İçeriğe atla

Larks' Tongues in Aspic

Larks' Tongues in Aspic
King Crimson stüdyo albümü
Yayımlanma23 Mart, 1973
KaydedilmeCommand Studios, Londra
TarzProgresif Rock
Süre46:37
ŞirketIsland Records
YapımcıKing Crimson
King Crimson kronolojisi
Islands
(1971)
Larks' Tongues in Aspic
(1973)
Starless and Bible Black
(1974)

Larks' Tongues in Aspic, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın beşinci stüdyo albümüdür. 1973 yılında piyasaya çıkmıştır.

Arka plan ve Müzik

Islands'ın piyasaya çıkmasının ardından Boz Burell ve Ian Wallace'ın grubu bırakması üzerine gruba bas gitar ve vokalde John Wetton; davulda -eski- Yes üyesi Bill Bruford katılır. Perküsyonda Jamie Muir yaylı ve tuşlu çalgılarda David Cross ve söz yazarı Richard Palmer-James de King Crimson'a katılırlar. King Crimson bu albümde müziğine keman ve değişik perküsyon aletleri katmıştır.

Albümden önce Peter Sinfield'in gruptan ayrılması Robert Fripp'i King Crimson'ın tek değişmeyen üyesi yapmıştır.

Albümün adını perküsyonist Jamie Muir buldu. Ona göre bu ad albümdeki müziği niteliyordu. Oldukça kırılgan ve nazik bir şey (Larks' tongues -tarlakuşu'nun sözleri-) yıpratıcı, kemirici, asidik bir maddeyle çevrilmişti. (aspic)

Albüm uzun bir enstrümantal şarkı olan "Larks' Tongues in Aspic, Part 1" le açılır. Ardından "Book of Saturday", "Exiles" ve "Easy Money" şarkıları gelir. Bu üç şarkıda grubun genel performansı yanı sıra David Cross'un kemanı, Robert Fripp'in gitarı John Wetton'ın vokali ve Richard Palmer-James'in şarkı sözleri özellikle ön plana çıkmaktadır. Albümün son iki şarkısı "The Talking Drum" ve "Larks' Tongues in Aspic" yine deneysel enstrümantal şarkılardır. Albümdeki enstrümantal şarkılarda sert bölümler yanı sıra jazz-füzyon etkileşimi de mevcuttur. Ayrıca albümün adı, ilk ve son keman şarkıdaki bölümlerinin Ralph Vaughan Williams'ın The Lark Ascending adlı eserinden bağımsız olmadığını doğrular niteliktedir.

Şarkı Listesi

  1. "Larks' Tongues in Aspic, Part One" (D. Cross/R. Fripp/J. Wetton/B. Bruford/J. Muir) – 13:36
  2. "Book of Saturday" (R. Fripp/J. Wetton/R. Palmer-James) – 2:49
  3. "Exiles" (D. Cross/R. Fripp/R. Palmer-James) – 7:40
  4. "Easy Money" (R. Fripp/J. Wetton/R. Palmer-James) – 7:54
  5. "The Talking Drum" (D. Cross/R. Fripp/J. Wetton/B. Bruford/J. Muir) – 7:26
  6. "Larks' Tongues in Aspic, Part Two" (R. Fripp) – 7:12

King Crimson

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>The Wall</i> Pink Floydun 1979 tarihli albümü

Pink Floyd'un, 1979 yılının son aylarında çıkmış, 23 defa platin plak ödülü almış konsept rock albümü. Pink adında, sanal bir karakter üzerinden, giderek yalnızlaşan, yabancılaşan insanın korkuları ile kendi çevresine ördüğü soyut duvarı anlatır. Albümün sözel ve müzikal kurgusu, aynı adı taşıyan karmaşık sahne gösterisi temel alınarak tasarlanmıştır. 1982 yılında Alan Parker yönetmenliğinde sinemaya aktarılmıştır: The Wall (film).

<span class="mw-page-title-main">King Crimson</span> İngiliz progresif rock grubu

King Crimson, 1968'de Londra, İngiltere'de kurulmuş bir progresif rock grubuydu. Grup, klasik, caz, folk, heavy metal, gamelan, endüstriyel, elektronik, deneysel müzik ve new wave unsurlarını birleştiren çok çeşitli müziklerden ilham aldı. Yes ve Genesis gibi çağdaşlar da dahil olmak üzere 1970'lerin başındaki progresif rock hareketi üzerinde güçlü bir etki yarattılar ve birçok türde sonraki nesil sanatçılara ilham vermeye devam ediyorlar. Grup büyük bir takipçi kitlesi kazandı.

<i>Powerslave</i> (albüm)

Powerslave İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden'ın beşinci stüdyo albümüdür. 3 Eylül 1984'te yayımlanmıştır. Kapağındaki Antik Mısır temasıyla dikkat çeker. Aynı tema albümle aynı adı taşıyan şarkıda da müzikal olarak dikkat çeker. Albüm, Iron Maiden'ın tarihindeki Empire of the Clouds'tan sonra ikinci en uzun şarkı olan Rime of the Ancient Mariner'ı barındırır. Sürüm, sözleri şiirden bazı satırlar içeren Samuel Taylor Coleridge'in The Rime of the Ancient Mariner adlı eserinin müzikal bir yeniden anlatımını içeriyor. Powerslave, Iron Maiden'ın bir önceki albüme göre hiçbir kadro değişimi olmadan yayınladığı ilk albümdür. An itibarıyla, Iron Maiden'ın yaptığı son enstrümantal şarkı bu albümdedir. Albüm İngiltere listelerinde 2 numaraya kadar yükselmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Fripp</span>

Robert Fripp, Wimborne Minster, Dorset, İngiltere) gitarist ve bestekârdır. King Crimson’ın günümüze dek gelen tek “sabit” elemanı olmuştur. Geniş bir müzikal yelpazede herhangi bir tarza bağlı kalmadan müzik yapmaktadır.

In the Court of the Crimson King, İngiliz progresif rock grubu King Crimson’ın ilk albümüdür. Çıktığında İngiltere listelerinde 3. sıraya kadar yükselmiştir. Albüm 1990’ların sonunda günün teknolojik gelişmelerinden yararlanılarak elden geçirilmiş ve 2004 yılında tekrar piyasaya sürülmüştür.

In the Wake of Poseidon, İngiliz progresif rock grubu King Crimson’ın ikinci albümüdür. Albüm çıktığında grubun kadrosu ilk değişikliğine uğramasına rağmen, albüm In the Court of the Crimson King ile benzer bir sounda sahiptir.

<i>Lizard</i> (albüm)

Lizard, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın üçüncü stüdyo albümüdür. 1970 yılında piyasaya çıkmıştır. Tıpkı ikinci albüm In the Wake of Poseidon gibi albüm kadrosu, albüm sonrasında beraber performans vermeden bozulmuştur. Bassist ve vokalist Gordon Haskell ve davulcu Andy McCulloch'un King Crimson üyesi oldukları ilk ve tek albümdür.

<i>Islands</i>

Islands, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın 1971 yılında piyasaya çıkan albüdür. Grubun 4. stüdyo albümüdür. Ayrıca Peter Sinfield'in King Crimson ile beraber çalıştığı son albümdür.

<i>Starless and Bible Black</i>

Starless and Bible Black, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın altıncı stüdyo albümüdür. 1974 yılında piyasaya çıkmıştır. Enstrümantal olmayan parçaları toplumun materyalist eğilimlerine ve pespayeliğine eleştiriler getirir.

<i>Red</i> King Crimson Albümü

Red, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın yedinci stüdyo albümüdür. 1974 yılının kasım ayında piyasaya çıkmıştır. Grubun 1970'lerde çıkardığı son albüm olmakla beraber, 1973'te Larks' Tongues in Aspic ile beraber çalışmaya başlayan kadronun son çalışmasıdır. King Crimson'ın en önemli albümleri arasında kabul edilir.

1981 Grammy Ödülleri her sene verilen Grammy ödüllerinin 23.südür. Ödüller 25 Şubat 1981'de verilmiştir.

<i>Beat</i> (albüm)

Beat, İngiliz rock grubu King Crimson’ın dokuzuncu stüdyo albümüdür. Albüm, Beat Kuşağı’na göndermeler içerir.

Progresif rock 1960'ların sonlarında ve 1970'lerin başlarında "ağırlıklı olarak Britanyalı grupların rock müziğini yeni sanatsal seviyelere çekme girişiminin" sonunda ortaya çıkmıştır.

<i>Discipline</i> (King Crimson albümü)

Discipline, İngiliz progresif rock grubu King Crimson'ın sekizinci stüdyo albümüdür. Albüm 7 yıllık sessizliğin ardından 1981 yılının eylül ayında piyasaya çıkmıştır. Önceki albümde King Crimson üyesi olan John Wetton bu albümde yer almamaktadır. John Wetton'ın yeni kadroda yer bulamaması üzerine önceki yedi albümde de bulunun "bas gitar+vokal" pozisyonu ortadan kalkmış; vokali daha önce Talking Heads, Frank Zappa gibi isimlerle çalışmış olan Adrian Belew, Bas ve Chapman Stick'i ise daha önce Peter Gabriel ve -Exposure albümünde- Robert Fripp ile çalışmış olan Tony Levin devralmıştır.

<i>Undiscovered Soul</i>

Undiscovered Soul, Bon Jovi grubunun gitaristi Richie Sambora'nın 1998 yılında yayınlanan ikinci solo albümüdür. Sambora albümü desteklemek için 1998 yazında Japonya, Avustralya ve Avrupa'da turnelere çıktı. Bu turnede kendisine Ron Wikso (davul), Kasim Sulton (bass), Tommy Mandel (org), Everett Bradley, Gioia Bruno ve Crystal Taliefero eşlik etti.

<i>The Final Frontier</i>

The Final Frontier İngiliz heavy metal Grubu Iron Maiden'in 16 Ağustos 2010'da çıkardığı 15. stüdyo albümüdür. Çıktığı tarih itibarıyla, 76:34 dakikalık toplam süresiyle grup tarihinin en uzun ve stüdyo albümleri arasında en uzun ara verilerek çıkarılan albümdür. The Final Frontier Dünya Turnesi'nin Amerika ayağı Dallas, Texas'ta 9 Haziran'da başladı Washington'da 20 Temmuz'da sona erdi. Avrupa ayağı ise 30 Temmuz'da Dublin'de başladı. Albümde bulunan "When the Wild Wind Blows" adlı şarkı, albümün yayınlandığı tarih itibarıyla 11 dakikalık süresiyle, "Rime of the Ancient Mariner" ve "Sign of the Cross"'dan sonra grup tarihinin en uzun parçasıdır.

<i>Caravanserai</i>

Caravanserai, Santana'nın dördüncü stüdyo albümüdür. 11 Ekim 1972 tarihinde yayınlandı. Bu albümden tekli çıkmamıştır. Ayrıca, ilk üç şarkı hariç, şarkıların hepsi enstrümantaldir. Bunlara karşın albüm sevilmiştir.

<i>Heroes</i> (David Bowie albümü)

"Heroes", İngiliz müzisyen ve şarkıcı David Bowie'nin 1977'de yayınlanan 12. stüdyo albümü. Bowie'nin müzisyen Brian Eno ile ortaya koyduğu "Berlin Üçlemesi"'nin ikinci halkası olan albüm, ilk halka olan Low'un deneyselliğini bir adım öteye taşımaktadır ve üçlemenin tamamen Berlin'de kaydedilen tek albümü olmuştur. Albümle aynı adı taşıyan şarkı ise Berlin Duvarı'nda buluşan iki sevgiliyi konu almaktadır ve sanatçının en ikonik parçalarından biri olmuştur. King Crimson gitaristi Robert Fripp'in de katkılarını içeren albüm, Bowie'nin diskografisinin en iyi parçalarından biri kabul edilmektedir.

Gregory Stewart Lake İngiliz basçı, gitarist, şarkıcı ve söz yazarıydı. Progresif rock grupları King Crimson ve Emerson, Lake & Palmer'ın (ELP) kurucu üyesi olarak öne çıktı.

"Epitaph", İngiliz progresif rock grubu King Crimson'un 1969 tarihli In the Court of the Crimson King albümünün üçüncü şarkısıdır. Robert Fripp, Ian McDonald, Greg Lake ve Michael Giles tarafından yazılan şarkının sözleri Peter Sinfield tarafından yazılmıştır.