İçeriğe atla

Laz İsmail Efendi

Laz İsmail Efendi

İsmail Zühtü Bilgili veya Soyadı Kanunu çıkmadan önce bilinen adıyla Laz İsmail Efendi (1 Temmuz 1873, Çayeli, Rize - 18 Mayıs 1954, İnegöl), İnegöl belediye başkanıyken Yunan birlikleri tarafından esir alınmasıyla tanınan Türk devlet adamı. Arapça ve Farsçaya hakim olduğu için Müderris’zade adıyla bilinirdi.

Hayatı

İsmail Efendi 1873'te Çayeli'nde doğdu. 15-16 yaşlarındayken medresede eğitim almak için İstanbul'a gitti. Eğitimini tamamladıktan sonra Bursa'ya gönderilen Laz İsmail Efendi, Ulucami ve Bursa'daki diğer camilerde irşatçı, müderris ve vaazcı olarak çalıştı. 1910'da yumurta sandığı üretimi ve kereste ticareti yapacağı İnegöl'e yerleşti. 17 Eylül 1920'de Atatürk'ün isteği ve Refet Bele'nin telgrafıyla İnegöl belediye başkanı olarak atandı. İsmail Efendi, 6 Ocak 1921-11 Ocak 1921, 24 Mart 1921-4 Nisan 1921 ve 10 Temmuz 1921-6 Ekim 1922 tarihleri arasında İnegöl belediye başkanı pozisyonundaydı. 20 Temmuz 1922 tarihinde Yunan işgal kuvvetleri tarafından esir alındı ve Mudanya'ya kadar yaya olarak götürüldü. 22 Kasım 1922'deki esir değişimine kadar önce Filibe'de, sonra Gümülcine'de esir tutuldu.[1] 1927-30 yılları arası İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın yönetim kurulu başkanlığını yaptı. Serbest Cumhuriyet Fırkası Bursa Teşkilatı'nın kurucuları arasında yer aldı. 18 Mayıs 1954'te öldü.[2]

Mirası

Evinin bulunduğu caddeye İsmail Efendi'nin adı verildi. Ayrıca İnegöl'deki Hacı Hafız Lazlar Camii adını Laz İsmail Efendi'den almaktadır. Ayrıca İnegöl'ün Aşağıballık köyüne Laz çeşmesi adıyla anılan bir çeşme yaptırttı.[3]

Bursa Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İnegöl’ün kurtuluşu konulu dramalı tarih programında Yunanların esir aldığı Laz İsmail Efendi'yi canlandırdı.[4]

Kaynakça

  1. ^ Selimoğlu, İsmail (1989). İnsanlığın yüz karası Bulgar mezalimi ve Bulgaristan'daki vakıf eserleri, camilerimiz. Vakıflar Genel Müdürlüğü. s. 19. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 
  2. ^ Kahraman, Kenan (2013). İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası 123 Yaşında. Bursa: İTSO. s. 278. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. []
  3. ^ Recep Akakuş. "Millî Mücadele Sonrasında İnegölde İdârî Yapılanma 3". gencgazete.net. 28 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Şubat 2024. 
  4. ^ "Aktaş Performansı İle İzleyenleri Mest Etti". milliyet.com.tr. 8 Eylül 2017. 28 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İnegöl</span> Bursa ilçesi

İnegöl, Bursa iline bağlı ilçedir. Marmara Bölgesi içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bursa</span> Bursa ilinin merkezi olan şehir

Bursa, tarihî olarak Prusa, Türkiye'de Bursa ilinin merkezi olan şehirdir. Nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'in ardından Türkiye'nin 4. Büyük kentidir. Aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin İstanbul'dan sonraki en büyük ikinci şehridir.

Hikmet Şahin iş insanı, siyasetçi, spor yöneticisi. Bursa İnegöl Belediye eski Başkanı, Bursa Büyükşehir Belediye eski Başkanı, Bursaspor'un 21. başkanı ve İnegölspor'un 15. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hekim İsmail Paşa</span>

Hekim İsmail Paşa ya da Sakızlı Sotori,, Osmanlı siyasetçi.

Ali Coşkun 58. ve 59. Hükümet'te Sanayi ve Ticaret Bakanı, TBMM 22. Dönem AK Parti İstanbul milletvekili olarak görev yaptı. Öncesinde, 21. Dönem'de FP'den ve 20. Dönem'de ANAP'tan İstanbul milletvekili seçilmişti.

<span class="mw-page-title-main">Alinur Aktaş</span> Türk siyasetçi

Alinur Aktaş, Türk siyasetçi ve eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sungurpaşa, İnegöl</span>

Sungurpaşa, Bursa ilinin İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir.

Nafia Nazırlığı ya da Nafia Nezareti Osmanlı Devleti'nde Bayındırlık Bakanlığı'na verilen isimdir.

Tavaşi Hasan Ağa Camii ya da İnadiye Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Ahmediye Mahallesi'nde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir cami. Sokullu Mehmet Paşa'nın hazinedarı olan Tavaşi Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapımına 1587 yılında başlanan cami, 1 yıllık inşaat sürecinden sonra 1588 yılında ibadete açılmıştır. Cami mimari olarak Osmanlı esintilerini yansıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti</span>

Evkaf Nâzırlığı veya Evkaf-ı Hümâyun Nezâreti,, son dönem Osmanlı hükûmetlerinde vakıf kurumlarından sorumlu olan nâzırlıktır.

Celal Sönmez Türk iş insanı, sanayici, girişimci ve medya patronu.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Arabî Efendi</span> 15. Yüzyıl Osmanlı şeyhülislamı

Alâeddin Arabî Efendi, Osmanlı şeyhülislamı ve müderris. Halep doğumlu olduğu için lakabı "Arabî" olmuştur. Çelebi Alaeddin Arabi Efendi, Alâeddin Alî Arabi ve Molla Arab olarak da bilinmektedir. 1495-1496 yılları arasında II. Bayezid döneminde şeyhülislamlık yapmıştır.

Bursa Yazma ve Eski Basma Eserler Kütüphanesi, 14. yüzyıldan kalma Bursa İnebey medresesinde bulunan kütüphanedir. Kütüphane, Süleymaniye ve Millet yazma eser kütüphanelerinden sonra Türkiye'nin üçüncü büyük yazma eser kütüphanesidir ve 8389 adet yazma eser barındırmaktadır.

Muhittin Baha Pars, Türk gazeteci, avukat, siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu, İnegöl</span>

Kurşunlu. Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı bir mahalledir. Nüfusu 5000 kişi dolayında olan Kurşunlu Mahallesi İnegöl'e yaklaşık 20 km uzaklıktadır. Mahallenin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık'dır. Ayrıca Kurşunlu Mahallesi sınırları içinde Çilek Genç Odası, Çilek Mobilya, Freşa Maden Suyu Fabrikaları ve Uludağ Mermer Fabrikası bulunmaktadır. Yine Kınık Maden Suyu ve CP Piliç Fabrikalarına yakın bir mesafede bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zenbilli Ali Efendi</span>

Zenbilli Ali Efendi,, Osmanlı döneminde görev yapmış bir şeyhülislam'dır. Asıl adı Ali Cemali'dir. Zenbilli müfti olarak da bilinir. Molla Fenari’nin hocası ve Sultan I. Murad zamanın ünlü alimlerinden Cemalüddin Muhammed Aksarayi soyundan Ahmed Çelebi’nin oğludur.

Hüseyin Şahin,, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Bursa Ticaret ve Sanayi Odası</span> Meslek odası

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), 1889 yılında Bursa'da faaliyete geçen bir meslek kuruluşu.

İnegöl mobilyası, Bursa'nın İnegöl ilçesinde üretilen mobilyaları ifade eden terimdir.

Kasım Efendi Camii, Bursa'nın İnegöl ilçesinde bulunan 16. yüzyıla tarihlenen caminin yerinde 1955'te inşa edilmiş ibadet mekanı.