İçeriğe atla

Langley Araştırma Merkezi

NASA Langley Araştırma Merkezi

NASA Langley'in 2011'deki havadan görünümü
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi1917
Önceki kurum
  • Langley Memorial Havacılık Laboratuvarı (NACA)
BağlılığıA.B.D Federal Hükümeti
Üst kuruluşHampton, Virginia, Amerika Birleşik Devletleri
Personel sayısı1,821 (2017)
Yönetici(ler)
  • Clayton P. Turner, Müdür
  • David Young, Yardımcı yönetmen
  • Lisa Ziehmann
Web sitesinasa.gov/langley
Harita
NASA Langley Araştırma Merkezi Haritası
Notlar
[1][2][3]

Amerika Birleşik Devletleri Hampton, Virginia'da bulunan Langley Araştırma Merkezi (LaRC veya NASA Langley), NASA'nın saha merkezlerinin en eskisidir.[1][4] Doğrudan Langley Hava Kuvvetleri Üssü ve Chesapeake Körfezi'ndeki Back River ile komşudur. LaRC, öncelikle havacılık araştırmalarına odaklandı, ancak sadece bununla kalmayıp Apollo Lunar Modülü gibi tesisteki uzay donanımını da test etmiştir. Ek olarak, en eski yüksek profilli uzay misyonlarının bir kısmı bu sahada planlanmış ve tasarlanmıştır. Ek olarak, Langley, Houston'ın seçiminden önce NASA'nın İnsanlı Uzay Merkezi için potansiyel bir alan olarak düşünülmüştür .

1917 yılında Havacılık Ulusal Danışma Komitesi (NACA), tarafından kurulan bu araştırma merkezi, programlarının üçte ikisini havacılık alanına, gerisini ise uzay alanına ayırdı. LaRC araştırmacıları, uçak ve uzay aracı güvenliği, performansı ve verimliliğini incelemek ve geliştirmek için 40'tan fazla rüzgar tüneli kullanıyor. 1958 ve 1963 arasında, NASA (NACA'nın halefi kuruluşu) Mercury Projesi'ni başlattığında, LaRC, Uzay Görev Grubu'nun ana ofisi olarak görev yaptı.

Haziran 2015'te, daha önce yardımcı direktör olarak görev yaptıktan sonra direktör yardımcısı olan Dr. David E. Bowles, NASA Langley'nin direktörlüğüne atandı.[4]

Ayrıca bakınız

  • Uzay Mühendisliği
  • NASA saha merkezleri ve diğer tesisler
  • TsAGI (Rusya'nın eşdeğer test merkezi ve araştırma enstitüsü)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b Bob Allen (17 Aralık 2015). "Dr. David E. Bowles, Director, NASA Langley Research Center". NASA Langley Research Center. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. NASA Langley, founded in 1917, is the Nation's first civilian aeronautical research facility and NASA's oldest field center. 
  2. ^ "FY 2017 Agency Financial Report" (PDF). NASA. 15 Kasım 2017. ss. 10, 24, 146. 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ocak 2018. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; Clayton Turner isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 1 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Kasım 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">NASA</span> ABDde uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum

NASA, Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Japonya Uzay Araştırma Ajansı</span> Japonyada uzay araştırmaları ile ilgilenen kurumdur.

Japonya Uzay Araştırma Ajansı,, Japonya'nın ulusal havacılık ve uzay ajansıdır. 1 Ekim 2003'te NASDA, ISAS ve NAL adlı üç kurumun birleştirilmesiyle kurulmuş olup bilimsel araştırma, teknoloji geliştirme ve yörüngeye uyduların fırlatılması ve yerleştirilmesinden sorumludur ve asteroid keşifleri ve olası insanlı Ay keşifleri gibi çok daha gelişmiş görevlerde yer almaktadır. Merkezi Tokyo'nun Chōfu kentinde bulunan Chōfu Havacılık Merkezi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 11</span> Aya ilk insanlı iniş (1969)

Apollo 11, Ay yüzeyine yapılan insanlı ilk uzay uçuşudur. Amerika Birleşik Devletleri'nin bu uzay uçuşunda astronotlar Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 20 Temmuz 1969 günü saat 20.18'de (EEZ) Ay yüzeyine iniş yapan ilk insanlar oldu. İnişten altı saat sonra 21 Temmuz günü 01.56'da (EEZ) Armstrong ay yüzeyine adım atarak bu konuda da bir ilki gerçekleştirdi. Uçuşun mürettebatının üçüncü üyesi olan Michael Collins bu sırada Ay yörüngesinde Armstrong ve Aldrin'i taşıyan modülle bir araya gelmek için beklemedeydi. Görevin üç üyesi de sekiz gün uzayda kaldıktan sonra dünyaya döndü.

<span class="mw-page-title-main">Mercury Projesi</span> Uzay yolculuğu projesi

Mercury Projesi, ABD'nin insanlı ilk uzay yolculuğu projesidir. 1959'dan başlanılarak 1963'e değin Dünya yörüngesine insan gönderinceye kadar sürdürülmüştür. İlk planlar ve araştırmalar -NASA kurulana dek- NACA tarafından yürütüldü. Mercury Projesi, adını hızın simgesi olan Roma tanrısı Mercury'den almıştır. Ayrıca Merkür, Samanyolu gökadasındaki Güneş'e en yakın olan gezegen olduğundan yörüngede en hızlı dönen gezegendir. Merkür gezegeniyle ilişkili bir proje olmamasına karşın bu bakımdan Merkür adı uygun görülmüştür. Bu proje 2,38 milyar dolara mal oldu.

FDA, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, gıda takviyeleri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürodur.

<span class="mw-page-title-main">Görev kontrol merkezi</span>

Görev kontrol merkezi, (GKM), uzay uçuşlarını, genellikle kalkış noktasından inişe veya görevin sonuna kadar yöneten bir birimdir. Bu birimler genelde ya ulusal havacılık ve uzay kurumlarına ya da büyük havacılık şirketlerine bağlıdır. Görev kontrol merkezi, uzay aracı operasyonlarının yer bölümünün bir parçasıdır. Uçuş denetleyicileri ve diğer destek personeli, görev telemetri verileri ile tüm yönelimleri izler ve kara istasyonlarını kullanarak araca komutlar gönderir. Görevleri bir GKM'den destekleyen personel, durum kontrol sistemi, güç sistemi, itki sistemi, termal sistemler, durum dinamikleri, yörünge operasyonları ve diğer alt sistem disiplinlerinin temsilcilerini içerebilir. Bu görevler için eğitim çoğunlukla, uçuş denetimcilerinin sorumluluğundadır ve özgün biçimde GKM'de kapsamlı provaları da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Apollo 6</span>

Apollo 6, Apollo Projesi'nin üçüncü ve son mürettebatsız uçuşu, ayrıca Saturn V fırlatma aracının ikinci test uçuşuydu. Başarısı, roketin ilk olarak Aralık 1968'de Apollo 8 görevinde olacağı gibi insanlı görevlerde kullanılmak üzere yeterli olacağını gösterdi.

<span class="mw-page-title-main">Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi</span>

Almanya Havacılık ve Uzay Merkezi, kısaltması DLR, Almanya'nın havacılık, enerji ve uzay araştırmaları için ulusal merkezdir. Merkezi Köln'de bulunur ve Almanya çapında birden fazla bölgede şubesi vardır. DLR, ulusal ve uluslararası ortaklarıyla geniş araştırma ve geliştirme projeleri yürütmektedir. DLR, kendi araştırma projelerini yürütmenin yanı sıra, Alman uzay ajansı olarak da görev yapar. Bu nedenle, Alman federal hükûmeti adına uzay programlarının planlanması ve uygulanmasından sorumludur. DLR, bir proje yönetim ajansı olarak, bir dizi Alman federal bakanlığınca finanse edilen projelerin teknik ve organizasyonel uygulamalarını koordine eder ve yanıtlar.

<span class="mw-page-title-main">Alan kuralı</span> tasarım tekniği

Transonik alan kuralı olarak da adlandırılan Whitcomb alan kuralı, bir uçağın transonik ve süpersonik hızlarda, özellikle Mach 0.75 ve 1.2 arasında sürüklenmesini azaltmak için kullanılan bir tasarım tekniğidir.

<span class="mw-page-title-main">Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi</span>

NASA Neil A. Armstrong Uçuş Araştırma Merkezi, NASA tarafından işletilen bir havacılık araştırma merkezidir. Ana kampüsü Kaliforniya'daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü'nde bulunur ve NASA'nın havacılık araştırmaları için önde gelen bölgesi olarak kabul edilir. AFRC dünyadaki en gelişmiş uçakların bazıları üzerine çalışır ses hızını aşan ilk uçak olan Bell X-1, bugüne kadar kaydedilmiş en yüksek hıza ulaşan mürettebatlı uçak, ilk dijital kontrollü uçak, ve diğer öncü projeleri ile tanınır. Daha önceki adı "NASA Dryden Flight Research Center (DFRC)"'dır.

<span class="mw-page-title-main">Artemis Programı</span> Ay ve Marsta insan keşfine olanak sağlayacak üç aşamadan oluşan uzay programı

Artemis Programı ya da Artemis görevi, Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) liderliğinde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) gibi uluslararası ortaklar tarafından yönetilen bir robotik ve insanlı Ay keşif programıdır. Projenin amacı "ilk kadın ve sıradaki erkeği" Ay'ın güney kutbuna indirmek olarak ifade ediliyor. Projenin ismini aldığı Artemis, Yunan mitolojisinde tanrı Apollon'un ikiz kız kardeşi ve ay tanrıçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mary Jackson (mühendis)</span>

Mary Jackson, Amerikalı matematikçi ve uzay mühendisi. NASA'nın öncülü olan National Advisory Committee for Aeronautics'e bağlı Langley Araştırma Merkezi'nde görev yapmıştır. Çalışma yaşamına insan bilgisayar olarak başlamış olan Jackson, aldığı ileri mühendislik derslerinin ardından 1958'de NASA'ya girmiş ve bu kurumda çalışan ilk Afrikalı Amerikalı kadın olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Edward Higgins White</span> Amerikalı uzay adamı (1930 – 1967)

Edward Higgins "Ed" White II Amerikan havacılık mühendisi, ABD Hava Kuvvetleri subayı, test pilotu ve NASA astronotu.

<span class="mw-page-title-main">Huygens (uzay aracı)</span>

Huygens, 2005'te Satürn'ün uydusu Titan'a başarıyla inen atmosferik bir giriş probuydu (sonda). Avrupa Uzay Ajansı tarafından inşa edilip işletilen bu uzay aracı, Cassini-Huygens misyonunun bir parçasıydı ve Titan'a inen ilk uzay aracı ve bir uzay aracının Dünya'dan şimdiye kadar yaptığı en uzak iniş oldu. Sonda, 1655'te Titan'ı keşfeden 17. yüzyıl Hollandalı gökbilimci Christiaan Huygens'in adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">John H. Glenn Araştırma Merkezi</span>

Lewis Field'daki NASA John H. Glenn Araştırma Merkezi Brook Park ve Cleveland şehirleri içinde Cleveland Hopkins Uluslararası Havaalanı ve Sandusky, Ohio'da bir yan tesisi olan Cleveland Metroparks'ın Rocky River Reservation'ı arasındaki bir NASA merkezidir. Müdür Marla E. Pérez-Davis'tir. Glenn Araştırma Merkezi, birincil görevi havacılık ve uzayda kullanım için bilim ve teknoloji geliştirmek olan on büyük NASA tesisinden biridir. Mayıs 2012 itibarıyla, sahasında veya yakınında yaklaşık 1,650 memur ve 1,850 destek yüklenici istihdam etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Johnson Uzay Merkezi</span>

Lyndon B. Johnson Uzay Merkezi (JSC) NASA'nın insanlı uzay uçuş merkezidir, insanlı uzay uçuşu eğitimi, araştırması ve uçuş kontrolünün yürütüldüğü yerdir. Joseph L. Smith & Associates, Inc. tarafından inşa edilmiş ve NASA'ya kiralanmıştır. 19 Şubat 1973'te Amerika Birleşik Devletleri Senatosu'nun kararıyla son ABD başkanı ve Teksaslı Lyndon B. Johnson'ın onuruna yeniden adlandırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Uzay Görev Grubu</span>

Uzay Görev Grubu, 1958'de oluşturulan ve Amerika'nın insanlı uzay uçuşu programlarını yönetmekle görevli NASA mühendislerinden oluşan bir çalışma grubuydu. Robert Gilruth tarafından yönetilen ve Hampton, Virginia'daki Langley Araştırma Merkezi'nde bulunan Merkür Projesi ve takip planlarını yönetti. Başkan John F. Kennedy 1961'de Apollo Programı için Ay'a bir adam indirme hedefini belirledikten sonra, NASA çok daha büyük bir organizasyona karar verdi ve Görev Grubu'nun işlevini yerine getirmek için yeni bir tesis gerekliydi ve Houston, Texas'ta bulunan İnsanlı Uzay Aracı Merkezine dönüştürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Robert Gilruth</span>

Robert Rowe Gilruth, Amerikalı uzay mühendisidir. Daha sonra Lyndon B. Johnson Uzay Merkezi olarak yeniden adlandırılan NASA'nın İnsanlı Uzay Aracı Merkezi‘nin ilk direktörü ve havacılık/uzay öncüsüydü.

<span class="mw-page-title-main">Ulusal Havacılık Danışma Komitesi</span>

Ulusal Havacılık Danışma Komitesi, havacılık araştırmalarını üstlenmek, teşvik etmek ve kurumsallaştırmak için 3 Mart 1915'te kurulmuş bir Amerika Birleşik Devletleri federal kurumuydu. NACA, 1 Ekim 1958'de kapatılarak mal varlığı ve personeli yeni oluşturulan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) devredildi. NACA, bir kelimeden ziyade tek tek harfler ile telaffuz edilen bir kısaltmadır.

<span class="mw-page-title-main">Surveyor programı</span> Aya robotik sondalar gönderen 1960ların NASA programı

Surveyor programı, Haziran 1966'dan Ocak 1968'e kadar Ay'ın yüzeyine yedi robotik uzay aracı göndermiş olan bir NASA programıydı. Programın temel amacı, Ay'a yapılacak yumuşak inişlerin uygulanabilirliğini göstermekti. Surveyor aracı, dünya dışı bir cisme yumuşak iniş yapan ilk Amerikan uzay aracı olmuştur. Görevler, aracın 63 ila 65 saat sürecek olan bir çarpışma yörüngesinde doğrudan Ay'a gitmesini gerektiriyordu ve yumuşak iniş için üç dakikadan biraz fazla süren bir yavaşlama ile sona erdi.