İçeriğe atla

Lapitler

Alexander Rothaug - Centaur Abducting a Nymph, circa 1905

Lapitler(/ˈlæpɪθs/; Ancient Greek: Λαπίθα) Yunan Mitolojisinde efsanevi kavimdir. Memleketleri Teselya'da, Peneus Vadisinde ve Pelion Dağındadır. Cesur savaşçılar olarak bilinmektedirler.

Kralları Ixion'dan ötürü Centaurlar'la hem komşu hem de akraba sayılırlar.

Lapitler'in ünlü kralları arasında Caeneus, Coronus, İxion, Perinthoos, Polypoetes, Leonteus yer alır.

Lapitler, İlyada'da Truva savaşına Polypoetes ve Leonteus tarafından komuta edilen kırk savaş gemisi gönderirler.

İhion

Ixion by Jusepe de Ribera

Lapitlerin kralı Ixion'dur. Deioneus'un kızı Dia'ya talip olur ve kızı alması karşılığında çeşitli hediyeler vadeder. Ancak Dia ile evlendikten sonra sözünde durmaz. Bir de kayınbabasını öldürür. Üstüne bir de akrabasını öldürür. Kimse onu bu günahlardan arındırmak istemez. Zeus, İxion'a çok üzülür ve onu Olimpos'a yemeğe davet eder. Ancak İxion gider Hera'ya asılır. Buna çok kızan Zeus, ona Hera görünümde bulutlar gönderir. İşte bu birliktelikten sentorlar doğar. Daha sonra Zeus onu Tartarosta bir tekerlek üzerine bağlar ve alevler içinde yakar.

Perinthoos

İxion'un oğlu Perithoos, Lapit kralı olur ve Argos kızı Hippodamia ile evlenir. Düğünlerine katılan sentorlar, kadınlara sarkıntılık ettiği için sentorlarla Lapitler arasında savaş çıkar. Bu savaştan Argonautika'da bahsedilir.

Sanat ve edebiyatta sıkça Centaur Çatışması işlenir (bknz: Centaurs Savaşı)

Centaur mosaic

Karısı Hippodamia öldükten sonra, Hades'in eşi Persephone'yi kaçırmak ister ve arkadaşı Atina Kralı Theseus'tan yardım ister. Theseus'ta Spartalı Helen'i kaçırmak ister. Bu yüzden ilk önce Helen'i Sparta'dan kaçırırlar ve onu annesi Ethra'nın yanına bıraktıktan sonra birlikte yeraltına inerler. Yine Argonautika kitabında, onlar yer altında oldukları için ünlü Altın Post Argo seferine katılamadıklarından bahseder. Bu girişimleri tabi Hades tarafından fark edilir ve onları Tartaros'a mahkûm eder. Daha sonraları Herakles, 12. görevi olan Kerberos'u getirmek için yeraltına indiğinde Theseus'u kurtaracaktır ama Perinthoos sonsuza kadar orada kalacaktır.

Kentauromaşi

Perinthoos'un Hippodamia ile düğününe, kuzenleri kentaurlar da davet edilmiştir. Ancak şaraba alışık olmayan kentaurların vahşi doğaları ön plana çıkmıştır. İçlerinden bir tanesi gelin Hippodamia'yı kaçırmaya çalışınca savaş çıkar. Meydana çıkan savaşta Theseus, Lapitlerin yardımına gelir. Hippodamia'yı kaçırmaya çalışan kentaur'un (Eurytion) kulaklarını ve burnunu keserek onu dışarı atarlar. Bu savaş sonrası kentaurlar Teselya'nın kuzeybatısına sürülür.

Caenis

Lapit Caeneus, aslında Caenis adında genç bir kadındı ve Poseidon'un favorisidir. Caeneus'un isteği üzerine Poseidon onu bir erkeğe dönüştürdü ve Caeneus'u yenilmez bir savaşçı yaptı. Kentaur savaşında, Caeneus, Centaurlar onu kayalar ve ağaç gövdeleri ile ezene kadar yenilmez olduğunu kanıtladı. Yeryüzünün derinliklerinde zarar görmeden kayboldu ve kumlu kuşu olarak serbest bırakıldı.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Herakles</span> Yunan mitolojisinde Zeusun oğlu olan büyük kahraman

Herakles veya Herkül, doğuştan Alkaios, Yunan mitolojisinde Zeus ve Miken kralının kızı Alkmene'nin oğlu ve Amfitrion'un üvey oğlu olan ilahî kahraman.

Helen veya Truvalı Helen, Argoslu Helen, Spartalı Helen ya da Latincede Helena; Yunan mitolojisine göre dünyanın en güzel kadınıdır. Zeus ile Leda veya Nemesis’in kızı olduğuna inanılan bu kadın; Klitemnestra, Kastor, Polluks, Philonoe, Foibe ve Timandra’nın da kardeşidir. Spartalı Menelaos ile evlenmiştir ve inanışa göre Hermione ile Nikostratus adında çocukları vardır. Troylu Paris tarafından kaçırılması, Truva Savaşı’nın en ciddi nedenidir.

<span class="mw-page-title-main">On İki Olimposlu</span> Yunan mitolojisine göre dünyayı yöneten on iki tanrı

On İki Olimposlular ya da sadece Olimposlular (Olimpiyan), Yunan mitolojisinde dünyayı yöneten tanrılar grubudur. Kendilerinden önceki tanrı grubu olan Titanları, Titanlar Savaşı'nda yenerek yönetimi ele geçirmişlerdir. "Tanrıların Kralı" sıfatıyla Zeus, Olimposluların lideridir. Kraliçe sıfatı ise Zeus'un eşi Hera'ya aittir. Olimpos adı Yunanistan'ın en yüksek dağı olan Olimpos Dağı'ndan gelir. Tanrıların dağın zirvesinde bulutların arasında sarayları olduğuna inanılır. On iki sayısı ise karşımıza birçok mitte çıkan bir sayıdır; Yahudilikte On iki İsrail kabilesi, Çerkeslerde 12 büyük kabile, Hristiyanlıkta İsa'nın 12 Havarisi; Şiilikte On İki İmam, Zodyak'taki 12 burç gibi. Sayıya yüklenen bu bakış açısından dolayı Yunan tanrıları da 12 tanedir ve 13 sayısının uğursuzluğuna inanılır. Örneğin İskandinav mitolojisinde tanrıların yemek masasına oturan 13. tanrı Loki, iyilik tanrısı Balder'in ölümüne neden olur. Bu açıdan önceden On İki Olimposlu arasında gösterilen Hestia, Dionisos Olimpos'a gelince 13 tanrı olmasın diye yerini ona bırakıp insanların arasına karışır.

<span class="mw-page-title-main">Zeus</span> Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli; göklerin şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısı

Zeus, "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır. Çoğu zaman elinde bir şimşek ile resmedilmiştir. Bereket ile özdeşleşmiştir, yağmur ondan beklenir. Titan Kronos'un ve eşi Rhea'nın en küçük çocuğu ve oğludur. Tanrıça Hera'nın kocasıdır. Simgesi şimşeğin yanında boğa, kartal ve meşe ağacıdır. Aynı zamanda tanrıların kralı olduğu için taht ve asa ile de sık sık betimlenir. Ayrıca Athena'nın ona hediyesi olan Aegis'in de taşıyıcısıdır. Zeus'un en eski kült ve bilicilik merkezi Yunanistan'daki Dodona antik şehirdir. Habercisi oğlu Hermes'tir. Gigantlar arasındaki karşıtı Kral Porphyrion'dur.

<span class="mw-page-title-main">Hera</span> Yunan mitolojisinde Zeusun eşi ve ablası olan tanrıça

Hera, Yunan mitolojisinde Zeus'un eşi ve ablası olan tanrıçadır. Roma'da Juno olarak bilinir. Babası Titanlardan Kronos, annesi Rhea'dır. Olympos tanrıları arasında kraliçe vasfına sahiptir ve Evlilik Kraliçesi olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Ares</span> savaş tanrısı

Yunan mitolojisinde Ares, savaş tanrısıdır. Zeus ve Hera'nın oğlu ve On İki Olimposlu'dan biridir. Roma'da Mars olarak da bilinir. Barış tanrıçası olan Athena'nın zıttıdır. Mitolojide Athena ile giriştiği mücadeleler ve sevgilisi Afrodit'le olan kaçamakları ile ünlüdür. Sparta kenti ve Trakya bölgesi tanrının başlıca kült merkezleridir. Gigantlar arasındaki karşıtı Damasen'dir.

<span class="mw-page-title-main">Gaia</span>

Gaia, Gaea ya da Ge, Yunan mitolojisinde yeryüzünün kozmik bir varlık olarak kişileştirilmiş halidir.

<span class="mw-page-title-main">Burçlar</span> Zodyak üzerinde yer alan on iki takımyıldıza verilen ortak ad

Astrolojide burçlar, ekliptiğin iki yanında, aşağı yukarı 10 derece genişliğinde, içinde Güneş'in ve gezegenlerin döndüğü zodyak kuşağı ile belirlenir. Ekliptik, dünyadan bakan birinin gözüktüğü şekliyle Yeryüzünün Güneş çevresinde bir yılda çizdiği görünür yörüngesinden başka bir şey değildir; diğer bir deyişle yer-merkezli sistemin bir verisidir

<span class="mw-page-title-main">Aries (takımyıldız)</span>

Koç ya da Aries, zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir.

<span class="mw-page-title-main">Çıralı, Kemer</span>

Çıralı, Kemer ilçesine bağlı Ulupınar mahallesinin mevkiidir.

<span class="mw-page-title-main">Kronos</span> Yunan mitolojisinde bir Titan

Kronos, Yunan mitolojisinde Uranos ile Gaia’nın Titan Kardeşler diye anılan 12 çocuğundan biri, en küçük erkek çocuktur. Efsaneye göre evrensel egemenlik zincirinde babasını üretme gücünden yoksun bırakıp devirerek mitolojik Altın Çağ’da hüküm sürmüş ve oğullarından Zeus tarafından tahtından indirilerek Tartaros’a hapsedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nessos</span>

Nessos bir Sentor, Yunan mitolojisinde, Heraklesin eşi Deianeira, Kalydon kralı Oineus'la Althaia'nın kızı ve Meleagros'un kız kardeşidir.

<span class="mw-page-title-main">Poseidon</span> Yunan mitolojisinde denizler tanrısı

Poseidon (Ποσειδῶν), Yunan mitolojisinde yer alan denizler ve depremler tanrısı. Kronos ile Rheia'nın oğlu. Zeus ve Hades'in kardeşi. Roma mitolojisi'nde Neptün (Neptunus) olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kentaur</span> Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklar

Kentaurlar ya da Sentorlar, Yunan mitolojisinde kısmen insan ve kısmen at görünümlü yaratıklardır.

<span class="mw-page-title-main">İksion</span>

İksion Yunan mitolojisinde; Teselya'nın en eski kabilesi olan Lapithler'in kralı, Theseus'un arkadaşı Peirithoos'un babası.

<i>Percy Jackson & Olimposlular: Şimşek Hırsızı</i> 2010 yapımı Chris Columbusun yönettiği Kanada-Amerika yapımı filmi

Percy Jackson & Olimposlular: Şimşek Hırsızı, 2010 yapımı, Chris Columbus'un yönettiği Kanada-Amerika yapımı filmdir. Filmin başrollerinde Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Jake Abel, Rosario Dawson, Steve Coogan, Uma Thurman, Catherine Keener, Kevin McKidd, Sean Bean ve Pierce Brosnan yer alır. Hikâye Rick Riordan'ın aynı isimli kitabından uyarlanmıştır. Konusu; babası mitolojik Yunan tanrısı Poseidon, annesi ise sıradan birisi olan Percy'nin başından geçenler anlatılıyor. Zeus, en güçlü silahı olan şimşeğinin çalınması üzerine bunu Percy'nin çaldığını ve geri vermesi gerektiğini aksi hâlde savaş başlayacağını söyler. Percy'nin, şimşeği çalmadığını ispatlamak için şimşeği bulmaktan başka çaresi kalmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Peleus</span>

Peleus, Yunan mitolojisinde bir kahraman, phthia kralı, Thetis'in kocası, Akhilleus'un babasıdır. Bu efsane, MÖ 8. yüzyılın sonlarında Homeros'u dinleyenler tarafından zaten biliniyordu.

Zeus, Amerikan çizgi romanlarında yer alan bir tanrı, Marvel Comics tarafından tasarlanmış kurgusal bir karakterdir. Karakter, Yunan mitolojisindeki Zeus adlı baş tanrıya dayanmaktadır.

Yunan mitolojisinde, Pittheus Troezen kralıdır ve şehre kardeşinin adını vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Herakles (oyun)</span> Evripides trajedisi

Herakles, Euripides tarafından yazılmış Atina trajedisidir ve yaklaşık M.Ö.416 sahnelendiği düşünülmektedir. İlk kez Dionysia festivalleri esnasında gösterilmiştir. Oyun bir prologos, bir parados, beş epeisodion, beş stasimon ve bir eksodostan oluşur. Oyun sonunda, kurguyu sonuca bağlayan bir tanrı değildir. Oyun boyunca intiharın ahlaki ölçüsü tartışılır. Ölümsüzler bile yüz kızartıcı suçlar işlemesine rağmen bununla yaşayabiliyorlarsa, insanların da yaşayabileceği belirtilir.