İçeriğe atla

Lara Melda Ömeroğlu

Lara Melda Ömeroğlu
Genel bilgiler
DoğumLara Melda Ömeroğlu
16 Aralık 1993 (30 yaşında)
Londra, İngiltere
TarzlarPiyano · Keman
MesleklerPiyanist  · Konser Piyanisti
Etkin yıllar2010–günümüz
Resmî sitelaramelda.co.uk

Lara Melda Ömeroğlu (d.16 Aralık 1993, Londra)[1] Londra'da yaşayan ünlü Türk piyanisti, başarılarıyla genç yaşta katıldığı pek çok yarışmadan ödül ve derecelerle döndü.

Hayatın erken dönemi ve eğitim

Lara Melda, altı yaşından başlayarak hem piyano hem de viyola (keman) ile sık sık konserler vermektedir. Piyano öğrenimine başlaması kardeşi Melis Ömeroğlu'nun ilham vermesi ile oldu.[2]

Lara Melda Emily Jeffrey ile piyano derslerine başladı ve 18 yaşına geldiğinde Ian Jones ile çalışmaya başladı.[3] Lara Melda, 2008'den 2011'e kadar The Friends of Purcell School da burslu olarak okudu. Kraliçe Elizabeth bursunu kazanarak Royal College of Music adlı konservatuvarda eğitim gördü ve 2016 yılında birincilikle mezun oldu. Lara Melda piyano yanında başarılı da bir viyola sanatçısıdır. Hem piyano hem de viyolada oda müziği yapmaktadır. 2015 yılında Imogen Cooper Music Trust bünyesinde burslu olarak çalıştı.

Melda Zorlu Center PSM'de resital sırasında

Profesyonel kariyer

Lara Melda resitali öncesi sahne arkası 2013

Lara, ilk konserini 8 yaşında ve ilk konçertosunu 12 yaşında, Mozart'ın Piyano Konçertosu D minör K466'da ve A majör K414'te Piyano Konçertosu ile verdi. 2009'da Almanya Weimar'daki Uluslararası Franz Liszt Piyano Yarışmasında finalist oldu. Lara, 16 yaşında, Vasily Petrenko yönetiminde BBC Ulusal Orkestrası eşliğinde seslendirdiği Saint-Saëns'ın 2 numaralı piyano konçertosundaki performansı ile 300 genç müzisyenin katıldığı Uluslararası BBC Genç Müzisyenleri 2010 Yarışması'nda birinci oldu. BBC'deki televizyon ve radyo yayınlarıyla yarışma uluslararası izleyiciye ulaştı. BBC televizyon ve radyolarından canlı yayınlanan bu üstün performansının ardından sıkça BBC Radyo 3 programlarında yer almaya başladı.

Schiff, Lang Lang, Ian Jones, Christina Ortiz, Dorian Leljak, Raquel Dmitri Alexeev, Peter Nagy, Ronan O'Hora and Aaron Shorr gibi ünlü pianistler ile atölye calismalari yaptığı gibi, Birmingham Konservatuvarında BIPA kursunda ve Antalya Kolejinde kendisi de atölye dersleri veren Lara Melda Londra'da Cadogan Hall, Wigmore Hall, Purcell Room, the Arts Club Dover Street, Westminster Cathedral, Steinway Hall, St. John's Smith Square ve King's Place gibi önemli salonlarda başarılı performanslar sergiledi. 2011/12 sezonunda Mozart'ın K466 Koncertosunu, Nicholas Collon yonetimindeki Aurora Orkestrasiyla Kings Place Londra'da, Grant Llewellyn yonetimindeki BBC National Andras Boldorini, Orchestra of Wales ile Cardiff'te yorumlayan Lara'nin konseri BBC Radio 3'ten canlı yayınlandı. Lara Melda, Leeds Senfoni, Watford Filarmoni, Maidstone, Aylesbury, Royal Tunbridge Wells ve Worthing Senfoni orkestralarıyla birlikte çalıştı, Londra'da Cadogan Hall, Royal Albert Hall, Wigmore Hall, Purcell Room, the Arts Club Dover Street, Westminster Cathedral, Steinway Hall, St. John's Smith Square ve King's Place gibi prestijli salonlarda, Londra dısında ise Birmingham, Suffolk, Sydenham, Ware, Newbury, Bungay, Maidstone, Watford, Worthing, Tunbridge Wells, Cardiff, Cumbria, Cambridge, Ealing, Shaldon, Moor Park, Bedford, Grange Over Sands, Exeter ve Leeds gibi sehirlerde basarılı konserler verdi.

Sadece iyi bir solo pianist ve oda müziği sanatçısı olmanın dışından, violası ile kuartet ve orkestra çalışmaları da yapan Lara, Francis Holland okulu yıllarında, okul orkestrasının viola lideri ve NCO ve RCM Junior Department Senfoni Orkestralarında violoist olarak yer aldı. İsviçre, Gstaad'da 'Les Sommets Musicaux' festivalinde, başarılı konserler verdi. Genç müzisyen İskocya'da Biggar, Falkirk, İngiltere'de Blackpool, Nottingham'da daha sonra Bishopsgate City Londra'da, Yeni Zelanda'da Watford'da, İtalya'da verdiği başarılı resitallerde ayakta alkışlanarak defalarca sahneye çağrıldı. Uluslararası başarı ve ün kazanan piyanist Gstaad (İsviçre), Berlin (Almanya), Hamburg (Almanya), Mecklenburg-Vorpommern (Almanya), Eygalieres (Fransa), Paris (Fransa), Auckland (Yeni Zelanda), Wellington (Yeni Zelanda), Guernsey (Kanal Adaları) gibi şehirlerde konser turnerleri yapmıştır. Grieg Piyano Konçertosunu yorumlamak üzere, İstanbul Müzik Festivali'nin Aya Irini'de açılışını yapmak üzere ilk Turkiye daveti alan Lara Melda, İstanbul Resitalleri, Antalya Piyano Festivali ve Boğaziçi Üniversitesinde, Kadir Has Üniversitesi tarafından 'Umut Veren Genç Sanatçı' ödülüne de layık görüldü ve Elele-Avon Kadın Ödülleri'nde halk ve jüriye tarafından güzel sanatlar bölümünde ‘Yılın Kadını’ seçildi. Ayrıca İstanbul Resitalleri piyano serisinde ve Antalya Piyano Festivali ve Boğaziçi Üniversitesi'nde sahne aldı.[4]Türkiye'de düzenli olarak sahne alan Melda, Haziran 2011'de İstanbul'da düzenlenen Uluslararası Müzik Festivali'nde (IKSV) Borusan Filarmonisi ile Grieg konçertosunu çaldı.

Lara Melda, 2019'da çıkaracağı albümün için ünlü piyanist Alfred Brendel'la birlikte çalışmalar yapmaktadır. Lara Melda, çok iyi bir Chopin yorumcusu olarak bilinir. Chopin'in 2. sonatı performanslarından biri için aldığı olumlu yorum: “Hiç kuşkusuz dinlediğim en olağanüstü performanstı. İnanılmaz hassas, teknik beceri ve sınırsız duygusal algı ile özlem, gayret, yalnızlık, şiirsellik, hiddet ve cesaret uyandırmayı bildi.'

Kaynakça

  1. ^ "YOUNG ARTIST OF THE WEEK: Lara Melda, pianist - The Amati Magazine". web.archive.org. 15 Ağustos 2018. 15 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  2. ^ Pianist, The Cross-Eyed (17 Nisan 2013). "Meet the Artist……Lara Melda". The Cross-Eyed Pianist (İngilizce). 31 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  3. ^ "KAWAI". www.kawai.co.uk. 29 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 
  4. ^ "News | Kadir Has University". web.archive.org. 13 Mayıs 2012. 13 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Nisan 2024. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Necil Kazım Akses</span>

Necil Kazım Akses, Türk besteci.

<span class="mw-page-title-main">Ayla Erduran</span> Türk kemancı

Ayla Erduran, Türk keman sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Tunç Ünver</span>

Tunç Ünver,. Türk keman sanatçısı.

György Sándor, 20. yüzyılın en büyük piyanistlerinden biri olarak bilinen Macar asıllı Amerikalı müzisyendir. Ünlü Macar bestecisi Bela Bartok'un öğrencisi olan Sandor, Bartok müziğinin en iyi yorumcusu olarak kabul edilir.

Türk Beşleri özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş döneminde eserleriyle kendilerinden söz ettirmiş aşağıdaki beş Klasik Batı Müziği bestecisini bir arada tarif etmek için kullanılan uluslararası bir deyimdir. Türk müziği için çok önemlidirler. Bu kişiler:

Ruşen Güneş. Türk viyola sanatçısı, şair ve besteci.

Hasan Ferit Alnar, Türk bestecidir. Türk Beşleri arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Suna Kan</span> Türk keman virtüözü (1936–2023)

Suna Kan, Türk keman virtüözü.

Emre Şen,. Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Gülsin Onay</span> Türk müzisyen

Gülsin Onay, Türk piyanist.

<span class="mw-page-title-main">Mertol Demirelli</span>

Mertol Demirelli, Türk piyanist.

Türev Berki, Türk piyano virtüözü, müzik teorisyenidir.

<span class="mw-page-title-main">Selim Giray</span>

Selim Giray, Kemancı, Müzikolog ve Orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Carl Maria von Weber</span> besteci

Carl Maria Friedrich Ernst von Weber,, Alman romantik piyanist, besteci ve orkestra şefi.

<span class="mw-page-title-main">Edward Elgar</span>

Sir Edward Elgar, Britanyalı geç romantik stili müzik bestecisi ve orkestra şefidir.

Yiğit Karataş,, Türk kemancı.

<span class="mw-page-title-main">Hande Dalkılıç</span> Türk piyanist

Hande Dalkılıç, Türk piyano solisti.

<span class="mw-page-title-main">Lang Lang</span> Çinli piyanist

Lang Lang, Çinli konser piyanisti.

<span class="mw-page-title-main">Karine Poghosyan</span>

Kariné Poghosyan, New York'ta yaşayan Ermeni bir piyanisttir. Orkestraya ilk çıkışını 14 yaşında Beethoven'ın 1 No'lu Piyano Konçertosu'nu çalarak yaptı. Carnegie Hall'da ilk solo çıkışını 23 yaşında yaptı ve o zamandan beri çok sayıda ödül kazanmanın yanı sıra dünyanın en prestijli konserlerinden bazılarında sahne aldı.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Filarmoni Orkestrası</span>

Kraliyet Filarmoni Orkestrası, Londra merkezli bir Britanya senfoni orkestrasıdır. 1946 yılında Thomas Beecham tarafından kuruldu. Orkestra, ilk günlerinde karlı kayıt sözleşmeleri ve Glyndebourne Festival Operası ve Kraliyet Filarmoni Topluluğu konserleri dahil önemli katılımlar sağladı. Beecham'ın 1961'deki ölümünden sonra orkestra hızlı bir düşüş yaşadı. Orkestra, Büyük Britanya Sanat Konseyi'nin kamu desteği alması gerektiğini tavsiye eden bir raporun ardından geleceği güvence altına alınan 1960'ların ortalarına kadar hayatta kalma mücadelesi verdi. Orkestranın kendisini "Kraliyet" olarak adlandırma hakkının geri alınabileceği anlaşılınca aynı dönemde başka bir kriz daha ortaya çıktı.