İçeriğe atla

Laodicea Combusta

Koordinatlar: 38°11′27.6″K 32°22′28.2″D / 38.191000°K 32.374500°D / 38.191000; 32.374500
Laodicea Combusta
Türkiye üzerinde {{{raptiye}}}
{{{raptiye}}}
{{{raptiye}}}
Turkey haritasındaki konumu.
KonumTürkiye
BölgeKonya ili
Koordinatlar38°11′27.6″K 32°22′28.2″D / 38.191000°K 32.374500°D / 38.191000; 32.374500
Tarihçe
KurucuI. Seleukos Nikatōr
Kültür(ler)Helenistik Dönem, Roma, Bizans

Laodicea Combusta (Eski YunancaΛαοδίκεια Κατακεκαυμένη, Laodikeia Katakekaumenê, "Yanık Laodikea") veya Laodicea (YunancaΛαοδίκεια) ve daha sonra Claudiolaodicea olarak bilinen, Orta Anadolu'da, Pisidya bölgesinde bulunan Helenistik bir şehirdi; yerinde şu anda İç Anadolu Bölgesi'nde Konya ili, Sarayönü belediyesine bağlı Ladik kasabası bulunmaktadır.[1]

Etimoloji

Combusta ismi, Strabon[2] tarafından (çevredeki ülkenin volkanik yapısından) türetilmiştir, ancak Hamilton[3] civarda volkanik veya magmatik kaya parçacığının olmadığını ileri sürmektedir ve eğer durum böyle olsaydı, kasabanın Yunanca Laodikeia tês katakekaumenês olarak adlandırılmasının daha iyi olacağı da eklenebilir. En olası çözüm şüphesiz ki, kentin bir zamanlar yangında yok olması ve yeniden inşa edildiğinde kendisine bu ayırt edici Combusta verilmiş olmasıdır.

Bazı antik yazarlar burayı Likaonya'da[4] diğerleri ise Pisidya'nın bir kasabası olarak tanımlamaktayken[5] Batlamyus[6] burayı Galatya'ya yerleştirmektedir. Ancak bu tutarsızlık, daha önce bahsedilen bölgelerin sıklıkla genişletilmiş veya daraltılmış olması ve bir zamanlar kasabanın Lycaonia'ya aitken, başka bir zamanda Pisidya'nın bir parçası olması ile kolayca açıklanabilir. Kuruluşundan hiçbir antik yazar bahsetmemektedir.

Tarih

Laodicea, I. Seleukos Nikator tarafından kurulan beş şehirden birisidir ve annesi Laodice'nin ismini taşımaktadır. Claudius tarafından restore edilmiş ve MS 41 yılında Claudiolaodicea ismini almış ve bu isim üçüncü yüzyılın sonuna kadar kullanılmıştır.[1] Laodicea'da Titus ve Domitianus dönemlerine ait birkaç imparatorluk sikkesi bulunmaktadır.[7] İkonium'un (bugünkü Konya) kuzeybatısında, Fırat kıyısından Melitene'ye giden ana yol üzerinde bulunuyordu. Havari Pavlus birkaç kez bu kasabadan geçmiş ve ilk Hristiyanların çoğu oğullarına onun adını vermiştir. Dördüncü yüzyıldan itibaren aurarii'nin, yani onu ya çalıştıran ya da satan insanların varlığına dair kanıtlar bulunmaktadır ve kasabanın bir miktar refah içinde olduğu muhtemeldir.[1]

Laodicea burada Laodicea Catacecaumenê olarak tasvir edilmiştir

Laodicea daha sonra Bizans İmparatorluğu'nun bir parçası olmuş ve Anatolikon themasının önemli bir kenti olmuştur. 770 yılında Araplar tarafından yağmalanmış ve halkı sürgüne gönderilmiştir.[8]

Çok sayıda antik mimari ve heykel parçası bulunmuş ve 19. yüzyıldaki ziyaretçiler sokaklarda, evlerde ve mezarlıklarda dağılmış yazıtlı mermerler, sunaklar, sütunlar, başlıklar, frizler ve kornişler gördüklerini anlatmışlardır. Bu anlatılardan, Laodicea'nın bir zamanlar çok önemli bir kent olduğu anlaşılmaktadır. Günümüzde ne yazık ki neredeyse hiçbir arkeolojik alan veya anıt kalmamıştır.[1]

Kilise tarihi

Laodicea'daki Hristiyan cemaatinin tarihi Pavlus'un yolculuklarına kadar uzanıyor olabilir ve yazıtların da gösterdiği gibi en geç ikinci yüzyılda varlığını sürdürdmüştür. Görünüşe göre bölgedeki en Hristiyanlaşmış yerlerden birisidir.[1] Hristiyanlara yönelik Diocletianus zulmü sırasında zulüm gören Eugenius adlı bir piskoposun, mezarına göre muhtemelen bir katedral olan bir kilise inşa ettirdiği bilinmektedir.[9] Ayrıca beşinci yüzyılın ortalarında Kalkedon Konsili'ne katılan bir korepiskopos'a dair kanıtlar da bulunmaktadır.[10] Laodicea piskoposunun katıldığı bilinen tek konsey, MS 692'de yapılan Trullo Konsili'dir.

1933'ten beri unvanlı bir piskoposluktur ancak makam boştur.[11]

Kaynakça

Özel
  1. ^ a b c d e Breytenbach, Cilliers; Zimmermann, Christiane (Aralık 2017). Early Christianity in Lycaonia and Adjacent Areas From Paul to Amphilochius of Iconium. Brill. ISBN 9789004352520. 27 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2023. 
  2. ^ xii. pp. 576, 579, xiii. pp. 626, 628, 637.
  3. ^ Researches, ii. p. 194.
  4. ^ Bizanslı Stefanos s. v.; Strabo xiv. p. 663.
  5. ^ Socrates, Hist. Eccl. vi. 18; İeroklis p. 672.
  6. ^ v. 4. § 10.
  7. ^ Sestini, Mon. Ant. p. 95 ; comp. Droysen, Gesch. des Hellen. i. p. 663, foll.
  8. ^ Treadgold, Warren T. (October 1997). A History of the Byzantine State and Society. Stanford University Press. s. 364. ISBN 9780804726306. 22 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
  9. ^ Niewöhner, Philipp (2017). The Archaeology of Byzantine Anatolia From the End of Late Antiquity Until the Coming of the Turks. Oxford University Press. s. 40. ISBN 9780190610463. 27 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2023. 
  10. ^ Huttner, Ulrich (November 2013). Early Christianity in the Lycus Valley. Brill. s. 283. ISBN 9789004264281. 27 Ağustos 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2023. 
  11. ^ "Laodicea Combusta". Catholic-Hierarchy. David M. Cheney. 11 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2023. 
Genel
  • Richard Talbert, Barrington Atlas of the Greek and Roman World, 0-691-03169-X, p. 63.

Dış bağlantılar

 Bu madde şu anda kamu malı olan Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü'nden metin içermektedir‎. Smith, William, (Ed.) (1854–1857). "Laodiceia Combusta". Yunan ve Roma Coğrafya Sözlüğü (İngilizce). Londra: John Murray. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karabiga, Biga</span> Biganın bir beldesi

Karabiga, Çanakkale ilinin Biga ilçesine bağlı yerleşim yeridir.

<span class="mw-page-title-main">Barbar</span> stereotiplere dayalı ya medeniyetsiz ya da ilkel olarak algılanan kişi

Barbar, medenileşmemiş veya ilkel olarak algılanan bir insandır. Tanımlama genellikle popüler stereotip dayalı bir genelleme olarak uygulanır; barbarlar, bazıları tarafından daha az uygar ya da düzenli olarak değerlendirilen herhangi bir ulusun üyesi olabilirler, fakat aynı zamanda kendi ulusunun içinde ve dışında belirli bir "ilkel" kültürel grubun ya da sosyal sınıfın bir parçası olabilirler. Deyimsel veya mecazi kullanımda, bir "barbar" aynı zamanda acımasız, savaşçı ve duyarsız bir kişiye bireysel bir referans olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Laodikya</span> Türkiyede bir antik kent

Laodikeia, veya Lykos'un kıyısındaki Laodikeia, Lycus nehri kenarında (Çürüksu) kurulmuş bir antik kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Egnatia Yolu</span> Roma Cumhuriyeti tarafından inşa edilen tarihî yol

Egnatia Yolu, Egnatya Yolu ya da Via Egnatia MÖ 2. yüzyılda Roma Cumhuriyeti tarafından inşa edilen yoldur. Roma'nın İlirya, Makedonya ve Trakya bölgelerinden geçer. Yolun geçtiği bölgeler günümüz dünyasında Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye topraklarındadır.

<span class="mw-page-title-main">Galatyalılara Mektup</span> Pavlusun MS 53–54 Efeste yazdığı ve İsanın gelişiyle Musa Kanununun kullanımdan kalktığını tasdik eden Yeni Ahit mektubu

Galatyalılara Mektup ya da Pavlus'un Galatyalılara Mektubu Yunanca kutsal yazıların bir kitabıdır. Sadece Galatyalılar olarak da adlandırılmaktadır. Bu mektup elçi Pavlus'un değişik cemaatlere ya da kişilere yazdığı 14 mektubun biridir. Pavlus bu mektubu Galatya Eyaletinde yaşayan Hristiyanlara yazmıştır.

Konstantiniyye İmparatorluk Kütüphanesi, Bizans İmparatorluğu'nun başkentinde, antik dünyanın büyük kütüphanelerinin sonuncusuydu. Büyük İskenderiye Kütüphanesi'nin ve diğer eski kütüphanelerin yıkılmasından çok sonra, yaklaşık 1000 yıl boyunca antik Yunan ve Roma bilgisini korudu. 1204'teki Dördüncü Haçlı Seferi'nin baskınları da dahil olmak üzere, yıllar boyunca meydana gelen bir dizi yangın ve savaş zamanlarında meydana gelen hasar, binanın kendisini ve içeriğini etkiledi. Kütüphane, 29 Mayıs 1453'te Konstantinopolis'in Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesine kadar büyük ölçüde devam etmiştir, sonra kütüphanenin önemli ölçüde hayatta kalan içeriği yok olmuş veya kaybolmuştur. Kütüphane, bir Scriptorium kurmuş olan II. Constantius tarafından Yunan edebiyatının hayatta kalan eserleri koruma için kopyalanabilmesi için kurulmuştur. İmparator Valens 372'de dört Yunan ve üç Latin hattatı kullanmıştır. Bugün bilinen Yunan klasiklerinin çoğunluğu, Konstantinopolis İmparatorluk Kütüphanesi'nden gelen Bizans kopyaları ile bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Makronlar</span> Eski bir Kolhis boyu

Makronlar Pontus'un doğusunda bulunan Mosçiçi Dağları civarında yaşamış antik bir Kolhis boyuydu.

<span class="mw-page-title-main">Antiocheia (Büyük Menderes)</span> insan yerleşimi

Antiochia ya da Menderes üzerindeki Antiokheia, alternatif ismiyle Pythopolis, Aydın İli, Kuyucak İlçesi, Başaran Köyü yakınlarında yer alan eski bir Karya kentidir.

Carussa ya da Karussa, ayrıca Carusa ya da Karusa (Καροῦσα) olarak da söylenir, Polichnion olarak da bilinir, Paflagonya'nın Karadeniz sahilinde ve Sinop'un 150 Stadyum güneyinde Yunan ticaret yeridir (Emporion). Pseudo-Scylax'ın periplusunda ve Gaius Plinius Secundus tarafından da Yunan şehri olarak zikredilmiştir. Antik Atina haraç listesinde yer almasından Attika-Delos Deniz Birliği'nın bir üyesi olduğu anlaşılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halasarna</span> Yunanistana bağlı İstanköy adasında bulunan antik kent

Halasarna ya da Halisarna (Ἁλισάρνα), İstanköy adasının güney kıyısında bir antik Yunanistan kasabasıydı.

Pisidya'daki Sozopolis, Seleukos döneminde Apollonia (Ἀπολλωνία) ve Apollonias (Ἀπολλωνίας) olarak adlandırılan, eski Roma eyaleti Pisidya'da bir kasabaydı ve günümüzde Bulgaristan'da yer alan Haemimonto'daki Trakya Sozopolis'i ile karıştırılmamalıdır..

Harpagion Antik Troad veya Thukydides'in bahsettiği üzere Mysia bölgesinde bir kenttir. Kentin sahip olduğu topraklar Harpageia veya Harpagia (Ἁρπάγια) diye anılmaktaydı. Granicus nehrinin ağzının yakınında, Priapos ile Kyzikos arasında bulunmaktaydı. M.Ö. 448/7 ile M.Ö. 429/8 yılları arasındaki Atina haraç kayıtlarından Delos Birliği'ne dahil bir kent olduğu anlaşıkmaktadır. Thukydides, Kynossema Muharebesi'nden üç gün sonra Peloponez Savaşı sırasında Atinalıların Harpagion ve Priapus'ta Bizantion'dan gelen sekiz gemiyi ele geçirdiğini yazmaktadır.

Polymedium ya da Polymedion, Palamedium veya Polymedia, antik Aiolis bölgesinde bulunan, Lekton burnu ile Assos arasında ve ilkinden 40 stadyum mesafede bulunan küçük bir kasabaydı.

<span class="mw-page-title-main">Laodicea ad Libanum</span> Günümüzdeki Suriyede bulunan Helen antik kenti

Laodicea ad Libanum, Laodikeia veya Laodikeia olarak da çevrilir ; ayrıca Cabrosa, Scabrosa ve Cabiosa Laodikeia – Coele-Suriye'de Orontes nehri üzerinde antik bir Helenistik şehirdi, kalıntıları Suriye'nin Humus kentinin (Kadeş'te) yaklaşık 25 km güneybatısında bulunmuştur. Kentten Strabon bahsetmektedir. Asi Nehri'nin batı yakası boyunca, kaynağına yakın bir yerde uzanan Marsyas Kampüsü'nün başlangıcı olarak kabul edilir. Batlamyus tarafından Cabiosa Laodikeia olarak adlandırılmıştır ve Laodikene (Laodikênê) bölgesine adını verir; bu bölgede Paradisus (Paradeisos) ve Yebrud (Iabmouda) olmak üzere iki şehir daha mevcuttur. Plinius, Suriye'deki diğer insanlar arasında, ad orientem Laodicenos'un, qui ad Libanum cognominantur olduğunu düşünüyor.

Laodicea ; Laodikeia veya Laodiceia olarak da bilinen Mezopotamya'da Helenistik bir şehirdir. Plinius, Laodicea'yı Seleucia ve Artemita ile aynı yere koyar. Laodicea 'nın kesin yeri bilinmiyor, ancak günümüz Irak sınırları içinde yer alıyor.

<span class="mw-page-title-main">Laodicea ad Mare</span> Helenistik kıyı şehri, modern Lazkiye

Laodicea antik Suriye'de Roma İmparatorluğu'nun bir liman kenti ve önemli bir kolonisidir, modern Lazkiye şehrinin yakınındaydı. Suriye'de Laodicea olarak da anılırdı. Septimius Severus döneminde Roma Suriye'sinin ve MS 528-637 yılları arasında Doğu Roma eyaleti Theodorias'ın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Thynias</span> Antik Çağ müellifleri tarafından aktarılan fakat yeri belirlenememiş Antik Trak kenti

Thynias birçok antik yazarın eserinde bahsettiği, Pontus Euxinus kıyısındaki bir burunda yer alan bir Antik Trak kentiydi. Muhtemelen bir zamanlar Thyni toprağı olan Salmydessos'un kuzeyinde yer almaktaydı ancak Strabon bu bölgenin Apollonia halkına ait olduğundan bahsetmektedir. Yaşlı Plinius'a göre kent burnun biraz güneyinde konumlanmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Antik Magnesia</span>

Magnesia Antik Yunanistan'ın bir bölgesiydi ve sonunda antik Tesalya tarafından özümsendi. Başlangıçta Magnetler (Μάγνητες) tarafından iskan edilen Magnesia, batıda Ossa ve Pelion dağları ile doğuda deniz arasında uzanan uzun ve dar bir toprak parçasıydı. Kuzeyden Peneius Nehri'nin ağzından güneyde Pagasaean Körfezi'ne kadar uzanıyordu. Magnetler, Amfiktiyonik Birliği'nin üyesiydi ve Homeros zamanında bu bölgeye yerleşmişlerdi. İlyada 'da da bahsedilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Artace (Misya)</span>

Artace veya Artake, Kyzikos yakınlarındaki antik Misya'da bir kasabaydı. Bir Milet kolonisiydi. Bir liman kentiydi ve Kyzikos'un bulunduğu yarımadadaydı ve ondan yaklaşık 40 stadia uzaklıktaydı. Yunan mitolojisinde Artace, Argonotların Argo'nun taş çapasını daha büyüğüyle değiştirdikleri yer olarak anılır. Artace, I. Darius döneminde İyon Ayaklanması sırasında Prokonnesus ile birlikte yakıldı. Muhtemelen uzun bir süre yeniden inşa edilmedi çünkü Strabon 1. yüzyılda Misya kasabaları arasında bundan bahsetmez: ancak aynı isimli ormanlık bir dağdan ve yakınında aynı isimli bir adadan bahseder, Yaşlı Plinius'un Artacaeum dediği ada. Bizanslı Stephanus tarafından alıntılanan Timosthenes, ayrıca bir dağa ve karadan bir stadyum uzaklıktaki küçük bir adaya Artace veya Artake adını verir. Procopius zamanında, Artace yeniden inşa edilmişti ve Kyzikos'un bir banliyösüydü.

<span class="mw-page-title-main">Astyra (Biga)</span>

Astyra, Strabon'un bahsettiği antik Troad'un bir kasabasıydı. Strabon, Abydos'un üstünde olduğunu ve bir zamanlar bağımsız bir şehir olduğunu, ancak Strabon'un zamanında harap bir yer olduğunu ve Abydos sakinlerine ait olduğunu yazar. Bir zamanlar orada altın madenleri vardı, ancak Strabon'un zamanında neredeyse tükenmişlerdi.