
Bilgisayar ağı, küçük bir alan içerisindeki veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların ve/veya iletişim cihazını iletişim hatları aracılığıyla birbirine bağlandığı, dolayısıyla bilgi ve sistem kaynaklarının farklı kullanıcılar tarafından paylaşıldığı, bir yerden başka bir yere veri aktarımının mümkün olduğu iletişim sistemidir. En az iki bilgisayarı birbirine bağlayarak bir ağ oluşturulur. 1980'li yıllarla birlikte, Ethernet ve LAN teknolojisinin gelişmesiyle, kişisel bilgisayarlar ve ofisler bilgisayar ağlarına kavuşmuştur. En bilinen ve en büyük bilgisayar ağı, İnternettir.

Sanal Özel Ağ, uzaktan erişim yoluyla farklı ağlara bağlanmayı sağlayan bir internet teknolojisidir. VPN, sanal bir ağ uzantısı oluşturarak, ağa bağlanan cihazların fiziksel olarak bağlıymış gibi veri alışverişinde bulunmasına olanak tanır. Basitçe, İnternet veya diğer açık ağlar üzerinden özel bir ağa bağlanmayı mümkün kılan bir bağlantı türüdür.

Güvenlik duvarı veya ateş duvarı,, güvenlik duvarı yazılımı, bir kural kümesi temelinde ağa gelen giden paket trafiğini kontrol eden donanım tabanlı ağ güvenliği sistemidir. Birçok farklı filtreleme özelliği ile bilgisayar ve ağın gelen ve giden paketler olmak üzere İnternet trafiğini kontrol altında tutar. IP filtreleme, port filtreleme, Web filtreleme, içerik filtreleme bunlardan birkaçıdır.

Juniper Networks ağ ürünleri geliştiren ve pazarlarlayan, merkezi Sunnyvale, Kaliforniya olan çok uluslu bir şirkettir. Ürünleri; yönlendiriciler (Router), anahtarlar (Switch), ağ yönetimi yazılımları, ağ güvenlik ürünleri ve yazılım tanımlı ağ teknolojisi ürünlerini içermektedir.
Bu liste bilinen bazı Firefox eklentilerinin listesidir. Birçok Mozilla Firefox eklentisi SeaMonkey tarayıcısında da çalışır. Daha geniş bir liste için resmi eklenti deposuna bakabilirsiniz. 30 Nisan 2007 tarihiyle bu depoda 2286 eklenti bulunmaktadır. Eklentiler geliştiriciler tarafından yaratılmaktadır. Eklentilerin tamamı kamuya açıklanmadan önce editör bir grup tarafından gözden geçirilir.

İnternet sansürü, internetteki bilgilere erişmeye veya bilgi koymaya yönelik denetime verilen addır. İnternet sansür, sansürün en yeni türlerinden biridir. Devlet, hükûmet organları, İnternet sağlayıcı ve interneti kontrol etme imkânı olan şirket ve kurumların kullanıcıların İnternetteki faaliyetine kontrol veya yasaklar koyması demektir. İnternet sansürün giderilmesi şu anda İnternetin en büyük sorunlarından biridir. İnternetle ilgili olan birçok şirket internet sansürünün giderilmesi ve İnternet sansürden kaçınma yolları aramakla meşguldürler.

Tor, “The Onion Router" sözcüklerinin baş harflerinden oluşturulmuş, kullanıcılarına anonim iletişim imkânı sağlayan bir ağ ve yazılım projesinin adıdır. Proje dünya üzerinde konuşlanmış 6000'den fazla gönüllü Tor unsurunun oluşturduğu ağ üzerinden kullanılarak kullanıcıların gerçek kimliklerini gizleyerek şifreli bir şekilde internete erişmelerine imkân sağlamakta ve takip edilme riskini azaltmaktadır. Her ne kadar hakkında takip edilemediğine dair söylentiler olsa da, bu doğru bilinen bir yanlıştır.
Tünel protokolü, bir ağ protokolü farklı bir yük-taşıma protokolü içerdiğinde bilgisayar ağ bağlantısı, bir tünel protokolü kullanır. Tünel protokolü kullanılarak, uyumsuz olan bir iletim protokolü üzerinde bir yük-taşıma taşınabilir ya da güvenilmeyen ağlarda güvenli bir yol oluşumu sağlanabilir.
Ağ Tarafsızlığı, kavramı internet servis sağlayıcıları veya devlet'in internet üzerindeki verilere eşit davranması ilkesine dayanır. Daha açık bir ifadeyle, internet üzerindeki hiçbir verinin, kullanıcının, içeriğin, sitenin, uygulamanın, platformun vs özel olarak bir politikayla, kanunla, kuralla kontrol edilmemesi ilkesine dayanır.

Brave açık kaynak kodlu, Chromium üzerine inşa edilmiş web tarayıcı yazılımı.

SoftEther VPN, Tsukuba Üniversitesi'nden Daiyuu Nobori'nin yüksek lisans tezi araştırması kapsamında geliştirilen ücretsiz bir açık kaynak kodlu, çapraz platform, çoklu protokol destekli VPN çözümüdür. SoftEther VPN, SSL VPN, L2TP/IPsec, OpenVPN ve Microsoft Güvenli Yuva Tünel Protokolü gibi VPN iletişim kurallarını tek bir VPN sunucusundan verilecek şekilde desteklemektedir. 4 Ocak 2014 tarihinde GPLv2 lisansını kullanarak yayınlanmıştır.
Psiphon, güvenli iletişim ve gizleme teknolojilerinin bir kombinasyonunu kullanan bir İnternet sansürü önleme aracıdır. Psiphon'ın kod temeli, devletlerin internet sansürünü empoze etmek için kullandığı içerik-filtreleme sistemlerini İnternet kullanıcılarının güvenli bir şekilde atlatmasına yardımcı olan sistem ve teknolojiler tasarlayan Psiphon İnc tarafından geliştirilip sürdürülmektedir. Psiphon, özellikle "internet düşmanı" olarak kabul edilen ülkelerdeki kullanıcıları desteklemek için tasarlanmıştır.

Çin'de internet, 1989'dan beri aralıklı olarak, 1994'ten beri ise kalıcı olarak mevcuttur.

Internet güvenliği, yalnızca Internet, sıkça tarayıcı güvenliği ve World Wide Web ile ilgili değil, aynı zamanda Ağ Güvenliği, uygulama ve işletim sistemleri sistemleri ile bir bütün olarak ilgilidir. Amacı, internet üzerinden saldırılara karşı kullanılacak kurallar ve önlemler oluşturmaktır. İnternet, bilgi alışverişi için güvenli olmayan bir kanalı temsil eder; bu da kimlik avı, çevrimiçi virüsler, truva atları, solucanlar ve daha fazlası gibi yüksek bir saldırı veya dolandırıcılık riskine yol açar.

Açık proxy, herhangi bir İnternet kullanıcısı tarafından erişilebilen bir proxy sunucusudur. Genel olarak, bir proxy sunucusu yalnızca bir ağ grubundaki kullanıcıların, grup tarafından kullanılan bant genişliğini azaltmak ve denetlemek için DNS veya web sayfaları gibi Internet hizmetlerini önbelleğe almasına ve iletmesine izin verir. Bununla birlikte, açık bir proxy ile, İnternet'teki herhangi bir kullanıcı bu yönlendirme hizmetini kullanabilir.

Çin Güvenlik Seddi, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından yurt içinde İnternet'i düzenlemek için uygulanan yasama eylemlerinin ve teknolojilerin birleşimidir. Seddin Çin'deki internet sansüründeki rolü, bazı yabancı web sitelerine erişimi engellemek ve sınır ötesi internet trafiğini yavaşlatmaktır. Çin Güvenlik Seddi, TCP paketlerini anahtar kelimeler veya hassas kelimeler için kontrol ederek çalışır. Anahtar kelimeler veya hassas kelimeler TCP paketlerinde görünürse, erişim engellenir. Bir bağlantı kapatılırsa, aynı makineden yapılacak daha fazla bağlantı Güvenlik Seddi tarafından engellenecektir. Seddin etkisi şunları içerir: yabancı bilgi kaynaklarına erişimin sınırlandırılması, yabancı internet araçlarının engellenmesi ve mobil uygulamalar ve yabancı şirketlerin yerel düzenlemelere uyum sağlamasını zorunlu kılması.
UltraSurf, UltraReach Internet Corporation tarafından hazırlanmış ücretsiz bir İnternet sansürünü atlatma ürünüdür. Yazılım, bir HTTP vekil sunucusu kullanarak İnternet sansürünü ve güvenlik duvarlarını atlar. Bununla birlikte gizlilik için şifreleme protokolleri kullanır.
Freegate, Dynamic Internet Technology (DIT) tarafından geliştirilen ve Çin, Güney Kore, Kuzey Kore, Suriye, Vietnam, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Yeni Zelanda, Avustralya ve Birleşik Krallık'taki internet kullanıcılarına hükûmet tarafından engellenen web sitelerine erişmesine olanak sağlayan bir yazılım uygulamasıdır. Program, Dynaweb adı verilen bir dizi proxy sunucusundan yararlanır. Bu, kullanıcıların DIT'nin Peer-to-peer (P2P) benzeri proxy ağ sistemini kullanarak web sitelerini engelleyen İnternet güvenlik duvarlarını atlamasına olanak tanır. FreeGate'in anti-sansür yeteneği, 6.33 ve üzeri sürümlerde yeni, benzersiz şifreleme ve sıkıştırma algoritması ile daha da geliştirilmiştir. DIT, Freegate'in 2004'te 200.000 kullanıcısı olduğunu tahmin ediyor DIT'in geliştiricisi ve CEO'su Bill Xia'dır.
GreatFire (GreatFire.org), Çin'in Güvenlik Seddi tarafından sansürlenen web sitelerinin durumunu gözetleyen bir web sitesidir ve Çinli İnternet kullanıcılarının Çin'deki web sitelerinin sansürünü ve web sitelerinin engellemesini atlatmasına yardımcı olur. Associated Press tarafından yapılan bir inceleme sonucunda, web sitesinin Radio Free Asia kapsamındaki Open Technology Fund aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri hükümetinden fon aldığı bulundu.
Ulusal intranet, bir ulus devlet tarafından, küresel İnternet'e ulusal bir ikame olarak kullanılan, sakinlerinin iletişimini kontrol etmek, izlemek ve aynı zamanda dış medyaya erişimlerini kısıtlamak amacıyla sağlanan IP tabanlı bir duvarlı bahçe ağıdır. Ulusal intranete, İslam ülkeleri için helal internet teriminin kullanılması gibi başka isimler de verilmiştir.