir. Oluşturulan herhangi bir kuvvet için, bir de reaktif kuvvet vardır. Manyetik alan için reaktif kuvvet anlamlı olmayabilir, fakat her durumda dikkate alınmalıdır.

Olasılık kuramı ve istatistik bilim kollarında, çokdeğişirli normal dağılım veya çokdeğişirli Gauss-tipi dağılım, tek değişirli bir dağılım olan normal dağılımın çoklu değişirli hallere genelleştirilmesidir.

Bessel fonksiyonları ilk önce Daniel Bernoulli tarafından tanımlanmış ve Friedrich Bessel tarafından genelleştirilmiş

Matematikte, Poisson denklemi elektrostatik, makine mühendisliği ve teorik fizik'de geniş kullanım alanına sahip eliptik türdeki Kısmi diferansiyel denklemlerdir. Fransız matematikçi, geometrici ve fizikçi olan Siméon Denis Poisson'dan sonra isimlendirilmiştir. Poisson denklemi

<span class="mw-page-title-main">Elektromanyetizmanın eşdeğişim formülasyonu</span>

Klasik manyetizmanın eşdeğişimli formülasyonu klasik elektromanyetizma kanunlarının(özellikle de, Maxwell denklemlerini ve Lorentz kuvvetinin) Lorentz dönüşümlerine göre açıkça varyanslarının olmadığı, rektilineer eylemsiz koordinat sistemleri kullanılarak özel görelilik disiplini çerçevesinde yazılma sekillerini ima eder. Bu ifadeler hem klasik elektromanyetizma kanunlarının herhangi bir eylemsiz koordinat sisteminde aynı formu aldıklarını kanıtlamakta kolaylık sağlar hem de alanların ve kuvvetlerin bir referans sisteminden başka bir referans sistemine uyarlanması için bir yol sağlar. Bununla birlikte, bu Maxwell denklemlerinin uzay ve zamanda bükülmesi ya da rektilineer olmayan koordinat sistemleri kadar genel değildir.

Tam diferansiyel denklem veya Sağın diferansiyel denklem fizikte ve mühendislikte sıklıkla kullanılan bir tür adi diferansiyel denklemdir.

<span class="mw-page-title-main">Matematikte simetri</span> matematikte simetri kavramı

Simetri yalnızca geometride değil, matematiğin diğer dallarında da ortaya çıkar. Simetri bir tür değişmezliktir: matematiksel bir nesnenin bir dizi işlem veya dönüşüm altında değişmeden kaldığı özelliktir.

<span class="mw-page-title-main">Ferdinand Georg Frobenius</span> Alman matematikçi (1849-1917)

Ferdinand Georg Frobenius, en çok eliptik fonksiyonlar teorisine, diferansiyel denklemlere, sayı teorisine ve grup teorisine yaptığı katkılarla tanınan bir Alman matematikçi. Frobenius-Stickelberger formülleri olarak bilinen, eliptik fonksiyonları yöneten ve bikuadratik formlar teorisini geliştiren ünlü determinantal özdeşlikleriyle tanınır. Ayrıca, fonksiyonların rasyonel yaklaşımları kavramını ilk ortaya atan oydu ve Cayley-Hamilton teoremi için ilk tam kanıtı verdi. Ayrıca, adını modern matematiksel fizikte Frobenius manifoldları olarak bilinen bazı diferansiyel geometrik nesnelere verdi.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig Bieberbach</span>

Ludwig Georg Elias Moses Bieberbach, Alman matematikçi ve Nazidir.

<span class="mw-page-title-main">Mihail Ostrogradski</span> Rus matematikçi

Mihail Vasilyeviç Ostrogradski, Ukraynalı Kazak kökenli bir Rus İmparatorluk matematikçisi, mekanikçisi ve fizikçisiydi. Ostrogradski, İmparatorluk Rusyası'nın önde gelen matematikçilerinden biri olarak bilinen Leonhard Euler'in öğrencisi olarak kabul edilen Timofei Osipovsky'nin öğrencisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Erich Kamke</span>

Erich Kamke, diferansiyel denklemler teorisinde uzmanlaşmış bir Alman matematikçi idi. Ayrıca, küme teorisi üzerine yazdığı kitap, küme teorisi alanına standart bir giriş kitabı haline geldi.