İçeriğe atla

Lazarus (yazılım)

Lazarus
Geliştirici(ler)Gönüllüler (Lazarus Team)
Güncel sürüm2.0.12 / 24 Şubat 2021
İşletim sistemiÇoklu Platform
TürPascal SDK
LisansGPL
Resmî sitesiwww.lazarus-ide.org
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Lazarus açık kaynak kodlu Free Pascal derleyicisi tarafından geliştirilip, desteklenen çoklu platform görsel programlama tümleşik geliştirme ortamıdır. Pascal ve Object Pascal geliştiricileri için hızlı geliştirme ortamı, Delphi benzeri bir ortam sağlamayı amaçlar.

Free Pascal Linux, Win32, OS/2, Mac OS X, BSD, 68K vs. üzerinde çalışabilen, win32, GTK+, Qt 4, Aqua gibi birçok farklı API'yi kullanabilen açık kaynak kodlu bir derleyicidir. Nesne Yönelimli Pascal olan Delphi'yi anlayıp derleyebilecek şekilde dizayn edilmiştir. Java'nın bir kere yaz, her yerde çalıştır'ın aksine, Lazarus ve Free Pascal bir kere yaz, her yerde derle'ye çabalar. Aynı derleyici yukarıdaki platformlar için tam olarak mevcut olduğundan beri, aynı ürünleri farklı platformlarda hemen hemen hiç yeniden kodlama yapmadan üretmek mümkündür.

Microsoft Windows üstünde Borland Delphi daha kararlı ve daha fazla dokümantasyona sahiptir, fakat Lazarus'un çoklu-platform yeteneğinden, şeffaflığından ve özelleştirilebilirliğinden yoksundur. GNU/Linux üstünde, Delphi uygulamaları Lazarus ile derlenebilir ve ufak bir uyarlama ile tam tersi de geçerlidir.

Lazarus'un istikrarlı bir şekilde geliştirilmesi devam etmektedir. Açık kaynak olduğu için, pek çok programcı tarafından desteklenmektedir. İleride kullanıcı sayısının artacağı tahmin edilmektedir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pascal (programlama dili)</span> yüksek seviyeli programlama dili

Pascal bilgisayar programlama dili pek çok öğrenciye bilgisayar programlamayı öğreten ve çeşitli versiyonları bugün hâlâ yaygın olarak kullanılmaya devam eden en önemli programlama dillerinden biridir. İlk Macintosh işletim sisteminin çoğu ve TeX Pascal ile yazılmıştır.

Delphi, Object Pascal'ı temel alan bir olaya dayalı programlama dili ve masaüstü, mobil, web ve konsol yazılımları için tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Delphi, 2008 yılından beri Embarcadero Technologies tarafından geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">GNU Compiler Collection</span>

GNU Compiler Collection, GNU Projesi tarafından üretilen ve çeşitli programlama dillerini destekleyen bir derleyici sistemidir. GCC, GNU araç zincirinin önemli bir parçasıdır. Henüz tamamlanmamış GNU işletim sisteminin resmî derleyicisi olmanın yanı sıra, diğer birçok modern Unix benzeri işletim sistemleri tarafından standart derleyici olarak benimsenmiştir. GCC, çok çeşitli işlemci mimarilerine taşınmış; ticari, perakende ve kapalı kaynak yazılım geliştirme ortamlarında yaygın bir araç olarak konuşlanmıştır. Windows'ta GCC kodlarını derlemek ve çalıştırmak için Cygwin, MinGW ve Tiny C Derleyici (TCC) gibi derleyiciler kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Derleyici</span> kaynak kodunu bilgisayarın işleyebileceği koda dönüştüren program

Derleyici, kaynak kodu makine koduna dönüştüren yazılımdır. Bir programlama dilinin derleyicisi, o programlama dili kullanılarak yazılmış olan kodu hedef işlemci mimarisine göre uygun şekilde makine koduna derler ve genellikle çıktı olarak yürütülebilir dosyanın oluşturulmasını sağlar. Bu eyleme derleme denir. Bir başka ifadeyle derleyici, bir tür yazı işleyicidir; girdi olarak yazı alır ve çıktı olarak yazı verir.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Wine</span> Windows yazılımını Unix benzeri sistemlerde çalıştırmak için uyumluluk katmanı

Wine, Linux ve Mac OS X gibi POSIX uyumlu işletim dizgelerinde Windows yazılımlarının çalıştırılmasını sağlayan özgür bir uygulama katmanıdır. Wine'nın açılımı, Wine Is Not an Emulator idir.

<span class="mw-page-title-main">OpenGL</span> grafik uygulama geliştirme arabirimi

OpenGL, gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Windows, Linux, MacOS ve Solaris gibi birçok işletim sisteminde yaygın olarak ve Playstation 3 başta olmak üzere bazı oyun konsollarınca desteklenir. Donanım tarafında ise SGI, ATI, Nvidia veya Intel gibi büyük üreticiler her ekran kartında OpenGL desteği sunar.

<span class="mw-page-title-main">Code::Blocks</span>

Code::Blocks, özgür açık kaynak kodlu bir C++ tümleşik geliştirme ortamıdır. wxWidgets tabanlı tamamen özelleştirilebilir arabirimiyle, GNU/Linux, Microsoft Windows, MacOS platformlarında sorunsuzca kullanılabilmektedir. Gelişmiş plugin desteğiyle kod yazımı esnasında ihtiyaç duyabileceğiniz birçok yardımcı fonksiyon sunar ve kod üzerinde tam bir hakimiyet kurmanıza olanak tanır.


<span class="mw-page-title-main">Simple DirectMedia Layer</span> özgür ve açık kaynak kodlu yazılım çoklu ortam kütüphanesi

Simple DirectMedia Layer (SDL), ilk olarak 1998 yılında Sam Lantinga tarafından C programlama dili ile yazılmış, çapraz platform, özgür ve açık kaynak kodlu yazılım çoklu ortam kütüphanesi. Birçok platformda değişikliğe gerek duymadan grafik, ses, klavye, fare etkileşimi sunan bir arabirim niteliğindedir.

GLEW, açık kaynak kodlu çapraz platform C/C++ kütüphanesidir. OpenGL uzantılarının (extension) sorgulanması ve yüklenmesine yardım eder. GLEW, hedef platformdaki OpenGL uzantılarını saptamak için verimli çalışma zamanı mekanızmaları sağlar. OpenGL çekirdeği ve uzantı fonksiyonelliği açık bir şekilde tek bir başlık dosyasında tanımlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Qt (çalışma alanı)</span>

Qt, birden çok platformu destekleyen bir grafiksel kullanıcı arayüzü geliştirme araç takımıdır. Genellikle GUI programları geliştirmek için kullanılsa da gelişmiş kütüphanesi GUI bileşenlerinin dışında birçok araç içermektedir. Qt, en çok KDE masaüstü ortamında, Opera ağ tarayıcısında ve Skype anlık mesajlaşma programlarında kullanılmasıyla bilinir.

Bilgi işlem platformu, bir uygulama yazılımı çalıştırmak için donanım mimarisi ve bir yazılım çerçevesi, yazılım, çeşitli bazı kombinasyon veya sıralamalarını içermektedir. Tipik platformlarda bir bilgisayar mimari, işletim sistemi, programlama dilleri ve ilgili kullanıcı arabirimi içerir.

<span class="mw-page-title-main">Tizen</span>

Tizen; akıllı telefonlar, tabletler, araç içi bilgi sistemleri ve akıllı TV'ler için geliştirilen, açık kaynak kodlu, Linux tabanlı bir işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">C++Builder</span>

C++Builder, hızlı uygulama geliştirme (RAD) ortamıdır, Borland ve şu anki sahibi olan Embarcadero Technologies tarafından geliştirilmektedir, yazılan programlar C++ programlama dilinde yazılır. C++Builder, Visual Component Library ve IDE olarak yazılan, Delphi ile C++ derleyicisini birleştirir. Daha önceki ilk sürümlerde, C++Builder ile birlikte Delphi'de de büyük gelişmeler olmuştur. Fakat yine de son sürümler Delphi ile birlikte eşzamanlı olarak yayınlanmıştır. Delphi'deki birçok gelişmiş bileşen, ufak değişiklikler yaparak ya da hiçbir değişiklik yapmadan, C++Builder ile kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Free Pascal</span>

Free Pascal derleyicisi özgür bir Pascal ve Object Pascal derleyicisidir.

<span class="mw-page-title-main">CodeLite</span>

Codelite (IDE), tamamen açık kaynak üzerine oluşturulmuş, güçlü, hafif, kullanımı kolay, Windows, Mac OS X ve Linux üzerinde çalışabilen bir C/C++ Tümleşik Geliştirme Ortamı'dır. Son derece kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Codelite bu basitliğine rağmen profesyonel kullanıcıların isteklerini geri çevirmeyecek düzeydedir. Codelite MinGW C/C++ Derleyici'si ile entegre gelmektedir. Bilgisayarınıza kurulumdan sonra size düşen sadece kod yazmaktır. Açık kaynak felsefesi üzerine kurulduğu için ücretsizdir.

<span class="mw-page-title-main">MonoDevelop</span>

MonoDevelop Linux, OS X ve Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir açık kaynak tümleşik geliştirme ortamıdır. .NET framework ile Windows uygulamaları geliştirenlerin, alternatif olarak Mono kullanarak geliştirme yapmalarına olanak tanımaktadır. Linux ve Mac OS X için .NET teknolojilerini kullanma olanağı sunar.

<span class="mw-page-title-main">Xcode</span>

Xcode macOS, iOS, watchOS, tvOS ve visionOS için yazılım geliştirmek için Apple tarafından geliştirilen macOS için entegre bir tümleşik geliştirme ortamıdır. Yazılım geliştirme araçlarını içerir. İlk kez 2003 yılında piyasaya çıkan hizmetin en istikrarlı sürümü, sürüm 8.3.3'tür ve Mac App Store'den macOS Sierra kullanıcıları için ücretsiz olarak sunulmaktadır. Kayıtlı geliştiriciler, Apple Developer web sitesinden paketi önizleme sürümlerini ve önceki sürümlerini indirebilirler. Bununla birlikte, Apple son zamanlarda yazılımın sürüm 9 beta 2'nin beta versiyonunu Apple Developer hesaplarıyla halka açık hale getirdi.

Yazılım mühendisliğinde, bir uyumluluk katmanı, bir ana sistem üzerinde, eski veya yabancı bir sistem için yazılmış ikili dosyaların çalıştırılmasını sağlayan bir arabirimdir. Bu, yabancı sistem çağrılarını, yerel sistem çağrılarına çevirir. Yabancı sisteme yönelik bazı kütüphaneler, ana sistem üzerinde yabancı ikili dosyaları çalıştırmak için yeterli olacaktır genellikle. Donanım uyumluluğu katmanıysa donanım emülasyonu sağlayan araçlardan oluşur.