İçeriğe atla

Lars Onsager

Lars Onsager
1968'de Onsager
Doğum27 Kasım 1903
Oslo, Norveç
Ölüm5 Ekim 1976
Florida, ABD
MilliyetNorveçli
Amerikalı(1945'ten sonra)
EğitimYale Üniversitesi
Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
MeslekTeorik fizikçi
ÖdüllerWillard Gibbs Madalyası (1962)
Nobel Kimya Ödülü (1968)
İmza

Lars Onsager (d. 27 Kasım 1903, Oslo - ö. 5 Ekim 1976, Florida), Norveçli kimyacı. Daha sonra ABD vatandaşı olmuştur.

Akademik Hayatı

Onsager akademik hayatına Kimya Mühendisliği lisans derecesi aldığı Trondheim’daki (Orijinal adıyla; Norges Tekniske Høiskole) Norveç Teknik Enstitüsü’nde başlamıştır. 1926-1928 yılları arasında Zürih'te Peter Debye’nin asistanlığını yaptı. Burada bulunduğu sürede elektrolitler teorisinin yayımını gerçekleştirmiş ve aynı zamanda fizik bilgisini arttırmak amacıyla pek çok ileri gelen fizikçi ile tanışmıştır. Ardından 1928 yılında ABD’nin Baltimore Eyaletindeki Johns Hopkins Üniversitesi'ne gitmiştir; burada kısa bir müddet kaldıktan sonra Brown Üniversitesi'nde araştırma görevlisi sıfatıyla istatistiksel mekanik dersi vermiştir ve çift taraflı bağıntılar teorisini yayımlamıştır. 1933 yılında ise Stirling Bursu ile akademik kariyerine Yale Üniversitesi'nde devam etmiştir. 1935 yılında Yale Üniversitesi'nden doktora unvanını almıştır. Burada 1930 yılında yardımcı doçent, 1940 yılında doçent ve 1945 yılında “JosiahWillard Gibbs Professor of Theoretical Chemistry" unvanını almıştır. Son 1972 yılından vefatına kadar da Miami Üniversitesi'nde profesörlük yapmıştır.

Çalışmaları

Trondheim'da eğitim görürken Debye-Hückel'in elektrolit çözeltiler üzerine olan teorisinin erken makalelerinden etkilenmiştir. 1933 yılına kadar bu merakı devam eder. Debye-Hückel teorisini, komşu iyonların ortalama elektrostatik potansiyellerinin integrallenebilirliğini araştırarak bunu eleştiren bir makale kaleme almıştır. Fakat buna karşılık olarak R.H. Fowler Debye-Hückel teorisinin lineerleştirilmiş formunun istatistiksel mekaniği de içerdiğini göstermiştir. Norveç'te öğrenci olduğu sırada geri döndürülemez süreçler hakkında birtakım fikirler oluşturmaya başlar. Zürih'de ve ABD'de yaşadığı dönem boyunca fikirlerini somut çalışmalara dökmüştür. 1931 yılında geri döndürülemez süreçlerin karşılıklı ilişkilerini formulize ettiği iki önemli belge yayımlamıştır.

Tersinmez termodinamik sistemlerin karşılıklı ilişkileri basitçe, termodinamik denge halinde bulunan fakat termodinamik denge dışında oluşan akışlar, kuvvetler ve değişimler arasındaki oransal eşitliği ifade eder. Örneğin sıcaklık, basınç ve madde yoğunluğu arasındaki akış dinamiği verilen teori doğrultusunda incelenebilir; sıcaklık farkı olan iki sistemde sıcaklığı fazla olandan az olana bir ısı akışı oluşur, aynı şekilde basınç farklılıkları da madde akışına neden olur. Fakat sabit basınçta sıcaklık değişimi madde akışına, sabit sıcaklıkta basınç değişimi ise sıcaklık değişimine neden olur. Bunun sonucunda birim basınç değişimi kadar ısı akışından, birim sıcaklık farkı kadar da yoğunluk akışından bahsedilebilir. Böyle bir teorinin gerekliliğini Lars Onsager istatistiksel mekanik kullanarak zamanın tersinirliğinin doğal bir sonucu olduğunu ortaya koymuştur.

Tersinmez süreçlere yapmış olduğu katkıların yanı sıra bireysel olarak alanında öncü olarak gerçekleştirdiği pek çok çalışma mevcuttur. Bilimsel kariyeri boyunca fizik ve kimya alanına inanılmaz katkılarda bulunmuştur. Bunlardan biri de 1944 yılında o zamana kadar tek boyutta kesin çözümü bilinen ising modelinin iki boyutta kesin çözümünün bulunmasıdır. Bu matematik dünyasında elde edilen en büyük başarılardan biridir, söz konusu çözümleme sayesinde faz değişimleri ve kritik noktalar hakkında çok daha derinlemesine bilgiler edinilmiş oldu.

Ömrünün son yıllarında buz içinde kullanılabilecek bir elektrik akım mekanizması üzerinde çalışmıştır fakat bu çalışmasını temellendiremeden vefat etmiştir. Her ne kadar kimya dışında farklı alanlara da önemli katkıları olsa da toplam yayım sayısı yalnızca 71 tanedir.

1968'de Nobel Kimya Ödülü'nü kazanmıştır. Buna ek olarak Lars Onsager toplamda 9 farklı üniversitenin onursal doktora derecesini elinde bulundurmaktadır.

Kaynakça

  1. Lars Onsager 25 Aralık 2022
  2. Kirkwood, J. G. (1953). The Scientific Work of Lars Onsager. Proceedings of the American Academy of Arts and Sciences, 82(7), 298-300. The Scientific Work of Lars Onsager 25 Kasım 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. Nagle, J. (1978). Lars Onsager—1903-1976. Journal of Glaciology, 20(83), 439-440. doi:10.3189/S0022143000013976

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Termodinamik</span> enerji bilimi

Termodinamik; ısı, iş, sıcaklık ve enerji arasındaki ilişki ile ilgilenen bilim dalıdır. Basit bir ifadeyle termodinamik, enerjinin bir yerden başka bir yere ve bir biçimden başka bir biçime transferi ile ilgilenir. Bu süreçteki anahtar kavram, ısının, belirli bir mekanik işe denk gelen bir enerji biçimi olmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">William Thomson</span> Britanyalı fizikçi ve mühendis (1824-1907)

William Thomson, İskoçyalı fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Entropi</span> termodinamik terim

Entropi, fizikte bir sistemin mekanik işe çevrilemeyecek termal enerjisini temsil eden termodinamik terimidir. Çoğunlukla bir sistemdeki rastgelelik ve düzensizlik (kaos) olarak tanımlanır ve istatistikten teolojiye birçok alanda yararlanılır. Sembolü S'dir.

<span class="mw-page-title-main">Akışkanlar dinamiği</span> hareket halindeki akışkanların (sıvılar ve gazlar) doğal bilimi

Fizik, fiziksel kimya ve mühendislikte akışkanlar dinamiği, akışkanların akışını tanımlayan akışkanlar mekaniğinin bir alt disiplinidir. Aerodinamik ve hidrodinamik dahil olmak üzere çeşitli alt disiplinleri vardır. Akışkanlar dinamiğinin, uçaklardaki kuvvetlerin ve momentlerin hesaplanması, boru hatları boyunca petrolün Kütle akış hızının belirlenmesi, hava durumu modellerinin tahmin edilmesi, uzaydaki bulutsuların anlaşılması ve fisyon silahı patlamasının modellenmesi dahil olmak üzere geniş bir uygulama yelpazesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Jacobus Henricus van 't Hoff</span>

Jacobus Henricus van 't Hoff, Nobel Kimya Ödülü sahibi Hollandalı kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Svante Arrhenius</span> İsveçli bilim insanı (1859-1927)

Svante August Arrhenius,, İsveçli kimyacı ve fiziksel kimya biliminin kurucularından.

<span class="mw-page-title-main">Faz uzayı</span>

Matematik ve Fizik'te, bir faz uzayı içinde bir sistemin tüm olası durumlarının temsil edildiği bir uzaydır, sistemin her olası durumuna karşılık faz uzayında bir tek nokta vardır. Mekanik sistemler için, faz uzayı genellikle konum ve momentum değişkenlerinin tüm olası değerlerinden oluşur. Konum ve momentum değişkenlerinin zamana göre değişiminin bir fonksiyonunun çizimi bazen bir faz diyagramı olarak adlandırılır. Bununla beraber, bu terim genellikle fiziki bilimlerde kimyasal bir sistemin termodinamik fazlarının dengesini ve birbirlerine dönüşümünü, basıncın, sıcaklığın ve kompozisyonun bir fonksiyonu olarak gösteren bir diyagram için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Peter Debye</span> Hollandalı-Amerikalı fizikçi (1884 – 1966)

Peter Joseph William Debye, Hollandalı fizikokimyacı ve Nobel ödülü sahibi.

<span class="mw-page-title-main">Termodinamik kanunları</span>

Termodinamik yasaları, termodinamiğin temelini oluşturan dört yasadır. Termodinamik proseslerdeki ısı ve transferlerinin yapısını tanımlar.

Termal enerji, ortam veya sistem sıcaklığı sonucunda ortamdaki veya sistemdeki bir cismin veya maddenin potansiyel ve kinetik enerjileri toplamını ifade eden bir enerji biçimidir. Sistemde sıcaklık olmadığı müddetçe bu niceliği tanımlamak zor ve hatta anlamsız olabilir. Bu durumda herhangi bir termal iş söz konusu değildir.

Moleküller arası kuvvet, komşu parçacıklar arasında etkili çekim veya itme kuvvetidir. Molekülleri bir arada tutan iç kuvvetlere kıyasla daha zayıftır. Örneğin HCI moleküllerinin içinde bulunan kovalent bağ, birbirine yeterince yakın komşu moleküller arasında mevcut olan kuvvetlerden daha güçlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Termodinamik ve istatistiksel fizik kronolojisi</span> Termodinamik ve istatistiksel fizik ile ilgili olayların kronolojisidir.

Termodinamik ve istatistiksel fizik ile ilgili olayların kronolojisidir.

<span class="mw-page-title-main">Termodinamiğin üçüncü kanunu</span>

Termodinamik'in üçüncü yasası bazen ‘mutlak sıfır sıcaklığında dengede olan sistemlerin özelliklerine ilişkin’ olarak şu şekilde tanımlanır:

Fizikte kara delik termodinamiği, termodinamik kanunlarını kara deliğin olay ufkuyla bağdaştırmaya çalışan bir araştırma alanıdır. Kara delik ışınımının istatistiksel mekanik konusu, kuantum mekaniğinin gelişmesini sağlar. Kara delik ışınımının istatistiksel mekanik konusunu anlamaya çalışmak, bu konunun kuantum yer çekimi konusunu anlamamızda büyük etkisi olacaktır. Ayrıca holografi ilkesini anlamamızı sağlayacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Termodinamik tarihi</span>

Termodinamiğin tarihi fizik tarihinde, kimya tarihinde ve genel olarak bilimin tarihinde temel bir aşamadır. Bilim ve teknolojinin birçok yerinde termodinamiğin bağıntısı sebebiyle, termodinamiğin tarihi klasik mekanik, kuantum mekaniği, manyetizma ve kimyasal hız bilimin gelişimi ile ince bir biçimde dokunmuştur ve meteoroloji, bilgi teorisi ve biyoloji, fizyoloji gibi daha uzak pratik alanlara ve buhar makinesi, iç yakımlı makine, kriyojeni ve elektrik üretimi gibi teknolojik gelişmelerle de bağlantılıdır. Termodinamiğin gelişmesi atom teorisi tarafından sürdü ve sürdürüldü. Ayrıca, ustaca bir yaklaşımla, olasılık ve istatistikte yeni yönleri harekete geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Michael Kosterlitz</span> İngiliz fizikçi

John M. Kosterlitz tam adı ile John Michael Kosterlitz, Britanyalı fizikçi ve bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">Debye modeli</span>

Termodinamik ve katı hal fiziğinde Debye modeli; Peter Debye tarafından 1912 yılında geliştirilen, katılarda özgül ısıya (ısı kapasitesi) olan fonon katkısını tahmin etmek için kullanılan metottur. Atomik kristal yapının salınımlarını, bir kutu içerisindeki fononlar gibi düşünerek ele alır. Bu; katıya ayrı ayrı kuantum harmonik osilatörlerden oluşmuş olarak davranan Einstein modelinin tam tersidir. Debye modeli;  – Debye T3 yasası - ısı kapasitesini düşük sıcaklıklarda doğru bir şekilde tahmin eder., düşük sıcaklıklarda olan. Tıpkı Einstein modeli gibi, yüksek sıcaklıklarda Dulong–Petit Yasasını da doğru bir şekilde kapsar. Ama, ara sıcaklıklarda basitleştirmek için yapılan varsayımlar nedeniyle doğruluğu kusurludur.

<span class="mw-page-title-main">Taşınım olayı</span>

Taşınım olayı (veya taşınım fenomeni), mühendislik, fizik ve kimyada gözlemlenen ve üzerine araştırma gerçekleştirilen sistemlerin, kütle, enerji, yük, momentum ve açısal momentum değişimiyle ilgilenen çalışmalardır. Sürekli ortamlar mekaniği ve termodinamik gibi pek çok farklı alandan yararlanırken, ele aldığı konular üzerindeki ortaklıklara önemli düzeyde vurgu yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Çift taraflı Onsager bağıntıları</span>

Termodinamikte, çift taraflı Onsager bağıntıları, termodinamik sistemlerde termodinamik denge kavramının var olduğu yerlerde denge dışındaki akışlar ve kuvvetler arasındaki belirli oranların eşitliğini ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Erich Hückel</span>

Erich Armand Arthur Joseph Hückel, Alman fizikçi ve fiziksel kimyagerdir. İki büyük katkısıyla tanınmaktadır.