İçeriğe atla

Langley (birim)

Langley fizikte bir ölçü birimidir. Her ne kadar MKS sisteminin bir parçası değilse de geniş bir kullanım alanı bulmaktadır. Birim adını 1834–1906 yılları arasında yaşamış olan Amerikalı bilim insanı Samuel Pierpont Langley'den almıştır. Birimin kısaltması Ly dir.

Birim

Langley birim alan üzerine düşen ışınım enerjisi birimidir. Enerji için kalori, alan için santimetrekare kullanılmış olup, ışınım enerjısının bu alana dik olduğu varsayılmıştır.[1]

Bu birimi MKS birimlerine çevirmek için, 1 cal=4.184 J ve 1 cm=1/100 m. eşitlikleri kullanılırsa,

değeri bulunur.

Güneş ışınımı

Dünya'da birim alan üzerine düşen Güneş ışınım enerjisi ölçümü için 2 kritere dikkat etmek gerekir. Ölçü alınan yüzey Güneş ışınımına dik olmalı ve atmosferin etkilerinden arındırılmalıdır. Bu sebepten ölçüler yapay uydu yoluyla yapılmaktadır. Yapılan ölçümlerde 1 saniyede 1 metrekare üzerine düşen Güneş ışınım gücu 1360.8 W/m2 olarak bulunmuştur. Eşitlikler yerine konulacak olursa,

bulunur.

Kaynakça

  1. ^ "Meteoroloji sozlüğu". 20 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türev</span> Fonksiyonun grafiğine çizilen teğetin eğimini hesaplama tekniğidir.

Matematikte türev, bir fonksiyonun tanımlı olduğu herhangi bir noktada değişim yönünü veya hızını veren temel bir kavramdır. Tek değişkenli bir fonksiyonun tanım kümesinin belli bir noktasında türevi, fonksiyonun grafiğine bu noktada karşılık gelen değerde çizilen teğet doğrunun eğimidir. Teğet doğru, tanım kümesinin bu noktasında fonksiyonun en iyi doğrusal yaklaşımıdır. Bu nedenle türev genellikle anlık değişim oranı ya da daha açık bir ifadeyle, bağımlı değişkendeki anlık değişimin bağımsız değişkendeki anlık değişime oranı olarak tanımlanır. Bir fonksiyonun türevini teorik olarak bulmaya türev alma denilir. Eğer bir fonksiyonun tanım kümesindeki her değerinde hesaplanan türev değerlerini veren başka bir fonksiyon varsa, bu fonksiyona eldeki fonksiyonun türevi denir.

Elektriksel potansiyel enerji, bir "" Elektriksel yük'ünün Elektriksel alan içerisindeki konumuna bağlı olarak depoladığı bir potansiyel enerji çeşididir.

<span class="mw-page-title-main">İş (fizik)</span>

Fizikte, bir kuvvet bir cisim üzerine etki ettiğinde ve kuvvetin uygulama yönünde konum değişikliği olduğunda iş yaptığı söylenir. Örneğin, bir valizi yerden kaldırdığınızda, valiz üzerine yapılan iş kaldırıldığı yükseklik süresince ağırlığını kaldırmak için aldığı kuvvettir.

<span class="mw-page-title-main">Yarıçap</span> merkezinden çevresine bir daire veya küre içinde bölüm veya yüzeyi ile uzunluğu

Yarıçap, bir daire veya kürenin özeğinin (merkezinin) çemberine olan mesafesidir. Çapın yarısına eşittir.

İletkenlik elektrik mühendisliğinde kullanılan bir fiziksel büyüklüktür ve bir iletken içerisinde akımın ne kadar rahat aktığının bir göstergesidir. MKS sisteminde SI birimi Alman mühendis Ernst Werner von Siemens (1816-1892) adına izafeten siemens'tir. Birimin kısaltması S tir.

Işık akısı bir fiziksel niceliktir ve insan gözünün algıladığı ışık gücünün miktarını ifade eder. Bu tariften de anlaşıldığı gibi, ışık akısı hem ışınım yapan kaynağın gücüne hem de insan gözünün özelliğine bağlıdır. SI birimi MKS sisteminde lumen dir.

Işık şiddeti bir ışık kaynağından birim katıaçı içerisinde yayılan ışık akısının bir ölçüsüdür. Işık akısı dendiği zaman, kaynaktan yayılan toplam akı, ışık şiddeti dendiği zaman ise bir steradyanlık katı açı içerisindeki akı kastedilir. MKS sistemi içerisinde ışık akısının birimi lumen, ışık şiddetinin birimi ise candela ya da Türkçe söylenişi ile kandeladır.

Bir ışık kaynağı tarafından aydınlatılan birim yüzeye düşen ışık akısının miktarı. (Illuminance) Birimi MKS sisteminde lüks, CGS sisteminde ise phot'tur.

Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sis­temlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir. Elektrik enerjisi bir elektrik lambasında ya da deşarj tüpünde ışığa dönüştürülür. Kimyasal enerji ve ateşböceği gibi ışık saçan hayvanlarda ışığa dönüşür. Bu dönüşüm ters yönde de olabilir. Örneğin bir fotoelektrik hücrede ışık elektrik enerjisi üretir.

Admittans elektrik mühendisliğinde karmaşık iletkenlik anlamına gelir. Admittans ile empedans çarpımı 1 dir. Admittans Y ile gösterilir. Birimi MKS sisteminde siemens (S)'dir. Kimi eski kitaplarda S yerine mho birimi de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Enerji biçimleri</span>

Enerji biçimleri, iki ana grubu ayrılabilir: kinetik enerji ve potansiyel enerji. Diğer enerji türleri bu iki enerji türünün karışımdan elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Elektrozayıf etkileşim</span>

Parçacık fiziğinde elektrozayıf etkileşim, doğanın bilinen iki veya dört temel etkileşiminin birleşimin bir tanımıdır: elektromanyetizm ve zayıf etkileşim. Her gün düşük enerjilerde, bu iki kuvvet çok farklı oluşsa da, teori modelleri aynı kuvvetin iki farklı etkisi gibidir. Yukarıdaki birleştirme enerjisi, yaklaşık 100 GeV, tek bir elektrozayıf kuvvet oluşturabilir. Bu yüzden, eğer evren yeterince sıcaksa (Big Bang'den kısa bir sonra olan bir sıcaklık ortalama 1015 K), elektromanyetik kuvvet ve zayıf kuvvet birleşmiş bir elektrozayıf kuvvete dönüşür. Elektrozayıf dönem boyunca, zayıf kuvvet güçlü kuvvetten ayrılır. Kuark dönem boyunca, elektrozayıf kuvvet elektromanyetik ve zayıf kuvvetten ayrılır.

Stefan Boltzmann yasası bir nesnenin sıcaklığı ile yaptığı ışınım arasındaki ilişkiyi veren bir fizik yasasıdır. Josef Stefan (1835-1893) bu ilişkiyi ortaya koymuş, öğrencisi Ludwig Boltzmann (1844-1906) ise ilişkinin kuramsal temelini oluşturmuştur.

Phot optikte bir aydınlanma birimidir.

Barye CGS birim sisteminde basınç ölçü birimidir. Kısaltması Ba'dır. 1 santimetre kare üzerinde 1 dyne kuvvet olarak tanımlanmıştır. Birim adını Fransız heykeltıraş Antoine-Louis Barye'ten (1796—1875) alır.

Stilb CGS birim sisteminde aydınlanma (illuminance) birimidir. Kısaltması sb dir. Birim Fransız bilim insanı Andre Blondel (1863-1938) tarafından tanımlanmıştır. Buna göre kendisi ışık kaynağı olmayan, fakat bir ışık kaynaği tarafından aydınlatılan bir yüzeyin aydınlanma birimidir. Bu birim MKS sistemindeki temel birimler açısında şu şekilde tanımlanır; cd kandela olmak üzere,

Gray Uluslararası Birimler Sisteminde kullanılan bir birimdir. Bu birim radyasyona maruz kalan bir maddede soğrulanan enerji miktarının ölçümünde kullanılır. Kısaltması Gy dir. Birim adını İngiliz fizikçi Louis Harold Gray'den almıştır.

Spat astronomide ve geometride iki farklı ölçü birimidir. Her iki birim de MKS sisteminde kullanılmamaktadır.

Astronomi: Simgesi S

Slug İngiliz ölçü sisteminde bir kütle ölçü birimidir. MKS sisteminde yer almaz. Tarifi 1 pound-kuvvetin 1 ft/sn2 kadar ivme verdiği kütledir.

Nit fizikte birim alana düşen ışık şiddeti birimidir. Her ne kadar MKS sisteminde kullanılmıyorsa da temel birimler kandela ve metre ile tarif edilmiştir. 1 nit 1 metrekareye düşen ışık şiddeti olarak tarif edilmiştir. Simgesi nt dir.Buna göre kandela, stilb ve lambert cinsinden;