İçeriğe atla

Laura Perls

Laura Perls (kızlık soyadı Lore Posner ; 15 Ağustos 1905, Pforzheim – 13 Temmuz 1990, Pforzheim), Gestalt psikoterapi okulunun kurulmasına yardımcı olan, Almanya doğumlu ünlü bir psikolog ve psikoterapistti . Aynı zamanda ünlü bir psikoterapist ve psikiyatrist olan Friedrich (Frederick) Perls'in karısıydı.

Geçmişi

Posner, 1905'te varlıklı bir ailede, zengin bir tüccarın kızı olarak, dünyaya geldi.[1] Beş yaşında piyano çalmaya başladı ve[2] 18 yaşına geldiğinde profesyonel ustalık derecesindeydi. Müzik ve dans ileriki çalışma hayatında terapisine dahil olacaktı. 16 yaşında psikoloji ile ilgilenmeye başladı (Fadiman & Frager, 2002). Laura, öğrenci olduğu zamanlarda Paul Tillich ve Martin Buber ile çalıştı ve daha sonra bir gestalt okulu kuran psikologların çalışmalarını inceledi.[1] Kendisinden önceki ve sonraki pek çok kişi gibi onun da ilgisi Freud'un 1899 tarihli The Interpretation of Dreams (Fadiman & Frager, 2002) kitabını okuduktan sonra başladı. Psikanalist olduktan sonra hukuk fakültesine gitti ve Gestalt psikolojisi üzerine lisansını tamamladı.[2] Ayrıca Almanya'daki Frankfurt Üniversitesi'nden bilim alanında doktora derecesi aldı.[3]

1930'da Friedrich (Fritz) Perls ile evlendi . Frankfurt Psikoloji Enstitüsü'nde çalışırken tanışmışlardı. Renate Perls adında bir kızı ve Stephen Perls adında daha sonra psikolog olacak bir oğlu oldu.[3] Laura, kızına daha yakın olabilmek için doğum yeri olan Pforzhiem'e geri döndü.[1]

1933'te Perls'ler, Nazizmin yükselişi sırasında Almanya'dan kaçmak zorunda kaldı. Daha sonra Güney Afrika'da on üç yıl geçirdiler. Perls'ler, 1942'de yayınlanan Ego, Hunger and Aggression: A Revision of Freud's Theory and Method adlı 20 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. ilk kitaplarını orada yazdılar. Bu kitap danışanın duruşlarını ve jestlerini fark etmesi için onunla yüz yüze gelmeyi içeren yeni bir psikoterapi teorisinin, Gestalt Terapisinin, başlangıçlarını yaptı (Fadiman & Frager, 2002). Perls'ler ayrıca 1935'te Güney Afrika Psikanaliz Enstitüsü'nü kurdu ve Fritz, Nazilere karşı savaşta Güney Afrika ordusu için çalıştı.[4] Laura ve kocası Fritz Perls, Gestalt terapisi adı verilen bir teori ve teknik geliştirmek için çalıştılar. Gestalt terapisi, Freud ve Wilhelm Reich psikodramasının bir karışımıdır.[5]

1951'de New York'a taşınan Perlses, Paul Goodman ve Ralph Hefferline ile birlikte Gestalt Therapy: Excitement and Growth in the Human Personality'yi yayınladı. 1952'de Paul Goodman'ın yardımıyla New York Gestalt Terapisi Enstitüsü'nü kurdular (Fadiman & Frager, 2002). New York'ta bu süre zarfında Laura en önemli kişi olarak görülüyordu. Kitaplar yayınlanırken, Laura'nın ismi katkı verenler arasında verilmemişti ama kendisi katkı verenler arasındadır.[1]

1960'ların başında Fritz Perls, California, Big Sur'daki Esalen Enstitüsü'e yerleştiğinde, Laura New York'ta kaldı. Fritz'in ölümünden sonra yaklaşık 30 yıl daha enstitüyü yönetmeye devam etti.

Laura Perls, 85. doğum gününden bir ay önce,[5] Batı Almanya'nın Pforzhiem kentinde tiroidiyle ilgili yaşadığı sorunlar nedeniyle[3] 1990 yılında öldü. Tek kitabı Living at the Boundary'nin 20 Nisan 2023 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. İngilizce baskısı, ölümünden 2 yıl sonra 1992'de yayınlandı.

Kaynakça

  1. ^ a b c d "Laura Perls, 84, Dies in Germany; Founder of Gestalt Psychotherapy". The New York Times (İngilizce). 18 Temmuz 1990. ISSN 0362-4331. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ a b Theory and Practice of Counseling and Psychotherapy, Eighth Edition. Belmont, CA: Thomson Higher Education. 2008. s. 199. ISBN 9780495102083.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ a b c Counseling and Psychotherapy: Theories and Interventions, Sixth Edition. Alexandria, VA: American Counselling Association. 2016. ss. 197. ISBN 9781556203541. 
  4. ^ Theory and Practice of Counselling and Therapy, Fourth Edition. Londra: SAGE Publications. 2006. s. 115. ISBN 1412919789.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ a b "Laura Perls, 84, Dies in Germany; Founder of Gestalt Psychotherapy". The New York Times (İngilizce). 18 Temmuz 1990. ISSN 0362-4331. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2022.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

İlgili Araştırma Makaleleri

Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adı. Psikoterapi her zaman sadece tek tek bireyleri konu almaz, zaman zaman incelenen tüm bir ailenin etkileşimsel meseleleri zaman zamansa incelenen bir çiftin birbiriyle olan ilişkisindeki bazı sorunların ruh sağlığı temelindeki kökleri olabilir. Ruh-zihin sağlığına dair sorunların psikolojik, sosyolojik veya somatik boyutları olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Irvin D. Yalom</span> Psikanalist, Psikiyatrist, Psikoterapist

Irvin David Yalom, Yahudi asıllı Amerikalı psikanalist, psikiyatrist, psikoterapist ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Dört Halife</span>

Dört Halife ya da Râşid Halifeler; Sünnilik'te Râşid halifeler, doğru yola yönlendirilen ve doğru bir model olduğu kabul edilen halifelerdir. Bazıları bu kategoriye Muhammedin torunu Hasan'ın 6 aylık hilafetini de sokarlar. İslam peygamberi Muhammed'in ölümünden sonra ümmete önderlik eden ilk dört halifedir:

Cinsiyetçilik, kişinin cinsiyetine veya toplumsal cinsiyetine dayalı önyargı veya ayrımcılıktır. Cinsiyetçilik herkesi etkiler. Basmakalıplarla ve toplumsal cinsiyet rolleriyle bağlantılıdır, ve bir cinsiyetin veya toplumsal cinsiyetin doğası gereği diğerinden üstün olduğu inancını içerebilir. Aşırı cinsiyetçilik kadın düşmanlığını, cinsel tacizi, tecavüzü ve diğer cinsel şiddet biçimlerini teşvik edebilir. Cinsiyet ayrımcılığı cinsiyetçiliği kapsayabilir. Bu terim, insanlara cinsiyet kimlikleri veya toplumsal cinsiyet veya cinsiyet farklılıklarına dayalı ayrımcılık olarak tanımlanmaktadır. Cinsiyet ayrımcılığı özellikle işyeri eşitsizliği açısından tanımlanmaktadır. Sosyal veya kültürel gelenek ve normlardan ortaya çıkabilir.

Eşzamanlılık, ilk olarak analitik psikolog Carl G. Jung tarafından "anlamlı bir şekilde ilişkili görünen ancak nedensel bir bağlantıdan yoksun durumları tanımlamak için" ortaya atılan bir kavramdır. Çağdaş araştırmalarda, eşzamanlılık deneyimleri, kişinin zihnindeki olaylar ile dış dünya arasındaki tesadüflerin nedensel olarak birbiriyle ilgisiz olabileceği, ancak başka bilinmeyen bir bağlantısı olabileceğine dair kişinin öznel deneyimine atıfta bulunur. Jung, bunun insan zihninin sağlıklı, hatta gerekli bir işlevi olduğunu ve psikozda zararlı hale gelebileceğini savunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Carl Rogers</span> Amerikalı psikolog (1902 – 1987)

Carl Ransom Rogers, psikolojide humanistik yaklaşımın kurucularından ve psikoterapi araştırmaları yapan psikologlar içinde en önemlilerinden birisi olarak görülen Amerikalı psikolog. Rogers, 20.yüzyılın en çok etkilenilen altı psikoloğundan biri ve Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak gösterilmektedir.

Gestalt psikolojisi veya gestaltizm, bilişsel süreçler içerisinde özellikle algı ve algısal örgütlenme konularında yoğunlaşmış psikoloji teorisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Almanya'da ortaya çıkmıştır. Gestalt psikolojisi kaotik görünen bir dünyada anlamlı bir algıya sahip olmamızın temelde hangi kanunlara dayandığını anlamaya çalışır. Gestalt psikolojisinin ana prensibi zihnin kendi kendisini algıladığı şeylerde bir bütün görmeye organize etmesidir.

Albert Ellis, Amerikalı evlilik ve seks terapisi gibi alanlarda çalışmış Akılcı Duygusal Davranışçı Terapi'nin kuramcısı psikoterapist.

<span class="mw-page-title-main">Hotin Kuşatması (1788)</span>

Hotin kuşatması Saxe-Coburg-Saalfeld Prensi Josias liderliğindeki bir Habsburg Avusturya ordusu ile Ivan Saltykov komutasındaki bir Rus İmparatorluk ordusunun Hotin kalesini kuşatması olayıdır. Müttefikler kaleyi teslim olmaya zorladı. Kuşatma, Osmanlı-Rus Savaşı'nın bir parçasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Drag king</span>

"Drag king"ler çoğunlukla erkeksi drag giysileri giyen ve bireysel veya grup rutininin bir parçası olarak erkek cinsiyet klişelerini kişileştiren kadın performans sanatçılarıdır. Tipik bir drag gösterisi, dans, oyunculuk, stand-up komedi ve şarkı söylemeyi, canlı veya önceden kaydedilmiş parçalarla dudak senkronizasyonunu içerebilir. Drag kralları genellikle abartılı bir şekilde maço erkek karakterler olarak oynarlar, inşaat işçileri ve rapçiler gibi marjinalleştirilmiş erkeklikleri tasvir ederler ya da Elvis Presley, Michael Jackson ve Tim McGraw gibi erkek ünlüleri taklit ederler.

Fritz Klein tarafından geliştirilen Klein Cinsel Yönelim Kılavuzu (KSOG), önceki Kinsey ölçeğini genişleterek cinsel yönelimi ölçmeye çalışır. Fritz Klein, 1998'de, biseksüelleri kapsayan seks araştırmalarına sponsorluk yaparak, genel halkı cinsellik konusunda eğiterek ve biseksüel topluluğu teşvik ederek çalışmalarına devam eden Amerikan Biseksüellik Enstitüsü'nü kurdu.

Judith Lewis Herman, ensest ve travmatik stresin anlaşılması ve tedavisine odaklanan Amerikalı psikiyatrist, araştırmacı, öğretmen ve yazardır.

Kadın psikolojisi , kadınların yaşamları boyunca karşılaştıkları sosyal, ekonomik ve politik konulara odaklanan bir yaklaşımdır. Sigmund Freud'un kadın cinselliği görüşü gibi erkek egemen gelişim teorilerine bir tepki olarak ortaya çıktı. Karen Horney'ın orijinal çalışması, erkek gerçekliklerinin kadın psikolojisini tanımlayamayacağını çünkü kız çocukların veya kadınların deneyimlerinden haberdar olmadıklarını savundu. Teorisyenler[kim?] bu yeni feminist yaklaşımın gerekli olduğunu ve kadınların sosyal varlığının psikolojilerini anlamada çok önemli olduğunu iddia etti. Dr. Carol Gilligan'ın araştırmasında, kadın psikolojisinin bazı özelliklerinin erkekler tarafından tanımlanan verili toplumsal düzene uymak için ortaya çıktığı ve bunun mutlaka cinsiyetlerinin veya psikolojilerinin doğası gereği olmadığı ileri sürülmektedir.

The Watcher, Ryan Murphy ve Ian Brennan tarafından Netflix için yaratılan bir Amerikan gizem gerilim televizyon dizisidir. 13 Ekim 2022'de gösterime girdi. Reeves Wiedeman tarafından New York dergisinde yayınlanan "The Cut" için 2018 yılında kaleme alınan bir makaleye dayanmaktadır. Başlangıçta bir mini dizi olarak tasarlanmasına rağmen, Kasım 2022'de dizi ikinci sezon için yenilendi.

<span class="mw-page-title-main">Psikoterapinin tarihi</span>

Modern, bilimsel psikoloji genellikle 1879'da Wilhelm Wundt tarafından ilk psikolojik kliniğin açılışına dayansa da, zihinsel sıkıntıyı değerlendirmek ve tedavi etmek için yöntemler yaratma girişimleri çok daha önce vardı. Kaydedilen en eski yaklaşımlar, dini, büyüsel ve/veya tıbbi bakış açılarının bir kombinasyonuydu. Bu tür psikolojik düşünürlerin ilk örnekleri arasında Patanjali, Padmasambhava, Rhazes, Avicenna ve Rumi bulunmaktadır.

Albedo, simyada Magnum Opus'un nigredo, citrinitas ve rubedo ile birlikte dört ana aşamalarından ikincisidir. "Beyazlık" anlamına gelen kökeni Latinceden gelen bir terimdir. Nigredo aşamasının kaosunu veya massa confusa'sını takiben, simyacı albedo'da arınmaya girişir, buna kelimenin tam anlamıyla ablutio denir. Bu aşama, "prima materia'ya ışık ve netlik getirmek" ile ilgilidir.

Hans Alfred Herbert Eugen Nieper, "Nieper Terapisi"ni tasarlayan tartışmalı bir Alman alternatif tıp uygulayıcısı. En çok kanseri, multipl sklerozu ve diğer ciddi hastalıkları tedavi edebileceği iddiası nedeniyle tanınır. Tedavisi etkisiz ve güvensiz olduğu için itibarını yitirdi.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Freud</span>

Miriam Sophie Freud, Avusturyalı Amerikalı psikososyolog, eğitimci ve yazar. Sigmund Freud'un torunu, yönlerini "narsisist hoşgörü" olarak tanımladığı psikanalizin bir eleştirmeniydi. Freud'un psikanalitik doktrinlerine yönelik eleştirileri, onu ailenin "kara koyunu" haline getirdi ve annesi Ernestine ve teyzesi Anna de dahil olmak üzere tüm kadın akrabalarının Sigmund'un kadınlar ve onların içsel deneyimleri hakkındaki iddialarından nasıl olumsuz etkilendiğini gözlemledi.

Cebirde halka teorisi, toplama ve çarpmanın tanımlandığı ve tamsayılar için tanımlanan işlemlere benzer özelliklere sahip cebirsel yapılar olan halkaların incelenmesidir. Halka teorisi; halkaların yapısını, temsillerini veya farklı dillerde modülleri, özel halka sınıflarını ve homolojik özellikler ve polinom özdeşlikleri gibi uygulamaları inceler.

<span class="mw-page-title-main">Karl Koller</span> Avusturyalı göz doktoru

Karl Koller, tıp kariyerine Viyana Genel Hastanesinde cerrah ve Sigmund Freud'un meslektaşı olarak başlayan Avusturyalı bir göz doktoruydu