Ali Fethi Okyar, Türk asker, diplomat ve siyasetçi.
Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.
İzmir Suikastı, Türkiye Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya 14 Haziran 1926 tarihinde, İzmir'de yapılması planlanan suikast girişimidir. Aralarında eski bakanlar, milletvekilleri ve valiler de bulunan bir grup tarafından planlanmış ancak hayata geçirilmeden engellenmiştir.
Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.
Ali İhsan Aksamaz, Ardeşen Laz kökenli Türkiye cumhuriyeti vatandaşı yazar ve araştırmacıdır. Laz dili, edebiyatı ve tarihi ile ilgili çalışmalarıyla tanınır.
Ogni, 1993 yılında yayın hayatına başlayan ve ancak altı sayı çıkabilen Laz kültürel dergisidir. Dergi, Laz halkının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dilini, kültürünü yaşatma ve çok az bilinen tarihini gün yüzüne çıkarıp Laz halkını bilinçlendirme amaçlarını taşıyordu. Derginin en önemli misyonlarından biri de Lazlar'a Kafkasyalılık bilincini aşılamak için mücadele vermek ve diğer Kafkas kökenli aydınlarla dayanışma içinde çalışmaları ilerletmek olarak görülüyordu. Ogni, ayrıca sol bir terminolojiye de sahipti; ancak kimi yazılarda Laz milliyetçisi söylemlere de rastlanır. Ogni'nin ilk sayısı içindeki iki yazı sebebiyle 'bölücülük' iddiasıyla toplatıldı ve dergiye bu iddia temelli dava açıldı. Derginin sorumlu yazı işleri müdürü Mehmedali Barış Beşli de bu dava dolayısıyla Türkiye'de ilk kez Lazistan ayrılıkçılığı yapmak sebebiyle yargılanan insan olmuştur. Sonuçta dergi 4. sayısının arifesinde beraat etti ancak bu sefer de kendi iç sorunları nedeniyle 6. sayıdan sonra yayın hayatına iradî olarak son verdi. Derginin altıncı sayısıysa yayın kurulundan habersiz yayınlanmış olmasından dolayı Ogni'nin alışılmış diline göre farklılıklar ihtiva eder. Laz Kültür Hareketi için bir okul işlevi gören Ogni yurtta ve dünyada yoğun ilgiyle karşılanmış, Lazlar'daki 'kültürel rönesans'ın başlangıcı olmuştur. Sloganı "Ogni, Sk'ani Nena!" olan dergi Türkiye'de cumhuriyet tarihinin Lazlar'la doğrudan alakâlı ilk dergisidir.
Safran, Yalova ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Mim Mim Grubu, kuruluşunda Enver Paşa ve Talat Paşa'nın da rolünün bulunduğu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin resmen tanıdığı bir istihbarat grubudur. Asıl adı Müsellâh Müdâfaa-i Milliye'dir ve baş harfleri olan "M. M."nin Osmanlıca alfabedeki okunuşu olan "Mim Mim" kısaltmasıyla tanınmıştır.
İsmail Hakkı Bey, (Muallim), Türk bestecisi ve müzik eğitimcisi.
Boğaziçi, Düzce ilinin Merkez ilçesine bağlı bir beldedir.
Selma Koçiva,, Almanyalı Laz yazar, şair ve aktivist.
Laz Talebe Cemiyeti, Osmanlı ayrılıkçısı olmayan ve Lazların kültürel özgürlüklerine kavuşmasını hedefleyen bir cemiyettir. 10 Nisan 1914 tarihinde İstanbul'da kurulan cemiyetin kurucuları, siyasetle "daima ve katiyen" uğraşmayacaklarını belirtmiştir. Bir okulda okuyan veya mezun olmuş her Laz, aylık 5 kuruşluk ödeme yapması halinde iki cemiyet üyesinin onayıyla cemiyete üye olabilirdi. Cemiyete fiziksel veya mental yarar sağlayan üyeler fahri üyeliğe yükseltilirdi. Cemiyete zarar verdiği tespit edilen üyeler, cemiyet üyelerinin en az 3'te 2'sinin onay vermesi halinde cemiyetten dışlanırdı. Cemiyetten dışlanan üyeler genel kurulun kararına itiraz etme hakkına sahipti. Her yılın nisan ve ekim aylarında genel kurul toplantısı olurdu. Nisan ayındaki genel kurul toplantısında 10 kişiden oluşan yürütme kurulu seçilirdi. Yönetim kuruluna seçilen üyelerinin yarısının 2 sene boyunca yönetim kurulunda kalması zorunluydu. Dört kez oturuma katılmayan yönetim kurulu üyeleri üyeliklerini, üç kez oturuma katılmayan yönetim kurulu başkanları başkanlık haklarını kaybederdi. Cemiyet 1916'da feshedildi.
Fahri Kahraman veya Fahri Lazoğlu, 1984 yılında Wolfgang Feurstein ile birlikte halen daha kullanımda olan Laz alfabesini üreten yazar ve edebiyat öğretmeni.
Obi, Laz mitolojisinde yağmur tanrısıdır. Obi'nin bitkilerin yetişmesi için yağmur yağdırdığına inanılıyordu. Laz takviminde haftanın ikinci günü olan "Obiçxa" günü Obi'ye adanmıştı. Günümüzdeki karşılığı cuma olan obiçxa gününde sadece Obi'ye dua edilirdi.
Ahmet Tevfik Yücesoy Osmanlı Lazı yazar. Türkiye'deki ilk satranç derneği olan İstanbul Satranç Derneği'nin ve Laz Tekamül-i Milli Cemiyeti'nin kurucu başkanı olarak bilinmektedir.
Safiye Topçuoğlu veya kod adıyla Süheyla Türkiye'deki ilk emekçi kadın direnişini örgütlemesiyle bilinen Türk aktivist.
Tine Amse-de Jong veya tam adıyla Tine Henriette Amse-De Jong, Hollandalı dilbilimci. İlk Lazca-İngilizce sözlüğü yazmasıyla bilinen Amse-de Jong'un 3 farklı dilde yayımlanmış 11 çalışması bulunmaktadır.
Gelişim TV, Ardeşen merkezli yayın yapan ve Doğu Karadeniz temalı içerik üreten ulusal bir kanaldır. İlk kez Lazca yayın yapan televizyon kanalı olmasıyla bilinmektedir.
Ali Tandilava, Lazlar ve Lazca ile ilgili çalışmalarıyla tanınan Laz tarihçi ve filolog. En kapsamlı Lazca-Gürcüce sözlüğün yazarıdır.
Laz kültür hareketi, Lazlarda etnisite olma bilincinin kültürel eyleme yönlendirilmesini ifade eden süreçtir. Günümüzde Lazların çoğunluğu kendilerini önce Türk, sonra Laz olarak kabul etmekte ve Laz kültür hareketine katkı sunmayıp Türk milliyetçiliğine yönelmektedirler.