İçeriğe atla

Laristan Havalimanı

Koordinatlar: 27°40′10″K 54°22′52″D / 27.66944°K 54.38111°D / 27.66944; 54.38111
Larestan Havalimanı
IATA: LRR - ICAO: OISL
Özet
Havalimanı tipiSivil
İşleticiİran Havaalanları Şirketi
YerLar, İran
Açılış1981[1]
Rakım (ODS)2,641 ft / 805 m
Koordinatlar27°40′10″K 54°22′52″D / 27.66944°K 54.38111°D / 27.66944; 54.38111
Harita
Harita
Pistler
YönUzunluk Yüzey
ft m
09/27 10,334 3,150 Asfalt
Kaynak: World Aero Data[2]

Larestan Havalimanı (IATA: LRR, ICAO: OISL), İran'nın Fars Eyaleti'ne bağlı Larestan şehristanının Lar kentinde yer alan bir havalimanıdır.

1983 yılında öncelikle ulusal uçuşlara başlayan havalimanı, Körfez Savaşından sonra Dubai'ye yapılan uçuş ile uluslararası havaalanı statüsüne gelmiştir.

Tesisler

Larestan Havalimanı, yıllık 3 milyon yolcudan fazla kapasiteli üç tane yolcu terminali bulunmaktadır. IBM tarafından yapılan karmaşık bir konveyör ve bagaj transfer tesisleri bulunmaktadır. Çok verimli olan bu sistem sayesinde kayıp bagaj ve gecikmelerde ülkenin büyük havalimanlarından daha öndedir. En yeni terminal, Terminal 3, Orta Doğu'nun tek yeşil havalimanı olarak yenilikçi bir tesistir. Elektrik, bölge ciddi miktarda güneş almasından dolayı güneş panelleri ile sağlanmaktadır. Klima sistemi, en yoğun zamanlarda, belli aralıklarla kapatıp açılarak güç tasarrufu sağlanmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Havalimanı</span> Türkiyenin İstanbul ilindeki uluslararası bir havalimanı

Atatürk Havalimanı veya eski adıyla Yeşilköy Havaalanı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan uluslararası havalimanıydı. 1900'lerin başında Türkiye'de ilk hava ulaşımının başlatıldığı yer olan Yeşilköy Havalimanı, 1953 yılında uluslararası hava trafiğine açılmıştır. 29 Temmuz 1985 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün soyadı dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından havalimanına verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tebriz</span> İranda bir şehir

Tebriz, İran'da Doğu Azerbaycan Eyaleti'nin yönetim merkezi olan şehir. Tebriz İran'ın kuzey batısındaki en büyük şehri, aynı zamanda İran Azerileri'nin yoğunluklu olarak yaşadığı bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Şakirpaşa Havalimanı</span> Adanada bulunan bir havalimanı.

Adana Havalimanı, Şakirpaşa, Seyhan'da bulunan Adana ile çevresindeki Mersin ve Osmaniye gibi yerleşim yerlerine hizmet veren bir sivil ve uluslararası havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uday Hüseyin</span>

Uday Hüseyin el-Tikriti, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in büyük oğludur. Uday yıllarca babasının vârisi olarak görüldü, ancak kimilerine göre 1996'daki bir suikast girişiminin sebep olduğu yaralanmalar yüzünden küçük kardeşi Kusay'in vâris olarak yerine geçtiği iddia edildi.

Fettane Hâcc Seyyid Cevâdî, İranlı yazar. İsfahan'da yaşayan Cevadi, Tahran ve İsfahan'daki okullarda edebiyat ve yabancı dil alanlarında yüksek öğrenimini tamamladı. Yıllarca öğretmen olarak çalıştı ve İngilizce eserleri Farsçaya çevirdi. 1995'te yayımlanan "Aşk Sarhoşluğunun Sabahı" İran'da en çok satan romanlardan biri oldu. 2000 yılında Suhrkamp yayınevi tarafından "Der Morgen der Trunkenheit" adıyla Almancaya çevrildi ve bu ülkede de en beğenilen kitaplar arasında yer aldı. Cevadi'nin hikâyelerinden oluşan ikinci eseri "Uykunun Kuytusunda" ise Almancada "In der Abgeschiedenheit des Schlafs" olarak basıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sivas Nuri Demirağ Havalimanı</span>

Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, askeri amaçlı kullanılmak üzere 1957 yılında hava trafiğine açılmış, 1990 yılında DHMİ tarafından inşa edilen 2217 m²'lik Terminal binasında sivil hava trafiğine hizmet vermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">İsfahan Havalimanı</span> Isfahan, İranda Uluslararası Havaalanı

İsfahan Havalimanı, İran'nın İsfahan Eyaleti'nin merkez şehri İsfahan'da yer alan bir uluslararası havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Gökçeada Havalimanı</span>

Gökçeada Havalimanı ; Gökçeada, Çanakkale'de bulunan sivil havalimanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kopenhag Havalimanı</span>

Kopenhag Havalimanı Danimarka'nın başkenti Kopenhag'daki ana uluslararası havalimanıdır. Danimarka'nın Oresund Bölgesi'ndedir. Amager Adası'nda yer alan havalimanı, Kopenhag şehir merkezinden 8 kilometre; Oresund Köprüsü'nün diğer kıyısında yer alan Malmö şehir merkezinden ise 24 kilometre uzaklıktadır. İskandinav ülkeleri'ndeki en büyük havalimanı olup Avrupa'daki en eski uluslararası havalimanlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Václav Havel Havalimanı</span>

Václav Havel Havalimanı Çekya'nın başkenti Prag'a hizmet vermekte olan, ICAO kodu LKPR olan uluslararası havalimanıdır. Eski adı Prag Ruzyne Havalimanı'dır. 2012 yılında Çekoslovakya'nın son ve Çek Cumhuriyeti'nin ilk cumhurbaşkanı olan Vaclav Havel'in adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Twana Amin</span>

Twana Amin, çağdaş Kürt yazar, çevirmen ve gazetecidir. Süleymaniye'de doğdu. 2003’te kültür bakanlığına bağlı (TEXT) derginin yazar ekibinde yer alıyordu. 2005– 2007 arasında radyo (NAWA)’da kültürel programların genel sorumlusuydu. 2007’de (PEYK) dergisinin başyazarıydı ve 2007- 2008- 2010- 2012 ve 2015 yıllarında beş kere, en iyi masal ödülünü kazanmıştır. 2011’de Kurdistan kültür bakanlığı, yılın genci ödülünü ona vermiştir. 1999’dan beri, sürekli Kürtçe ve Farsça edebi gazete ve dergilerde, araştırma, masal ve makalelerini yayınlanmıştır ve şimdi de, Dünya Gazeteciler Federasyonu'nun üyesi ve (KONSEPT) derginin yazı sorumlusudur.

<span class="mw-page-title-main">Nadir Destnişan</span>

Nadir Destnişan, İranlı profesyonel futbolcu ve teknik direktör.

Nuri el-Cerrah, İngiltere'de ikamet eden Suriyeli şair. Şiirleri Türkçede dahil olmak üzere, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Farsça, Lehçe, Flemenkçe, İtalyanca gibi pek çok dile tercüme edildi. Arap şiirinde yenilik çabalarıyla bilinen Nuri el-Cerrah, aynı zamanda Arap Coğrafya Merkezi tarafından kurulan İbn Battuta Seyahat Ödülleri'nin komite başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Suriye kadın millî futbol takımı, Suriye'nin kadın millî futbol takımıdır. Takım 2005 yılında kuruldu ve Suriye futbolunun yönetim organı olan Suriye Futbol Federasyonu (SFA) tarafından kontrol ediliyor. Takım henüz FIFA Kadınlar Dünya Kupası'na veya AFC Kadınlar Asya Kupası'na katılmaya hak kazanmamış olsa da, en iyi başarıları Batı Asya Futbol Federasyonu Kadınlar Şampiyonası'nın 2005 ve 2022 sürümlerini üçüncü bitirmeleriydi.

<span class="mw-page-title-main">2020 Mısır parlamento seçimi</span>

Mısır'da 24-25 Ekim ve 7-8 Kasım 2020 tarihlerinde Temsilciler Meclisini seçmek üzere parlamento seçimleri yapıldı. Seçimler, 596 sandalyenin 316'sını kazanan Ulusun Geleceği Partisi'nin zaferiyle sonuçlandı.

<span class="mw-page-title-main">Ziyad el-Nakhalah</span>

Ziyad al-Nakhalah Filistin İslami Cihadı (PIJ) lideri olan Filistinli bir militandır, İsrail'e karşı olan ve 28 Eylül 2018'den bu yana birçok ülke tarafından terör örgütü ilan edilen bir grup. Lübnan'da veya Suriye'de yaşadığı düşünülüyor

<span class="mw-page-title-main">Ardamata Katliamı</span>

8 Kasım 2023 tarihinde, Sudan, Batı Darfur, Ardamata'da, Hızlı Destek Güçleri ve Cancavid milisleri tahminler değişmekle birlikte 800 ile 1,300 arasında kişiyi katletti. Saldırı Sudan Silahlı Kuvvetleri'nin 15. Piyade Tümeni kampının Çad'a çekilmesinin ardından gerçekleşti. Yaşanan şiddet olayları akabinde 20.000 kişi mülteci olarak Çad'a kaçmak zorunda kalmıştır. Raporlar, özellikle Masalit topluluğunun etnik olarak hedef alındığını göstermektedir.

1969 Sudan darbesi, Albay Cafer Numeyri liderliğinde ve Başkan İsmail el-Ezhari hükûmetine karşı gerçekleştirilen başarılı bir darbeydi. Darbe, Sudan'ın ikinci demokratik döneminin sonu ve Numeyri'nin 16 yıllık iktidarının başlangı idi.

13 Nisan 2024'te Hamas-İsrail Savaşı sırasında İran, insansız hava araçları ve muhtemelen füzeler kullanarak İsrail'e saldırı düzenledi. İran İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, saldırıya Sadık Vaat Harekâtı kod adını verdi. Bu saldırılar 1 Nisan 2024'te İsrail'in İran büyükelçiliğine saldırması sonucu meydana geldi. Bu olay, İran'ın 1979'dan bu yana İsrail'e yönelik ilk doğrudan saldırısıdır.

Yahudilik, Hıristiyanlık ve Hint Dinleri Üzerine Çalışmalar Ziaur Rehman Azmi tarafından dinlerin karşılaştırılması üzerine yazılmış, Al-Rushd Kütüphanesi, Riyad tarafından 2001 yılında yayınlanan bir araştırma kitabıdır.