İçeriğe atla

Larisa Latınina

Larisa Latınina
Kişisel bilgiler
Tam isimLarisa Semyonovna Latınina
Ülke Sovyetler Birliği
Doğum tarihi27 Aralık 1934 (89 yaşında)
Doğum yeriHerson, Ukrayna SSC, SSCB
Kariyer bilgileri
Emeklilik1966
Madalyalar
Etkinlik 1.2.3.
Yaz Olimpiyatları9 5 4
Dünya Şampiyonası9 4 1
Avrupa Şampiyonası7 6 1
Toplam25156
Olimpiyat Oyunları
Altın1956 MelbourneTakım
Altın1956 MelbourneGenel toplam
Altın1956 MelbourneAtlama masası
Altın1956 MelbourneYer hareketleri
Altın1960 RomaTakım
Altın1960 RomaGenel toplam
Altın1960 RomaYer hareketleri
Altın1964 TokyoTakım
Altın1964 TokyoYer hareketleri
Gümüş1956 MelbourneAsimetrik paralel
Gümüş1960 RomaAsimetrik paralel
Gümüş1960 RomaDenge aleti
Gümüş1964 TokyoGenel toplam
Gümüş1964 TokyoAtlama masası
Bronz1956 MelbourneTakım alet finali
Bronz1960 RomaAtlama masası
Bronz1964 TokyoAsimetrik paralel
Bronz1964 TokyoDenge aleti

Larisa Semyonovna Latınina (d. 27 Aralık 1934), Sovyet jimnastikçi. 1956 ve 1964 yılları arasında Sovyet takımı ile 4 tane, bireysel ise 14 olimpiyat madalyası kazanmıştır. Toplamda kazandığı 18 madalya ile 2012'ye kadar en fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu rekorunu 48 yıl elinde tutmuştur. Amerikalı yüzücü Michael Phelps kendisinin en fazla madalya rekorunu kırmış olsa da en fazla bireysel olimpiyat madalyası kazanma rekoru (14) hala kendisine aittir.

Latınina, Sovyetler Birliği'nin jimnastikteki başarısına katkıda bulunan isimlerden biri olarak bilinir.[1] 1966 yılında sporu bıraktıktan sonra Sovyetler Birliği takımının koçluğunu yapmıştır. 1977'de bu görevivini bırakana kadar Sovyet takımı onun koçluğunda 1968, 1972 ve 1976 Olimpiyatlarında takım altın madalyasını kazanmıştır.[2]

Kariyeri

Latınina, 1956 Yaz Olimpiyatlarında, Macaristan'dan Ágnes Keleti'yi geçerek bireysel genel toplamda altın madalya aldı.Sovyet takımı ile de olimpiyat şampiyonu olan sporcu alet finallerinde yer hareketleri (Keleti ile birlikte) ve atlama masasında altın madalya aldı. Latınina asimetrik paralelde gümüş madalya ve daha sonra oimpiyat programından çıkarılmış olan taşınabilir alet finallerinde Sovyet takımı ile bronz madalya aldı.

1958 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonasına dört aylık hamile ile iken katılan Latınina altı şampiyonluğun beşini kazandı. Sadece yer hareketlerinde gümüş madalya aldı. Latınina, 1960 Yaz Olimpiyatları'nın favorisiydi.[2] Olimpiyatlarda genel toplam, takım finalleri ve yer hareketlerinde şampiyon olan sporcu, asimetrik paralel ve denge aletinde gümüş, atlama masasında ise bronz madalya kazandı.

Latınina, 1962 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda genel toplamda Věra Čáslavská önünde altın madalya aldı. Son olimpiyat ve dünya şampiyonu olan sporcu 1964 Yaz Olimpiyatları'nda Čáslavská'ya geçilecekti. Latınina olimpiyat kariyerine takım finalleri ve yer hareketleri'ni üç olimpiyat üst üste kazanarak 2 altın madalya daha ekleyecekti.Diğer aletlerde bir gümüş ve iki bronz alan Sovyet jimnastikçi dokuzu altın olmak üzere toplamda on sekiz olimpiyat madalyasına ulaştı. Olimpiyatlarda katıldığı neredeyse tüm disiplinlerde madalya alan sporcunun madalya alamadığı tek yarışma 1956 olimpiyatlarında denge aleti finaliydi. Latınina o finalde dördüncü olmuştu.

Latınina'nın dokuz altın madalyası onu Birden fazla altın Olimpiyat madalyası kazananlar listesi'nde Michael Phelps'in ardından (18 altın madalya); Mark Spitz, Carl Lewis ve Paavo Nurmi ile birlikte ikinci sıraya yerleştirmiştir. 1964 yılından 2012'ye kadar bireysel ya da takım olarak herkesten fazla olimpiyat madalyası kazanan sporcu oydu.[3] Latınina en fazla olimpiyat madalyası kazanan kadın sporcu ve en fazla olimpiyat madalyası kazanan kişi unvanını alan tek kadın sporcudur. Ayrıca artistik jimnastik sporunda ikiden fazla genel toplam olimpiyat madalyası alan ve ikiden fazla kez alet finalini kazanan (yer hareketleri - 3 kez) tek sporcudur.Ayrıca Dünya Şampiyonası ya da olimpiyat oyunlarında tüm branşları kazanan üç kadın sporcudan biridir (Dünya şampiyonasında). Olimpiyatlarda takım genel toplam ve alet finallerinde altın madalya alan tek kadın jimnastikçidir.

Kaynakça

  1. ^ "Legendary Olympians". CNN. 19 Ağustos 2008. 7 Kasım 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ağustos 2012. 
  2. ^ a b Nick Zaccardi; Gennady Fyodorov (10 Temmuz 2012). "With her all-time record set to fall, little-known Latınina looks back". Sports Illustrated. 12 Temmuz 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Temmuz 2012. 
  3. ^ Wallechinsky, David (2008). The Complete Book of the Olympics: 2008 Edition. Aurum Press. ss. 702. ISBN 978-1-84513-330-6. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Viktor Çukarin</span>

Viktor Ivanovich Chukarin,, uluslararası yarışmalarda 11 madalya kazanan ilk büyük Sovyet jimnastikçi.

<span class="mw-page-title-main">Aliya Mustafina</span> Rus jimnastikçi

Aliya Fargatovna Mustafina, , Tatar jimnastikçi. 2010 Bireysel genel toplam dünya şampiyonu ve 2012 Asimetrik paralel Olimpiyat şampiyonudur. Mustafina, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda takım finallerinde Rusya takımı ile gümüş, bireysel genel toplamda ise bronz madalya almıştır. Alet finallerinde Asimetrik paralel ve yer hareketlerinde yarışan sporcu asimetrik paralelde olimpiyat şampiyonu olmuş, yer hareketlerinde bronz madalya almıştır. Mustafina, 2012 Yaz Olimpiyatları'nda jimnastikte en fazla madalya kazanan sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Göksu Üçtaş Şanlı</span> Türk jimnastikçi

Göksu Üçtaş Şanlı, Türk artistik jimnastikçi. Türkiye'yi olimpiyatlarda jimnastik branşında temsil eden ilk kadın sporcu.

<span class="mw-page-title-main">Ferhat Arıcan</span> Türk jimnastikçi

Ferhat Arıcan, Türk jimnastikçi.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yaz Olimpiyatları'nda Amerika Birleşik Devletleri</span>

Amerika Birleşik Devletleri, Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen 2008 Yaz Olimpiyatları'na, 310'u erkek, 286'sı kadın olmak üzere toplam 596 sporcuyla katıldı. Bu sporcular, 28 farklı spor dalının 27'sinde mücadele etti.

<span class="mw-page-title-main">2012 Yaz Olimpiyatları'nda Rusya</span>

Rusya, İngiltere'nin başkenti Londra'daki 2012 Yaz Olimpiyatları'na katıldı. Böylece ülke, bağımsız Rusya olarak üst üste beşinci kez Yaz Olimpiyatları'nda yer aldı. Rusya Olimpiyat Komitesi olimpiyatlara 24 spor dalında, 208'i erkek, 228'i kadın, toplam 436 sporcu gönderdi. Rus Olimpiyat tarihinde ilk kez, kadın sporcu sayısı erkek sayısını geride bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">Albert Azaryan</span> Sovyet sporcu (1929-2023)

Albert Vagarşakoviç Azaryan, Ermeni artistik jimnastikçi. Aktif olduğu dönemde Sovyetler Birliği adına yarışmış; 1956 Yaz Olimpiyatları'nda iki altın, 1960 Yaz Olimpiyatları'nda ise bir altın bir gümüş madalya kazanmıştır. Halka branşında iki Olimpiyat madalyası kazanmayı başaran ilk sporcu olan Azaryan, kendisinden sonra bunu tekrarlayan Akinori Nakayama ile birlikte bu başarıyı elde edebilen iki sporcudur. Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası ile Avrupa Erkekler Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda da yer almış ve Dünya Şampiyonası'nda dört altın ile bir gümüş, Avrupa Şampiyonası'nda ise ikişer altın ve gümüş madalya elde etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ellie Downie</span> İngiliz artistik jimnastikçi

Elissa "Ellie" Downie, İngiliz artistik jimnastikçi. 2014 Yaz Gençlik Olimpiyatları ile 2016 Yaz Olimpiyatları'nda Büyük Britanya adına yarışmış; 2015 Avrupa Kadınlar Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda kazandığı bronz madalya ile Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası tarihinde, genel toplam kategorisinde madalya kazanan ilk Britanyalı kadın sporcu olmuştur. 2017 Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası'ndaki genel toplam kategorisinde kazandığı altın madalyayla ise önemli bir turnuvadaki bu kategoride altın madalya kazanan ilk Britanyalı kadın jimnastikçi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nikolay Andrianov</span> Rus jimnastikçi

Nikolay Yefimoviç Andrianov Sovyet/Rus jimnastikçi. Michael Phelps, 2008 Pekin Yaz Olimpiyatları'nda rekorunu kırana kadar, 15 Olimpiyat madalyası ile erkeklerde en fazla Olimpiyat madalyası kazanma rekorunu elinde bulunduruyordu. Andrianov, Phelps'in 28 ve Larisa Latynina'nın 18 Olimpiyat madalyasının ardından en fazla Olimpiyat madalyası kazanan 3. kişidir. Andrianov, en fazla madalyayı 6 bireysel ve 1 tanesi takım olmak üzere 1976 Yaz Olimpiyatları'da kazandı. Erkekler Artistik Cimnastiği sporunda, 12 madalya ile en fazla kişisel Olimpiyat madalyası kazanma rekorunun sahibidir ve 6 madalya ile, Boris Shakhlin ve Dmitry Bilozerchev ile jimnastikte en fazla altın madalya kazanan sporcu rekorunu paylaşıyor.. Olimpiyatların yanı sıra, Dünya ve Avrupa Şampiyonasındaki başarılı sonuçları onu alanının en iyilerinden biri yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yelena Muhina</span> Sovyet artistik jimnastikçi

Yelena Vyaçeslavovna Muhina, Sovyet Rus jimnastikçi. 1978'de Fransa'nın Strazburg kentinde yapılan Dünya Şampiyonası'nda genel toplamda altın madalya kazanmıştı. Yükselişte olan kariyeriyle birlikte çoğu kişi tarafından jimnastiğin yeni büyük yıldızı olarak anılan Muhina, 1979'da ayağını kırdı ve birkaç organizasyonu kaçırdı. Daha sonra ise bu sakatlıktan dönmenin etkisi, zorlu ve tehlikeli bir hareketi başarabilmenin baskısıyla birleşince, Rus sporcu 1980 Yaz Olimpiyatları'na iki hafta kala boynunu kırdı. 20 yaşına henüz bir ay önce girmiş olan Muhina'nın boyun kırığı sonrası vücudunun alt kısmı felç oldu.

<span class="mw-page-title-main">Simone Biles</span> Amerikalı artistik jimnastikçi

Simone Arianne Biles Owens, Amerikalı artistik jimnastikçidir. Biles, dokuz Olimpiyat madalyası ve 30 Dünya Şampiyonası madalyası ile tarihin en çok madalya kazanan jimnastikçisi unvanına sahiptir. Pek çok kişi tarafından tüm zamanların en büyük jimnastikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dokuz Olimpiyat madalyası ile en çok madalya kazanan beşinci kadın Olimpiyat jimnastikçisi ve ABD'li bir jimnastikçi tarafından kazanılan en çok Olimpiyat madalyasına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">2019 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası</span>

2019 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası, 4-13 Ekim 2019 tarihleri arasında Almanya'nın Stuttgart kentinde gerçekleştirildi. Hanns-Martin-Schleyer-Halle'de düzenlenen şampiyonaya Stuttgart 1989 ve 2007'nin ardından 3. kez, Almanya ise 5. kez ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çolak</span> Türk artistik jimnastikçi

İbrahim Çolak, dünya ve Avrupa şampiyonu Türk artistik jimnastikçidir. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunu ve İzmir'deki Şavkar Cimnastik Spor Kulübü'nün aktif sporcusudur.

Vitali Venediktoviç Şerbo, Beyaz Rus eski bir artistik jimnastikçi. Tüm zamanların en başarılı jimnastikçilerinden biri, 8 branşta dünya şampiyonluğu kazanan tek erkek jimnastikçidir. 1992 Yaz Olimpiyatları'nda en başarılı sporcuydu ve 8 etkinlikten 6'sını kazandı -.

<span class="mw-page-title-main">Angelina Melnikova</span> Rus artistik jimnastikçi

Angelina Romanovna Melnikova, Rus artistik jimnastikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Rebeca Andrade</span>

Rebeca Rodrigues de Andrade, 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunlarında Brezilya'yı temsil eden Brezilyalı bir artistik jimnastikçidir. 2020 atlama masası Olimpiyat şampiyonu olmuş, 2020 genel toplam kategorisinde Olimpiyat gümüş madalyası almıştır. 2021 Dünya şampiyonasında atlama masası şampiyonudur. Ayrıca bireysel 2021 Pan American şampiyonu ve takım finallerinde 2021 Pan American Şampiyonasında altın ve 2018 Pan American Şampiyonasında gümüş kazanan takımların bir üyesiydi. Andrade, bir Olimpiyat Oyununda madalya kazanan ilk Brezilyalı kadın artistik jimnastikçidir.

<span class="mw-page-title-main">2021 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası</span>

2021 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası, 18-24 Ekim 2021 tarihlerinde Japonya'nın Kitakyushu kentinde düzenlendi. Müsabakalar Kitakyushu City General Gymnasium'da yapıldı. Japonya, 1995 ve 2011 edisyonlarından sonra etkinliğe üçüncü kez ev sahipliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Adem Asil</span> Türk artistik jimnastikçi

Adem Asil, Mısır doğumlu Türk erkek artistik jimnastikçi ve millî takım sporcusu. 2022 Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda halka aletinde ve 2023 Avrupa Artistik Jimnastik Şampiyonası'nda bireysel genel toplam ile halka aletinde altın madalya kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Lüdmila Turişçeva</span>

Lyudmila Ivanovna Turişçeva eski Rus jimnastikçi, Ukrayna jimnastik koçu ve Sovyetler Birliği adına dokuz kez Olimpiyat madalyası kazanmış bir sporcudur.

<span class="mw-page-title-main">Keiko Ikeda</span> Japon jimnastikçi (1933 – 2023)

Keiko Tanaka-Ikeda, Japon kadın eski jimnastikçi, antrenör, akademisyen ve spor yöneticisi.