İçeriğe atla

Lars Johanson

Lars Johanson
Doğum8 Mart 1936 (88 yaşında)
Köping, İsveç
Milliyetİsveçli
MeslekTürkolog, dilbilimci

Prof. Dr. Phil. Dr. H. C. Lars Johanson (d. 8 Mart 1936, Köping), İsveçli Türkolog ve dilbilimcidir.

Türkoloji ve dilbiliminin birleştiren çalışmaları yapmıştır. 1966-2007 yılları arasında yayımlanan 300'den fazla makalesi ve çok sayıda kitabı bulunan[1] Lars Johanson'un en önemli çalışması, 1971 yılında basılan Türk Dilinde Yönler adlı monografisi dir.[2] Çağdaş Türk edebiyatına ilişkin birçok yayını vardır. Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı sahibidir.

Yaşamı

1936'da Köping'de dünyaya geldi. 1950-1959 yıllarında Uppsala Üniversitesi'ne Cermen dilleri, Slav dilleri, Türkoloji, Sanksritçe öğrenimi gördü. Aynı üniversite 1960-1966 arasında Türk dilleri üzerinde çalışmaya devam etti. 1963'te saha araştırması için Türkiye'de bulundu; aynı yıl Türk dilleri alanında master derecesi aldı.

1965-1971 arasında Uppsala Üniversitesi'nde Türkçe derslerini verdi, 1967-1972'de Uppsala ve Stockholm üniversitelerinde Türk Dilleri ve Dilbilim okutmanı olarak görev yaptı. 1966'da Türk dilleri alanında doktora derecesini;1973 yılında profesör unvanını aldı. 1981'de Mainz Üniversitesi'nde görev yapmaya başladı.

1970'lerde Sovyetler Birliği'ne bağlı Türkçe konuşan ülkelerde araştırmalar yaptı. 1978'de Türk Dil Kurumu haberleşme üyesi oldu. 1998'de kurumun araştırma ödülünü aldı. Çin, Japonya, Azerbaycan ve çeşitli Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde konuk araştırmacı ve konuk öğretim üyesi olarak bulunan bilim insanı, 2003-2004 öğrenim döneminde İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi'nde konuk profesör olarak ders verdi. Çalışmalarını emekli bir bilim insanı olarak sürdürmektedir.

Adına, Scholarly Depth And Accuracy/ A Festschrift To Lars Johanson-Lars Johanson Armağanı (2002) adlı Türkçe- Almanca bir armağan kitap yayımlanmıştır.

Üyelikler

  • 1967 – İsveç Araştırma Enstitüsü Kurulu üyesi, İstanbul
  • 1968 – Uluslararası Sürekli Altayistik Konferansı üyesi
  • 1978 – Türk Dil Kurumu, haberleşme üyesi, Ankara
  • 1988 – haberleşme üyesi, Wissenschaftliche Gesellschaft der J.W.-Goethe-Universität Frankfurt am Main
  • 1989 – Kőrösi Csoma-Society, Budapest, Şeref üyesi
  • 2000 - üye, Swedish Collegium for Advanced Study in Social Sciences.
  • 2005 - Şeref üyesi, Central Eurasian Studies Society

Ödüller

  • 1998 Türkçeye Hizmet Ödülü, Türk Dil Kurumu
  • 1999 Doctor honoris causa, Szeged Üniversitesi
  • 2004, 4 Ekim, Türk Dünyası Türk Dili Şeref Ödülü, Türk Kültürüne Hizmet Vakfı
  • 2008 Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı

Kaynakça

  1. ^ Eker, Süer (Kış 2014). "Yayın Değerlendirme: Lars Johanson (2002)- Türk Dili Haritası Üzerinde Keşifler" (PDF). Bilig, 68. 14 Aralık 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 
  2. ^ "Gunnar Jarring, İsveç'te Türkoloji Araştırmaları, Manas Journal" (PDF). 18 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Mart 2014. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Dil Kurumu</span> Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla oluşturulmuş kamu kurumu

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için çalışmak amacıyla 12 Temmuz 1932'de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan kurumdur. Türkiye'nin başkenti Ankara'da yer alan kurum, Türk dili üzerine çalışmaların yapılıp yayımlandığı bir merkezdir. Türk Dil Kurumu 1955'ten başlayarak çeşitli dallarda ödüller verdi. Ödüller her yıl 26 Eylül Dil Bayramı'nda Ankara'da yapılan törenle sahiplerine verilirdi. Ödül verilen dallar farklı yönetmeliklere göre zaman zaman değişirdi. 1983'te Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesine alındıktan sonra Türk Dil Kurumu ödülleri kaldırıldı. Günümüzde "Türk Diline Hizmet Ödülleri"ni vermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkoloji</span> Türk dili, tarihi, edebiyatı ve halk bilimi araştırmalarını konu edinen bilim dalı

Türkoloji (Osmanlı Türkçesi: Türkiyat [تركيات], İngilizce: Turcology, Fransızca: Turcologie) veya Türklük bilimi; Türk halklarının filolojisi, antropolojisi, edebiyatı ve tarihi başta olmak üzere genel bir somut ve somut olmayan kültürel miraslarını sistematik bir şekilde derleyen, araştıran ve inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskender Pala</span> Türk profesör, şair ve yazar

İskender Pala, Türk profesör, yazar ve divan edebiyatı araştırmacısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Türk dilleri</span> Çinin batısından, Sibirya ve Doğu Avrupaya dek uzanan bir alana yayılmış dil ailesi

Türk dilleri veya Türkî diller, Doğu Avrupa'dan Sibirya ve Çin'in batısına dek uzanan bir alana yayılmış ve içerisinde 35 yaşayan dil barındıran dil ailesi. Toplamda yaklaşık 180 ile 200 milyon kişi tarafından konuşulan Türk dillerinin en çok konuşulan lehçesi Türkçe olup tüm Türk dili konuşurlarının %40'ı bu dili konuşmaktadır. Bu dili Azerice, Özbekçe, Uygurca, Kazakça, Türkmence ve Tatarca takip etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Halûk Akalın</span>

Şükrü Halûk Akalın,, 15 Nisan 2001 - 12 Ocak 2012 tarihleri arasında Türk Dil Kurumu Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Kurumda düzenlenen basın toplantısında, görevinden kendi isteği ile ayrıldığını belirten Akalın, Hacettepe Üniversitesi'ndeki asli görevine geri dönmüştür.

Geoffrey Lewis Lewis önde gelen Türkçe araştırmacılarındandır. Oxford Üniversitesi emekli profesörüdür.

Hazarca, Orta Çağda, Orta Asyalı yarı göçebe Türk boyu olan Hazarların konuştuğu dildir. Hazarca, tarihî Türk dillerinden biri olmasına karşın Türkî dillerin hangi koluna ait olduğu tartışmalıdır. Bazı araştırmacılar Hazarcanın İran dilleri veya Kafkas dilleriyle yakın ilişkisi olduğunu varsayarlar.

<span class="mw-page-title-main">Gyula Németh</span>

Gyula Németh Macar türkolog. Macaristan'ın Szolnok iline bağlı Karcag'da doğdu. Türkçeye olan merakı Karcag'da başladı. Budapeşte Üniversitesi'nde okudu, yine burada Doğu Dilleri Kürsüsü'nde profesör oldu. 1907'de İstanbul'a geldi, 1908'de Aydın ve İzmir'de bulundu. 1909'de Eötvös Kollégium üyesi olarak Budapeşte Üniversitesi'nde Gombocz Zoltán, Munkácsi Bernát, Goldziher Ignác, Vámbéry Ármin gibi önemli bilim adamlarıyla birlikte çalıştı.
1911 ve 1914 yılları arasında eğitim için Leipzig, Kiel ve Berlin'de bulundu. 1915'te Budapeşte Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 1916'da Türkoloji kürsüsü öğretim görevlisi oldu. 1916-1917 yıllarında Türk Dili kitabı yayınlandı. 1921'de Macarcaya Türkçeden geçen kelimelerle ilgili ilk kitabını yayınladı. Türk Filoloji Enstitüsü'nü kurdu (1930). TDK şeref üyesidir. Türk kavimleri, Türk dili, Türklerin anayurdu, Balkanlar üzerine araştırmaları bulunmaktadır.

Nermin Abadan Unat, Türk yazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci.

<span class="mw-page-title-main">Yüksel Pazarkaya</span> Türk mütercim

Yüksel Pazarkaya,, Türk yazardır.

Hasan Eren. Türk sözlükçü ve etimoloji konusuna yoğunlaşmış Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Jagiellon Üniversitesi</span>

Jagiellon Üniversitesi, Polonya'nın güneyinde yer alan Kraków kentinde bulunan üniversitedir. 1364 yılında Polonya kralı III. Kazimierz tarafından kurulan üniversite, kuruluş tarihi itibarıyla Polonya'nın en eski, Orta Avrupa'nınsa en eski ikinci yükseköğretim kurumu kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">András Róna-Tas</span>

András Róna-Tas, Széchenyi ödüllü Macar dilbilimci, oryantalist, öğretim üyesi, Macar Bilimler Akademisi üyesi. Eski Macar Tarihi, Tibetistik, Türkoloji ve Mongolistik bilimlerinin ünlü araştırmacısı. Macarların Türk dili ve kültürü ile ilişkisinin araştırılmasına büyük katkısı oldu. 1990-1992 yılları arası József Attila Üniversitesi Rektörü.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı</span>

Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı, Dışişleri Bakanlığı ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulunun görüşleri alınarak ilgili bakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının tevcihi ile verilen Türkiye'nin en yüksek üçüncü dereceli devlet nişanıdır.

Ana Türkçe, Ön Türkçe veya Proto Türkçe, Türk dilleri ailesinin Şaz ve Oğur dallarına ayrılmadan önceki dönemlerine ait varsayımsal bir anadildir. Diğer anadiller gibi, geçmişteki konuşma dili ile birebir aynı olmayabilir. "İlk" ve "en eski" anlamlarına gelen proto sözcüğünün ifade ettiği gibi, ilk Türkçe olarak görülebilir.

Türk edebiyatının en önde gelen yazarlarından biri olan Yaşar Kemal, Türkiye'den aldığı birçok ödülün yanı sıra yurt dışında da çeşitli ödüller, nişanlar ve payeler almıştır.

Bernt Brendemoen, Norveçli Türkolog.

<span class="mw-page-title-main">Evangelia Balta</span> Yunan tarihçi

Evangelia Balta, Yunan tarihçi. Osmanlı sosyo-ekonomik tarihi, Anadolu'daki Yunan kültürü ve Karamanlıca üzerine çalışmaktadır. Türk Tarih Kurumu şeref üyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Liyakat Nişanı sahibidir.

Sergi Cikia, Gürcü Oryantalist ve Gürcü Türkolojisinin kurucusu. 200'den fazla yazılı araştırması ve makalesi bulunan Cikia, Gürcistan Ulusal Bilimler Akademisi üyesidir.

Viktor Grigoryeviç Guzev - önde gelen Türkçe araştırmacılarındandır. Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi Fahri Profesörü, Türkoloji bölümünün profesörü.