Dustin Hoffman, Amerikalı oyuncudur.
Rubik Küpü, Zekâ Küpü ya da Sabır Küpü; 1974 yılında Macar heykeltıraş ve mimar Ernő Rubik tarafından icat edilen mekanik bulmacadır. Hareketli yüzeylerden oluşan ve çoğunlukla plastikten yapılmış bir küp olan Rubik Küpü, başlıca dört şekilde piyasaya sürülmüştür: 2×2×2'lik Mini Rubik Küpü, 3×3×3'lük standart küp, 4×4×4'lük Rubik'in İntikamı ve 5×5×5'lik Profesörün Küpü. 6×6×6 ve 7×7×7'lik küpler de hâlihazırda üretilmektedir. Standart olan ve 6 yüzeye sahip bir rubik küp, toplam 27 parçadan oluşur.
Ernő Rubik heykeltıraş ve mimari profesörüdür. Rubik Küpü, Rubik Büyüsü, Rubik yılanı gibi mekanik bulmacalarıyla tanınmıştır. II. Dünya Savaşı döneminde Budapeşte'de doğmuştur. 1983 yılında, hâlen sahibi olduğu Rubik Stüdyosu'nu kurmuştur. 1987'de profesör, 1990'da Macar Mühendislik Akademisi'nin başkanı olmuştur. Rubik şu anda bilgisayar oyunları ve mimari geliştirme faaliyetleri üzerinde çalışmakta ve Rubik Stüdyosu'nu yönetmektedir.
Patrick Bossert 12 yaşındayken yazdığı You Can Do the Cube adlı kitap ile Rubik Küpü'nü çözme yöntemlerini adım adım detaylayan kişidir. Kitapta her türlü karışmış küp için açıklamalı olarak çözüm yöntemleri vardır.
Terutoshi Ishigi, Rubik küpü olarak bilinen zeka oyuncağının patent sahiplerinden biridir. Bu oyuncağın patentini 1975'te alan Ernő Rubik'ten bir yıl kadar sonra 12 Ekim 1976'da 3x3x3'lük şeklini "Japonya Patent Ofisi"'nden "JP55‒8192" no ile almıştır. Ishigi'nin bağımsız olarak aynı icadı yaptığı kabul edilmiştir.
David Singmaster, İngiltere'nin başkenti Londra'daki London South Bank University'den emekli matematik profesörü. Zeka oyunları hazırlamak ve çözmek başlıca ilgi alanıdır. Özellikle Rubik küpü çözümleri konusunda uzmandır ve bu konuda bir kitap yazmıştır. Bilgisayar tarihi bir diğer ilgi alanıdır.
Lego, Danimarka merkezli The LEGO Group adlı şirket tarafından 1949'dan beri üretilen bir oyuncak çeşididir. Üzerlerindeki girinti ve çıkıntılar sayesinde birbirine kolayca kenetlenebilen, çeşitli renklerdeki yapı parçalarından oluşur. İlk başta oyma tahtadan yapılmış kaba prizmalardan oluşan LEGO parçaları, zamanla plastikten yapılmaya başlandı. Plastiğin kolayca aynı şekilde üretilebilir olması parçaları tek örnek haline getirdi. Bu sayede 1960'larda ve günümüzde üretilen parçaların birbirine uyumlu olmasını sağlandı. İlk başta yalnızca Avrupa'da üretim yapılırken, Amerika pazarına giren şirket burada yeni bir fabrika açmak yerine yeni parçaların üretimini Samsonite'e devretti. İlk başta tuğla şeklinde olan basit tanelere çarklar, çubuklar, tekerlekler, küçük adamlar ve elektrikli aksamlar gibi daha ayrıntılı bölümler de eklendi. Böylece hemen hemen her şeyin inşa edilebileceği bir çeşitlilik sağlandı. Genel olarak 7-16 yaş civarını hedefleyen LEGO, aslında her kitleyi kendine bağımlı kılacak nitelikte ürünler çıkarmaya çalıştı. Amerika ve Dünya pazarı geliştikçe, çizgi romanlarla ve bilgisayar oyunlarıyla büyüyen neslin ihtiyaçlarına cevap vermek piyasada LEGO'nun tutunmasını biraz zorlaştırdı. Bunun üstesinden her ihtiyaç grubuna yönelik setler üreterek, LEGO Baby, LEGO Duplo, LEGO City, LEGO Creator, LEGO System, LEGO Technic, LEGO Bionicle, LEGO Belville, LEGO Mindstorms gibi, gelmiştir. Son zamanlarda ise medya dünyasının ve küreselleşmenin yıktığı bir oyuncak olarak kalmamak için Harry Potter, Star Wars, Batman, Örümcek Adam, Winnie The Pooh, Spongebob Squarepants, Ben 10 gibi ünlü temaları da bünyesine kattı. Hatta şu an günümüz teknolojisi sayesinde, Lego Digital Designer adlı program ile bilgisayar üzerinde sınırsız Lego yapılabiliniyor. Bunların yanı sıra çeşitli platformlar için oyun ve filmleri de yapılmaktadır.
Édouard Chambon 3x3x3'lük Rubik küpünü en hızlı çözme rekorunu elinde tutan oyuncudur. Belçika Açık Turnuvası'nda 25 Şubat 2007 yılında 10.36 saniye ile bu rekoru belirlemiştir. Chambon, 2005 Fransa Açık'ta, 3x3x3'lük Rubik küpü etkinliğini kazanmıştır. Katıldığı ikinci turnuva olan oyuncu, ilk turda ortalama hızda Avrupa rekorunu kırmıştır. Aynı yıl Dünya şampiyonasını ikinci olarak bitirmiştir. 2007'de dünya rekorunu kırana dek birçok başarı elde etmiştir. Belçika'da rekor kırmasına rağmen, daha sonra finalde Thibaut Jacquinot'a yenilmiştir.
Bulmaca; oyuncuların zeka, mantık, dikkat ve hafıza gibi zihinsel yeteneklerini kullanarak çözdükleri; yazılı, sözlü veya mekanik formatlardaki problemlerden oluşan genellikle tek kişilik oyun. Türkçede zeka oyunu kavramı da sıklıkla zeka ve mantığa dayalı bulmacaları tanımlamak için kullanılır.
Office Open XML ya da bilinen adıyla OOXML, XML tabanlı bir dosya sistemi olup, elektronik belgelerin saklanmasını amaçlar.
Matchbox, kibrit kutusuna benzer kutularda satılan oyuncak otomobil modelleri. Günümüzdeki sahibi Mattel Inc. firmasıdır.
Multi-touch ya da çoklu dokunmatik, ekrana aynı anda çoklu dokunma ile işlev yaptırılan bir teknolojidir. Birçok firma bu teknoloji üzerine çalışma yapmıştır ve hepsi farklı şekilde patent almışlardır. Japon Mitsubishi elektronik firması 2001 yılında duyurduğu DiamondTouch projesi ile çoklu dokunmatik teknolojisine girmiştir. Tayvan merkezli Elan Microelectronics şirketi de çoklu dokunmatik teknolojisinin patentine sahiptir. Fingerworks şirketi çoklu dokunmatik teknolojisinin farklı bir patentine sahiptir. Amerika'da New York University'sinde görev yapan Japon Jefferson Y. Han geliştirdiği çoklu dokunmatik teknolojisinin tanıtımını yapıp 2005 yılında patentini almıştır. Microsoft, "Microsoft Surface" projesinin ilk tanıtımı 2003 yılında Microsoft Başkanı Bill Gates tarafından yapılmıştır. Daha sonra bu projedeki geliştirme ekibi sayısı artırılmıştır. İlk prototip IKEA firmasının ürettiği sehpa ile geliştirilmiştir. 2005 yılına kadar 85 adet prototip geliştirilmiştir. Surface'in 30 Mayıs 2007'de Steve Ballmer tarafından "All Things Digital" sloganı ile Kaliforniya Carlsbad'da yapılan bir konferans ile tanıtımı yapıldı. 2007 yılı sonlarında ilk olarak firma müşterileri için satışa sunuldu. Satış fiyatı 10.000 Dolar civarında olan Surface'e ilk talepler restoranlar ve oteller tarafından gelmiştir. Apple, Fingerworks firmanın sahip olduğu çoklu dokunmatik patentlerini 2006 yılında Fingerworks firmasından satın almıştır. Satın aldığı teknolojiler ile Apple, çoklu dokunmatik teknolojisini kullandığı ilk cihazı iPhone'u 2007 Ocak ayında tanıtmış, 29 Haziran 2007'de piyasaya sürmüştür.
Karl Ferdinand Braun, Nobel Fizik Ödülü sahibi Alman mucit ve fizikçi. Braun, radyo ve televizyon teknolojisinin gelişmesine önemli katkılarda bulundu ve Guglielmo Marconi ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaştı.
Tanrının algoritması, Rubik Küpü ile benzeri bulmaca ve matematiksel oyunların çözüm yöntemlerini konu alan bir kavram. Sözü edilen bulmacaları olabilecek en az adımda çözmeyi başaran algoritmayı tanımlamak için kullanılan bu terim, herhangi bir anda çözüme giden en kısa yolu bulabilen bir bilgenin var olduğu düşüncesine dayanmaktadır.
CFOP sistemi, basitçe Fridrich Yöntemi olarak bilinen ve hızlı küp çözmede en yaygın olarak kullanılan bir Rubik Küpü çözme yöntemidir. Bu yöntem ilk defa 1980'lerde Jessica Fridrich tarafından geliştirildi ve 1997'de çevrimiçi olarak yayınlandı.
Mattel, Inc. dünya çapında tanınmış Kaliforniya merkezli bir Amerikan oyuncak üreticisidir ve birçok ikonik oyuncak markasının sahibidir. Mattel, gelir bakımından Lego Group'tan sonra dünyanın en büyük ikinci oyuncak üreticisidir. Şirket, birçok ikonik marka ve ürün ile küresel oyuncak pazarında önemli bir yer tutmaktadır. 2008'de Fortune 500'de 413. sırada yer aldı.
Tetris etkisi ya da Tetris sendromu, insanların çok zaman ayırdığı etkinliklerin onların düşünce, zihinsel imge ve rüyalarını etkilemesi olgusuna verilen addır. Adını Tetris adlı video oyunundan almaktadır. Yapboz ve Rubik Küpü'nün de benzer etkilere yol açtığı bilinmektedir.
Cinsiyet tarafsızlığı, politikaların, dilin ve diğer sosyal kurumların rolleri insanların cinsiyetine göre ayırt etmekten kaçınması gerektiği fikridir. Bu, bir cinsiyetin diğerinden daha uygun olduğu sosyal roller olduğu izleniminden kaynaklanan ayrımcılığı önlemek içindir. Tarih boyunca cinsiyet eşitliğindeki eşitsizlik, pazarlama, oyuncak, eğitim ve ebeveynlik teknikleri dahil olmak üzere toplumun birçok yönü üzerinde önemli bir etkiye sahip olmuştur. Son yıllarda toplumsal cinsiyet tarafsızlığını artırmak için kapsayıcı dili kullanmaya ve eşitliği savunmaya toplumsal bir vurgu yapılmıştır.
Elaine Iva May Amerikalı komedyen, film yönetmeni, senarist, oyun yazarı ve oyuncudur. İlk çıkışını 1950'lerde Mike Nichols ile yaptığı doğaçlama komediler ve Nichols ve May gibi performanslarıyla yaptı.
Sonsuzluk küpü, matematiksel ilkelere dayanan bir tür mekanik bulmaca oyuncağıdır. Şekli 2×2 Rubik küpüne benzer. Farklı yönlerden açılabilir ve tekrar birleştirilebilir olması, görsel olarak ilgi çekici bir etki yaratır.