Mauritius, Morityus, resmî adıyla Mauritius Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'nda Afrika anakarasının yaklaşık 2000 km açığında bir ada ülkesidir. Afrika'nın güneydoğusunda, Madagaskar'ın doğusunda yer almaktadır. Ülke ana ada olan Mauritius ile Rodrigues, Agaléga ve Cargados Carajos adalarından oluşur. Mauritius ve Rodrigues adaları, Fransa'nın bir denizaşırı ili olan Réunion ile Mascarene Adaları'nı oluşturur. Birçok endemik türe ev sahipliği yapan Mauritius, insanlarca nesli tüketilmeden önce dodo kuşlarının bilinen tek yaşam alanıydı. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Mauritius adası üzerindeki Port Louis'dir. Mauritius yalnızca 2040 km² yüz ölçümüne karşın 2,3 milyon km² büyüklüğünde bir münhasır ekonomik bölgeye sahiptir.
Komorlar ya da resmî adıyla Komorlar Birliği, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke konumunda olup, kıtanın doğu kesiminde, Mozambik Kanalı'nın kuzey bitim noktasında, Mozambik'in açıklarında, Hint Okyanusu'nun batı, Madagaskar'ın ise kuzeybatısında yer alan bir ülke. Ülkenin hak iddia ettiği ancak Fransa denizaşırı bölgesi olarak Fransa tarafından idare edilen Mayotte adası da ülkenin güneydoğu açıklarında yer almaktadır. Ülkenin başkenti Moroni'dir.
Tristan da Cunha, coğrafî açıdan Afrika kıtasına dâhil edilen, Britanya Denizaşırı Toprakları bölgesi olan ve Saint Helena, Ascension Adası ile birlikte Saint Helena, Ascension ve Tristan da Cunha'nın bir parçası olan adadır. Tristan da Cunha, dünyanın üzerinde yerleşim olan karaya en uzak adasıdır. 1506 yılında Portekizli Amiral Tristao da Cunha tarafından keşfedilmiştir. Nüfusu 275 kişi olan aktif volkanik kökenlidir.
Réunion, Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ve Avrupa ülkesi Fransa'nın denizaşırı ili.
Wallis ve Futuna Adaları ya da resmî kullanımı ile Wallis ve Futuna Adaları Bölgesi(Fransızca: Territoire des îles Wallis et Futuna) Fransa'nın denizaşırı bölgelerinden biridir. Konum itibarıyla Pasifik Okyanusu'nda, Fiji Adaları'nın kuzeyinde bulunan ada, birbirinden yaklaşık 200 km uzak olan iki ana ada grubundan oluşmaktadır. Adanın başkenti Uvea adasında bulunan Mata-Utu şehridir.
Norfolk Adası, Büyük Okyanus'ta, Yeni Zelanda ile Yeni Kaledonya arasında yer alan ve Avustralya'nın dış bölgesi olarak bu ülkeye bağlı olan ada. Norfolk adası, Nepean Adası ve Phillip Adası ile birlikte Norfolk Adası Bölgesi'ni oluşturmaktadır. Adanın başkenti Kingston'dır.
Hürmüzgan Eyaleti (Farsça: استان هرمزگان Ostān-e Hormozgān), İran'ın eyaletlerinden birisidir. Arap Yarımadası karşısında ve kendisine bağlı olduğu adalarıyla oldukça stratejik öneme sahiptir.
Yakub, Yakov veya İsrail, İsrailoğullarının üç önemli büyüğünden biri olan İbrani din büyüğü ve atasıydı. İbrahim'in torunu ve İshak'ın oğlu olan İsrail, özellikle Yahudilikte çok yüksek bir manevî konuma sahiptir. Hristiyanlıkta önemli bir din büyüğü olarak; İslam'da ise bir peygamber olarak görülür.
Man Adası, İrlanda Denizi'nde, Britanya Adaları'nın coğrafî merkezinde yer alan ada. Birleşik Krallık'a dâhil olmamakla beraber taç toprakları olarak kraliyete bağlıdır..
Girit Eyaleti, 1669 yılında kurulan Osmanlı Devleti eyaleti. Merkezi önce Kandiye sonra Hanya olmuştur. Osmanlı döneminde Girit Vilayeti; Hanya, İsfakiye, Resmo, Kandiye ve Laşid sancaklarına ayrılmıştı. Vilayet merkezi Hanya şehriydi. Sancak merkezleri adları anılan kasabalardır. Ancak Laşid Sancağının idare merkezi Yenişehir, İsfakiye Sancağının idare merkezi Vamus kasabalarıydı.
Wight Adası, Birleşik Krallık'ta İngiltere ülkesinin Güney Doğu bölgesinde bir "törensel kontluk" ve "bir tek seviyeli yerel idare birimi"dir. Tek seviyeli yerel idare biriminin yönetim merkezi Newport'dadır.
Keşm Adası,, İran'ın Hormozgan Bölgesi'ne bağlı, Basra Körfezi'nde bulunan bir adadır. Aynı zamanda İran'ın en büyük adasıdır. 5 adayla birlikte görülür. Bu adalar, Larak, Hengam ve Hormuz ve Naz Adaları'dır. 1,491 km² yüzölçümü vardır. Sahil Şeridi'nin uzunluğu yaklaşık 313 km'dir. Tek taraflı uzunluğu ise 135 km.'dir. Ada üzerinde 5 şehir vardır. Bu şehirler büyüklük sıralamasına göre;
- Keşm (Şehir)
- Laft
- Dargahan
- Holor
- Basaedô şeklindedir.
Kiş Adası, Basra Körfezi'nde İran'a bağlı ada.
Lark Adası veya Larak Adası, Fars Körfezi'nde İran'a ait ada.
Hvar, Hırvatistan'a bağlı olan Adriyatik Denizi'ndeki bir ada. Dalmaçya kıyısı yakınlarında bulunur. Yüzölçümü 297,37 km2 'dir. 11.103 kişilik nüfusuyla 4. en fazla kişi yaşayan Hırvat adasıdır. 68 km uzunluğundadır. Tepeleri çam ormanları ile kaplıdır ve tarım kapsamında üzüm, zeytin, meyveler ve lavanta üretilmektedir. Ada üzerindeki dört belde Hvar, Jelsa, Stari Grad ve Sućuraj'dır. Hvar, ortalama rakımı 628 m olan yüksek bir adadır. 11.000 yıl önce anakaranın bir parçası olduğu bilinmektedir. Ana geçim kaynakları ise balıkçılık ve turizmdir.
Tunb Adaları, Basra Körfezi'nin doğusunda, Hürmüz Boğazı yakınlarında yer alan iki küçük adadır. Birbirlerinden 12 km uzaklıkta, İran'a bağlı Keşm Adası'na 20 km uzaktadır. Büyük Tunb Adası ve Küçük Tunb Adası adlarıyla anılmaktadırlar. Adalar, İran tarafından Hürmüzgan Eyaleti'nin bir parçası olarak yönetilmektedir. Ancak, Birleşik Arap Emirlikleri'na bağlı Resü'l-Hayme Emirliği de adalar üzerinde hak iddia etmektedir.
Hendurabi Adası (Farsça: جزیره هندرابی), Fars Körfezi'nde İran yönetiminde bir ada.
Lavan Havaalanı, İran'nın Hürmüzgan Eyaleti'ne bağlı Lavan Adası'nda yer alan bir havaalanıdır.
Tebriz Havalimanı veya tam adıyla Tebriz Şehit Medeni Havalimanı, İran'nın Doğu Azerbaycan Eyaleti'ne bağlı Tebriz kentinde yer alan bir havaalanıdır. Ayrıca İran Hava Kuvvetleri'nce hava üssü olarak kullanılmaktadır.
Keçi Adası veya eski kaynaklarda Kappari, Yunanistan'a ait, Ege Denizi'nde, Oniki Adalar içinde olan küçük ada. Kalimnos ve İstanköy adaları arasında, Bodrum Yarımadası'nın 8 km güneybatısındadır.