İçeriğe atla

Landkreuzer P. 1500 Monster

Landkreuzer P. 1500 Monster

Çeşidi Kundağı Motorlu Topçu Sistemi
Uyruğu Nazi Almanyası Nazi Almanyası
Özellikler
Ağırlık 2,500 ton
Uzunluk 42 m
Genişlik 18 m
Yükseklik 7 m
Mürettebat 100+


Zırhı250 mm (ön yüzde)
Ana silahı 1x 800 mm Schwerer Gustav/Dora
2x 15cm sFH 18/1 L/30
1x Multiple 15 mm MG151/15
Diğer silahları 2 150 mm sFH 18/1 L/30 howitzers
Multiple 15 mm MG 151/15
Motor 4 MAN M9v 40/46 U-bot dizel
2,200 beygir ( kW)
Azami hızı 15 km/s

Landkreuzer P. 1500 Monster, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından geliştirilen süper ağır topçu. Alman tank tasarımlarının en aşırı örneğidir.

Tasarı

23 Haziran 1942'de Alman Silah Bakanlığı, 1000 tonluk Landkreuzer P. 1000 Ratte önerisini getirdi. Adolf Hitler, projeyle şahsi olarak ilgilenerek izin verdi. Aynı yılın Aralık ayında, Krupp firması 1500 tonluk P. 1500 Monster önerisini hazırladı. 1943 yılında Silahlanma Bakanı Albert Speer, iki projeyi de iptal etti.

Amaç

Londra İmparatorluk Savaş Müzesi'nde karşılaştırma için T-34/85 tankıyla birlikte fotoğraflanan 80 cm Gustav mermisi.

Bu "kara kruvazörü", yine Krupp tarafından yapılan dünyanın en büyük savaş topu 800mm'lik Schwerer Gustav için kundağı motorlu bir platform olarak tasarlanmıştı. Schwerer Gustav'ın 37 km uzağa ateşlenebilen 7 tonluk mermileri, ağır tahkimatları yok etmek için kullanılıyordu.

Eğer bu araç tamamlanabilse Panzer VIII Maus modelini katbekat geçecekti (üretilen en büyük tank). Landkreuzer P. 1000 Ratte tasarımında çok büyük bir ebadı olan bu araç (kesinlikle yapılmasının imkânı yoktu) eğer yeterli güç sağlanabilse saatte en fazla 10 ila 15 km/s hıza ulaşacaktı.

Her ne kadar boyutları ile korkunç görünse de bu kara kruvazörünün birçok olumsuz yanı vardı. Örneğin bu büyüklükteki bir aracın geçebileceği köprü bulunmuyordu. Yol da yoktu. Ağırlığında ötürü arazide ilerlemesi imkânsız olacaktı. Hızı çok düşüktü. Arazi şartlarında örneğin bir nehri geçebilmek için doğal bir yol bulmalı idi. Bu da araç için vakit kaybıydı. Bu büyüklükteki bir araç ne kadar kamufle edilse de düşman uçakları için kolay bir hedef olacaktı. O yüzden korunak yapılmalıydı. Pratikte devasa olan bu araç yapılsa bile bir işe yaramayacağı aşikardı.

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer II</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif sınıf tank

Panzerkampfwagen II, Alman yapımı II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış hafif tanktır. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 121'dir.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Panther (tank)</span> Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı

Panzerkampfwagen V, Alman yapımı II. Dünya Savaşı orta sınıf tankı. Doğu cephesinde Almanların Pzkpfw III ve ilk nesil Pzkpfw IV tanklarının Sovyet T-34 tanklarına karşı etkisiz kalması dolasıyla üretilmiştir. Panzer III ve Panzer IV tankları ile değiştirilmeleri öngörülse de savaşın sonuna kadar o tanklarla ve üst bir model olan Tiger I tankları ile beraber kullanılmışlardır. Panther, zırh, ateş gücü ve hareketlilik faktörlerinin hepsine sahip bir tanktır. Bundan dolayı birçok otorite tarafından II. Dünya savaşı'nın en iyi tankı olarak kabul edilirler. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 171'dir.

<span class="mw-page-title-main">8,8 cm FlaK 18/36/37/41</span> Alman Tanksavar Ve Uçaksavar Topu

8,8 cm FlaK ya da bilinen adıyla Alman "Seksensekizlik" topu, Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında hem tanksavar hem de uçaksavar olarak kullanılan meşhur bir silahtı. Aslında bu ad 8,8 sm FlaK 18, 36 ya da 37 ve FlaK 41 ve 43 modellerinin genelinde kullanılmıştır. FlaK kelimesi Almanca Fl(ieger)a(bwehr)k(anone) ya da Fl(ug)a(bwehr)K(anone) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyordu ve uçaksavar manasına geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kruvazör tank</span>

Kruvazör tank Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında geliştirilen yeni bir tank sınıfıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mk I kruvazör tankı</span> İngiliz Kruvazör tankı

Mk I Kruvazör Tank (A9) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Challenger Kruvazör Tank (A30)</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Challenger Kruvazör Tank (A30), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Cromwell tank şasesi üzerine yerleştirilen 17 Pounder toptan oluşuyordu. Bu silahı sayesinde diğer kruvazör sınıfı tanklara tanksavar desteği sağlıyordu. Renkli çizimi

<span class="mw-page-title-main">Panzer VII Löwe</span> Krupp firmasınca Wehrmacht için tasarlanan süper ağır tank sınıfı zırhlı savaş aracı

Panzerkampfwagen VII Löwe (Lion) II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht için Krupp firması tarafından tasarlanan süper ağır tank sınıfındaki zırhlı savaş aracıydı. Bu proje sadece çizim tahtasında kalmadı. 1942 yılında Panzer VIII Maus olarak üretildi.

<i>Entwicklung</i> serisi

Entwicklung serisi, bilinen adıyla E- serisi, II. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru Nazi Almanyası tarafından standartlaştırılmış bir tank serisi üretmek için yapılan çalışmaydı. Dört değişik ağırlık sınıfında standart tasarımlar ve bu tasarımlardan uyarlanan özel araçlar geliştirilecekti. Bu sayede Nazi Almanyası'nın aşırı karmaşık tank tasarımları ve bu karmaşıklık sonucunda gerçekleşen düşük üretim adetleri ve mekanik sorunlar giderilecekti. 1945'te savaş sona erdiğinde sadece E-100 için prototip aşamasına varılmış, diğer tüm tasarımlar ya kağıt üzerinde kalmış ya da kısmen geliştirilmişti.

Landkreuzer P. 1000 Ratte (Rat), II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından kullanılmak üzere tasarlanan bir tank. 1942 yılında Adolf Hitlerin onayı ile Krupp firması ile tasarlanan tank projesi 1943 yılında Albert Speer tarafından iptal edildi ve bir daha tamamlanamadı. Toplamda 1800 ton olması düşünülen tank Almanlar tarafından üretilen en ağır tank olan Panzer VIII Maus on kez daha ağır bir tanktı. Üretilseydi dünya tarihinin en ağır tankı olacaktı. Renkli çizim-1 Renkli çizim-2

Schwerer Gustav Almanların II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı 800 mm çapta namluya sahip demiryolu topu.

Gigantomani olağandışı veya gereğinden büyük boyutlu eserlerin, yapıların, binaların, anıtların üretilmesini tanımlamak için kullanılan bir terim.

<span class="mw-page-title-main">T28 (süper ağır tank)</span>

T28 Süper Ağır Tankı II.Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun kullanımı için tasarlanan bir süper ağır tanktır. Siegfried Hattı'nda kullanılması düşünülerek tasarlanmış olsa da, savaşın ilerleyen tarihlerinde Pasifik Cephesi'nde Japonya'ya karşı kullanılması da planlanmıştır.

VK 45.01 (P) diğer adıyla TIGER (P), Porsche tarafından 1942'de Almanya'da üretilen başarısız bir ağır tank prototipidir. Üretim için seçilmedi ve aynı spesifikasyona sahip Henschel tasarımı Tiger I olarak üretildi. Halihazırda üretilen şasilerin çoğu Elefant tank avcıları olarak yeniden inşa edildi.

<span class="mw-page-title-main">Black Prince (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı prototipi

Tank, Infantry, Black Prince (A43), Churchill tankının daha büyük, daha geniş bir gövdeye ve QF 17-pounder 76 mm topa sahip deneysel bir gelişimidir. Adını ünlü bir 14. yüzyıl askeri lideri olan Kara Prens Edward'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Gerät</span>

Karl-Gerät,(Mörser Karl, Havan Topu Karl) II. Dünya Savaşı'nda Rheinmetall tarafından tasarlanan ve üretilen kendinden tahrikli bir kuşatma obüsü.

<span class="mw-page-title-main">Süper ağır tank</span>

Süper ağır tank, çağdaş araçlara göre boyut veya ağırlıkta ağır tank standardının ötesinde olan herhangi bir tanktır.