İçeriğe atla

Lars-Emil Johansen

Lars-Emil Johansen
Grönland Başbakanı
Görev süresi
18 Mart 1991 - 19 Eylül 1997
Yerine geldiğiJonathan Motzfeldt
Yerine gelenJonathan Motzfeldt
Batı İskandinav Kurulu
Görev süresi
2015-2016
Yerine geldiğiBill Justinussen
Yerine gelenBryndís Haraldsdóttir
Kişisel bilgiler
Doğum 24 Eylül 1946(1946-09-24)
Illorsuit

Lars-Emil Johansen (d. 24 Eylül 1946), Grönlandlı siyasetçi. Johansen, Amerika kıtasında Arktika'nın bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Kuzey Amerika'ya dâhil edilen ve Avrupa ülkesi Danimarka'ya bağlı bir bölge olarak kendi kendine yönetim hakkına sahip olan Grönland'da 1991'den 1997'ye kadar Grönland'ın ikinci başbakanı ve 2013'ten 2018'e kadar Inatsisartut'un sözcüsü olarak görev yapmıştır.

Johansen, 1987 ile 1997 yılları arasında Siumut siyasi partisinin başkanıydı ve 1979'da kuruluşundan bu yana Landsting'de oturuyordu. Landsting'in kurulmasından önce, 1973'ten itibaren Grönland'ı Danimarka Parlamentosu'nda temsil etti, 2001'de yeniden kazandığı ve 2011'e kadar elinde tuttuğu bir pozisyon. Ayrıca 2015'ten 2016'ya kadar Batı İskandinav Konseyi başkanıydı[1]

Erken dönem

Qaasuitsup belediyesindeki Uummannaq yakınlarındaki küçük bir yerleşim yeri olan Illorsuit'te ticaret temsilcisi Kristian Johansen ve bölge ebesi Elisabeth Johansen'in oğlu olarak doğdu; annesi 1959'dan 1975'e kadar ilk kadın ülke konseyi üyesiydi.

1970 yılında Johansen, öğretmenlik eğitimini tamamladı ve ertesi yıl, Landsting'in kurulmasından önce Grönland'daki en güçlü yerel otorite olan Grönland ülke konseyine seçildi.

Danimarka Dannebrog Nişanı ve Norveç Kraliyet Liyakat Nişanı'nın yanı sıra iki tür Nersornaat, gümüş Nersornaat ve altın Nersornaat (Grönland Üstün Hizmet Madalyası) Komutanlığına atandı.

Norveç Yıldızı Şövalye Komutanı Dannebrog Nişanı.

Kaynakça

  1. ^ "Lars Emil Johansen formaður í Útnorðurráðnum" (Faroese). Portal.fo. 13 Ağustos 2015. 14 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2016.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)

Dış bağlantılar

  • Biography on the website of the Danish Parliament (Folketinget)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Danimarka</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Danimarka veya resmî adıyla Danimarka Krallığı, Kuzey Avrupa'da bir İskandinav ülkesidir. İskandinav ülkelerinin en güneyinde yer alan Danimarka'nın büyük bir bölümü Jylland yarımadası üzerindedir. Başkent, Danimarka adalarının en büyüğü olan Sjælland'ın üzerinde kurulmuştur. Sjælland, dar bir boğaz olan Øresund ile İsveç'ten ayrılır. Ayrıca, Fyn, Lolland, Falster, Langeland ve Baltık Denizi'ndeki Bornholm adaları da Danimarka'ya aittir.

<span class="mw-page-title-main">Grönland</span> Danimarka Krallığına bağlı federe özerk bölge

Grönland, Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² ile kuzey kutbundaki en büyük buz örtüsüyle kaplı, Danimarka Krallığı'na bağlı özerk bir bölgedir. Kanada Arktik Adaları'nın doğusunda, Arktik ve Atlantik okyanusları arasında yer alan dünyanın en büyük adasıdır. Grönland, jeopolitik olarak Avrupa'nın bir parçasıdır. Ülkenin başkenti ve en büyük şehri Nuuk'tur. Fizyografik olarak Kuzey Amerika kıtasının bir parçası olmasına rağmen Grönland, 986'dan başlayarak bin yıldan fazla bir süredir siyâsî ve kültürel olarak Avrupa ile ilişkilendirilmiştir. Sakinlerinin çoğunun ataları Alaska'dan Kuzey Kanada'ya göç eden ve 13. yüzyılda yavaş yavaş adaya yerleşmeye başlayan İnuitlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Norveç</span> Kuzey Avrupada bir ülke

Norveç, resmî adıyla Norveç Krallığı, Kuzey Avrupa'da bulunan İskandinav Yarımadası'nın batısında bir ülke. Finlandiya, İsveç ve Rusya ile komşu olan ülkenin batıda Atlas Okyanusu'nun bir kolu olan Norveç Denizi'ne kıyısı vardır. Kıyıları binlerce fiyordla çizilidir.

<span class="mw-page-title-main">Faroe Adaları</span> Kuzey Atlantikte bulunan Danimarkaya bağlı özerk adalar topluluğu

Faroe Adaları, Kuzey Atlantik'te bulunan bir adalar birliğidir. Birleşik Krallık'ın 200 km kuzeybatısında, Norveç ile İzlanda'nın arasında bulunan özerk ülke, Grönland ile beraber Danimarka Krallığının parçasıdır. Toplam yüzölçümü 1400 km2 olmakla beraber Ekim 2017'de nüfusu 50322 kişiydi. İkinci Dünya Savaşı sonrası bağımsızlığını ilan etse de Danimarka hükûmeti tarafından tanınmadı, iki yıl sonra tekrar Danimarka Krallığı'na bağlandı ve özerk bölge ilan edildi

<span class="mw-page-title-main">İskandinavya</span> Avrupanın kuzeyinde bir bölge

İskandinavya, Kuzey Avrupa'da, kendisini oluşturan halklar arasında güçlü tarihi, kültürel ve dilsel bağları olan bir alt bölgedir. İngilizce kullanımında, İskandinavya genellikle Danimarka, Norveç ve İsveç'i ifade eder. Bazen daha geniş anlamda Finlandiya, İzlanda ve Faroe Adaları'nı da kapsayacak şekilde ifade edilebilir. Bu ülkelerin dilleri Fince dışında birbirine benzemektedir. Bu dillere Kuzey Cermen dilleri veya İskandinav dilleri denir. Danimarka Danca, Norveç Norveççe, İsveç İsveççe, İzlanda İzlandaca dillerini kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Danimarka hükümdarları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Danimarka hükümdarları listesi Danimarka ülkesi üzerinde hüküm süren kral ve kraliçe unvanı taşımış kişilerin listesidir. Bu kral ve kraliçeler şöyle sıralanır:

<span class="mw-page-title-main">İskandinav Kurulu</span>

İskandinav Kurulu ya da Kuzey Avrupa Kurulu, orijinal adıyla Nordic Council; II. Dünya Savaşı sonrasında üye ülkeler arasında serbest market oluşturmak ve ülke vatandaşlarının pasaporta gerek duymaksızın üye ülkeler içinde serbest dolanımını sağlamak amacıyla 1952 yılında kurulmuş bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Avrupa</span> Avrupanın yukarısında yer alan konum

Kuzey Avrupa, Avrupa'nın kuzey bölgesine verilen addır. Birleşmiş Milletler Kuzey Avrupa'yı aşağıdaki ülkeler ve bölgelerden oluşmuş olarak kabul etmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Helle Thorning-Schmidt</span>

Helle Thorning-Schmidt, Danimarkalı siyasetçi. 2005-2015 yılları arası Sosyal Demokratlar'ın lideri ve Danimarka'nın eski başbakanıdır. Eylül 2011'de yapılan Genel Seçimleri kazandı. Kraliçe II. Margrethe tarafından tayin edilmiş ve 3 Ekim 2011 tarihinde göreve başlayarak Danimarka'nın ilk kadın başbakanı oldu. 2005 yılında Danimarka Parlamentosuna seçilmeden önce 1999 yılından 2004 yılına kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Folketing</span>

Folketing, Danimarka Parlamentosu olarak da bilinen Folketing, Faroe Adaları ve Grönland ile birlikte, Danimarka Krallığı'nın tek meclisli ulusal yasama organıdır. 1849'da kurulan Folketing 1953'e kadar, iki meclisli bir parlamentonun alt meclisiydi. Üst yasama organı Landstinget'tı. Kopenhag'ın merkezindeki Slotsholmen adasındaki Christiansborg Sarayı'nda bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Aleqa Hammond</span>

Aleqa Hammond, Grönlandlı politikacı. Siumut partisinin eski lideri ve partisinin 2013 seçimlerindeki en çok oyu alarak ülkenin ilk kadın başbakanı olan siyasetçidir. 30 Eylül 2014 tarihinde başbakanlıktan istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kristen Nygaard</span> Norveçli bilgisayar bilimcisi, programlama dili tasarımcısı ve siyasetçi

Kristen Nygaard Norveçli bir bilgisayar bilimcisi, programlama dili öncüsü ve politikacıydı. Uluslararası alanda Nygaard, 1960'larda Ole-Johan Dahl ile nesne yönelimli programlamanın ve Simula programlama dilinin ortak mucidi olarak kabul edilmektedir. Nygaard ve Dahl, bilgisayar bilimine yaptıkları katkılardan dolayı 2001 A. M. Turing Ödülü'nü, 2002 yılında IEEE John von Neumann Madalyası'nı kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Henrik</span>

Danimarka Prensi Henrik, Danimarka kraliçesi II. Margrethe'ın eşi.

<span class="mw-page-title-main">Mette Frederiksen</span> Danimarka başbakanı

Mette Frederiksen, Haziran 2019'dan bu yana Danimarka'nın başbakanı ve Haziran 2015'ten bu yana Sosyal Demokratların Lideri olan Danimarkalı bir siyasetçi. Her iki görevi de üstlenen ikinci kadın, aynı zamanda Danimarka tarihinin en genç Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Johan (Danimarka kralı)</span> Danimarka (hd. 1481-1513), İsveç (hd. 1497-1501) ve Norveç kralı (hd. 1483-1513)

Johan, 1481 ile 1513 yılları arasında Danimarka, 1483 ile 1513 yılları arasında Norveç ve 1497-1501 yılları arasında İsveç kralı. 1482'den 1513'e kadar, kardeşi I. Friedrich ile ortak olarak Schleswig ve Holstein'ın dükü.

<span class="mw-page-title-main">Nordik ülkeler</span> Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantikte bulunan ülkeler grubu

Nordik ülkeler, Kuzey Avrupa ve Kuzey Atlantik'te en çok Norden olarak bilinen coğrafi ve kültürel bir bölgedir. Bölge, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç'in yanı sıra Faroe Adaları ve Grönland gibi özerk bölgeleri de kapsamaktadır. Buna Finlandiya Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesi olan Åland Adaları; Jan Mayen adası ve Svalbard takımadaları da dahil edilmiştir. Norveç Krallığı'na bağlı olan Bouvet Adası, uzak coğrafi konumu nedeniyle bazen İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmez. Avrupa'da Kuzey İskoçya Adaları ve Estonya gibi bazı bölgeler, İskandinav ülkeleriyle kültürel ve etnik bağları paylaşıyor ama bugün İskandinav ülkelerinin bir parçası olarak kabul edilmiyor. Bölge nüfusunun dörtte üçünden fazlasını oluşturan Kuzey Cermenler en büyük etnik grubu oluştururken, onu Finlandiya'da çoğunluğu oluşturan Finler izliyor; diğer etnik gruplar Grönland İnuitleri, Sámi halkı ve yeni göçmenler ve onların soyundan gelenlerdir. Ana diller Danca, Norveççe, İsveççe, İzlandaca ve Faroece, kökleri Eski Norsça olan Kuzey Cermen dilleridir. Ana din Lüterciliktir.

Kron, pek çok ülke tarafından kullanılan bir para birimi ismidir ve şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Siumut</span>

Siumut (İleri), Grönland'da faaliyet gösteren bir sosyal demokrat partidir. Grönland'a 1979'da özerklik verilmesinden beri Siumut, ülkedeki baskın parti olmuştur. Siumut, 2020 sonlarında çekişmeli bir liderlik rekabetinin ardından görevdeki Başbakan Kim Kielsen'i yenen Erik Jensen tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Motzfeldt</span>

Jonathan Jakob Jørgen Otto Motzfeldt, Grönlandlı rahip ve siyasetçi. Motzfeldt, Amerika kıtasında Arktika'nın bir parçası konumunda olan ve coğrafî açıdan Kuzey Amerika'ya dâhil edilen ve Avrupa ülkesi Danimarka'ya bağlı bir bölge olarak kendi kendine yönetim hakkına sahip olan Grönland'da ilki ülkenin ilk başbakanı olmak üzere 1979-1991 ve 1997-2002 yılları arasında iki farklı dönem başbakanlık makamında bulunmuştur. Motzfeldt, ülkenin kendi kendine yönetme hakkı elde etmesinin önde gelen isimlerden biri olarak kabul edilir. Motzfeldt, Grönland'ın ilk başbakanı olmasının yanı sıra en uzun süre görev yapan başbakanıydı ve Grönland'ın herhangi bir başbakanı arasında en çok seçimi kazanan kişisi konumundadır. Merkez sol bir politikacı olarak kabul edilir ve Grönland, görev süresi boyunca tanınan bir ülke haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Amerika'nın Danimarka tarafından kolonizasyonu</span>

Danimarka ve Danimarka–Norveç'in eski gerçek birliği, 17. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar büyük bir kısmı Amerika'da bulunan bir sömürge imparatorluğuna sahipti. Danimarka ve Norveç şu ya da bu şekilde Grönland'da 13. yüzyıldan itibaren, ilki yirmi birinci yüzyıla kadar olan arazi taleplerini sürdürdüler.