İçeriğe atla

Lapiș Ormanı

Koordinatlar: 47°15′47″N 22°45′14″E / 47.263°K 22.754°D / 47.263; 22.754
Lapiș Ormanı
Pădurea Lapiș
Alan türü habitat / tür yönetim alanı
SınıflandırmaIUCN kategori IV
DevletRomanya
İl Sălaj ili
Koordinatları 47°15′47″N 22°45′14″E / 47.263°K 22.754°D / 47.263; 22.754
Kapladığı alan 430,40 hektar (1.063,5 akre)
Kuruluş tarihi 2005

Lapiș Ormanı (RumencePădurea Lapiș), IUCN kategori IV doğa koruma alanı, Romanya'nın kuzeybatısında, Sălaj ili'nin batısında, Nușfalău köyü yakınında,Șimleu Silvaniei'den 9 km uzaklıkta yer alır.[1]

Açıklama

430,40 hektarlık bir alana sahip Lapiș Ormanı[2] 2004 yılında 2151 sayılı Hükûmet Kararı ile doğal koruma alanı ilan edilmiştir (12 Nisan 2005 tarihinde 152 sayılı Romen Resmi Gazetesi'nde yayınlanmıştır) ve Codrii Silvaniei relikt ormanlarından çok daha büyük bir alandır.

Flora ve fauna

Flora

Orman bitki örtüsü

Pedunculate meşe (Quercus pedunculiflora), sapsız meşe (Quercus petraea), küçük yapraklı ıhlamur (Tilia cordata),

Windflower (Anemon nemorosa)

İngilizce meşesi (Quercus robur), Macar meşesi (Quercus frainetto), Avrupa dişbudağı (Fraxinus excelsior), Türk meşesi (Quercus cerris), Avrupa karaçamı, (Pinus nigra), İskoç çamı (Pinus sylvestris), kara akasya (Robinia pseudoacacia), yabani kiraz (Prunus avium);

Çim türleri

Ciğer otu (Pulmonaria officinalis), yabani arum (Arum maculatum), rüzgar çiçeği (Anemon nemorosa), sarı ahşap anemonu (Anemon ranunculoides), pürüzsüz çayır çimeni (Poa pratensis), kırmızı çayır (Festuca rubra).

Fauna

Memeliler

Alageyik (Dama dama), kızıl geyik (Cervus elaphus), karaca (Capreolus capreolus), kızıl tilki (Vulpes vulpes), yaban domuzu (Sus scrofa), Avrupa çam sansarı (Marten marten), Avrupa hamsteri (Cricetus cricetus), yaban kedisi (Felis silvestris);

Avrupa greenfinch (Carduelis chloris)

Kuşlar

Avifauna, küçük ağaçkakan (Dendrocopos minor), ağaç imcir kuşu (Anthus trivalis), Avrasya baykuşu (Otus scops), Avrupa floryası (Carduelis chloris), güney mali (Lanius collaris), Avrasya doğanı (Falca subbuteo), mavi baştankara (Parus caeruleus), bayağı kuzgun (Corvus corax), sarı kiraz kuşu (Emberiza citrinella) ve ortanca ağaçkakan (Dendrocopos medius).

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ protectedplanet.net - Forest Lapiş Nature Reserve[]; retrieved on Mai 29, 2012
  2. ^ (Rumence)apmsj.anpm.ro Protected areas of Sălaj County 29 Ekim 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.; retrieved on May 29, 2012

Resim Galerisi

Flora türleri

Fauna türleri

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nera Vadisi-Beușnița Millî Parkı</span>

Nera Gorge-Beușnița Millî Parkı, Romanya'da Caraş-Severin ilinde bulunan korunan bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Râpa Roșie</span>

Râpa Roșie, Romanya'nın Alba ilinde yer alan bir doğal anıt ve korunan bir alandır. Secașul Mare'nin sağ kıyısında, Secaşelor Platosu'nun güneybatı uç noktasında, Sebeş'in yaklaşık 4 kilometre (2,5 mi) kuzeyinde yer alan jeolojik ve botanik bir koruma alanıdır. Yaklaşık 24 hektar büyüklüğündeki rezerv IUCN Kategori III olarak sınıflandırılmıştır. Erozyon ve yağışlar, dağın kenarında belirgin, keskin bir kayalık görünümü vermiştir. Râpa Roșie'nin kendisi yaklaşık 10 hektar büyüklüğündedir. Râpa Roșie 800 metre (2.600 ft) uzunluğundadır. Yüksekliği 50-125 metre (164-410 ft). Neredeyse dikey olan büyük bir duvar, yıkılmış bir ata anıtının izlenimini verir. Dağ geçidi ile ayrılan katmanlı sütunlar ve piramitler, bir kırgıbayır mikro havası oluşturur. Bir Coţofeni kültürünün Râpa Roşie'de bulunduğuna dair ilk rapor Fr. W. Schuster 1865'te yayınlanmıştır. Bu rapor, Coţofeni kültürünü de kanıtlayan süslemeli büyük ve küçük çömlek kalıntılarını ortaya çıkaran ilk arkeolojik keşifti.

<span class="mw-page-title-main">Buila-Vânturarița Millî Parkı</span>

Buila-Vânturarița Milli Parkı, , Romanya'da, Vâlcea ilinin orta-kuzey kesiminde, Costeşti, Bărbăteşti ve Băile Olăneşti idari bölgelerinde bulunan koruma altındaki bir alandır.

<span class="mw-page-title-main">Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı</span>

Dumbrava Sibiului Tabiat Parkı, Orta Romanya'da, Sibiu ilinde, Sibiu şehrinin idari bölgesinde bulunan bir koruma alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bentler Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0053)

Bentler Tabiat Parkı, İstanbul ilinin Sarıyer ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Bentler, "barajlar" anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Dadia-Lefkimi-Soufli Ormanı Millî Parkı</span>

Dadia (Çamköy) - Lefkimi (Kavacık) - Soufli (Sofulu) Milli Parkı, Yunanistan'ın kuzeydoğu kesiminde Doğu Makedonya ve Trakya bölgesindeki Evros (Meriç) ilinde yer alan bir milli park.

Balamba Tabiat Parkı, Bartın ilinde Bartın-Karabük yolu üzerinde bulunan bir tabiat parkıdır. 11 Temmuz 2011 yılında açılmıştır.