İçeriğe atla

Laura Papo Bohoreta

Laura Papo Bohoreta
Doğum15. Mart 1892
Saraybosna, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu Avusturya-Macaristan İmparatorluğu
Ölüm1942
Saraybosna, Hırvatistan Bağımsız Devleti Bağımsız Hırvatistan Devleti
MeslekYazar
MilliyetYahudi

Laura Papo Bohoreta (doğdu: Luna Levi) (d. 15 Mart 1892 - ö. 1942), Bosnalı bir Yahudi feministi, yazarı ve araştırmasını Bosna Hersek'teki Sefaradlı kadınların durumuna adayan tercüman. İlk Sefarad Yahudi ve Balkan feministi olarak kabul edilir.[1]

Eserleri

Laura Papo, Yahudi İspanyolcası'nda, böyle bir dil kullanımında önemli bir düşüş olduğu bir zamanda yazdı. Aynı zamanda Boşnakçada yayınladı.

Yahudi İspanyolcası'nda eserleri:

  • La mužer sefardi de Bosna (Sefardska žena u Bosni) (1931)
  • Avia de ser (Ponekad)
  • La pasjensija vale mučo (Strpljenje parova vredi)
  • Tjempos pasados (Prošla vremena)
  • Ožos mios (Moje oči)
  • Esterka, Shuegra ni de baro buena (Majka i slijepo dobro)
  • Hermandat Madrasta el nombre le abasta (Bratstvo maćehe, ime dovoljno govori)

Kaynakça

  1. ^ "Rukopisi/ Laura Papo Bohoreta: Sarajka, sefardska Jevrejka i prva feministica Balkana". radiosarajevo.ba. 5 Ağustos 2017. 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yahudi İspanyolcası veya Ladino, Hint-Avrupa dil ailesinin Latin koluna bağlı Eski İspanyolca kökenli bir dildir. Yahudiler tarafından konuşulduğu için "Judeo- (Yahudi)" öntakısını almış olan dil, bazı filologlarca Standart İspanyolcanın tarihi bir varyantı olarak da değerlendirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Boşnaklar</span> Güney Slav halkı

Boşnaklar, Güney Slav halkı. Çoğunluğu Bosna-Hersek ile Sırbistan'da yaşar. Ayrıca Hırvatistan, Karadağ, Slovenya, Kosova, Kuzey Makedonya ve Türkiye’de mühim sayıda Boşnak yaşamaktadır. Türkiye'de 500.000 Boşnak bulunmaktadır. Boşnaklar eski dönemlerde "Bosnjanin" olarak adlandırılırlardı, Orta Çağ Bosna devletinin sakinleri anlamına gelmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Tuzla, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte şehir

Tuzla veya Kızılca Tuzla, Bosna-Hersek'in Bosna-Hersek Federasyonu'ndaki Tuzla Kantonu'nun merkezi olan şehir. 1991 verilerine göre 131,000 nüfusu vardır. Saraybosna ve Banyaluka'dan sonra Bosna-Hersek'in üçüncü büyük şehridir. İsmi Türkçe olan Balkan şehirlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Vahid Halilhodžić</span>

Vahid Halilhodziç Fransız vatandaşlığı da bulunan eski Yugoslav millî futbolcu ve Bosnalı asıllı Bosna-Hersekli teknik direktör.

<span class="mw-page-title-main">Bosanski Petrovac</span> Bosna-Hersekte kent

Bosanski Petrovac veya Türkçede Petrovaç, Bosna-Hersek'in batısında bir kenttir. Aynı zamanda belediyedir. Bosna-Hersek Federasyonu Una-Sana Kantonu'na aittir.

<span class="mw-page-title-main">Ilıca, Bosna-Hersek</span> Bosna-Hersekte kent

Ilıca, Bosna-Hersek'ın Bosna-Hersek Federasyonu'na bağlı Saraybosna Kantonu'nda bulunan bir kasaba ve belediyedir. Belediye, başkent Saraybosna'nın metropolitan alanının bir parçasıdır. Yüzölçümü 143.4 km² olan belediyenin nüfusu 2013 yılı itibarı ile 71,892'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gorajde</span> Bosna-Hersekte şehir

Gorajde, Bosna-Hersek'in doğusunda Drina Irmağı çevresine kurulmuş kenttir. İki federe alandan birisi olan Bosna-Hersek Federasyonu'nun içindedir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna (eyalet)</span>

Bosna Eyaleti veya Bosna Beylerbeyliği, Osmanlı İmparatorluğu eyaletidir. Bosna Eyaleti bugünkü Bosna-Hersek topraklarının tamamı ve Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ topraklarının bir kısmı üzerinde kurulmuştur.

İspanyol Engizisyonuyla başlayıp Holokost'la neredeyse yok olmaya yüz tutan, II.Dünya Savaşı ve Yugoslav savaşlarını atlatan Bosna-Hersek'teki Yahudilerin zengin bir tarihi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Pazar Sancağı</span>

Yeni Pazar Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi. Sancağın merkezi Yeni Pazar idi.

<span class="mw-page-title-main">Taşlıca Sancağı</span>

Taşlıca Sancağı, Osmanlı İmparatorluğu'nun sancaklarından biriydi (1880-1913). Sancağın merkezi Taşlıca idi.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Bosna-Hersek - Avrupa Birliği ilişkileri

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci, 19-20 Haziran 2003 tarihinde Selanik'te Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi tarafından gerçekleştirilen Selanik Zirvesi'nde "potansiyel aday ülke" statüsünü alan Bosna-Hersek, İstikrar ve Ortaklık Süreci'nin bir parçası olma yolunda AB ile müzakere sürecini 21 Kasım 2005 tarihinde AB Konseyi'nin verdiği karar ile başlattı. Bosna Hersek, 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik için resmî olarak başvurdu. Bosna-Hersek'in başvurusu 20 Eylül 2016 tarihinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Cerić</span> Boşnak imam

Mustafa Efendi Cerić, Bosna Hersek İslam Birliği Reîsü'l-uleması olarak görev yapan ve şu anda Dünya Boşnaklar Kongresi başkanı olan bir Boşnak imamıdır. Ayrıca 2014 genel seçiminde Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Boşnak bir üyesine aday oldu.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri</span> Bosna Hersek ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkiler

Bosna-Hersek-Türkiye ilişkileri, Bosna-Hersek ile Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkileri ifade eder. Bosna-Hersek bir güneydoğu Avrupa ülkesi iken, Türkiye İstanbul çevresindeki Balkan yarımadasında küçük bir Avrupa kesimi olan bir Küçük Asya ülkesidir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 29 Ağustos 1992'de başladı. Bosna-Hersek'in Ankara ve İzmir'de iki elçilik misyonu ve İstanbul'da bir konsolosluk misyonu varken, Türkiye'nin Saraybosna’da bir elçilik ve Mostar’da bir konsolosluk misyonu var.

<span class="mw-page-title-main">Mateo Sušić</span> Bosnalı milli futbolcu

Mateo Sušić, Liga I takımı CFR Cluj ve Bosna-Hersek millî takımında defans oynayan Bosnalı profesyonel bir futbolcudur. A' Katigorias ekiplerinden APOEL'de oynamaktadır.

Bosna-Hersek 21 yaş altı millî futbol takımı, Bosna-Hersek'i 21 yaş altı uluslararası müsabakalarda temsil eden futbol takımı. Bosna-Hersek Futbol Federasyonu tarafından kontrol edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jovan Divjak</span> Boşnak general

Jovan Divjak (Sırpça ;Јован Дивјак, Bosna Savaşı sırasında 1994 yılına kadar Bosna ordusunun ana kurmay Komutan Yardımcısı olarak görev yapan bir Bosnalı ordu generaliydi.

<span class="mw-page-title-main">Bisera Turković</span> Bosna-Hersek Dışişleri 6. Bakanı

Bisera Turković, Bosnalı diplomat ve siyasetçi. Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi'nin Vjekoslav Bevanda ile birlikte görev yapan şu anki başkan yardımcısıdır. Turković, Bosna Hersek'in ilk kadın dışişleri bakanıdır ve görevine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gordana Kuić</span> Sırp yazar (1942-2023)

Gordana Kuić, Sırp roman ve hikâye yazarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Derviş Korkut</span>

Derviş Korkut, Bosnalı Müslüman âlim, kütüphaneci, öğretmen, hümanist ve doğubilimci. Kur'an'ı Boşnakçaya çevirmiş Besim Korkut'un kardeşi.