İçeriğe atla

Laz Hüseyin

Laz Hüseyin

Laz Hüseyin, Kesik Nikola ve Odesalı Kosti'yi öldürmesiyle bilinen eşkıya. Tıfıl olmasıyla bilinirdi. Kesik Nikola'yı Şık Manol'un kumarhanesinde, Odesalı Kosti'yi ise Çeşme Meydanı'ndaki Yakup Efendi Birahanesi'nin önünde dört bıçak darbesiyle öldürmüştü.[1] Beykoz iskelesinin 3 hane yanında, Hacızade Ahmed ve İstanbul Kadısı Hamamizade Efendi'nin yalılarının arasında bir yalısı vardı.[2][3]

Laz Hüseyin, Of kaymakamı Sadullah Koloğlu tarafından evinde yakalandı ve Of sokaklarında don paça gezdirildi.[4]

Uzun boylu ve güçlü kuvvetli olarak tasvir edilen Laz Hüseyin, Ermeni fotoğrafçı Karnik Sabuncuyan'ın dul annesi Zabel ile evlenmişti. Mensubu olduğu çeteyle beraber Trabzon'da öldürüldü. Laz Hüseyin'in ninesi sadece Laz biliyordu ve gelinini Lazcada siyah güzel anlamına gelen "uça mskva” diyerek seviyordu.[5]

Notlar

Kaynakça

  1. ^ En Meşhur 100 Mafya Babası. Az Kitap. ISBN 6059879926. 28 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  2. ^ Kayra, Üyepazarcı, Cahit, Erol (1992). İkinci Mahmut'un İstanbul'u: Bostancıbaşı sicilleri. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Dairesi Başkanlığı. ISBN 9757580082. 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  3. ^ "Osmanlı tarihinde yaşanan 8 ilginç hadise". fikriyat.com. 30 Haziran 2020. 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  4. ^ Bal, Mehmet Akif (2007). Trabzonlu ünlü simalar ve Trabzon'un ünlü aileleri. Çatı Yayınları. s. 857. ISBN 9758845306. 29 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ocak 2021. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 30 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.

<span class="mw-page-title-main">Üsküdar</span> İstanbul ilçesi (Anadolu Yakası)

Üsküdar, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan ilçedir. Kocaeli Yarımadası'nın batı kesiminde yer alan Üsküdar, kuzeyden Beykoz, kuzeydoğudan Ümraniye, doğudan Ataşehir, güneyden Kadıköy ilçeleri ve batıdan İstanbul Boğazıyla çevrilidir. İlçe 33 tane mahalleden oluşmaktadır. 2015 yılında gerçekleştirilen İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması'nda tüm ilçeler arasında 7. sırada yer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hekimbaşı Yalısı</span>

Hekimbaşı Yalısı, Anadolu Hisarı, Beykoz ilçesinde bulunan yalıdır. 1697 yılında Amcazade Hüseyin Paşa tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. İsmini, 1850li yıllarda yalıyı satın alan, I. Abdülmecid dönemi hekimbaşılarından Hekimbaşı Salih Efendi'den almıştır. Hekimbaşı Salih Efendi tarafından satın alındıktan sonra genişletilmiştir.

Yemişçi Hasan Paşa III. Mehmed saltanatı döneminde 10 Temmuz 1601 - 24 Eylül 1603 tarihleri arasında toplam iki yıl üç ay yedi gün sadrazamlık yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amcazade Hüseyin Paşa</span> 103. Osmanlı sadrazamı

Köprülü Amcazade Hacı Hüseyin Paşa II. Mustafa saltanatında, 11 Eylül 1697 - 4 Eylül 1702 tarihleri arasında dört yıl on bir ay on altı gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

<span class="mw-page-title-main">Lazca</span> Laz halkı tarafından kullanılan dil

Lazca Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne uzanan bölgede yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu düşünülen Zanik bir Güney Kafkas dilidir.

<span class="mw-page-title-main">Lazlar</span> Etnik grup

Lazlar (Lazca: Lazepe, Lazi Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy</span> Üsküdar, İstanbul, Türkiyede semt

Vaniköy İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin sınırları içinde Boğaziçi'nin Anadolu yakasında Çengelköy ile Kandilli arasındaki bir Boğaz semtidir.

<span class="mw-page-title-main">Derebaşı, Pazar</span>

Derebaşı, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Hamidiye, Pazar</span>

Hamidiye, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Sivrikale, Pazar</span>

Sivrikale, Rize ilinin Pazar ilçesine bağlı bir köydür.

Hüseyin Avni Coş, Türk bürokrat. Sırasıyla Bingöl, Aksaray, Kırklareli, Aydın ve Adana valisi olarak görev alan Coş, son olarak 2014-2017 yılları arasında Sakarya valiliği görevinde bulundu. Ayrıca Ordu'nun Akkuş, Sivas'ın İmranlı ve Siirt'in Şirvan ilçelerinde kaymakam olarak görev aldı.

<i>Teneke</i> (roman) Yaşar Kemal tarafından yazılan roman

Teneke, Yaşar Kemal'in 1955 tarihli romanı. Çukurova'daki çeltik ağalarına karşı mücadele eden köylünün yanında yer alan idealist kaymakamın trajik öyküsü anlatılmaktadır. Yazarın İnce Memed sonrasındaki ikinci romanıdır. İlk olarak Varlık Yayınları'nda yayımladı. Sonraları birçok yayınevi tarafından yayımlanan eser 2004’ten günümüze ise Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lazistan Sancağı</span>

Lazistan Sancağı, Osmanlı Devleti'nde önce Trabzon Eyaletine, sonra Trabzon Vilayeti'ne bağlı idari birimlerden biridir. 1920 yılında ise bağımsız hale getirilmiştir. Sancağın idari merkezi önce Batum, 1878 yılında Batum Rusya'ya geçtikten sonra Rize kenti idi.

Sadettin Paşa, Osmanlı paşası. Defterdarlı Mehmet Şükrü Efendi'nin oğludur.

Aliefendizade Ali Faik Efendi veya Hopalı Faik Efendi, Türkiye'de Lazca üzerine çalışmalar yapan ilk kişidir. Jön Türklerin Lazistan Sancağına yayılmasıyla başlayan kısa ömürlü otonomist ulusal harekette yer almıştır. Faik Efendi ile ilgili bilgilerin birincil kaynağı Nananena isimli Lazca ders kitabıdır.

Laz Ömer Efendi veya doğum adıyla Ömer Vasfi Efendi, Osmanlı hattatı. 54 yıl boyunca sanatla uğraşan Laz Ömer Efendi, yaşadığı dönemde "hattatları şeyhi" anlamına gelen Şeyhül-Hattatin adıyla bilinmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Cordanzade Mehmet Ali Bey</span>

Cordanzade Mehmet Ali veya lakabıyla Hacı Kaymakam, 1891-1895 veya 1889-1893 yılları arasında Ordu kaymakamlığı ve 1887-1888 arası Akçaabat kaymakamlığı yapmasıyla tanınan Osmanlı devlet adamı.

Laz elması, Rize ve Trabzon illerine özgü, konik şekilli bir elma kültivarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Necdet Kambur</span>

M. Necdet Kambur, Türk siyasetçi.