İçeriğe atla

Lavaux

Koordinatlar: 46°29′31″K 06°44′46″D / 46.49194°K 6.74611°D / 46.49194; 6.74611
Lavaux, Asma Bahçeleri
UNESCO Dünya Mirası
Konum  İsviçre
KriterKültürel: iii, iv, v
Referans1243
Tescil2007 (31. oturum)
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika

Lavaux, İsviçre'nin Vaud kantonuna bağlı Lavaux-Oron Bucağı'nda yer alan bir bölgedir. Cenevre Gölü'nün kuzey kıyısı boyunca uzanan 830 hektarlık asma bahçelerine sahiptir.

Asma bahçelerinin Roma İmparatorluğu dönemine uzandığına ilişkin kaynaklar bulunsa da, üzüm tarımının bu bölgenin Benedictine ve Cistercian manastırları tarafından denetlendiği 11. yüzyılda başladığı düşünülmektedir. Ilıman bir iklime sahip olan bölgenin gün ışığı alan güney kesimi Akdeniz benzeri koşullar taşımaktadır. Bölgede yetiştirilen başlıca üzüm türü chasselastır.

Dünya Miras Alanı

Lavaux asma bahçeleri kanton yasalarıyla koruma altına alınmıştır. Bölge Temmuz 2007'de UNESCO Dünya Mirası listesi listesine girmiştir.

Swiss Post 2012 yılında Lavaux bölgesi için bir posta kartı ve üç posta pulu bastırmıştır.[1][2] Müzisyen Prince'in 20Ten adlı albümünde de Lavaux için bestelenmiş bir parça bulunmaktadır.

Fotoğraflar

Kaynakça

  1. ^ Three special stamps for the Lavaux region 3 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Swiss Post, 06.09.2011
  2. ^ « Lavaux », three special stamps, Swiss Post

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İsviçre</span> Batı Avrupa ve kısmen Orta Avrupada bir federe ülke

İsviçre, Batı, Orta ve Güney Avrupa'nın kesişme noktasında bulunan bir ülkedir. Federal otoritelerin merkezi Bern ile birlikte 26 kantondan oluşan bir federal cumhuriyettir. Kuzey sınırında Almanya, batısında Fransa, güneyinde İtalya, doğusunda Avusturya ile Lihtenştayn yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Cenevre</span> İsviçrede şehir; Cenevre kantonunun başkenti

Cenevre, İsviçre'de Cenevre Gölü kıyısında yer alan, İsviçre'nin Zürih şehrinden sonra en yüksek nüfuslu ikinci şehridir. Fransızca konuşulan İsviçre bölgesi olan "Suisse Romande" bölgesinin en büyük şehridir. Aynı ada sahip Cenevre kantonu'nun başkentidir. Rhône Nehri'nin Cenevre Gölü'nden çıkışında konumlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zürih</span> İsviçrenin Zürih kantonunun başkenti; finans merkezi

Zürih, İsviçre'nin en büyük kentidir. 2018 yılında Zürih Belediyesinde nüfus 415.367, çevre ilçeleriyle birlikte nüfusu 1,39 milyon kişidir. Zürih şehri Zürih Kantonu'nun başkentidir. İsviçre'nin ekonomik ve Almanca konuşulan bölgesinin kültürel merkezidir. FIFA merkezi Zürih’te bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Lozan</span> İsviçrede şehir; Vaud kantonunun başkenti

Lozan (Lausanne), İsviçre'de, Fransızca konuşulan “Suisse Romande” veya “Romandie“ kısmında olup Vaud kantonunun başkentidir ve aynı zamanda "District de Lausanne" merkezidir. Lozan Cenevre Gölü kıyısındadır. Cenevre kentine 60 km uzaklıktadır, kuzeyinde Jura dağları ve gölün karşı tarafında da Évian-les-Bains (Fransa) bulunmaktadır. Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923'te Lozan'da Beau-Rivage Palace'da imzalanmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC)'nin merkezi buradadır. Lozan çevresinde şarap üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bağ (tarım)</span>

Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir. Bağ üretimi, bilimi, uygulaması ve çalışmasına bağcılık denir. Üzüm bağları, şarabın kendisine pay çıkarılabilecek bağın özel coğrafi ve jeolojik özelliklerine atıfta bulunan ve Türkçeye "yer duygusu" gibi tercüme edilebilecek Fransızca terroir kelimesiyle nitelenir.

<span class="mw-page-title-main">Vaud</span> İsviçre kantonu

Vaud İsviçre'nin Fransızca konuşulan bölgesinde bulunan bir kantondur. Lozan, kantonun başkenti ve en önemli şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Lugano</span> İsviçrede şehir ve belediye

Lugano, güney İsviçre'de İtalya sınırına yakın, Lugano Gölü kıyısında şehir. İsviçre'de tamamında İtalyanca konuşulan tek kanton olan Ticino'dadır.

<span class="mw-page-title-main">Vevey</span> İsviçrede şehir ve belediye

Vevey, İsviçre'deki Vaud kantonunda 18,364 kişi nüfuslu bir şehirdir. Cenevre Gölü'nün kuzey kıyısında yer alır. Burası İsviçre'nin Fransızca konuşan bölgesi içerisindedir.

<span class="mw-page-title-main">Doğu Rumeli'nin posta tarihi ve posta pulları</span>

Doğu Rumeli 1878 yılından 1908 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir otonom vilayetiydi. 6 Eylül 1885 yılında Türk hükümdarına karsı ayaklandı ve bölge bu tarihten itibaren Bulgaristan kontrolü altına girdi.

<span class="mw-page-title-main">Litvanya'nın posta tarihi ve posta pulları</span>

Litvanya'nın posta tarihi yaklaşık 10. veya 12. yüzyılda başlar veya krivūlė olarak bilinen Hristiyanlık öncesi haberleşme sistemiyle daha da önceleridir. İlk posta hizmetleri servisi 1562 yılında tanıtıldı, Vilnius bağlantısı ile Kraków ve Venedik.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Zelanda'nın posta tarihi ve posta pulları</span>

Posta pulları Yeni Zelanda'da yaklaşık 18nci yüzyıldan itibaren 20nci yüzyıl Temmuz ayı 1855 yıllarında "Chalon başı" olarak adlandırılan Kraliçe I. Victoria'nın portresi ile bulunmaktadır. Dizayn Kraliçenin 1837 yılındaki taç giyme törenindeki onun tören elbisesi içindeki tam baş portresine dayanır. Dizayn Alfred Edward Chalon tarafından yapılmıştır. Pullar başlangıçta tabaka kâğıttan el ile kesilerek elde ediliyordu fakat 1862 yılından sonra bu tabaka kâğıttan otomatik perforje makinesiyle kesilerek pullar elde edilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Campione d'Italia</span> Como iline bağlı komün (Lombardiya, İtalya)

Campione d'Italia, kuzey İtalya'nın Lombardiya bölgesinin Como ilinde yer alan bir İtalyan komünüdür. Kasabanın nüfusu 2.117 kişi; yüzölçümü 2.6 km² ve nüfus yoğunluğu 814,23 kişi/km²'dir.

İsviçreliler, İsviçre'nin vatandaşları veya yerlilerine verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre coğrafyası</span>

İsviçre coğrafyası Batı ve Orta Avrupa'da bulunan, dağlık ve Denize kıyısı olmayan ülke İsviçre'nin coğrafi özelliklerini kapsar. 5 ülke ile sınır komşusudur: doğusunda Avusturya ve Lihtenştayn, batısında Fransa, güneyinde İtalya ve kuzeyinde Almanya. İsviçre kuzey-güney doğrultusunda 220 km, doğu-batı doğrultusunda 350 km uzunluğa sahiptir.

Romandi Bisiklet Turu, UCI Dünya Turu kapsamındaki, İsviçre'nin Fransızca konuşulan, Romandi bölgesinde düzenlenen, yol bisikleti etap yarışı. Yarışlar ilk olarak 1947'de, İsviçre Bisikleti 'nin 50. yıl dönümüne denk gelen yılda yapıldı.

<span class="mw-page-title-main">İsviçre'nin İBBS'si</span>

İsviçre İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması, Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması içinde Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olan İsviçre için kullanılan sınıflandırmadır:

<span class="mw-page-title-main">İsviçre Alpleri</span>

Geleneksel olarak İsviçre Alpleri olarak anılan İsviçre Alp bölgesi, ülkenin önemli doğal bir özelliğini temsil etmektedir ve İsviçre Platosu ve İsviçre'nin üç ana fizyografik bölgesinden biri olan Jura Dağları'nın İsviçre kısmından oluşmaktadır. İsviçre Alpleri bazen Merkez Alpler olarak adlandırılan bir alanı kaplayarak hem Batı Alpleri'ne hem de Doğu Alpleri'ne kadar uzanır. Bern Alpleri'nden Appenzell Alpleri'ne kadar olan kuzey siradağları tamamen İsviçre'de bulunurken, Mont Blanc sıradağlarından Bernina sıradağlarına kadar uzanan güney menzilleri Fransa, İtalya, Avusturya ve Lihtenştayn gibi diğer ülkelerle paylaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler</span>

Alplerin çevresinde yer alan Tarihöncesi Kazık Evler, M.Ö. 5000 - M.Ö. 500 yılları arasında Alplerde ve çevresindeki göllerin, nehirlerin veya sulak alanların kenarlarında inşa edilmiş bir dizi tarih öncesi kazık konut yerleşimleridir. 2011 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine Avusturya'da, Fransa'da (11), Almanya'da (18), İtalya'da (19), Slovenya'da (2) ve İsviçre'de (56) bulunan 111 site eklendi. Ayrıca, bu Dünya Mirası alanı, Slovenya'da listelenen ilk kültürel dünya mirası oldu.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'nin posta tarihi ve posta pulları</span>

Amerika Birleşik Devletleri'nin posta tarihi ve posta pulları, Amerika Birleşik Devletleri'nin postacılık tarihi ve pulculuk mirasının bir yoklamasıdır. Amerika Birleşik Devletler'nin posta hizmeti tarihi, maliyeti alıcı kişi tarafından karşılanan kayıtsız mektupların gönderilmesiyle başladı. Daha sonra özel posta taşıyıcıları ve geçici posta ofisleri tarafından taşınan ön ödemeli mektupları da kapsamış ve tüm mektupların ulusal olarak verilen yapışkan posta pullarını taşıması gereken bir evrensel ön ödeme sistemi ile sonuçlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın posta tarihi ve posta pulları</span>

Japonya'nın posta tarihi ve posta pulları, Japonya'nın postacılık tarihi ve pulculuk mirasının bir yoklamasıdır. Japonya'nın posta tarihi ve posta pullarının hikâyesi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Ülkenin ilk modern posta servisi, 1871'de profesyonel olarak Kyoto ve Tokyo arasında seyahat ile başlamış olup daha sonra Osaka ile de başlamıştır. Bu, Meiji döneminin Japonya tarihinde simgelediği hızlı sanayileşme ve toplumsal yeniden yapılanmanın ortasında gerçekleşti. Ülkenin demiryolu teknolojisinin gelişme sürecinin göz önüne alındığında, Japonya'nın büyüyen posta sistemi, atlı çekme yöntemlerinin yanı sıra çekçekler de dahil olmak üzere büyük ölçüde insan kaynaklı taşımacılığa dayanıyordu. Örneğin, Japonya'nın posta hizmetinin 50. yıldönümü anısına 1921 yılında hükûmet, posta taşıyan cesur binicileri gösteren dekoratif kartpostallar yayınladı.