İçeriğe atla

Laz Kayası

Laz Kayası civarında yetişen Paramuricea clavata

Laz Kayası, Marmara Adası'ndaki Topağaç Limanı'nın 230 metre güneyinde bulunan kayalık alandır. Bölgedeki kayaların uzunluğu 3 ila 40-50 metre arasında değişim göstermektedir. Laz Kayası'nın üzerindeki su derinliği en az 2.7 metredir.[1] Laz Kayası iri kum taneleri ve çakıllarla çevrilidir.[2] 1995 yılında limandaki manastır ve seramik atölyeleri göz önüne alınıp Laz Kayası çevresinde gemi batığı kalıntıları arandı ancak hiçbir bulguya rastlanmadı.[3] 19 Temmuz 2001 tarihinde Laz Kayası çevresi Sualtında Korunması Gerekli Kültür ve Tabiat Varlıklarının Bulunduğu Yer olarak tespit edildi ve bölgede dalış yapılması yasaklandı.[4][5] Laz Kayası ve çevresinde bulunan canlı türlerine Paramuricea clavata, Eunicella cavolini ve Savalia savaglia örnek olarak gösterebilir.[6] 13 Mart 2019 tarihinde 1753 tonluk Yusuf Celal gemisi Laz Kayası'na çarpması sonucu battı.[7][8]

Kaynakça

  1. ^ Heikell, Heikell, Rod, Lucinda (2018). Turkish Waters and Cyprus Pilot. Imray, Laurie, Norie and Wilson Ltd. s. 70. ISBN 1786791447. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  2. ^ Eda N. Topçu, Bayram Öztürk (30 Mart 2015). "Composition and abundance of octocorals in the Sea of Marmara, where the Mediterranean meets the Black Sea". scientiamarina.revistas.csic.es. 2 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  3. ^ Nergis Günsenin (1995). "1995 Yılı Marmara Adaları Sualtı Araştırması" (PDF). envanter.gov.tr. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. []
  4. ^ "Amatör Denizcilik İle İlgili Olup Can Ve Mal Güvenliğinizin Korunabilmesi İçin Bilmeniz Gerekenler". silo.tips. 14 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  5. ^ "Sualtında Korunması Gerekli Kültür Ve Tabiat Varlıklarının Bulundukları Alanlar". oocities.org. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  6. ^ Özsoy, Çağatay, Balkıs, Balkıs, Öztürk, Emin, M. Namık, Neslihan, Nuray, Bayram (2016). The Sea Of Marmara Marine Biodiversity, Fisheries, Conservation And Governance (PDF). Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (Turkish Marine Research Foundation). s. 898. ISBN 978-975-8825-34-9. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. []
  7. ^ "Yusuf Celal adlı kuru yük gemisi Marmara Adası laz kayası yakınında battı". denizhaber.com. 13 Mart 2019. 15 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 
  8. ^ "Batan gemi yeniden yüzdürülecek". haberdukkani.com. 2 Haziran 2019. 5 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz</span> Avrupa ve Asya arasında yer alan bir iç deniz

Karadeniz, güneydoğu Avrupa ile Anadolu yarımadası arasında yer alan, kuzeyinde Ukrayna, kuzeydoğusunda Rusya, doğusunda Gürcistan; güneyinde Türkiye, batısında Romanya ve Bulgaristanla çevrili, Atlas Okyanusu'na Akdeniz, Ege Denizi ve Marmara Denizi aracılığıyla bağlanan bir iç denizdir. İstanbul Boğazı vasıtasıyla Marmara, Kerç Boğazı vasıtasıyla ise Azak Denizi'ne bağlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi</span> Karadeniz ve Ege Denizi arasındaki iç deniz

Marmara Denizi ya da Klasik Antik Çağ'ında Propontis, Karadeniz'i, Ege Denizi ve Akdeniz'e bağlayan bir iç denizdir. Karadeniz'e İstanbul Boğazı, Ege Denizi'ne Çanakkale Boğazı ile bağlanır. Türkiye'nin Asya ve Avrupa kısımlarını da birbirinden ayırır. Marmara Adasında bol miktarda mermer bulunması yüzünden adaya ve denize, Yunanca mermer anlamına gelen "Marmaros" denmiştir. Denizin bir diğer eski adı da '"Propontis"'tir. Türkiye'nin en büyük şehirlerinden İstanbul ve Kocaeli bu denizin kıyısında, diğer bir büyük şehri Bursa ise hızla deniz kıyısına doğru genişlemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Myndos</span>

Myndos ya da Türkçede okunuşuyla Mindos, Antik yazarların sıkça sözünü ettiği, Mausolos'un kurmuş olduğu şehridir. Yerleşim Bodrum yarımadasının en batısına düşen, bugünkü Gümüşlük ilçesinin bulunduğu bölgede yer almıştır. Ege Denizi ile Akdeniz'in kesişme noktasında bulunan kent, MÖ 640 yılında Anadolu'nun en eski medeniyetlerinden Lelegler tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Adriyatik Denizi</span> deniz

Adriyatik Denizi, Akdeniz'in bir parçası olan ve İtalya Yarımadası ile Balkan Yarımadası arasında kalan uzun bir körfezdir. Adriyatik, Akdeniz'in en kuzeydeki koludur ve Otranto Boğazı'ndan kuzeybatıya ve Po Ovası'na kadar uzanır. İtalya, Arnavutluk, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Slovenya ve Karadağ'ın denize kıyısı bulunmaktadır. Adriyatik, çoğu doğu kıyısının Hırvat kesiminde yer alan 1.300'den fazla adaya sahiptir. Kuzeyi en sığ, güneyi en derin olmak üzere üç havzaya ayrılmıştır ve maksimum 1.233 metre (4.045 ft) derinliğindedir. Bir su altı sırtı olan Otranto Sill, Adriyatik ve İyonya Denizleri arasındaki sınırda yer almaktadır. Hakim akıntılar Otranto Boğazı'ndan saat yönünün tersine doğu kıyısı boyunca ve batı kıyısı (İtalya) boyunca tekrar boğaza akar. Adriyatik'teki gelgit hareketleri azdır, ancak zaman zaman daha büyük genliklerin meydana geldiği bilinmektedir. Adriyatik'in tuzluluk oranı Akdeniz'dekinden daha düşüktür çünkü Adriyatik, Akdeniz'e akan tatlı suyun üçte birini bir seyreltme havzası görevi görerek toplar. Yüzey suyu sıcaklıkları genellikle yazın 30 °C (86 °F) ile kışın 12 °C (54 °F) arasında değişir ve Adriyatik Havzası'nın iklimini önemli ölçüde yumuşatır.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Körfezi</span> Ege Denizinin bir körfezi

İzmir Körfezi, Türkiye'de Karaburun Yarımadası ile Foça arasından başlayarak İzmir'i merkezden çevreleyen ve Ege Denizi'nin devamı olan bir körfezdir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

Aşağıda Türk Deniz Kuvvetlerinin aktif envanteri verilmiştir. Bu listede Türk Deniz Kuvvetleri'nde aktif olarak görev yapmakta olan savaş gemileri, yardımcı gemiler, denizaltılar, hava araçları ve yakında hizmete girecek olan platformlar bulunmaktadır.

Independenta tanker kazası ya da Independenta faciası, 15 Kasım 1979 tarihinde ham petrol yüklü bir tanker gemisi ile bir kuru yük gemisinin çarpışması sonucu İstanbul Boğazı'nda meydana gelen kaza. Ham petrol yüklü Independenta isimli gemi, 27 gün süren büyük bir yangına ve çevre felaketine yol açtığı için kaza geminin ismiyle anılmaktadır. Kazada 43 gemi mürettebatı ölmüştür.

TCG <i>Heybeliada</i> (F-511) Türk Donanmasına ait Ada sınıfı korvetlerin ilk gemisi

TCG Heybeliada (F-511), Türk Deniz Kuvvetleri'nin Ada sınıfının öncü gemisi olan denizaltısavar korvetidir. Türk Deniz Kuvvetleri'ne yerli üretim gemi sağlanmasını amaçlayan MİLGEM dahilinde inşa edilen ilk Türk savaş gemisidir. Heybeliada'nın inşasına 22 Ocak 2007 tarihinde başlandı ve 27 Eylül 2008 tarihinde denize indirildi. Gemi; keşif, karakol, arama-kurtarma, denizaltı savunma harbi, denizde terörist etkinliklerin takibi ve önlenmesi, kıyı kontrol ve koruması görevlerinde kullanılabilir. Adını, Marmara Denizi'ndeki Prens Adaları'ndan biri olan Heybeliada'dan alır.

<span class="mw-page-title-main">Heino von Heimburg</span> I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu Donanmasında U-Bot komutanı olarak görev yapmış olan bir deniz subayı

Heino von Heimburg, I. Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu Donanması'nda U-Bot komutanı olarak görev yapmış olan bir deniz subayıdır. II. Dünya Savaşı'nda ise Nazi Almanyası Donanması'nda (Kriegsmarine) Koramiral olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Trabzon</span> Trabzon ilinin merkezi olan şehir

Trabzon, Trabzon ilinin merkezi olan şehridir. Karadeniz Bölgesi'nin Doğu Karadeniz Bölümü'nde yer alan ilin Karadeniz'e kıyısı bulunur. Günümüzde Karadeniz Bölgesi'nin Samsun'dan sonra ikinci büyük kentidir. 12 Kasım 2012 tarihinde kabul edilen büyükşehir yasa tasarısı ile büyükşehir belediyesi olmuş ve merkez ilçe kaldırılarak Ortahisar ilçesi kurulmuştur. Trabzon iki il ile birlikte de "şehzadeler şehri" olarak anılır. Evliya Çelebi Trabzon için şöyle demiş: "Bu şehre küçük İstanbul denilse yeridir. İrem bağları gibi süslü bir şehirdir burası.'' Fatih Sultan Mehmed ise Trabzon'u kuşattığı vakit şöyle söylemiştir: ''Trabzon fethedilmeden İstanbul fethedilmiş sayılmaz.''

<span class="mw-page-title-main">Berdan Öztürk</span> Türk politikacı

Berdan Öztürk, Kürt asıllı Türk avukat ve siyasetçi. TBMM 25, 26, 27 ve 28. dönem milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Marina</span> Mersin ili Yenişehir ilçesindeki marina ve alışveriş merkezi

Mersin Marina Mersin merkez ilçelerinden Yenişehir'de yer alan bir marina ve alışveriş merkezidir. Birçok ünlü markaya ev sahipliği yapan alışveriş merkezinde aynı zamanda restoran ve kafeler de vardır.

Laz Enstitüsü, Lazların dilinin, kültürünün ve tarihinin korunması, geliştirilmesi ve yeniden üretilmesi amacıyla 17 Mayıs 2013'te kurulmuş bir enstitüdür. Aynı sene içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ile Laz Enstitüsü arasında imzalanan protokol ile birlikte eğitimcilere Lazca eğitmenlik dersleri verilmeye başlanmıştır. Bunun sonucunda Millî Eğitim Bakanlığı ortaokul müfredatında yer alan seçmeli derslere Lazca eklenmiştir. Enstitünün çalışmaları sonucunda 2014 yılından beri Boğaziçi Üniversitesinde seçmeli Lazca dersi verilmektedir.

TCG Kınalıada (F-514), Ada sınıfı korvetlerin dördüncü ve son gemisidir. Kınalıada, ismini Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Denizi'ndeki Adalar takımadalarının bir parçası olan Kınalıada'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Marmara Denizi deniz salyası felaketi</span> 2021de Marmara Denizinde meydana gelen deniz salyası felaketi

Marmara Denizi deniz salyası felaketi, deniz salyasının Marmara Denizi'nde 1990'ların başından bu yana çeşitli etkenlere bağlı olarak olağan dışı artışı sebebiyle gerçekleşmiş bir çevre felaketidir. Marmara Denizi'nde gözlemlenen deniz salyası, zaman içerisinde yetersiz atık su arıtımı, sanayi faaliyetleri ve iklim değişikliği sebebiyle artış göstererek belirgin hâle geldi. Bu artış sonucu 2021 yılında gerçekleşen deniz salyası felaketi, Marmara Denizi'nin ekosistemini tehdit edecek boyutlara ulaştı. 2021 itibarıyla deniz salyasının ekosisteme, deniz canlılarına ve Marmara Denizi'nin biyoçeşitliliğine olan olumsuz etkileri sürmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Öztürk (jeolog)</span>

Hüseyin Öztürk, Türk jeolog, akademisyen, yazar. Günümüzde İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Maden Yatakları-Jeokimya Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bayram Öztürk</span>

Bayram Öztürk Türk deniz biyolojisi profesörü, akademisyen, yazar.

<span class="mw-page-title-main">Tunus Körfezi</span>

Tunus Körfezi, Tunus'un kuzeybatısında bulunan bir körfezdir. Körfez, batıda Sidi Ali El-Mekki Burnu'ndan doğuda Resü't-Tayyib Burnu'na kadar 63 km boyunca uzanmaktadır. Tunus'un başkenti Tunus, son üç bin yılda bir dizi yerleşim yeri olduğu gibi, körfezin güneybatı ucunda yer almaktadır. Cebel Ressas, körfezin güney kenarının yaklaşık 15 km güneyinde 795 metreye yükselmektedir.