
Van Gölü, Van ve Bitlis illeri sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür.

Erciyes, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan sönmüş bir yanardağ. Kayseri'nin 25 km güneybatısındaki Sultansazlığı ovaların'ın yanından yükselen büyük kütleli bir stratovolkandır.

Yanardağ ya da volkanik dağ, magmanın yeryüzünden dışarı püskürerek çıktığı coğrafi yer şekilleridir. Güneş Sistemi'nde bulunan kayalık gezegen ve uydularda birçok yanardağ olmasına rağmen, bu olgu, en azından Dünya'da, genellikle tektonik plaka sınırlarında görülür. Ne var ki, sıcak nokta yanardağlarında önemli istisnalar vardır. Yanardağların araştırıldığı bilim dalına volkanoloji denir.

And Dağları, dünyanın en uzun sıradağlar zinciridir.

Osorno, Şili'nin güneyinde 2652 m yükseklikte bir volkan

Cerro Fitz Roy ya da Cerro Chaltén, Güney Amerika'nın Patagonyası'nda 3.406 m yükseklikte bir granit dağdır Arjantin ve Şili arasındaki sınırda. Bernardo O'Higgins Millî Parkı ve Los Glaciares Milli Parkı'nın en önemli unsurlarından biridir.

Ojos del Salado, 6893 metre yüksekliğiyle dünyanın en yüksek volkanı ve Güney Amerika'nın en yüksek ikinci dağıdır. Şili ve Arjantin sınırında olan Ojos del Salado, Atacama Çölü'ndeki konumu sebebiyle ender olarak karlarla kaplıdır.

Dağ, çevresindeki karasal alanlardan daha yüksek olan kara kütlelerine verilen addır. "Dağlık" sıfatı, dağlarla ilişkili ve kaplı alanları tanımlamak için kullanılır.

Llullaillaco veya Llullaillabur, 6.739 m yüksekliği ile Monte Pissis ve Ojos del Salado'dan sonra yeryüzünün üçüncü en yüksek volkanı, Güney Amerika'nın en yüksek beşinci dağı. Dağ, aynı isimli milli parkın içinde, Şili ve Arjantin sınırlarında bulunur. Tırmanış için çıkış noktası çöl vahası olan San Pedro de Atacama'dır.

Licancabur, 5.920 m yüksekliğinde sönmüş bir volkan. Bolivya-Şili sınırında Laguna Verde gölü yakınlarında bulunup, Atacama Çölü üzerinde yükselir. Kraterinin içinde Dünya'nın en yüksekteki gölü bulunur. Dış sıcaklık -30 °C dereceyi bulsa da gölde, çok sayıda canlı mevcuttur.

Sierra Nevada veya tam adıyla Sierra Nevada de Lagunas Bravas, 225 km2 alana yayılan Şili ve Arjantin'de sönmüş volkanlardan oluşan bir dağ grubu. Sierra Nevada Grubu, en az on iki yanardağ kraterinden oluşur. Bunlardan ikisi strato tipli volkandır. En yüksek nokta deniz seviyesinden 6.127 metre yüksekliktedir.

Kaldera, volkanik patlama sonucu toprağın çökmesiyle oluşmuş volkanik yer şekli. Bazen volkanik kraterlerle karıştırılmaktadır. Kelime, İspanyolcada ‘caldera’ ve Latincede ‘calderia’ denilen 'pişirilmiş çömlek' anlamına gelmektedir.

Sidley Dağı, Antarktika'da, Waesche Dağı'nın kuzeyinde ve 4.181 m yüksekliğinde sönmüş bir volkan. Antarktika'nın Marie Byrd Land kısmının en yüksek dağıdır.

Heard Adası ve McDonald Adaları, Güney Okyanusu'nda, Avustralya'ya bağlı Subantarktik adalar grubu. Volkanik kökenli Heard Adası 45 km uzunluğunda, 20 km genişliğindedir. Yüzeyin büyük bölümü kar ve buzullarla kaplıdır. McDonald Adaları, Heard Adası'nın 25 mil batısında üzerinde yerleşim bulunmayan kayalık bir ada grubudur. Adaların toplam yüzölçümü 372 km2'dir. Avustralya'nın Perth şehrinin yaklaşık 2.500 mil güneybatısına düşer.

Pasifik ateş çemberi veya Pasifik deprem kuşağı, birçok volkanik patlamanın ve depremin meydana geldiği Pasifik Okyanusu kıyısının büyük bir kısmını ve etrafını içine alan bir bölgedir. Ateş Çemberi, yaklaşık 40.000 km (25.000 mi) uzunluğunda ve yaklaşık 500 km (310 mi) genişliğinde ve at nalına benzer şekilde bir kemerdir.
Bu, Arjantin'deki etkin ve sönmüş volkan'lar listesidir.

Iwo Jima, Japon Volkan Adaları zincirinin Ogasawara Adaları'nın güney ucudur. Ada Tokyo'ya 1200 km uzaklıkta bulunmaktadır. Japonya'nın 8. büyük köy adasıdır. 1945 yılında II. Dünya Savaşı'nın sonlarında ABD ile Japonya arasındaki savaşın geçtiği ada olup 1968 yılında Japonya'ya tekrar iade edilmiştir.

Bu, Türkiye'deki uykuda ve sönmüş yanardağların listesidir.

Elgon Dağı, Uganda ve Kenya sınırında, Kisumu'nun kuzeyinde ve Kitale'nin batısında bulunan sönmüş bir kalkan volkandır. Dağın "Wagagai" adlı en yüksek noktası, tamamen Uganda ülke sınırları içinde yer almaktadır. 4.321 metre rakımla Afrika'nın en yüksek 17. dağıdır.

Karaca Dağ, Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yaklaşık olarak ortasında, Diyarbakır havzası ile Şanlıurfa Platosunu kuzey-güney doğrultusunda ayıran sönmüş yanardağ. En yüksek yeri 1952 m'dir. Karacadağ volkanı akışkan lavların oluşturduğu kalkan yanardağ yapısındadır.120 km çapa, 8000 km²'lik alana sahiptir. %2 gibi oldukça düşük yamaç eğimine sahiptir. Bazaltik lavlardan oluşur. Püskürmeler üç farklı dönemde olmuştur. Karacadağ; Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinin topraklarına yayılır.