İçeriğe atla

Lazar Kolişevski

Lazar Koliševski
Лазар Колишевски
2. Yugoslavya Başkanlık Konseyi Başkanı
Görev süresi
4 Mayıs 1980 - 15 Mayıs 1980
Başbakan Veselin Đuranović
Yerine geldiğiJosip Broz Tito
Yerine gelenCvijetin Mijatović
6. Makedonya Halk Meclisi Başkanı
Görev süresi
19 Aralık 1953 - 26 Haziran 1962
Başbakan Lupço Arsov
Aleksandar Grliçkov
Yerine geldiğiDimce Stoyanov
Yerine gelenLupço Arsov
Makedonya SC Yürütme Konseyi Başkanı
Görev süresi
16 Nisan 1945 - 19 Aralık 1953
BaşkanMetodiya Andonov-Çento
Blagoya Fotev
Vidoe Smilevski
Dimçe Stoyanov
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenLubço Arsov
Makedonya Komünistler Ligi Başkanı
Görev süresi
1945 - Temmuz 1963
Yerine geldiğiYeni makam
Yerine gelenKrste Srvenkovski
Kişisel bilgiler
Doğum 12 Şubat 1912(1912-02-12)
Ölüm 6 Temmuz 2000 (88 yaşında)
Partisi Yugoslavya Komünistler Ligi
Ödülleri Yugoslavya Ulusal Kahramanı
Askerî hizmeti
Bağlılığı  Yugoslavya
Branşı Kara Kuvvetleri (KoV)
Hizmet yılları 1941-1980
Rütbesi Tümgeneral
Komutası Yugoslav Partizanlar
Yugoslav Halk Ordusu
Çatışma/savaşları II. Dünya Savaşı

Lazar Koliševski (MakedoncaЛазар Колишевски, 12 Şubat 1914 - 6 Temmuz 2000), Makedonya asıllı Yugoslav siyasetçidir.

Josip Broz Tito'nun en yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak tanınan Koliševski II. Dünya Savaşı öncesinde Yugoslavya Komünist Partisi'ne girdi. Sırbistan'ın Kragujevac kentindeki bir silah fabrikasında çalışan Koliševski, 1941 yılında Yugoslavya'nın Almanya'ya teslim olması üzerine Makedonya'ya gitti. Burada Makedonya Komünistler Ligi sekreteri oldu. Aynı yıl Makedonya'nın doğusunu işgal etmiş olan Bulgarlar tarafından yakalanıp ölüme mahkûm oldu, ancak cezası ömür boyu hapis cezasına çevrildi. 1943'te kaçmayı başararak Yugoslav yeraltı direnişine katıldı.

Savaştan sonra Makedonya Komünist Partisi lideri olan Koliševski, Yugoslavya Komünist Partisi içinde önemli görevler üstlendi. Mayıs 1979'da devlet başkanı Tito'nun yardımcılığına seçildi. 1980'nin başlarında Tito'nun sağlık nedenleriyle görevini yapamaz hale gelmesiyle geçici olarak onun yetkilerini üstlendi.[1] 4 Mayıs 1980'de Tito'nun ölmesinden itibaren yaklaşık 10 gün boyunca devlet başkanlığına vekalet etti. Yerini, Tito'nun ölümünden sonra altı federal cumhuriyet ve iki özel bölge başkanından oluşan dokuz kişilik başkanlık konseyi tarafından devlet başkanlığına seçilen Bosna-Hersek temsilcisi Cvijetin Mijatović'e bıraktı.

Kaynakça

  1. ^ Tito'nun Yerine Kolisevski Getirildi 22 Temmuz 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Milliyet, 6/5/1980
Siyasi görevi
Önce gelen:
Josip Broz Tito
Yugoslavya Başkanlık Konseyi Başkanı
1980
Sonra gelen:
Cvijetin Mijatović
Önce gelen:
Dimçe Stoyanov
Makedonya Halk Meclisi Başkanı
1953–1962
Sonra gelen:
Lupço Arsov
Önce gelen:
Yeni makam
Makedonya SC Yürütme Konseyi Başkanı
1945–1953
Sonra gelen:
Lupço Arsov
Parti siyasi görevi
Önce gelen:
Yeni makam
Makedonya Komünistler Ligi Başkanı
1945–1963
Sonra gelen:
Krste Srvenkovski

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Enver Hoca</span> Komünist eski Arnavutluk lideri

Enver Halil Hoca, Arnavut komünist politikacı. 1941'den 1985'te ölümüne kadar Arnavutluk Emek Partisi Genel Sekreteri'ydi. Aynı zamanda Arnavutluk Emek Partisi Politbüro üyesi, Arnavutluk Demokratik Cephesi Başkanı ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıydı. 1944'ten 1985'te ölümüne kadar ülkeyi yönetti. Ayrıca 1944'ten 1954'e kadar 22. Arnavutluk Başbakanı ve çeşitli zamanlarda Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti'nin hem dışişleri bakanı hem de savunma bakanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Josip Broz Tito</span> Yugoslav devrimci ve devlet adamı, 2. Yugoslavya Devlet Başkanı

Josip Broz Tito, Marksist-Leninist görüşlere sahip Yugoslav devlet ve siyaset adamı. Fikirleri Titoizm olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti</span> 1945-1992 yıllarında Balkanlarda bulunan sosyalist federal cumhuriyet

Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti, Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya'nın dağılması</span>

Yugoslavya’nın dağılması, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin Josip Broz Tito'nun ölümünden sonra artan etnik çekişmeler, ekonomik bunalım ve Doğu Avrupa'daki değişiklikler nedeniyle 1980'lerin sonlarından 2000'li yıllara kadar yaklaşık 20 yıl süren kanlı bir süreç sonunda yedi ayrı egemen ülkeye bölünmesidir.

Yugoslav Halk Ordusu, Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nin ve 1945'ten 1992'ye kadar olan öncüllerinin ordusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya</span> Eski bir Balkan devleti

Yugoslavya, Balkanlar’ın batısında 20. yüzyılda, üç defa farklı yapı ve idari şekille kurulmuş olan bir devlet olmuştur. Bu ada sahip olan devlet, 1918-2003 yıllarında çeşitli idari yapılarda varlığını sürdürmüş bir Balkan devletidir.

<span class="mw-page-title-main">Tito-Stalin ayrılığı</span>

Tito–Stalin ayrılığı Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti ve SSCB liderleri arasında baş gösteren ve 1948 yılında Yugoslavya'nın Kominform'dan ihraç edilmesiyle sonuçlanan görüş ayrılığına ve uzlaşmazlık sürecine verilen isimdir. Bu aynı zamanda, Yugoslavya'da Informbiro dönemi adıyla anılacak, SSCB ile olan ilişkilerin iyice zayıfladığı, 1955 yılına kadar devam edecek bir dönemin başlangıcıydı.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslav Partizanları</span>

Yugoslav Partizanları ya da Ulusal Kurtuluş Ordusu, resmi adıyla Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Yugoslavya'nın Partizan Müfrezeleri, komünist olmayan otonomik bir yapıda olan Leh direniş hareketiyle karşılaştırılan Avrupa'nın en etkili Anti-Nazi direniş hareketiydi. Yugoslav Direnişi II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya Komünist Partisi önderliğinde sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Edvard Kardelj</span> Yugoslav siyaset adamı

Edvard Kardelj, Yugoslav siyaset adamı.

<span class="mw-page-title-main">Titoizm</span> komünist ideoloji

Titoizm 1948 yılında, yeni bir doktrin olarak Stalin tarafından zorla dayatılan dünya komünizmi anlayışına bir tepki olarak, Yugoslavya'nın komünist lideri J. B. Tito tarafın­dan geliştirilen ve komünizmi, sosyalist ülkelerin ulusal ba­ğımsızlıklarını kazanmalarına katkıda bulunan bir ideoloji ola­rak gören, ulusal komünizmin teorisi ve uygulamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Miha Marinko</span> Sloven partizan, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı

Miha Marinko, Sloven partizan, eski Slovenya Sosyalist Cumhuriyeti başbakanı. Günümüzde Slovenya'da ulusal kahraman olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Metodiya Andonov-Çento</span>

Metodiya Andonov-Çento, Makedon devlet adamı. II. Dünya Savaşı sonrası Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti'nde ilk Makedonya Ulusal Kurtuluş Anti-Faşist Meclisi ve Makedonya Halk Cumhuriyeti Başkanı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Lupço Arsov</span>

Lupço Arsov, Makedon komünist siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi</span> 1944ten II. Dünya Savaşının sonuna kadar Makedonyadaki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu

Makedonya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Meclisi, 1944'ten II. Dünya Savaşı'nın sonuna kadar Makedonya'daki en üst düzey yasama ve yürütme kurumu. Meclis 1944 yazında, Yugoslavya'nın işgal altındaki Bulgar bölgesinde Makedonya Ulusal Kurtuluş Savaşı'nın son aşamalarında komünist partizanlar tarafından kuruldu. Örgütsel olarak Yugoslavya Anti-faşist Ulusal Kurtuluş Konseyi'nin bir parçası idi.

<span class="mw-page-title-main">Vera Aceva</span>

Vera Atseva - Dosta, Makedon komünist, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, partizan, direnişçi ve ulusal kahraman.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Makedonya'daki II. Dünya Savaşı anıtları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kuzey Makedonya'daki II. Dünya Savaşı anıtları ve anıtları listesi, Komünist Yugoslavya döneminde günümüz Kuzey Makedonya topraklarında inşa edilmiş anıtları ve anıtları temsil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yugoslavya Cephesi</span>

Yugoslavya Cephesi, II. Dünya Savaşı'nın cephelerinden biridir. Cephe, Nisan 1941'de Yugoslavya'nın işgali ile açılmış ve bölgenin Partizanlarca geri alınmasıyla kapanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Federasyonu</span>

Balkan Federasyonu projesi, Yugoslavya, Arnavutluk, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya'yı birleştirerek Balkanlar'da bir ülke kurmaya yönelik sol görüşlü bir siyasi hareketti.

<span class="mw-page-title-main">Hırvat milliyetçiliği</span>

Hırvat milliyetçiliği, Hırvatların milliyetini savunan ve Hırvatların kültürel birliğini destekleyen milliyetçiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Petar Stambolić</span>

Petar Stamboliç, 1963'ten 1967'ye kadar Yugoslavya Federal Yürütme Konseyi Başkanı ve 1982'den 1983'e kadar Başkanlık Konseyi Başkanı olarak görev yapan bir Sırp komünist politikacı.