İçeriğe atla

Lao Issara

Lao Issara
ລາວອິດສະລະ
Lao Issara bayrağı
Bayrak
Millî marş
"Pheng Xat Lao"
Lao Issara haritadaki konumu
Öncüller
Ardıllar
Fransız Laosu
Fransız Laosu

Lao Issara (Laoca: "ລາວອິດສະລະ", Türkçe:"Özgür Laos"), Japon İmparatorluğu ve Lao milliyetçilerinin lideri Prens Phetsarath tarafından[1] 12 Ocak 1945'te kurulan ve Japon İmparatorluğu'nun vasal devletidir.

Japonya İmparatorluğu'nun Laos'tan çekilmelerinin ardından, yöneticiler Fransız yönetiminin yeniden kurulmasını isteyenler ve buna karşı çıkanlar biçiminde ikiye bölünmüştür. Kral Fransızların dönüşünü hoşnutlukla karşılarken kral naibi olan Prens Phetsarath'la kardeşleri Souvanna Phouma ve Souphanouvong tam bağımsızlık yanlısı Lao Issara hareketine öncülük etmiştir. 1949 yılında Fransız Birliği çerçevesinde Laos'a sınırlı bağımsızlık tanınmasından sonra, Lao Issara hareketi ikiye bölündü. Hareketten ayrılan radikal grup Pathet Lao (Lao ülkesi) adlı yeni bir örgüt kurmuştur.

Lao İssara'nın konumu
Lao Issara ve Pathet Lao'nun bayrağı Pathet Lao hareketi Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti'ni kurduğu için aynı zamanda Laos'un bayrağıdır
Lao Issara Devletinin Kabinesi[2]
Pozisyon İsim
Devlet BaşkanıPhetsarath Ratanavongsa
Başbakan/Dışişleri BakanıPhaya Khammao
Bayındırlık BakanıSouvanna Phouma
Savunma ve İletişim BakanıSouphanouvong
İçişleri ve Adalet BakanıSomsanith Vongkotrattana
Maliye BakanıKatay Don Sasorith
Eğitim BakanıNhouy Abhay
Ekonomik İşler BakanıOune Sananikone
Adalet BakanıOuneheuane Norasing
Savunma Bakanı YardımcısıSing Ratanasamay
Ekonomi Bakanı YardımcısıKeuang Pathoumsath
Dış İşleri Bakanı YardımcısıTham Saygnasithsena

Kaynakça

  1. ^ visit-laos.com 5 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ "Administrative System". Unforgettable Laos. 24 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Nisan 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kore</span> Doğu Asyadaki bölge

Kore, Doğu Asya'da bir bölge. 1945'ten beri iki ayrı bağımsız devlete bölünmüş durumdadır: Kuzey Kore ve Güney Kore.

<span class="mw-page-title-main">Laos</span> Güneydoğu Asyada bir ülke

Laos resmî adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti, denize kıyısı olmayan bir Güneydoğu Asya ülkesidir. Başkenti Vientiane'dir. Luang Prabang, Savannakhet ve Pakse diğer büyük şehirleridir. Laos, tek partili sosyalist bir cumhuriyet olarak yönetilir. Batıda Tayland ve Myanmar, doğuda Vietnam, kuzeyde Çin, güneyde Kamboçya tarafından çevrelenmiştir. Myanmar 235 km, Çin 423 km, Vietnam 2.130 km, Kamboçya 541 km ve Tayland'a 1.754 km sınırı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Reform (tarih)</span> 16. yüzyılda yalnızca Kutsal Kitapa dayanan bir ilahiyat anlayışını ortaya çıkaran hareket

Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa’yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi’ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Bu hareket Avrupa'nın değişim ve dönüşümüne sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ho Chi Minh</span> Vietnam bağımsızlık hareketinin önderi ve Vietnam Demokratik Cumhuriyetinin ilk başkanı

Ho Chi Minh, Vietnam bağımsızlık hareketinin önderi ve Vietnam Demokratik Cumhuriyeti'nin ilk başkanı. Gerçek adı Nguyễn Tất Thành, Nguyễn Ái Quốc, Bác Hồ' 'dur

<span class="mw-page-title-main">Yunanistan Krallığı</span> 19. ve 20. yüzyılda Güney Avrupada bir krallık

Yunanistan Krallığı, 1832 yılında dönemin süper güçleri Birleşik Krallık, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Prusya, Fransa ve Rus İmparatorluğu tarafından ilân edilen devlettir. Bağımsızlık duyurusunun yapılmasının ardından, Osmanlı İmparatorluğu'ndan tam bağımsızlığını eline almış olduğu 30 Ağustos 1832 tarihli antlaşmayla uluslararası düzeyde tanınmıştır. Yunan Bağımsızlık Savaşı'nı yöneten geçici Yunan hükûmetinin üzerine kurulmuş ve 1924 yılında krallık devrilerek yerine ikinci Yunan Cumhuriyeti kurulana dek ayakta kalmıştır. Daha sonra cumhuriyetin 1935 yılında yeniden yerini krallığa bırakmasıyla bu kez 1974 yılına dek Yunanistan topraklarında egemen olmuş ve yedi yıllık bir askerî darbe döneminin ardından bugünkü modern Yunanistan Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla tarihe karışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çinhindi Savaşı</span> 1946 ile 1954 yılları arasında, Fransa ve destekçileri ile Kuzey Vietnam ve destekçileri arasında, Çinhindinde meydana gelen savaştır

Birinci Çinhindi Savaşı ya da Fransa-Vietnam Savaşı, 1946 ile 1954 yılları arasında, Fransa ve destekçileri ile Kuzey Vietnam ve destekçileri arasında, Çinhindi'nde meydana gelen savaştır. 1954'teki Cenevre Konferansı sonucunda Fransa; Vietnam, Kamboçya ve Laos'tan çekilmiş ve bu devletler bağımsızlıklarına kavuşurken Vietnam, 17. Enlem sınır olmak üzere Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünmüştür.

<span class="mw-page-title-main">V. George</span> 1910dan 1936ya kadar Birleşik Krallık Kralı ve Britanya Dominyonları ve Hindistan İmparatoru

V. George, 6 Mayıs 1910'dan 1936'daki ölümüne kadar Birleşik Krallık kralı, İngiliz İmparatorluğu dominyonlarının ve Britanya Hindistanı'nın imparatoruydu.

Souvanna Phouma, ülkesinin tarafsızlığı için mücadele etmiş Laos başbakanı.

Taştan aletler, bundan yaklaşık 1.8 milyon yıl önce Fransa'da ilkel insanın bulunduğunu kanıtlamaktadır. Bölgede ilk modern insan 40.000 yıl önce ortaya çıkmıştır. Fransa tarihi için ilk yazılı kayıtlar Demir Çağı'ndan itibaren bulunmaktadır. Günümüzdeki Fransa, Galya olarak bilinen bir Roma İmparatorluğu eyaletinin üstüne kuruludur. Romalı tarihçiler, bölgede, dil farkıyla ayrılan üç büyük etnik grubun varlığını ortaya koymuşlardır: Galyalılar, Akuitanlar ve Belgalar. En büyük ve bölgeye en hakim grup olan Galyalılar, Galyaca konuşan Keltlerdi.

<span class="mw-page-title-main">I. Carol</span> Romanyanın İlk Kralı

I. Carol veya I. Charles, 20 Nisan 1886'dan 15 Mart 1881'e kadar Romanya domnitoru, 1881'de Romanya Krallığı'nın kurulmasından 10 Ekim 1914'deki ölümüne kadarki Romanya kralı görevini yapmış siyasetçidir. Alexandru Ioan Cuza'nın indirilmesinin ardından 20 Nisan 1886'da Eflak ve Boğdan Birleşik Prensliği'nin Domnitoru olarak seçildi. 1877'de Romanya'nın bağımsız bir ulus olduğunu ilan etti. Osmanlı İmparatorluğu'nun 93 Harbi'nde Romanya'nın bağımsızlığını güven altına aldı. 26 Mart 1881'de prenslikleri birleştirerek 1947'deki sosyalist cumhurietin ilanına kadar ülkeyi yönetecek olan Romanya Krallığı'nı ilan etti. Romanya'daki ilk Hohenzollern-Sigmaringen hanedanı kökenli kraldır.

Vientiane, Laos'un başkentidir. Vientiane 760.000 nüfuslu bir şehirdir (2015). Vientiane ayrıca Laos'un en büyük şehridir. Vientiane şehrinin koordinatları 17°58' Kuzey, 102°36' Doğu şeklindedir.

Laoca, Kra-Day dillerine ait bir tonlu dildir. Tayca ile karşılıklı anlaşılabilir. Laos'un resmî dilidir ve Tayland'ın kuzeydoğusunda da konuşulur. Laoların anadili olmakla birlikte Laoca, Laos ve Isan'da bir sürü etnik grubun bir önemli ikinci dilidir. Laos'taki her dil gibi Laoca, abugida yazı sistemi ile yazılır. Herhangi bir standardın bulunmamasına karşın Vientiane şivesi de facto standardı olarak sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Hindiçini</span> Fransız Sömürge İmparatorluğunun Güneydoğu Asyadaki bir parçasıydı

Fransız Hindiçini,, Fransız Sömürge İmparatorluğu'nun Güneydoğu Asya'daki bir parçasıydı. Kamboçya ve Tonkin, Annam ve Koşinşin bölgelerinden ibaret olarak 1887'de kuruldu. Laos 1893'te ve Kouang-Tchéou-Wan 1900'de Fransız Hindiçini'ne dahil oldu. Başkent 1902 yılında Saigon'dan Hanoi'ye taşındı. II. Dünya Savaşı sırasında Japon İmparatorluğu sömürgeyi 4 parçaya böldü. Bir kısmını Tayland'a verdi. Geri kalanı Vietnam İmparatorluğu, Kampuçya Krallığı ve Lao Issara arasında pay etti. Bölge de jure olarak Vichy Fransası tarafından yönetilmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Joseon Krallığı</span> 1392–1897 yıllarında geçen kore krallığı

Joseon Krallığı, 1392-1897 yılları arasında var olmuş bir Kore krallığıdır. Krallık General Yi Seong-gye tarafından kurulmuş olup modern Kore'nin bulunduğu yerde yaklaşık beş yüzyıl boyunca hüküm sürmüştür. İlk başlarda Kore, yeniden adlandırılmış ve başkent günümüzdeki Seul'e taşınmıştır. Krallığın doğal sınırları en kuzeydeki Yalu ve Tumen nehirlerine kadar genişlemiştir. En uzun Konfüçyüsçü hükümdarlığın yaşandığı hanedanlıktır. Krallık, sonraları Ming ve Çing hanedanlarının birer vasalı olarak sürdürmüş olup Birinci Çin-Japon Savaşı'nın ardından Ekim 1897 tarihinde Kore İmparatorluğu hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Çampasak (il)</span> Güneydoğu Asya ülkesi Laosta bulunan bir bölge

Çampasak ili, (Laoca:ຈຳປາສັກ) Laos'un güneybatısında yer alan bir idari bölgedir. İl nüfusu 2015 sayımına göre 694.023'tür. Merkezi Pakse ilçesidir. Kuzeyinde Salavan, kuzeydoğusunda Sekong, doğusunda Attapeu, güneyinde Kamboçya, batısında Tayland yer almaktadır.

Laos kadın millî ragbi birliği takımı ilk kez 2007 yılında Güney Doğu Asya liginde oynadılar ve üçüncü oldular. 2009'da Kamboçya'ya karşı oynadılar ve 2010'da Tayland ve Filipinler'in de yer aldığı bir turnuvayı kazandılar. İlk tam denemeleri 2011 yılında oldu.

<span class="mw-page-title-main">Vientiane (il)</span> Güneydoğu Asya ülkesi Laosta bulunan bir bölge

Vientiane ili Laos'un kuzeydoğusunda bir idari bölgedir. Yüzölçümü 15.927 km²dir. Başkenti Phon Hong'dur. 16. yüzyılın ortalarında, Kral Setthathirat'ın yönetimi altındaki Vientiane müreffeh oldu. Budist öğretilerinin önemli bir merkezi hâline geldi ve birçok tapınak buraya inşa edildi. 1989 yılında Vientiane ili ikiye bölündü. Ülkenin başkenti olan Vientiane şehri, Vientiane Vilayeti adı altında Vientiane ilinden ayrılan toprakların içerisinde kaldı. Bölge günümüzde İnsani Gelişmişlik Endeksi bakımından Laos'un en gelişmiş 3. şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Lansang Krallığı</span> Güneydoğu Asyada 1353-1707 yılları arasında var olmuş bir krallık

Lansang Krallığı birleşik bir Lao krallığı olarak 1353 yılında kurulmuş ve 1707 yılında da parçalanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Laos-Türkiye ilişkileri</span>

Laos-Türkiye ilişkileri Laos ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Diplomatik ilişkiler ilk olarak 1947'de kuruldu, ardından 1958'de büyükelçilik rütbesine yükseldi. 27 Aralık 2017 tarihinde Türkiye Laos'un başkenti Vientiane'de yerleşik bir büyükelçilik kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Laos arması</span>

Laos arması, Laos'un resmî devlet armasıdır.