İçeriğe atla

Latcho Drom

Kontrol Edilmiş
Latcho Drom
YönetmenTony Gatlif
YapımcıMichèle Ray-Gavras
YazarTony Gatlif
OyuncularLa Caita
MüzikDorado Schmitt
Görüntü yönetmeniEric Guichard
KurguNicole Berckmans
Çıkış tarih(ler)i21 May 1993
Süre103 minutes
ÜlkeFrance
DilFransızca | Rumence | Türkçe | Slovakça | Hintçe | Macarca | Arapça | İspanyol

Latcho Drom ("güvenli yolculuk"), Tony Gatlif tarafından yönetilen ve yazılan 1993 tarihli bir Fransız filmidir. Film, Roman halkının Hindistan'ın kuzeybatısından İspanya'ya, öncelikle müzikten oluşan yolculuğunu konu alıyor. Film, 1993 Cannes Film Festivali'nde Un Certain Regard bölümünde gösterildi.[1]

Konu

Film az diyalog ve olgu içeriyor; sadece bir şarkının veya konuşmanın temel anlamını kavramak için gerekenler çevrilmekte. Film, Hindistan'ın kuzeyinde bulunan Thar Çölü'nde başlıyor ve takibinde Mısır, Türkiye, Romanya, Macaristan, Slovakya ve Fransa'dan geçerek İspanya'da sona eriyor. Filmde Romanları tasvir etmek için bulunan karakterlerin tümü Roman topluluğunun gerçek üyeleridir.

Olgular ve Ülkeler

  • Hindistan - Kutlama için Kalbelia halkının bir araya gelmesi
  • Mısır - Ghawaziler şarkı söyleyip dans ederken, çocuklar sanatsal gelenekleri gözlemleme ve öğrenme şansı yakalar
  • Türkiye - İstanbul'daki Türk Romanları kafelerde çiçek satıyor ve müziklerini çalıyor ve Roman çocukları bu öğretileri gözlemleyerek öğreniyorlar.
  • Romanya — Genç bir çocuk, köyüne dönmeden önce Roman müzisyenlerin Nikolay Çavuşesku'nun dehşeti ve hükümdarlığı hakkında şarkı söylediklerini dinler. Daha önce müzisyenlerin yarı spontane ve neşeli bir müzik seansına başladıkları köyüne dönerler.
  • Macaristan - Trendeki Roman bir aile, Roman olmayanlar tarafından reddedildiklerini söylüyor. Sahne, Macar bir kadın ve küçük oğlu bir bankta beklerken, bekleyen ailenin tren istasyonundaki rayların karşısında beklerken yangın çıkardığı tren istasyonunu kesiyor. Çocuk, annesinin üzgün ve soğuk olduğunu görünce, aileleri gelmeden önce müziği başlatan ve kadını neşelendiren Romanların yanına gider ve şarkı söyleyerek uzaklaşır.
  • Slovakya — Yaşlı bir kadın, Auschwitz hakkında bir şarkı söylerken ve kamera, toplama kampında geçirdiği hapis dövmesini ortaya çıkarmak için aşağı doğru kayarken, tren dikenli teller boyunca gıcırdıyor. Bir dizi çekimde, yolcular yola dönmeden önce bir kış kampı görülüyor.
  • Fransa - Fransız Romanlar bir yazlık tarlada metal vardolar ile kamp kurdular ve ev sahipleri tarafından kovulmadan önce işlerine, sepetler ve diğer el işlerine kısaca devam ettiler. Arkalarında bir Roman müzisyen arkadaşı olan Tchavolo Schmitt'in onları bulmak için kullandığı ipuçlarını bırakıyorlar. Hepsi Saintes-Maries-de-la-Mer'deki kutlama için buluşur ve Romanların koruyucu azizi Saint Sarah'nın festivalini kutlar.
  • İspanya — Latcho Drom, yerel "Gitanos" tarafından gerçekleştirilen flamenko purosunu göstererek İspanya'da kapanır. Ünlü "gitana" şarkıcısı La Caita, "Ağzın neden bana tükürüyor?" sorgusu şehrin üzerinde yankılanırken.

Müzik

Filmin temel ögelerinden biri, diğer Tony Gatliff filmlerinde de olduğu gibi müzik. Latcho Drom bir belgesel olmasına rağmen röportaj ve diyalogların neredeyse çok azı altyazı içeriyor. Altyazılı olarak yalnızca birkaç şarkı mevcut. Filmde, bir Gatliff üslubu olan müziğin etkili kullanımı, Romanların geçmişini ve hissettiklerini, duygularını anlatmakta temel öğe olmaya devam ediyor. Film müziklerinin yapımında yer alan müzisyenler arasında Rumen grubu Taraf de Haïdouks, La Caita (İspanya), Remedios Amaya ve çingene caz gitaristi Tchavolo Schmitt yer alıyor .

Film müziği, filmde görünen Dorado Schmitt tarafından bestelendi.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Festival de Cannes: Latcho Drom". festival-cannes.com. 22 Ağustos 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ağustos 2009. 
  2. ^ The Great Jazz Guitarists. San Francisco: Backbeat. 2013. s. 173. ISBN 978-1-61713-023-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Andrey Arsenyeviç Tarkovski Sovyet-Rus film yönetmeni, senarist ve film kuramcısıdır. Tüm zamanların en büyük ve en etkili film yönetmenlerinden biri olarak kabul edilir. Yavaş ve şiirsel sinemanın önde gelen temsilcilerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Quentin Tarantino</span> Amerikalı film yapımcısı ve yönetmeni; senarist

Quentin Jerome Tarantino, Amerikalı film yönetmeni, oyuncu ve iki Oscar ödüllü senarist.

<span class="mw-page-title-main">J. G. Ballard</span>

James Graham Ballard Şanghay'da doğan İngiliz asıllı bilimkurgu yazarıdır. Bilimkurgu edebiyatta teknoloji tapınmacılığına karşı çıkan Yeni Dalga'nın seçkin temsilcilerindendir.

<i>Trainspotting</i>

Trainspotting, 1996 yılında Danny Boyle tarafından yönetilen ve Irvine Welsh'in yazdığı aynı isimli romandan sinemaya uyarlanan bir filmdir.

<span class="mw-page-title-main">Luis Buñuel</span> İspanyol yönetmen ve senarist

Luis Buñuel Portolés, sürrealist İspanyol yönetmen ve senarist. Otoriteler tarafından sinema tarihinin en etkili yönetmenlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<i>Teneke Trampet</i> (film)

Teneke Trampet 1979 Almanya, Fransa, Polonya ve Yugoslavya ortak yapımı bir dramatik savaş filmdir. Özgün adı Die Blechtrommel olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Tin Drum adı ile gösterilmiştir.

<i>Kolera Günlerinde Aşk</i> (film) 2007 yapımı dramatik aşk türündeki ABD filmi

Kolera Günlerinde Aşk, 2007 ABD yapımı dramatik aşk filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Tony Gatlif</span> Fransız yönetmen

Tony Gatlif Fransız yönetmen. Sinema alanında yönetmenlik dışında; senaryo yazarlığı, oyunculuk ve yapımcılık işleriyle uğraşmaktadır. Filmlerinin genel temasını çingene azınlıkları oluşturmaktadır.

<i>İbrahim Bey ve Kuranın Çiçekleri</i> 2003 yapımı François Dupeyron filmi

İbrahim Bey Ve Kuran'ın Çiçekleri 2003 Fransa yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Monsieur Ibrahim et les Fleurs du Coran olan film 17 Eylül 2004'te Türkiye'de de gösterime girdi.

<span class="mw-page-title-main">Jamel Debbouze</span> Fransız oyuncu

Jamel Debbouze, Fransız-Faslı oyuncu, komedyen, senarist, film yapımcısı ve yönetmendir. En çok stand-up komedi skeçleriyle tanınan Debbouze, yönetmen Alain Chabat ile birçok filmde ve Florence Foresti, Fred Testot ve Gad Elmaleh gibi diğer önemli Fransız mizahçılarla da çalıştı. Amélie, Asteriks ve Oburiks: Görevimiz Kleopatra, Hollywoo ve Sur la piste du Marsupilami gibi filmlerde rol almıştır. Canal+ televizyon programı Jamel Comedy Club'ın kurucusudur.

<i>Brahmsı Sever misiniz?</i> (film)

Brahms'ı Sever misiniz?, 1961 Fransa - ABD ortak yapımı romantik dramatik filmdir. Özgün adı Goodbye Again olan film sıklıkla Aimez-vous Brahms? olan Fransızca adıyla da anılmaktadır. Film tekrar elveda anlamına gelen İngilizce adını ise filmde gece kulübündeki şarkıcı Diahann Carroll'ın seslendirdiği caz parçasından almıştır.

<i>Brahmsı Sever misiniz?</i>

Brahms'ı Sever misiniz?, Fransız yazar Françoise Sagan'ın 1959 tarihinde yayımladığı aşk romanıdır. Özgün dilindeki adı Aimez-vous Brahms? olan roman Fransa'da çıktığı aynı yıl Türkiye'de de "Türkiye Yayınevi" tarafından yayımlandı.

<i>Karamazov Kardeşler</i> (film, 1958)

Karamazov Kardeşler, 1958 ABD yapımı dramatik filmdir. Özgün adı The Brothers Karamazov olan film Türkiye'de 1970'li yıllarda TRT Televizyonunda, 2007'de de Business Channel'da gösterildi.

Tarık Mengüç, Türk şarkıcı ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Éric-Emmanuel Schmitt</span>

Fransız tiyatro oyunu yazarı Éric-Emmanuel Schmitt 1960 yılında Lyon'da dogdu. Müzik ve edebiyat ağırlıklı bir eğitim aldı. 1980 - 1985 yılları arasında École normale supérieure'de felsefe eğitimi aldı. Doktorasını Chambery Üniversitesi'nde "Diderot ve Metafizik" teziyle tamamladı. 1991 yılında La nuit de Valognes adlı ilk oyunu sahnelendi. Oyun, Fransa'da ve fransa dışında oldukça ilgi gördü. 1993 Le visiteur (Ziyaretçi) adlı oyunu da büyük başarı kazanması sonucu üniversitedeki görevinii bırakıp yazarlığa yoğunlaştı. Bu dönemlerde fransız tiyatrosunda "altın çocuk" olarak gösterilmeye başlandı. 1994 yılında ise, ilk romanı olan "Le Secte des Egoistes" yayımlandı. Müziktende hiçbir zaman uzaklaşmayan yazar, 1997 yılında Le Nozze di Figaro'yu Fransızca çevirdi. Éric-Emmanuel Schmitt yazdığı oyunlar romanlar otuzun üzerinde dile çevirilmiştir. Yazar oyun ve roman karakterlerinin birçogunu, ünlü kişiler arasından seçmiştir. Don Juan, Freud, Diderot, Adolf Hitler'den sonra İsa peygamber de, Schmitt'in diliyle konuşur. Éric-Emmanuel Schmitt iki defa İstanbul'a gelmiştir. Bunlardan ilki Variations Enigmatiques adlı oyunun Kent Oyuncuları tarafından sahnelenişini görmek için davet edildiğindedir. İkincisi ise, Hôtel des deux mondes adlı oyununun 31 Ekim 2010]]'da okuma tiyatrosu olarak sergilenişini görmek için, İstanbul'a gelmiştir. Bu gösterimle baglantılı olarak, Fransız Kültür Merkezi'nde bir söyleşi gerçekleştirecek olan yazar, Taksim meydanında patlatılan bir bomba sonucunda iptal edilen söyleşi ve oyun okumasından dolayı çok üzüntü duymuştur. Uygun koşullar altında ziyaretini yineleyeceğini bildirmiştir. Éric-Emmanuel Schmitt'in yazdığı oyunlardan, romanlardan çeşitli sinema ve televizyon uyarlamalarıda yapılmıştır. Ayrıca, yazar, sinema sanatı ile olan yakınlığını 2006]] yılında deneme olarak yazdığe eserinden, aynı adlı Odette Toulemonde filmini 2009]] yılında da tiyatro oyunu olarak yazdığı eserinden de aynı adlı "Oscar et la dame rose" adlı filmleri bizzat kendisi yönetmiştir.

<i>Kötü Kedi Şerafettin</i> (film) 2016 çıkışlı Türk animasyon filmi

Kötü Kedi Şerafettin, karikatürist Bülent Üstün'ün oluşturduğu aynı isimli çizgi roman dizisinden uyarlanmış olan, Mehmet Kurtuluş ve Ayşe Ünal tarafından yönetilmiş, Türk yapımı bir animasyon filmidir. Film 13 yaş ve üzeri sınıflandırma ile 5 Şubat 2016 tarihinde vizyona girmiş, Türkiye genelinde vizyonda kaldığı 6 hafta boyunca 350 binden fazla seyirci tarafından izlenmiştir. Filmin DVD sürümü orijinal dilinde ilk kez 6 Mayıs 2016 tarihinde yayınlanırken, Fransa ile Benelüks'e yönelik hazırlanan Fransızca dublajlı DVD ve Blu-Ray sürümleri ise 6 Eylül 2017 tarihinde piyasaya sürüldü.

<i>İçinde Yaşadığım Deri</i>

İçinde Yaşadığım Deri, İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar'ın 2011 yapımı psikolojik gerilim filmi. Başrollerinde Antonio Banderas ve Elena Anaya'nın oynadığı film, Thierry Jonquet'in Tarantula adlı romanından uyarlandı. Film İngilizce olmayan filmler dalında BAFTA En İyi Film Ödülü, Yabancı dildeki filmler dalında Satellite Ödülüne layık görüldü, ayrıca Cannes başta olmak üzere çok sayıda festivalde en iyi film adayı olarak gösterildi.

<i>Sen Şarkılarını Söyle</i>

Sen Şarkılarını Söyle, Joel ve Ethan Coen tarafından yazılıp yönetilen 2013 yapımı ABD dram filmi. 2013 Cannes Film Festivali'nde Büyük Ödül'ü kazanmıştır.

<i>Devdas</i> 2002 tarihli Hindistan yapımı Sanjay Leela Bhansalinin romantik dram filmi

Devdas, Sanjay Leela Bhansali'nin yönettiği 2002 Hint romantik dram filmi. Sharat Chandra Chattopadhyay 1917'de yazdığı aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Hindistan'da üretilen en pahalı filmlerden birisidir. Bu filmle birlikte roman dördüncü kez sinemaya aktarılmıştır.

<i>Coco</i> (film, 2017) film

Coco, Pixar Animation Studios tarafından yapımı gerçekleştirilen ve Walt Disney Pictures tarafından piyasaya sürülen 2017 çıkışlı Amerikan 3D bilgisayar animasyonu müzikal fantastik filmdir. Lee Unkrich'in orijinal bir fikrine dayanan film, Unkrich ile Adrian Molina tarafından yönetildi. Filmin hikâyesinde yanlışlıkla ölüler ülkesine götürülen Miguel Rivera adlı 12 yaşındaki bir çocuk ele alınmaktadır ve burada ölü olarak bulunan ve müzisyen olan büyük-büyük babasının canlı olarak yaşadığı aileye geri dönmesi istemektedir.