İçeriğe atla

Laz yavşanı

Laz yavşanı
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Klad:Eudicots
Takım:Asterales
Familya:Asteraceae
Oymak:Anthemideae
Cins:Artemisia
Tür: A. verlotiorum
İkili adlandırma
Artemisia verlotiorum
Lamotte, Mém. Assoc. Franç. Cong. Clermont-Ferrant: 511 (1876).

Laz yavşanı veya bilimsel adıyla Artemisia verlotiorum, Avrasya'nın büyük bölümünde yaygın olarak bulunan Asteraceae (papatyagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür.[1][2] Kökeni Doğu ve Güneydoğu Asya'dır.

Türkiye'deki dağılımı

Artemisia verlotioruma Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde rastlanmaktadır. Rize'nin Ardeşen ve Fındıklı ilçelerindeki yol kenarlarında ve Ardeşen ve Çamlıhemşin'deki mısır tarlalarında görülmüştür.[3]

Özellikleri

Oluşturduğu yeraltı ağıyla öbekler halinde görülen Artemisia verlotiorumun keskin ve aromatik bir kokusu vardır. Bitkinin boyutu 30 ila 130 santimetre arasında değişim göstermektedir. İlk yapraklar mızraksı, düz ya da dişli kenarlıdır. Kromozom sayısı 2n = 48'dir. Vejetatif yolla çoğalır. Düşük rakımlı ve nemli topraklarda gelişen istilacı bir türdür. Nitratlı alanlar ve tarla/bahçe kenarlarında yetişir.[4] Büyük çiçekleri taşıyan gövdeleri çizgili, kırmızımsı ve yoğun yapraksıdır. Kapitulalar küçük ve kırmızımsı-beyaz renktedir.

Kaynakça

  1. ^ "Flora of China, 南艾蒿 nan ai hao Artemisia verlotorum Lamotte, Mém. Assoc. Franç. Congr. Clermont Ferrand. 1876: 511. 1876". 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  2. ^ "Altervista Flora Italiana, Assenzio dei fratelli Verlot, Artemisia verlotiorum Lamotte". 25 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  3. ^ Notes from the Royal Botanic Garden, Edinburgh, 31-38. ciltler;41. cilt. H.M. Stationery Office. 1983. s. 287. 30 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 
  4. ^ "Artemisia verlotiorum Lamotte". i-bil.com. 4 Ocak 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye florası</span>

2000 yılı itibarıyla Türkiye'de yaklaşık 9.300 damarlı bitki türünün yetiştiği bilinmektedir. Bütün Avrupa Kıtası, Türkiye'ye kıyasla 13 kat daha büyük alan kaplamasına rağmen Türkiye'den yalnızca %24 daha fazla (11.500) bitki türü içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ardeşen</span> Rizenin ilçesi

Ardeşen, Rize iline bağlı bir ilçe ve bu ilçenin idari merkezidir.

<i>Salix alba</i>

Salix alba, Salicaceae (söğütgiller) familyasına ait, 25–30 m. boylarında bir söğüt türü.

<span class="mw-page-title-main">Bitki</span> ökaryotik, ağaçlar, çiçekler, otlar, yosunlar ve benzeri organizmaları içinde bulunduran çok büyük bir canlılar alemi

Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar. Tanımlamalardan birine göre: Çiçekli bitkiler, kozalaklı bitkiler ve diğer açık tohumlular, eğrelti otları ve benzerleri, boynuz otları, ciğer otları, kara yosunları ve yeşil algler hep birlikte Viridiplantae adı verilen kladı oluştururlar. Buna kırmızı ve esmer algler dahil değildir.

<i>Larix laricina</i>

Larix laricina, Pinaceae familyasından yaprak döken doğal olarak Kuzey Amerika'da yayılış gösteren bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Akkaya, Ardeşen</span>

Akkaya, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür. Köy; Düz, Orta, Sırt, Yukarı, Cami ve Çevre adlı mahallelerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Armağan, Ardeşen</span>

Armağan, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Aşağıdurak</span> türkiyede bulunan rizeli bir köy

Aşağıdurak, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Bayırcık</span>

Bayırcık, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Gündoğan, Ardeşen</span> Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köy

Gündoğan, Rize ilinin Ardeşen ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Cygnus olor</span>

Cygnus olor, Cygnus cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kayışkıran</span>

Kayışkıran, baklagiller (Fabaceae) familyasından bir bitki türü. Türkiye'de yetiştiği yer Anadolu'dur. Haziran-Ağustos ayları arasında pembemsi renkli çiçekler açan, 30–60 cm boyunda çok yıllık dikenli bir bitkidir. Yol kenarlarında boş tarlalarda rastlanır. Gövdeleri odunlu, yatık, yer yer kırmızımsı renkli ve tüylüdür. Meyveleri sarımtırak, esmer renkli ve fasulyeye benzer.

<span class="mw-page-title-main">Yavşan</span> kazandıran şifalı bitki

Yavşan ya da Pelin (Artemisia), papatyagiller (Asteraceae) familyasından 200-400 arasında türü bulunan, genellikle Kuzey ve Güney her iki yarımkürede kuru ya da yarı kurak habitatlarda yetişen, sert otsu ya da çalımsı bir bitki cinsi. Yavşan otu olarak da bilinir ve bu adla anılan Veronica ile karıştırmamak gerekir. Pelin otu türü vermut şarabı yapımında kullanılırken tarhun türü mutfakta kullanılan baharattır.

The Plant List, Kraliyet Botanik Bahçeleri, Kew ve Missouri Botanik Bahçesi tarafından oluşturulan ve 2010 yılında başlatılan bitki türlerinin botanik isimlerinin bir listesiydi. Zaman içinde bitki türlerinin bilinen tüm isimlerinin kapsamlı bir kaydı olması amaçlanmıştır ve 2002-2010 Bitki Koruma Stratejisinin Hedef 1'ine yanıt olarak "Bilinen herkesin çevrimiçi bir florasını" üretmek üzere üretilmiştir. Bitkiler, 2013'ten beri güncellenmemiştir ve yerini World Flora Online almıştır.

<i>Banksia dentata</i> bitki türü

Banksia dentata veya tropikal Banksia, Banksia cinsinde bir ağaç türüdür. Kuzey Avustralya, Güney Yeni Gine ve Aru Adaları'nda görülür. 7 m (23 ft) yüksekliğe kadar boğumlu bir ağaç olarak büyüyen, dentat (dişli) kenarları olan 22 cm uzunluğa kadar büyük yeşil yapraklara sahiptir. 13 cm yüksekliğe kadar silindirik sarı çiçek salkımları, soğuk aylarda ortaya çıkar ve çeşitli türler, güneş kuşları, şeker planörleri ve çeşitli böcekleri çeker. Çiçekler, her biri en fazla iki canlı tohum içeren folikülleri şişiren ve geliştiren yaşlanma sivri uçlarından düşer.

<i>Persicaria thunbergii</i>

Persicaria thunbergii, Philipp Franz von Siebold ve Joseph Gerhard Zuccarini tarafından tanımlanmış Hugo Gross tarafından Persicaria cinsine dahil edilmiş, Polygonaceae (kuzukulağıgiller) familyasından tek yıllık bir bitki türüdür. Uzak Doğu ve Kafkasya'da yetişen Persicaria thunbergii, Türkiye'de sadece Rize ilinde görülmüştür. Japonya'nın Hokkaidō, Honshū, Shikoku ve Kyūshū bölgelerinde bu türe rastlanmıştır. Rize'de Ardeşen ve Fındıklı arasındaki denize yakın yerlerde yetişmektedir. Genellikle dere, su hendeği ve su kemeri yanlarında yetişir. 30 ila 100 santimetre arasında büyüyebilir. Yaz sonlarında veya sonbaharda çiçek açar. Çiçeğin çapı 4 ila 7 milimetre arasında değişir.

<i>Ranunculus bulbosus</i>

Ranunculus bulbosus, Ranunculaceae familyasından çok yıllık bir çiçekli bitki türüdür. Parlak sarı çiçekleri ve üç loblu uzun saplı bazal yaprakları vardır.

<i>Galium boreale</i> Bitki türü

Galium boreale, Avrupa ve Asya'ya özgü Rubiaceae (kökboyasıgiller) familyasından bir bitki türüdür. Doğal dağılımı Avusturya, Hırvatistan, Rusya, Kafkasya, Artvin, Batı Sibirya, Kazakistan, Kuzey Çin ve Rusya'nın Amur bölgesidir. Tür, ayrıca Northampton County, Pensilvanya'da da yetiştirilmektedir.

World Flora Online, dünyadaki bitki türlerinin internet tabanlı bir özetidir.

Flora of North America North of Mexico, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, St. Pierre ve Miquelon ve Grönland dahil olmak üzere Kuzey Amerika'nın yerli bitkilerini ve doğallaştırılmış bitkilerini açıklayan çok ciltli bir çalışmadır. Biryofitleri ve damarlı bitkileri içerir. Tüm taksonlar tanımlanmış ve ikili anahtarlara dahil edilmiştir, tüm türlerin ve türler arası taksonların dağılımları haritalanmıştır ve türlerin yaklaşık %20'si FNA için özel olarak hazırlanmış çizimlerle gösterilmektedir. Tamamlandığında 30 cildi doldurması bekleniyor ve Meksika'nın kuzeyindeki bilinen tüm florayı ele alan ilk çalışma olacak; 2015'te dizinin 2017'de bitmesi bekleniyordu. 2022 itibarıyla ciltlerin yirmidokuzu yayınlandı.