İçeriğe atla

Layback dönüşü

Layback dönüşü artistik patinajı temsil etmek için kullanıldı.

Layback dönüşü (layback spin) ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Bu pozisyonda baş ve omuzlar geriye doğru yatırılır ve bel kısmı geriye doğru eğilir.[1] En fazla kullanılan çeşitlerinden biri serbest bacağın geriye doğru kaldırıldığı attitude pozisyonudur. Bu pozisyonda kollar baş seviyesinin üzerine kaldırılır. Diğer bir zor çeşidi ise Biellmann dönüşüdür.

Layback dönüşü, İngiliz Cecilia Colledge tarafından bulunmuştur.[2]

Teknik

En bilinen layback pozisyonu karın bölgesinin geriye doğru yatırıldığı, serbest bacağın kaldırıldığı ve kolların ise geniş bir yay şeklinde başın üzerine kaldırıldığı versiyonudur. Bu pozisyon artistik patinajı temsil eder hale gelmiştir. Logolarda ve artistik patinajı tanıtan afişlerde kullanılmıştır.

Layback dönüşü karın bölgesi başka bir yöne doğru yatırılarak da yapılabilir. Bu dönüş side layback ya da sideways-leaning dönüşü olarak bilinir. Geriye ve yana doğru eğilimli bu pozisyonlar ISU Puanlama Sisteminde dönüşe zorluk katan bir özellikler olarak kabul edilir.

Bu pozisyonun başka bir varyasyonu da serbest ayağın neredeyse bua dokunacak kadar yere yaklaştırılmasıdır. Bu dönüş hız kazandırmak için yapılmıyorsa dönüşe zorluk katan bir özellik olarak kabul edilir. Değişik el ve kol pozisyonları yaratıcılığı artırmak ve dönüşe estetik katmak için kullanılır. Bir ya da iki el ile serbest bacağın tutulması ("haircutter" dönüş olarak bilinir) bunlara örnek olarak gösterilebilir. Dönüşe biellmann pozisyonu eklemek dönüşü zorlaştıran başka bir durumdur.

Bir başka varyasyonda dönüşe bir atlayış ile girilen flying layback (uçan layback) pozisyonudur.[3] Bu varyasyon çok kullanılmaz çünkü hareket sırasında omurga baskı altında kalır ve fiziksel tehlike fazladır. Az sayıda koç bu dönüşün nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğini bilmektedir. Choi Ji Eun gibi patenciler bu dönüşü yarışmada yapmış ve puan almıştır.[4]

Layback dönüşüne örnekler

Teklerde

Çiftlerde

Kaynakça

  1. ^ "USFSA: Glossary of Terms". 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ağustos 2007. 
  2. ^ Petkevich, John Misha (1989). Figure Skating: Championship Techniques (İngilizce). Sports Illustrated. ISBN 1568000707. 
  3. ^ 1=ISU Communication No. 1445 22 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "ISU Junior Grand Prix SBC Cup Ladies Free Skating Protocol" (PDF). 1 Ekim 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2010. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yevgeni Pluşenko</span>

Yevgeni Victoroviç Pluşenko, Rus buz patencisi. 2006 Olimpiyat şampiyonu, 2002 ve 2010 Olimpiyat ikincisidir. Yedi kez Rusya şampiyonu, dört kez Grand Prix Finalleri şampiyonu, yedi kez Avrupa şampiyonu, üç kez Dünya şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni</span>

Artistik buz pateni bireysel, çift ya da grup olarak buz üstünde dönüş, atlayış, kaldırış, adım dizisi gibi hareketlerin yapıldığı bir buz pateni sporudur. Yarışmalarda müzik eşliğinde, yapılacak dansın ya da gösterinin konusuna uygun kostümlerle gerçekleştirilir. Sporun uluslararası yönetim organı Uluslararası Paten Birliği kısa adıyla ISU'dur. Artistik buz pateni 1908 Yaz Olimpiyatları ile olimpiyat programına alınmış, 1924 Kış Olimpiyatları ile de ilk kez Kış Olimpiyat Oyunları altında yapılmıştır. ISU, Avrupa Şampiyonası, Dünya Şampiyonası, Dört Kıta Şampiyonası ve İSU Grand Prix Yarışmaları gibi yarışmalarda düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Buz dansı</span>

Buz dansı, müzik eşliğinde buz zeminde yapılan figüratif buz pateni türü. 1952 yılında Dünya Artistik Patinaj Şampiyonaları kapsamına alınmış; fakat Kış Olimpiyat Oyunları içinde 1976 yılından beri yer almaktadır. Çiftlerde olduğu gibi bir kadın ve bir erkek sporcu ile yapılır. Kaldırışlarda ve dönüşlerde olan kural farklılıkları ve atlayışların olmaması gibi konularda çiftlerden ayrılır. Bu şampiyonalarda sporcular 3 değişik program sunmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Mirai Nagasu</span> Amerikalı artistik patinajcı

Mirai Aileen Nagasu, Amerikalı buz patencisi. 2008 ABD Ulusal Şampiyonu, 2007 Junior Grand Prix Finali şampiyonu ve 2007 Dünya Gençler ikincisidir.

<span class="mw-page-title-main">Madison Hubbell</span>

Madison Hubbell Amerikalı buz patenci. Buz dansında yarışmaktadır. Partneri Zachary Donohue ile birlikte 2022 Kış Olimpiyatları üçüncüsü, üç kez Dünya şampiyonası madalyası sahibi, 2018 Grand Prix Final şampiyonu, 2014 Dört Kıta şampiyonu ve üç kez ABD ulusal şampiyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Yuko Kavaguti</span>

Yuko Kawaguchi Japon-Rus buz patencisi. Uluslararası düzeyde Japonya ve Rusya adına yarışmıştır. 2006-2007 sezonundan bu yana Alexander Smirnov ile birlikte kaymakta ve Rusya'yı temsil etmektedir. Çift 2008 ve 2009 yılında Rusya şampiyonu olmuş, 2009 Avrupa şampiyonasında gümüş, 2009 Dünya şampiyonasında bronz madalya almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Smirnov</span>

Aleksandr Viktoroviç Smirnov Rus buz patenci. Yuko Kawaguchi ile birlikte kaymaktadır. Çift 2008 ve 2009 yılında Rusya şampiyonu olmuş, 2009 Avrupa şampiyonasında gümüş,2009 Dünya şampiyonasında bronz madalya almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni kaldırışları</span>

Artistik buz pateni kaldırışları, çiftlerde ve buz dansında programda yer alması gereken zorunlu elemanlardır. Çiftlerde ve buz dansında kaldırışların özellikleri farklıdır. Buz dansında patenciler partnerlerini omuz seviyesinin üzerine tamamen çıkaramaz. Kaldırışlar senkronize kayma'da da yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ölüm spirali</span>

Ölüm spirali, artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Erkek patenci pivot pozisyonunda bir ayağı buza sabit şekilde iken yapılır. Erkek sporcu kadın patenciyi tek elinden tutarak neredeyse buza paralel pozisyonda daireler çizdirerek döndürür.

<span class="mw-page-title-main">Twist kaldırışı</span>

Twist kaldırışı artistik buz pateninde çiftler kategorisinde kullanılan bir teknik elemandır. Bel düzeyinden tutuşla yapılan bir kaldırış çeşididir. Erkek sporcu kadın sporcuyu havaya kaldırır ve kadın sporcu havada bir ya da birden fazla dönüş yapar. Erkek sporcu daha sonra kadın sporcuyu havada yakalar ve tek ayak üzerinde inmesini sağlar. Bu teknik eleman hız, kadın sporcunun havadaki pozisyonu, kaç tur attığı, iniş ve çıkıştaki yumuşaklık ve düzgünlüğe gibi birçok duruma göre değerlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Biellmann dönüşü</span>

Biellmann dönüşü ayaktayken yapılan artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Patenci tek ayak üzerinde dönüş yaparken serbest olan ayağını başının üzerine kaldırır. Bu dönüş karın bölgesinin ve bacakların konumu sebebiyle "tulip on a turn-table" şeklinde de ifade edilmiştir. Bu pozisyon önemli düzeyde esneklik ve dönüş yeteneği gerektirir, genelde kadın sporcular tarafından yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Artistik buz pateni dönüşleri</span>

Artistik patinaj dönüşleri artistik buz pateninde patencinin buzdaki bir nokta üzerinde kendi etrafında dönüş yaptığı teknik elemandır. Dönüşler sırasında bir ya da birden fazla pozisyon gösterilir. ISU Puanlama Sistemi'nde 'spin' kelimesinden ortaya çıkan Sp kısaltması ile gösterilir.

<span class="mw-page-title-main">Twizzle</span>

Twizzle artistik buz pateninde tek ayak üzerinde, fazla sayıda yapılan dönüşlerdir. Artistik patinaj dönüşlerinden farkı tek bir nokta üzerinde değil buzda hareket halindeyken dönüş yapılmasıdır. Özellikle buz dansında oldukça fazla kullanılır. Zorunlu danslarda ve kısa ve serbest programdaki adım dizilerinde kullanılması gereken elemanlardandır. Senkronize kaymada da adım dizilerinde kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Camel dönüşü</span>

Camel dönüşün, Avrupa'da paralel dönüş olarak da bilinen artistik patinaj dönüşlerinden biridir. Oturarak dönüş ve ayakta dönüş ile birlikte artistik patinajdaki üç temel dönüşten biridir. Camel pozisyonu serbest bacağın geriye doğru kalça seviyesinde buza paralel tutulduğu dönüş pozisyonudur. Birçok değişik çeşidi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Lutz atlayışı</span>

Lutz 1913 yılında bu atlayışı ilk kez yapan Avusturyalı patenci Alois Lutz'dan esinlenerek ismi verilmiş bir Artistik patinaj atlayışıdır. Ayağı buza vurup güç alarak yapılan (toepick-assisted) bir atlayıştır. Atlayışa girişte geriye dış kenar kullanılır ve inişte ise diğer ayakla geriye dış kenara inilir.

<span class="mw-page-title-main">Köpek pozisyonu</span> Kadın partnerin dizleri bükük, dört uzvuyla çömeldiği ve erkeğin de arkada bulunduğu seks pozisyonu

Köpek pozisyonu, alıcı partnerin dizleri bükük, başı ileride duracak şekilde dört uzvuyla da çömeldiği, bacakların hafifçe açık durduğu seks pozisyonu. "Köpek pozisyonu" teriminin kaynağı kesin olarak bilinmemekle birlikte, muhtemelen köpeklerin üreme pozisyonuna yapılan bir benzetmedir. Kama Sutra'da inek pozisyonu olarak betimlenir.

<span class="mw-page-title-main">Yuliya Lipnitskaya</span>

Julia Viacheslavovna Lipnitskaia Rus artistik buz pateni sporcusu. 2014 Avrupa ve 2012 Dünya Gençler şampiyonudur. Artistik buz pateninde tarihin en genç Avrupa şampiyonu olma ve gençler düzeyinde tarihin en iyi genel toplam ve serbest program puanları kendisine aittir. 9 Şubat 2014'te, takım yarışmasında Rusya takımı ile altın madalya kazanan sporcu, artistik buz pateninde tarihin en genç olimpiyat şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Serbest Kolhis</span>

Serbest Kolhis veya Lazuri stili, Gürcistan'a özgü bir yüzme stilinin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Alina Zagitova</span> Rus artistik patinajcı

Alina İlnazovna Zagitova, Rus buz patenci. 2018 Olimpiyat şampiyonu, 2019 Dünya şampiyonu, 2018 Avrupa şampiyonu, 2017-18 Grand Prix Final şampiyonu ve 2018 Rusya ulusal şampiyonudur. Zagitova ayrıca 2018 Kış Olimpiyatları'nda Rusya takımından Olimpiyat Sporcularını temsil eden takım etkinliğinde gümüş madalya kazandı.

Flip atlayışı bir artistik buz pateni atlayışıdır.