İçeriğe atla

Laz Talebe Cemiyeti

Laz Talebe Cemiyeti, Osmanlı ayrılıkçısı olmayan ve Lazların kültürel özgürlüklerine kavuşmasını hedefleyen bir cemiyettir.[1] 10 Nisan 1914 tarihinde İstanbul'da kurulan cemiyetin kurucuları, siyasetle "daima ve katiyen" uğraşmayacaklarını belirtmiştir.[2] Bir okulda okuyan veya mezun olmuş her Laz, aylık 5 kuruşluk ödeme yapması halinde iki cemiyet üyesinin onayıyla cemiyete üye olabilirdi. Cemiyete fiziksel veya mental yarar sağlayan üyeler fahri üyeliğe yükseltilirdi. Cemiyete zarar verdiği tespit edilen üyeler, cemiyet üyelerinin en az 3'te 2'sinin onay vermesi halinde cemiyetten dışlanırdı. Cemiyetten dışlanan üyeler genel kurulun kararına itiraz etme hakkına sahipti. Her yılın nisan ve ekim aylarında genel kurul toplantısı olurdu. Nisan ayındaki genel kurul toplantısında 10 kişiden oluşan yürütme kurulu seçilirdi. Yönetim kuruluna seçilen üyelerinin yarısının 2 sene boyunca yönetim kurulunda kalması zorunluydu. Dört kez oturuma katılmayan yönetim kurulu üyeleri üyeliklerini, üç kez oturuma katılmayan yönetim kurulu başkanları başkanlık haklarını kaybederdi. Cemiyet 1916'da feshedildi.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Aksamaz, Ali İhsan (2000). Dil, tarih, kültür, gelenekleriyle Lazlar. Sorun Yayınları. s. 25. ISBN 9789754310986. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  2. ^ Toplumsal tarih. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı. 2006. Erişim tarihi: 26 Mayıs 2020. 
  3. ^ Tsate Batsaşi (1 Aralık 2020). "The Laz Students Community Established in Istanbul in 1914". journals.org.ge. 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler</span> toplumsal, ekonomik ve kültürel bir iş birliği oluşturmak amacıyla kurulan bir örgüt

Birleşmiş Milletler (BM), 24 Ekim 1945'te kurulmuş; dünya barışını, güvenliğini korumak ve uluslararasında ekonomik, toplumsal ve kültürel bir iş birliği oluşturmak için kurulan uluslararası bir örgüttür. Birleşmiş Milletler kendini "adalet ve güvenliği, ekonomik kalkınma ve sosyal eşitliği uluslararasında tüm ülkelere sağlamayı amaç edinmiş küresel bir kuruluş" olarak tanımlamaktadır. Uluslararası ilişkilerde kuvvet kullanılmasını evrensel düzeyde yasaklayan ilk antlaşma 26 Haziran 1945'te 50 ülke tarafından imzalanan Birleşmiş Milletler Antlaşması'dır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Büyük Millet Meclisi</span> Türkiye Cumhuriyetinin parlamentosu

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Türkiye Cumhuriyeti'nin yasama organıdır. 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgaline direniş göstermek üzere kurulmuştur. Asli görevi yürütmeyi denetlemektir ve yasama erkini kullanır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir" ilkesi, TBMM'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Çalışma Örgütü</span>

Uluslararası Çalışma Örgütü ya da ILO, ülkelerdeki çalışma yasalarında ve bu alana ilişkin uygulamalarda standartları geliştirmek ve ileriye götürmek gibi bir amaçla kurulan kuruluştur. Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Milletler Cemiyeti</span> 1. Dünya Savaşından sonra barışı sağlamak için kurulan kurum

Milletler Cemiyeti, günümüzdeki Birleşmiş Milletler'in temeli sayılabilecek bir organizasyondu. I. Dünya Savaşı'nın ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde, 10 Ocak 1920'de kuruldu. Amacı, ülkeler arasında yaşanabilecek sorunları barışçıl yollarla çözmekti. Bir süre çalıştı; fakat fazla bir varlık gösteremedi. II. Dünya Savaşı'nın ardından 1946 yılında dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mîsâk-ı Millî</span> Türk Kurtuluş Savaşının siyasi manifestosu

Ahd-i Millî Beyânnâmesi, aynı zamanda en meşhur ismiyle Mîsâk-ı Millî veya daha nadir olarak Peymân-i Millî olarak da bilinir, Türk Kurtuluş Savaşı'nın siyasi manifestosu olan altı maddelik bildiri. İstanbul'da toplanan son Meclis-i Mebûsan tarafından 28 Ocak 1920'de oy birliği ile kabul edilmiş ve 17 Şubat'ta kamuoyuna açıklanmıştır. Bildiri, I. Dünya Savaşı'nı sona erdirecek olan barış antlaşmasında Türkiye'nin kabul ettiği asgari barış şartlarını içerir.

<span class="mw-page-title-main">Heyet-i Temsiliye</span> Türk Kurtuluş Savaşı’nın, TBMM öncesi yürütme organı

Heyet-i Temsiliye, Mondros Mütarekesi’nden sonra Anadolu topraklarının İtilaf Devletleri tarafından işgal edilmesi üzerine başlayan ulusal direniş sırasında, ulusal bir meclisin (TBMM) kuruluşuna dek Millî Mücadelenin yürütme organı olarak görev yapmış kuruldur.

<span class="mw-page-title-main">Tevfik Rüştü Aras</span> Türk siyasetçi (1883–1972)

Ahmet Tevfik Rüştü Aras, 1920-1939 yılları arasında beş dönem milletvekilliği, 1925-1938 yılları arasında Türkiye Dışişleri Bakanlığı yapmış, öncesinde İttihat ve Terakkî'nin önemli isimlerinden biri olmuş, sonrasında da gazete yazıları yazarak hayatını sürdürmüş Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">İttihat ve Terakki</span> Osmanlı İmparatorluğunda siyasal teşkilat

İttihat ve Terakki Cemiyeti, sonraları İttihat ve Terakki Fırkası, Osmanlı İmparatorluğu'nda İkinci Meşrutiyet'in ilanına önayak olup 1908-1918 yılları arasında faaliyet gösteren, 21 Mayıs 1889 tarihinde kurulmuş bir siyasal hareket ve siyasi partidir. Triumvira sistemi ile yönetilen bir meclis yapısında egemenlik sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Bilimler Akademisi</span>

Türkiye Bilimler Akademisi, Türkiye'de tüm bilim alanlarındaki araştırmaları, bilim insanlığını ve araştırıcılığı özendirmek ve bu alanlarda emeği geçenleri onurlandırmak; gençleri bilim ve araştırma alanına yöneltmek; Türkiye’deki bilim insanları ve araştırıcıların toplumsal statülerinin yükseltilmesi ve korunmasına çalışmak; bilim ve araştırma standartlarının yükseltilmesine yardım etmek amacıyla 1993'te kurulan, tüzel kişiliğe, bilimsel, idari ve mali özerkliğe sahip yüksek bilim kuruluşu, Türkiye'nin ulusal bilimler akademisidir. Uluslararası Bilim Konseyi'nin üyesidir.

Müdâfaa-i hukuk cemiyetleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun 30 Ekim 1918'de Mondros Mütarekesi'ni imzalayarak İtilaf Devletleri'ne teslim olması üzerine Osmanlı Türkiyesi'nin çeşitli kent ve kasabalarında oluşturulan ve Millî Mücadele'nin ilk örgütsel çekirdeğini oluşturan sivil kuruluşlara verilen ad.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Rıza</span> Osmanlı siyasetçi

Ahmed Rıza Bey, Osmanlı siyasetçi, eğitimci ve ideolog. İttihat ve Terakkî Cemiyeti'nin önde gelen kurucularından ve Osmanlı İmparatorluğu'nda önemli siyasal gelişmeleri sağlayan İkinci Meşrutiyet döneminin önde gelen Jön Türk grubunun başındaki isimlerindendir. Auguste Comte'un pozitivizm felsefesini günümüz Türkiye'sine taşıyan kişidir. Osmanlı'nın kurtuluşunu ve kalkınmasını, kişi veya siyasal rejim değişiklikleri yerine toplumsal yapı değişikliğinde gören ve bu yönde çalışmalar üreten ilk kişi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler Genel Kurulu</span>

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Birleşmiş Milletlerin (BM) beş ana organından biridir ve tüm üye milletin eşit olarak temsil edildiği tek organdır. Görevleri arasında, birliğin bütçesini gözden geçirme, Güvenlik Konseyi geçici üyelerini atama, diğer bölümlerinden raporlar alma ve genel kurul kararları adı altında kararlar çıkarmak vardır. Birçok ek organı vardır.

Mustafa Bacak, -, Türk siyasetçi.

Osmanlı Hürriyet Cemiyeti, 1906'da Talat Paşa tarafından Selanik'te kurulmuş olan siyasi topluluk.

Kıbrıs Türk Gazeteciler Cemiyeti, kısaca KTGC, 1961 yılında kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde merkezi Lefkoşa'da olan gazetecileri bir araya getirmeyi amaçlayan bir sivil toplum kuruluşudur. Başkanlığını Reşat Akar yapmaktadır. Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan cumhurbaşkanı</span> Azerbaycanın devlet başkanı

Azerbaycan cumhurbaşkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin başıdır. Cumhurbaşkanı, vatandaşların seçimi sonucu yedi yıl için belirlenir. Azerbaycan Anayasası, cumhurbaşkanının yürütme gücünün somutlaşmışı, başkomutan, "Azerbaycan'ın iç ve dış politikadaki temsilcisi" olacağını ve" dokunulmazlık hakkına sahip olacağını belirtir. Başkan, bir grup sekreter ve departman bakanından oluşan Başkanlık İdaresi olan icra dairesi aracılığıyla yönetir. Ek olarak, ekonomik ve sosyal politikayla ilgili bir Bakanlar Kurulu ve dış, askeri ve adli konularda bir Güvenlik Konseyi bulunmaktadır.

Lazistan Selamet-i Milliye Cemiyeti, Rize'de kurulan ve bölgeyi Gürcistan'a bağlamayı hedefleyen bir cemiyettir. 23 Haziran 1919'da kurulan cemiyet, para ile tutulmuş kişilerden oluşmaktaydı. Cemiyet, Menşevik Gürcü hükûmetinin desteği ile kurulmuştur ve bölge halkı tarafından destek görmemiştir. Bu cemiyete karşı olarak, "Lazistan Havâlisi Âdem-i Milliye Cemiyeti" cemiyeti kurulmuştur. Bu cemiyet, sonrasında Trabzon Muhafaza-i Hukuku Milliye Cemiyetine katılmıştır.

Laz Tekamül-i Milli Cemiyeti, Lazların kültürel özgürlüklerine kavuşmasını hedefleyen bir cemiyettir. 30 Mart 1919'da İstanbul'da kurulan cemiyet, ayrılıkçı bir amaç gütmediği için Lazca eğitim yapılmasına ilişkin bir talepte bulunmamıştır. Cemiyet, bazı çevrelerce Millî Mücadele karşıtı olarak görülmektedir.

Millî İktisat ve Tasarruf Cemiyeti, Türkiye'de ithalatı kısıtlayıp yerli üretimi özendirmek amacıyla 14 Aralık 1929 tarihinde kuruldu. Cemiyetin günümüze de yansıyan en önemli etkinliği "Tasarruf ve Yerli Malları Haftası" kampanyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">2021 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu</span>

2021 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu veya 89. Fenerbahçe SK Olağan Kongresi, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Başkanını belirlemek için 26 Haziran 2021 tarihinde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda gerçekleştirilen olağan seçimli kongredir. Kongre Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Başkanı Vefa Küçük'ün başkanlığında yönetilmiştir. Yapılan seçimli kongreye tek aday olarak giren Ali Koç ikinci defa Fenerbahçe Spor Kulübü'nün başkanı seçilmiştir.