İçeriğe atla

Latife Memmedova

Latife Memmedova
DoğumLətifə Adil qızı Məmmədova
19 Ağustos 1961 (63 yaşında)
Bakü, Azerbaycan SSC, SSCB
Vatandaşlık Azerbaycan
Eğitimdoktora
Dinİslam
Ödüller"Kamu Hizmetinde Üstünlüğü İçin" madalyası
Kariyeri
Dalıkütüphanecilik, bilişim
Çalıştığı kurumlarAzerbaycan Kültür Bakanlığı

Latife Adil kızı Memmedova (Lətifə Adil qızı Məmmədova; d. 19 Ağustos 1961, Bakü) — Azerbaycanlı bilim insanı, doktora, tarihçi, Azerbaycan Gazeteciler Birliği üyesi, Azerbaycan Kültür Bakanlığı Ana Kültür Dairesi Yasamal Merkezi Kütüphane Sistemi (MKS) başkanı, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı Kütüphane Sektörü başkanı (2004-2018), UNESCO-nun "Herkes için Bilgi" Programının Azerbaycan Komitesi başkanı (2011–2018).

Biyografi

19 Ağustos 1961 Bakü'de doğdu. 1986'da Azerbaycan Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi'nden (BDÜ) mezun oldu ve Komsomol, Sovyet ve parti organlarında çalıştı.[1]

1980–1987 arasında Bakü Şehir Konseyi milletvekili seçildi (XVII, XVIII, XIX toplantıları).[2]

1985-1989 yılları arasında Bakü şehrinin (19. ve 20. toplantılar) Emircan yerleşim meclis milletvekili ve icra kurulu sekreteri seçildi.[3]

1989-1990'da Bakü şehrinin Ordconikidze (Surahanı) bölge parti komitesinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.[4]

1990-1992 yılları arasında Bakü Yüksek Parti Okulu'nda ve daha sonra Bakü Sosyal Yönetim ve Politoloji Enstitüsü'nde (BSYPE) Siyaset Bilimi bölümünden onur derecesiyle mezun oldu.[4]

Bilimsel çalışmalarına o yıllarda başladı ve 1997'de "Azerbaycan'da Ermeni siyasal örgütlerinin faaliyetleri (1918-1920)" konusundaki tezini savundu.[5]

1992-1999 yıllarında Bakü Sosyal Yönetim ve Politoloji Enstitüsünde, 1999-2007 yıllarında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı altında Kamu Yönetimi Akademisi'nin tarih bölümünün doçenti, 2002-2004 yıllarında ise Kamu Yönetimi Akademisi bilim kütüphanesi'nin başkanı çalışmış, Bilim Konseyinin üyesi olmuştur. Aralık 2004'te Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı kütüphane sektörü başkanlığı görevine atanmıştır.[3] Haziran 2018'de, Kütüphane sektöründe devam eden yapısal reformlar sonucunda bu bölümün Kültür Bakanlığı'dan kaldırılması nedeniyle Yasamal Merkezileştirilmiş Kütüphane Sistemi başkanı olarak atandı.

Latife Memmedova Udmurt Milli Kütüphanesi temsilcileriyle

2011-2018 arasında, UNESCO'nun "Herkes İçin Bilgi" Programının Azerbaycan Komitesi başkanı olarak görev yaptı.[6]

Latife Memmedova Kültür Bakanlığı ve diğer bakanlıkların koordinasyonunda olan ilk elektronik kütüphaneler ve elektronik kütüphaneler ve kataloglar kurulmuştur.[2]

L.Mammadova'nın Devlet Programı temelinde katılımıyla AZLİВNЕT Ulusal Kütüphane Bilgi Merkezi kuruldu ve ülkedeki ilk ve tek toplu kataloğu faaliyete geçti.

Latife Mammadova, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nın 20 Nisan 2007 tarihli "Azerbaycan'daki kütüphanelerin faaliyetlerinin iyileştirilmesine ilişkin" Kararnamesi ve Devlet Programı uyarınca "Azerbaycan edebiyatının sanal kütüphanesini" oluşturmuştur.

Ülke başkanının ilgili Kararnamesi'nin uygulanmasını sağlaması için "Azerbaycan'ın kitap anıtları" sicilinin oluşturulması çalışmalarına başlamış ve kitap anıtları hakkında CD hazırlamıştır.

L. Mammadova'nın inisiyatifi ve aktif katılımıyla, "Kitapsever çocuklar", "Sınırsız bilgi kürsüsü", "Şair ve yazar tribünü", "Yaratıcı okuyucularımız", "Kütüphaneye kitap bağışlıyoruz", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" vb. sosyal odaklı birçok sürdürülebilir proje hayata geçirilmiştir.

Uluslararası Elnit Derneği (EBNIT) Yönetim Kurulu üyesidir.[7]

Azerbaycan Gazeteciler Birliği üyesidir.

Evli, üç çocuğu ve iki torunu var.

Ödülleri

Latife Mammadova, kütüphanecilik alanındaki hizmetlerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kültür Emekçileri Sendikası tarafından farklı yıllarda ödüllendirildi. 2016 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Kamu hizmetinde üstün başarı"[8] madalyası ve "Fahri Kültür Çalışanı" rozeti ile ödüllendirildi.

Kitaplar ve bilimsel eserler

Latife Mammadova, kütüphane-bilgi alanının gelişimi üzerine 5 kitabın ve 50'den fazla makalenin yazarıdır.

Aşağıdaki koleksiyonlar L. Mammadova liderliğinde yayınlandı:

  • "Haydar Aliyev ve Kültür" üç cilt. Bakü, 2007 (editör), "Başkan İlham Aliyev ve kültür 2003-2008" iki cilt. Bakü, 2008 (yardımcı editör)
  • "Kültürümüzün ve kültür incilerimizin hamisi". Bakü, 2007. Azerice, Rusça, İngilizce, Arapça dillerinde (yayın kurulu başkanı)
  • "Başkan İlham Aliyev ve kültür (2003-2008)" Bakü, 2013 (yardımcı editör)
  • "Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve kültür (2008-2013)" iki cilt. Bakü, 2013 (yardımcı editör)
  • "Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve kültür (2013-2018)" iki cilt. Bakü, 2018 (yardımcı editör)

L. Mammadova 70'ten fazla kitap yazmıştır ve 150'den fazla gazete ve dergi makalesinin yazarıdır.

Kaynakça

  1. ^ "Lətifə Məmmədova". Elm və Təhsil (45). 15 Aralık 2018. s. 19. 
  2. ^ a b Azərbaycan Kitabxana Ensiklopediyası. Bakı: Azərbaycan Respublikası Mədəniyyət Nazirliyi. 2015. s. 418. ISBN 978-9952-504-27-9. 
  3. ^ a b Azərbaycan qadınları. II. Bakı. 2002. s. 164. 
  4. ^ a b Teymur Əhmədov (2004). XX əsr Azərbaycan yazıçıları. Bakı: «Nurlar» Nəşriyyat-Poliqrafiya Mərkəzi. s. 515. ISBN 9952-403-38-0. 
  5. ^ "Мамедова, Лятифа Адиль кызы. Деятельность армянских политических организаций в Азербайджане (1917-1920 гг.)" (Rusça). mydisser.com. 2 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  6. ^ "YUNESKO üzrə Azərbaycan Respublikasının Milli Komissiyası yanında YUNESKO-nun "İnformasiya hamı üçün" proqramının Azərbaycan Komitəsinin fəaliyyətinə dair qısa hesabatın xülasəsi" (Azerice). AZLİВNЕT Milli Kitabxana-İnformasiya Mərkəzi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. []
  7. ^ "Правление - Мамедова Лятифа" (Rusça). elnit.org. 20 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 
  8. ^ "Dövlət qulluqçularının təltif edilməsi haqqında AZƏRBAYCAN RESPUBLİKASI PREZİDENTİNİN SƏRƏNCAMI" (Azerice). e-qanun.az. 14 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'ın idari bölümleri</span>

Azerbaycan, coğrafî durum, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri göz önünde bulundurularak meydana getirilmiş olup Azerbaycan'daki en büyük idarî birim, özerk cumhuriyettir. Azerbaycan'ın sonraki idarî birimleri "şehirler” ve “rayonlar" olarak belirlenmiştir. Şehirler ve rayonlar, Türkiye'deki illere tekâbül eder. Azerbaycan'daki bazı şehirler direkt olarak merkezî yönetime bağlıdır. Bu şehirler, ekonomik ve kalkınma açısından daha gelişmiş olduğu için Türkiye'deki büyükşehirlere denk gelir. Şehirler de şehir rayonlarına bölünmüştür. Şehir rayonları, Türkiye'deki ilçelere tekâbül eder.

<span class="mw-page-title-main">Gence Devlet Üniversitesi</span>

Gence Devlet Üniversitesi, Azerbaycan'ın Gence şehrinde bulunan bir devlet üniversitesidir. 2000 yılında kurulmuştur.

Seher, yönetmenliğini Ağarza Guliyev'in yaptığı 1960 Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti yapımı film. Film konusu Mehdi Hüseyin'in aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmde köyden Bakü'ye gelip petrol madenlerinde çalışan işçinin Bolşeviklerin etkisi altında devrimci dönüşümü konu alınmaktadır. Filmde Çarlık Rusyası döneminde işçilerin ağır durumundan ve dönemin zor hayatından bahsedilmektedir. Filmde ayrıca dönemin oligarklarının zalimliğini ve milliyet ayrımcılığı işlenmektedir. 26 Komiser filminde olduğu üzere dönemin tarihsel koşulları ön plana çıkarılmıştır. Bununla birlikte filmde Josef Stalin de konu alınır.

<span class="mw-page-title-main">Adil Aliyev</span>

Adil Aliyev, mevcut Azerbaycan Kickboks Federasyonu başkanı ve Azerbaycan Millî Meclisinin başkan yardımcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü</span> Eğitim kurumu

Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü, Azerbaycan'da dini ile manevi yapının korunması ve geliştirilmesi, dini faaliyetlerin icrası için ihtisaslı kadroların hazırlanmasını temin edecek bir yüksek eğitim kurumu. Azerbaycan İlahiyat Enstitüsünün eski rektörü Ceyhun Memmedov'dur. Enstitünün şu anki rektörü Agil Şirinov'dur.

İhtiram Aliyev, Azerbaycan'ın Ulusal Kahraman'ı.

<span class="mw-page-title-main">20 Ocak Anıtı</span>

20 Ocak Anıtı Azerbaycan'ın başkentinde, Bakü şehrinde, Kara Ocak trajik olayların kurbanlarının anısına dikilmiş bir anıt. 19-20 Ocak gecesi, Sovyet Kara Kuvvetleri birlikleri Bakü'de yüzlerce sivilin ölümüne yol açan siyasi muhalefeti bastırmasının anısına tanıtıldı. Anıt, “20 Ocak” çevre yolunun yakınında, Yasamal bölgesinde dikildi. Anıtın yazarları heykeltıraşlar Javanshir Dadashov, Azad Aliyev ve mimar Adalat Mammadov idi.

<span class="mw-page-title-main">Cumhuriyetçi Alternatif Partisi</span> Azerbaycanda muhalif siyasi parti (REAL)

Cumhuriyetçi Alternatif Partisi, Azerbaycan'da 2009'da anayasa değişikliği referandumuna itiraz olarak kurulan hareket. Hareket 2018'de siyasi partiye çevrildi. 31 Ağustos 2020'de Adliye Bakanlığı'nca resmî devlet kaydına alındı.

Sebine Memmed kızı Almemmedova — Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Bakıhanov Adına Tarih Enstitüsünün “Azerbaycan'ın Sovyet Dönemi Tarihi” bölümünün arştırma görevlisi, Filoloji Bilimler Doktoru, Doçent.

<span class="mw-page-title-main">Vergiler Bakanlığı (Azerbaycan)</span> Devlet vergiler bakanlığı

Azerbaycan Cumhuriyeti Vergiler Bakanlığı, Azerbaycan Cumhuriyetinde uygulanan tek bir mali ve bütçe politikası çerçevesinde devlet vergi politikasının uygulanmasını sağlayan, vergi ve diğer gelirlerin devlet bütçesine zamanında ve eksiksiz olarak tahsil edilmesini sağlayan ve devlet kontrolünü gerçekleştiren merkezi yürütme organıdır.

Uluslararası Muğam Merkezi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir sanat ve müzik merkezidir. Azerbaycan müziğinin belirli bir türü olan muğamı tanıtmayı, korumayı ve yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Merkez, Bakü Bulvarı üzerinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Cumhuriyeti Dış İstihbarat Hizmeti</span>

Azerbaycan Cumhuriyeti Dış İstihbarat Hizmeti, Azerbaycan'nın dış istihbarat teşkilatıdır. 2015 yılında eski Millî Güvenlik Bakanlığı'nın lağvedilip ikiye ayrılması sonucu kurulmuş olup temel amacı, özel servislerin faaliyetlerinin etkinliğini artırmak ve devlet idaresinin yapısını iyileştirmektir.

Mihail Zabelin - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. dönem milletvekili, Yeni Azerbaycan Partisi Yönetim Kurulu Üyesi, Azerbaycan Rus Topluluğu Başkanı, Bakü Uluslararası Çokkültürlülük Merkezi Mütevelli Heyeti Üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Mübariz Kurbanlı</span>

Mübariz Kahraman oğlu Kurbanlı - Azerbaycan Cumhuriyeti Millî Meclisi 1., 2., 3. ve 4. dönem milletvekili; Azerbaycan Cumhuriyeti Dini Kurumlarla İş üzere Devlet Komitesi Başkanı, Azerbaycan Demokratik İstiklâl Partisi kurucu üyesi (1993-1999), Yeni Azerbaycan Partisi Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Sekreter yardımcısı (1999-2021).

<span class="mw-page-title-main">Kerim Veliyev</span> Azerbaycanlı asker

Kerim Tevfik oğlu Veliyev, Azerbaycan Savunma Bakan Vekili — Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı (2021-), Azerbaycan Savunma Bakan Yardımcısı — Personel Ana Dairesi Başkanı (2019-2021), Azerbaycan Savunma Bakanının Personel üzere Yardımcısı — Personel Ana Dairesi Başkanı (2014-2019).

Azerbaycan Devlet Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığına bağlı yüksek öğretim kurumudur. 1923'te Bakü Tiyatro Koleji temel alınarak kurulmuştur.

Tokay Memmedov Azeri heykeltıraş ve halk sanatçısı.

Azerbaycan-Brezilya ilişkileri - Azerbaycan Cumhuriyeti ile Brezilya Federatif Cumhuriyeti arasındaki mevcut ikili ilişkileri tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">Fazıl Memmedov</span>

Esad oğlu Fazıl Memmedov, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ilk Vergi Bakanı (2000–2017), devlet vergi servisinin birinci sınıf danışmanı, Azerbaycan Çim Hokeyi Federasyonu Başkanı (2001-2015), Azerbaycan Güreş Federasyonu Başkanı (2007-2018), Azerbaycan Bisiklet Federasyonu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Alman lüteriyen kilisesi (Şemkir)</span>

Alman Lüteriyen Kilisesi, Azerbaycan'ın Şemkir şehrinde bulunan tarihi-mimari bir anıttır.