İçeriğe atla

Langırt

Kontrol Edilmiş

Langırt, dikdörtgen masa üzerindeki oyuncu bebekleri bulunan çubukları yöneterek küçük topları belirli deliklere sokmak veya bu deliklere girmesini önlemek amacına dayanan oyundur.

Masa futbolu (ya da Langırt) bildiğimiz futboldan yola çıkılarak tasarlanmış bir masa oyunudur. Oyunun kökenleri net değildir ama birçok tarih incelemecisi ilk langırt masalarının Fransa ya da Almanya'da 1880'ler ile 1890'lar arasında ortaya çıktığı konusunda birleşmektedirler.

Kelime Kökeni

"İçi boş kutu veya tenekenin çıkardığı ses" anlamına gelen langır kelimesinin +t eki alarak bu kelimenin türetildiği düşünülmektedir.[1] Benzer şekilde "anlamsız ve can sıkıcı söz" anlamına gelen langırtı kelimesi de bu kelimeden türetilmiştir.

Tarihçe

İspanyol Alejandro Finisterre ve Fransız Lucien Rosengart langırtı icat etme iddiasında olsalar da henüz kimse sporun doğuş yeri ve zamanı ile ilgili sağlam bir kanıt ortaya koyamamıştır. Bununla beraber ilk langırt patentleri 1890'lara dek uzanmaktadır. Langırt Amerika Birleşik Devletleri'nde Almanca futbol anlamına gelen Fussball dan türetme "foosball", İngiltere'de ise " Table Football" olarak adlandırılmaktadır. İspanya'da futbolin Fransız ekolünde ise footie ya da baby-foot olarak oynanmaktadır.

2000 yılında Almanya da kurulan "P4P" Table Soccer Association tüm dünyada langırt müsabakaları yapmaktadır.

2002 yılında Uluslararası Langırt Federasyonu anlamına gelen "ITSF" Fransa'da kurulmuş; uluslararası langırt müsabakaları düzenlemek ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) bünyesinde lobi faaliyetlerinde bulunarak langırtın olimpik bir spor olmasını sağlamak misyonlarını üstlenmiştir.

Türkiye ITSF üyesi ülkelerden biridir. Türkiye'de de ITSF'ye puan veren uluslararası müsabakalar düzenlenmektedir. ITSF Türkiye 29 Eylül 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Türkiye de yasak olan langırt 23 Aralık 2015 tarihli karar ile kaldırıldı.[2][3]

Türkiye'ye ilk langırt makineleri sinema yönetmeni Ertem Eğilmez tarafından getirtilmişti. İş hayatına cep kitapları işiyle atılan Eğilmez bu işinde batınca sinema sektörüne girmeden önce Türkiye'nin ilk langırt makinelerini getirtti.[4]

Oyun

Oyuna başlamak için top masanın uzun yanındaki bir delikten verilebileceği gibi elle masada herhangi bir noktaya da konulabilir. Oyuncular döner çubuklara (rotlara) monte haldeki bebekleri kullanarak topu rakibin kalesine sokmaya çalışırlar. Top müsabakalarda 64 km/saat hızlara çıkabilmektedir. Oyun üst düzeyde oynandığında oyuncuların hassas ve keskin becerileri, kontrolleri ve bilgileri altında hızlı refleksler ve her anlamda ince temaslar gerektirmektedir.

Temel hareketler arasında topu bir çubuğunuzdaki bebeklerden aynı çubuktaki diğer bebeklere ya da başka bir çubuktaki bebeklere geçirmek olarak tanımlanan "pas atma" ve rakibin kalesine topu sokmak için gerçekleştirilen vuruş anlamında "şut çekme" bulunmaktadır. (Bkz. Langırt Öğrenelim).

Kazanan önceden belirlenmiş gol sayısına önce ulaşan olmaktadır. Bu rakam genellikle 5 ya da 7 gol olarak belirlenmektedir. Bazı ekollerde iki gol farkı da aranabilmektedir. Müsabakada kaleye giren her top gol sayılmaktadır; fakat (1) golü atan takımın oyun esnasında herhangi bir kuralı ihlal etmiş olması ya da (2) oyun sırasında gol olana dek topun rakibin hiçbir bebeğine dokunmamış olması, durumlar istisna teşkil etmektedir. Önemli şampiyona ve müsabakalarda hakemler kural ihlallerini ve cezaları belirlemek üzere görev yapmaktadırlar.

Langırt masaları büyüklük olarak farklı farklı olmakla beraber genellikle masa 120 cm uzunluk ve 61 cm genişlikte olmaktadır. Masada genellikle 8 çubuk kullanılmaktadır. Bebekler plastik, ahşap ve bazen de karbon fiber malzemeden yapılmaktadırlar. Çubuklar metal ve birbirine paralel haldedirler. 1, 2 ve bazen de 3 insandan oluşan her bir takım 4 sıra çubuğu kontrol etmektedir.

Bebeklerin dizilişi standarttır. Masaya soldan sağa baktığınızda şu serimi görebilirsiniz:

Çubuk 1Kaleciniz1 bebek
Çubuk 2Defansınız2 bebek (bazen 3)
Çubuk 3Rakibin Forveti3 bebek
Çubuk 4Orta Alanınız5 bebek (bazen 4)
Çubuk 5Rakibin Orta Alanı5 bebek (bazen 4)
Çubuk 6Forvetiniz3 bebek
Çubuk 7Rakibin Defansı2 bebek (bazen 3)
Çubuk 8Rakibin Kalecisi1 bebek

Langırt stratejileri çok çeşitlidir. Tekler oyunu olarak bilinen teke tek maçlarda dört çubuğun da tek bir insan tarafından eş zamanlı olarak kontrol edilebilmesi çok zor olmakla beraber bazı oyuncular sol elin başparmağı ve serçe parmağını kullanarak iki savunma çubuğunu (kaleci ve defans) ve sağ el ile dirseği kullanarak da orta alanla forvet çubuklarını kullanmak konusunda uzmanlaşmışlardır. Bu stil tabii ki biraz sıra dışı gözükmektedir ama bazı üst düzey oyuncular tarafından çok iyi uygulanabilmektedirler. Diğer oyuncular ise sol eli sürekli olarak kaleci ya da defans çubuğunu kontrol eder halde tutarken sağ elleri ile de diğer üç çubuğun yönetilmesini gerçekleştirmektedirler. Daha hücuma dönük oyuncular ise atak yaparken defans alanını(kaleci ve defans çubukları) kontrolsüz bırakmakta ve salt orta alanla forvet çubukları üzerinde yoğunlaşmaktadırlar.

Langırt dört kişi ile "çiftler oyunu" olarak da oynanabilir. Burada her takım iki insandan oluşmaktadır. Çiftler oyununda genellikle bir oyuncu kaleci ve defans çubuklarını kontrol ederken takım arkadaşı orta alan ve forvet çubuklarını kullanmaktadır.

Çalışarak son derece hızlı belli hareketler öğrenilebilir. Bunlar arasında "yılan vuruşu", "çekiç" ve "kepçe vuruşu" (Bkz. Langırt Öğrenelim) bulunmaktadır. Çekiç vuruşunda topu kendi orta forvet bebeğinizin yan kısmına konumlandırırsınız. Daha sonra çubuğu çekerek topu çektiğiniz istikamette harekete geçirirsiniz ve rakip defanstaki boşluklara topu göndermek için topun arkasına bebeğinizle dolaşarak şut çekersiniz. Yılan ve kepçe vuruşlarında ise topu bebeğin altında sıkıştırmak gerekmektedir. Bu vuruşlarda oyuncu kalenin ister sağına ister soluna saldırabilir.

Müsabaka

Langırt genellikle barlarda, publarda, birahanelerde, işyerlerinde, okullarda ve kulüplerde birkaç kural altında oynanmaktadır. Langırt ayrıca bir dizi ulusal organizasyon tarafından gerçekleştirilen kapsamlı müsabakalar şeklinde de oynanmaktadır. Böyle şampiyonlarda son derece detaylı kurallar ve düzenlemeler kullanılmaktadır. Müsabakalar Avrupa'da 1940'lar ve 50'lerden bu yana gerçekleştirilmektedir. Ama profesyonel langırt döngüleri ve yüksek ödüllü langırt şampiyonaları Amerika Birleşik Devletleri'nden Lee Peppard'ın çabaları sayesinde ortaya çıkmışlardır. Peppard 1975 senesinde toplamda 250 Bin Dolarlık bir dizi langırt turnuvası gerçekleştirmiştir. Peppard 1981 yılında işe son verene dek (iflas ç.n.) bu turnuvaları düzenlemeye devam etmiş ve birkaç milyon doların döndüğü turnuvalar düzenlemiştir. Ama onun işi bırakmasından sonra da tüm dünyada yüksek para ödüllü turnuvalar düzenlenmeye devam edilegelmişlerdir. FIFA Dünya Futbol Şampiyonası ile eş zamanlı olarak 4 yılda bir yapılan Dünya Langırt Şampiyonasını düzenlemektedir. 2006 yılında Avusturya altın, Almanya gümüş ve Belçika da bronz madalya sahibi olmuşlardır.

Dünyada çok sayıda yerel lig mevcuttur ve bar oyuncuları ile turnuva oyuncuları arasında belli teknik farklılıkların olduğu gözlenebilmektedir. İngiltere'de son zamanlarda ulusal lig oluşturulmuş ayrıca üniversiteler arası bir lig de hayata geçirilmiştir.

Masalar

Çok sayıda farklı masa mevcuttur. Dünya çapında ve resmi ITSF turnuvalarında kullanılan masalar arasında Fransız stili Bonziniler, Amerikan stili Tornadolar, İtalyan stili Roberto Sport ve Garlandolar, Belçika stili Eurosoccer/Wood (Jupiter/ABC) masalar ile Alman stili Tecball masalar bulunmaktadır. Diğer büyük masa markaları arasında Kicker, Rosengart, Löwen-Soccer, Warrior, Lehmacher, Leonhart ve Smoby sayılabilir. (Yerli masa üreticileri için Bkz. Türkiye'de Langırt/Yerli Masa Üreticileri) Sanatçı Maurizio Cattelan tarafından tasarlanan 7 metrelik Stadyum adını taşıyan masayı da unutmamak gerekir. Bu masanın her bir yanında 11 kişi langırt oynayabilmektedir. Bir diğer eşsiz langırt masası da Elevenforty şirketinin imal ettiği Opus Masasıdır. Opus masalar el yapımıdır ve her bir langırt bebeği tam karşısındaki bebekle eştir ama birbirinin aynısı hiçbir bebek çifti yoktur.

Masa tiplerindeki farklılık oyun stillerini büyük ölçüde etkilemektedir. Birçok masada kalecilerin oyun alanındaki hareket uzunluğu sınırlıdır. Bazı masalarda kaleciler topu top masanın köşesinde hareketsiz kaldığında alamamaktadırlar. Bazı masalarda ise topun hareketsiz kalmaması için köşe alanlar masanın merkezine doğru eğimlidirler. Diğer masalarda eğimli köşelere ihtiyaç duyulmaması adına kaleci çubuğunda 3 bebek bulundurulmaktadır. Bir başka büyük fark da topların, bebeklerin ve masa yüzeyinin kavranma/kavrama kabiliyetleridir. Bu bileşenlerin yapımında kullanılan mantar, plastik, ahşap ve hatta mermer ve metal malzemeler bebek-top masa- arasındaki kavrama olgusunu büyük ölçüde etkilediğinden şutların hızı ve tipi üzerinde de etkili olmaktadırlar.

Robotlar

Robot langırt makineleri Freiburg Üniversitesi'nde yaratılmışlardır ve sıradan oyuncuların %85ini yenebilmektedirler. Şeffaf bir masa yüzeyinin altına yerleştirilmiş kamera ile topu izlemekte ve bebekleri hareket ettirmek için de elektronik bir kontrol sistemi altında çalışan yüksek torklu motorlarını kullanmaktadırlar. Ama gene de ilersi seviyede bir oyuncu robotları 10 oyundan 9unda yenmektedir. Başka bir robot langırt makinesi de Foosbot'tur, henüz hiçbir insan tarafından yenilmediği iddia edilmektedir ama henüz hiçbir büyük oyuncu tarafından denenmediği de bilinmektedir. Başka bir langırt robotu da Danimarka Teknik Üniversitesinde iki öğrenci tarafında geliştirilmektedir ve masanın üst kısmına yerleştirilmiş bir kamera kullanması tasarlanmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ https://www.etimolojiturkce.com/kelime/lang%C4%B1rt []
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2016. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Nisan 2016. 
  4. ^ Nokta, Dergisi (1 Ekim 1989). "Bir Portre:Ertem Eğilmez". Nokta. Cilt Sayı 39. ss. Sayfa 32. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Futbol</span> çim veya toprak zeminde, on birer oyuncudan oluşan iki taraf arasında topla oynanan takım sporu

Futbol, on birer oyuncudan oluşan iki takım arasında, kendine özgü küresel bir topla oynanan takım sporudur. 21. yüzyıl itibarıyla 200'ün üzerinde ülkede 250 milyonu aşkın oyuncu tarafından oynanmakta olup dünyadaki en popüler spordur.

<span class="mw-page-title-main">Hentbol</span> topla oynanan takım sporu

Hentbol, altısı saha içinde, biri kalede olmak üzere yedi oyuncuyla oynanan bir takım sporudur. Oyun süresi otuz dakikalık iki devreden oluşur. İlk yıllarında futbol stadyumlarında 11 kişilik takımlar halinde çim üzerinde oynanan hentbol, 1950'lerden sonra yaygın bir salon sporu haline dönüşmüştür. Saha hentbolu, plaj hentbolu ve tekerlekli sandalye hentbolu türleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Bilardo</span> Masada oynanan bir oyun

Bilardo, bir spor çeşididir ve ıstaka adı verilen sopalar, bilardo topları ve bilardo masası ile oynanan pek çok oyun türünün ortak ismidir.

<span class="mw-page-title-main">Futsal</span> salon futbolu olarak bilinen ve kendine özgü kuralları olan spor

Futsal, salon futbolu olarak bilinen ve genel olarak futbola benzese dahi kendine özgü kuralları olan spordur. Beşe beş futbol, halı saha futbolu ve mini futbol ile benzerlikleri var.

<span class="mw-page-title-main">Penaltı vuruşu</span> futbolda bir tür direkt serbest vuruş

Penaltı vuruşu, bir oyuncunun yalnızca rakip takımın kalecisi tarafından savunulan kaleye tek bir atış yapmasına izin verilen, federasyon futbolunda oyunu yeniden başlatma yöntemidir. Bir oyuncunun kendi ceza sahasında direkt serbest vuruşla cezalandırılabilecek bir faul yapması veya topa el ile dokunması durumunda hakem tarafından verilir. Şut, kale çizgisine 11 m uzaklıkta olan ve taç çizgileri arasında ortalanmış olan penaltı noktasından yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Masa tenisi</span> iki veya dört oyuncunun raket ile birbirlerine topu atarak oynadığı masa oyunu

Masa tenisi (pinpon), iki veya dört oyuncunun birbirlerine topu karşılıklı olarak attığı ortasında ağ bulunan masanın üstünde oynanan bir oyundur.

<span class="mw-page-title-main">Orta saha</span> Futbolda orta saha çizgisinin iki tarafı ile orta yuvarlağın ilerisini kapsayan bölge ve bu bölgede oynama özelliklerine sahip oyuncuların unvanı

Orta saha pozisyonu, futbolda oyuna yön veren ve defans ile forvet arasında köprü görevi gören pozisyondur. Temel amaçları şut atmak, pas vermek, rakibin gerçekleştirdiği atakları kesmek, topa sahip olmak ve forvetleri beslemektir. Bazı orta saha oyuncuları daha fazla defansif görev alırken diğerleri ise forvet ve orta saha arasında görev yaparlar. Kulüplerin kullandığı orta saha oyuncu sayısı, maçın zorluğuna, oyun şablonuna ve bireysel yeteneklere göre değişebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ragbi</span>

Ragbi, iki takım arasında, oval bir topun el ve ayaklarla kontrol edilerek sayı yapılması esasına dayalı olarak oynanan takım oyunu. Ragbi birliği ve ragbi ligi olmak üzere farklı kurallara ve oyuncu sayısına sahip iki türü vardır. Anavatanı İngiltere olan ragbi, sonradan İngiliz sömürgelerine yayılmıştır. Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Galler, İrlanda, İskoçya ve Fiji'de çok popüler olan bu oyun diğer eski İngiliz sömürgelerinde ve Dünya'nın genelinde yaygın değildir.

<i>Kaptan Tsubasa</i> 1981de Yoichi Takahashi tarafından yaratılmış ve animesi çekilmiş manga serisi

Kaptan Tsubasa , 1981'de Yoichi Takahashi tarafından yaratılmış bir manga serisidir. Manga popülerlik kazanınca aynı isimle anime olarak da uyarlanmıştır. Öykü Japon genç takımının yıldız oyuncusu Tsubasa Oozora'nın yaşadıklarını anlatmaktadır. Türkiye'de "Küçük Golcü" olarak da yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bandy</span> Buz üzerinde raketle ve patenle oynanan top oyunu

Bandy, on birer oyuncudan oluşan 45 dakikalık 2 yarı boyunca küçük bir topu karşı kaleye sokmaya dayanan spordur. Buz hokeyi, çim hokeyi ve futboldan izler taşır. Oyuncuların "bandies" adı verilen eğimli sopaları vardır. Bandy oyuncuları iyi bir patenci olmanın yanında iyi top kullanma becerisine sahip olmalıdır.

1998 FIFA Dünya Kupası finali, Brezilya ile Fransa millî takımları arasında yapılmıştır ve Fransa 3-0'lık skorla maçı kazanarak kupayı ilk defa kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kaleci (futbol)</span>

Kaleci, futbolda yer alan bir pozisyondur. Spordaki en özelleştirilmiş mevkiidir. Kalecinin asıl görevi rakip takımın gol atmasını engellemektir. Bu, kalecinin topu yakalamak veya kale çizgisinden daha uzağa yönlendirmek için topun yörüngesine doğru hareket etmesiyle gerçekleştirilir. Ceza sahası içinde kalecilerin ellerini kullanmalarına izin verilir, bu da onlara sahada topu elle kontrol etme hakkını verir. Kaleci, takım arkadaşlarından ve rakipten farklı renkte bir forma giymektedir.

1998 Cumhurbaşkanlığı Kupası, yıllık olarak, Türkiye 1. Futbol Ligi ile Türkiye Kupası şampiyonu arasında oynanan 33. Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıdır. 1997-98 sezonunu lig şampiyonu olarak tamamlayan Galatasaray ile aynı sezon Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşayan Beşiktaş arasında 15 Mayıs 1998'de, Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda oynandı. Maçın 17. dakikasında Daniel Amokachi'nin attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçse de, sonradan oyuna giren Mehmet Gönülaçar'ın kaydettiği golle 1-1'lik eşitlik sağlandı ve maçın normal süresi bu skorla sona erdi. Uzatma dakikalarında, yine oyuna sonradan giren oyunculardan olan Nihat Kahveci'nin attığı golle 2-1'lik üstünlüğü eline geçiren Beşiktaş, maçın bu skorla sonuçlanmasının ardından kupayı yedinci kez kazanmış oldu.

<span class="mw-page-title-main">Forvet (futbol)</span> futbolda rakip takımın kalesine en yakın oynayan oyuncu

Forvet pozisyonu, futbolda rakip takımın kalesine en yakın oyuncudur ve gol atıp takımına skor kazandırmakla sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">2011 Football League Cup finali</span>

2011 Football League Cup finali Premier League ile English Football League'den toplam 92 takımın katılımıyla düzenlenen ve EFL Cup'ın 52. sezonu olan 2010-11 Football League Cup'ın sahibini belirleyen final karşılaşması. Maç 27 Şubat 2011 tarihinde Arsenal ve Birmingham City takımları arasında Londra'nın Wembley Stadyumu'nda oynandı. Hakem Mike Dean'in yönettiği karşılaşmayı BBC ve Sky Sports televizyonları canlı olarak yayınladı. 88851 seyircinin izlediği maçı 2-1 kazanan Birmingham, böylece 2011-12 sezonunda Avrupa Ligi'ne katılmaya hak kazandı.

2012 Türkiye Kupası finali, 16 Mayıs 2012 tarihinde 2011-12 Türkiye Kupası mücadelesinde Bursaspor ile Fenerbahçe arasında oynanan final maçı. Fenerbahçe maçı 4-0 kazandı ve kupanın sahibi oldu. Böylece Fenerbahçe 29 yıllık hasretini de bitirmiş oldu. Maçın yıldızı ise Fenerbahçe'den Alex de Souza oldu. Maçı FIFA Kokartlı hakem Bülent Yıldırım yönetti. Maç ise atv ve a Haber'den canlı olarak yayınlandı.

Endirekt serbest vuruş veya çift vuruş, futbol maçlarında bir takımın oyuncusuna faul yapıldığı zaman o oyuncunun takım arkadaşıyla birlikte topun arkasında durup takım arkadaşı topa dokunduktan sonra yayın yakınında ise şut, dışında ise genellikle pas veya orta açabilir. Bu oynayan futbolcuya bağlı olan bir karardır. Endirekt serbest vuruşlarda direkt olarak kaleye gönderilen top kale çizgisini geçerse gol değeri kazanmaz ve rakip takım oyuna kale atışıyla başlar. Gol değeri kazanması için topun, vuruş kullanıldıktan sonra rakip oyuncu ya da takım arkadaşı fark etmeksizin en az bir oyuncuya temas etmesi gerekir.

Faul, futbol maçlarında oyuncular tarafından yapılan ve hakem tarafından kurallara aykırı olarak tanımlanan hareketler. Futbol kurallarının 12. maddesinde "fauller ve fena hareketler" başlığıyla ele alınmış, yapılan hareketin faul olarak tanımlanması için aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir:

Seri penaltı vuruşları, genelde eliminasyon sisteminde oynanan futbol maçlarında normal süre ve uzatmaların beraberlikle sonuçlanması durumunda maçın galibini belirlemek için iki takımın sırayla beşer penaltı kullanmaları, sonucun tayin edilememesi halinde ise penaltı vuruşlarına eşitliğin bozuluncaya kadar seri bir şekilde devam edildiği futbol kuralı. Penaltı vuruşlarında, penaltıyı kullanacak ilk beş oyuncu liste ile belirlenir. Bu oyuncuların kullandıkları vuruşlardan sonra eşitlik bozulmazsa penaltı vuruşları takımdaki diğer oyuncuların vuruşlarıyla devam eder. Maç içerisinde kırmızı kart gören ve oyundan alınan oyuncular penaltı vuruşu kullanamazlar. Eğer tüm oyuncular penaltı kullanmış ve eşitlik yine bozulmamışsa, vuruşlar tekrar en baştan sırayla başlar. Seri penaltı vuruşlarında atıcının yalnızca bir vuruş hakkı vardır. Vuruşunu yaptıktan sonra atıcı topa ikinci defa vuruş yapamaz. Top ilk vuruşun aksiyonu ile kale çizgisini geçerse gol kararı uygulanır.

<span class="mw-page-title-main">Pivot (Amerikan futbolu)</span>

Pivot (C), Amerikan futbolu'nda bir pozisyondur ve hücum takımının hücum çizgisinin en içteki, oyun çizgisinin ise en yakınındaki oyuncudur. Aynı zamanda pivot, oyunu başlatmak için pas atan kişidir.