İçeriğe atla

Lampriformes

Lampriformes
Lophotus lacepede (Lophotidae)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Chordata
Sınıf:Teleostei
Takım:Lampriformes
Regan, 1909
Tip tür
Lampris guttatus
Brünnich, 1788
Çeşitlilik
[[|7 familya]]
Sinonimler
Allotriognathi

Bathysomi

Lampridiformes (lapsus?)

Lampriformes (/ˈlæmprɪfɔːrmz/) ışın yüzgeçli bir balık takımıdır. Üyeler toplu olarak lampridler (daha doğru bir şekilde Lampridae) veya lampriformlar olarak adlandırılır ve Lophotidae, Kürek balığı, opahlar ve Trachipteridae gibi açık okyanus ve kısmen derin deniz gerçek kemikli balıklarını birleştirir. Bu takımın eşanlamlısı Allotriognathi'dir. Sık görülen ancak görünüşe göre yanlış olan bir yazım çeşidi ise Lampridiformes'dir. Genellikle küçük ama oldukça farklı olan yedi aile içerirler ve toplamda yaklaşık 20 türle birlikte 12 lampriform cinsi vardır.[1]

Bilimsel adı kelimenin tam anlamıyla "parlak şekilli" anlamına gelir. Parlak anlamına gelen "lampr-", opah'ın genel adı olan lampris'ten gelir. Buna karşılık diğer lambariformların çoğu aslında kurdeleye benzer ve habitustaki disk şeklindeki opahlara pek benzemezler. Bununla birlikte, anatomileri ve ailenin filogenisi ile oldukça belirgin bir şekilde birleşmişlerdir. Takımın en eski fosilleri, orijinal lampriformun oldukça "opah şeklinde" olduğunu öne sürmektedir. Bilimsel adı, Lampris (cins türü) + standart balık takımı eki "-formes"in birleşimidir. Nihayetinde Antik Yunan lamprós (λαμπρός, "parlak") + Latince forma ("dış biçim") türemiştir ve eski opahların parlak renklerine atıfta bulunur.[2]

Sınıflandırma

Dev kürek balığı, Regalecus glesne (Regalecidae), 1996'da California, Coronado açıklarında yakalandı.
Taraklı kurdele balığı, Zu cristatus (Trachipteridae)

Takım bazen Bathysomi ve Taeniosomi'ye ayrılır. İlki parafiletik bir topluluktur, dolayısıyla tüm takımla eşanlamlıdır, ikincisi ise geçerli bir alt takım olarak kabul edilebilir. Fosil taksonlar da dahil olmak üzere, Lampriformes'in filogenetik dizilimi, canlı cins ve tür sayısı ile birlikte sınıflandırılması şu şekildedir:[3]

Bazal ve incertae sedis

  • Cins Bathysoma (fosil)
  • Cins Nardovelifer (fosil)
  • Cins Palaeocentrotus (fosil)
  • Aile Turkmenidae (fosil)
  • Aile Veliferidae - yelkenli ay balıkları (iki cins, altı tür)
  • Aile Lampridae - opahlar (bir cins, iki tür)

Alt takım Taeniosomi

Cins zaman çizelgesi

QuaternaryNeogenePaleogeneHolocenePleist.Plio.MioceneOligoceneEocenePaleoceneLamprisProtolophotusAnalectisEolophotesBajaichthysVeliferDanatiniaPalaeocentrotusTurkmeneBathysomaQuaternaryNeogenePaleogeneHolocenePleist.Plio.MioceneOligoceneEocenePaleocene

Dipnotlar

  1. ^ Nelson (2006): pp.226,228
  2. ^ Woodhouse (1910), Glare (1968-1982), FishBase (2006), Nelson (2006): pp.226-230
  3. ^ Nelson (2006): pp.226-230

Kaynakça

  • Diogo (2008). "On the cephalic and pectoral girdle muscles of the deep sea fish Alepocephalus rostratus, with comments on the functional morphology and phylogenetic relationships of the Alepocephaloidei (Teleostei)". Anim. Biol. 58 (1): 23-29. doi:10.1163/157075608X303636. 
  • FishBase (2000): Order Lampriformes 26 Eylül 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Version of 2000-OCT-17. Retrieved 2009-SEP-30.
  • Glare, P.G.W. (ed.) (1968–1982): Oxford Latin Dictionary (1st ed.). Oxford University Press, Oxford. 0-19-864224-5ISBN 0-19-864224-5
  • Nelson, Joseph S. (2006): Fishes of the World (4th ed.). John Wiley & Sons, Inc. 0-471-25031-7ISBN 0-471-25031-7
  • Olney, John E. (1998): Lampriformes. In: Paxton, J.R. & Eschmeyer, W.N. (eds.)): Encyclopedia of Fishes: 167–169. Academic Press, San Diego. 0-12-547665-5ISBN 0-12-547665-5
  • Woodhouse, S.C. (1910): English-Greek Dictionary - A Vocabulary of the Attic Language. George Routledge & Sons Ltd., Broadway House, Ludgate Hill, E.C. Searchable JPEG fulltext 3 Mayıs 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  • Sepkoski, Jack (2002). "A compendium of fossil marine animal genera". Bulletins of American Paleontology. 364: 560. 23 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mayıs 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Levreksiler</span>

Levreksiler (Perciformes), bütün balık türlerinin %40'ını içeren büyük bir balık takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Characiformes</span>

Characiformes, Işınsal yüzgeçliler sınıfından Ostariophysi üst takımına ait bir balık takımı. Örneğin piranalar, tetra balıkları ve neon balıkları gibi birkaç bin balık türünü kapsayan en büyük takımlardan biridir.

<span class="mw-page-title-main">Beloniformes</span>

Beloniformes, 5 familyaya ve 38 cinse ayrılan 200 balık türünü kapsayan takım. Bu türlerin dörtde biri tatlısuda, diğerleri ise denizde yaşamaktadır. Bu takıma ait balıklar daima suyun üst kısımlarında yaşarlar. En tanınmışı Zargana balığı ve en ilginç türleri uçan balıklardır (Exocoetidae).

<span class="mw-page-title-main">Mugilidae</span> balık familyası

Mugilidae, Mugiliformes takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sıçansılar (balık)</span>

Sıçansılar (Chimaeriformes) Kıkırdaklı balıklar sınıfından bir balık takımıdır. Çeşitli dillerde deniz kedileri (Seekatzen), hayalet balık (spookfish), hayalet köpekbalığı gibi farklı şekillerde de nitelenirler. Köpekbalıkları ve vatozlarla birlikte kıkırdaklı balıklar sınıfının üçüncü büyük taksonunu oluştururlar.

<span class="mw-page-title-main">Kayışsılar</span>

Kayışsılar ışınsal yüzgeçli balıkların bir takımıdır. Bu takım çeşitli derin deniz balık türlerini içerir. En derinde yaşayan tür, Abyssobrotula galatheae, Porto Riko Çukurunda 8.370 metrede görülmüştür. Buna karşın birçok türü daha sığ sularda, özellikle mercan resiflerinin yakınlarında, bazı türleri ise tatlı sularda yaşar. Birçok türü tropikal ve yarı tropikal bölgelerde yaşamasına karşın, Grönland sahilleri kadar kuzey bölgelerden Weddell Denizine kadar güney bölgelerde yaşayan türleri de vardır.

<span class="mw-page-title-main">Osmeriformes</span>

Çamukasılar, ışınsal yüzgeçlilere ait bir kemikli balık takımıdır. Hem acı hem tatlı sularda yaşarlar, bazı türleri zaman zaman denizlerde de yaşar. Bazı türleri tropik bölgelerde bulunur. Takımın adı Osmerus Antik Yunanca osmé sözcüğünden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kürek balığı</span>

Kürek balığı, Regalecidae familyasını oluşturan kemikli balık türlerinin en büyüğü olan balıktır. Görüntü olarak yılan balığını andıran kürek balıkları, eski zamanlardan bu yana deniz canavarı masallarının da ilham kaynağı olmuşlardır.Boyları 6 ila 7 metre arasında değişmektedir.Ağ veya oltaya hemen hemen hiç yakalanmayan kürek balıklarının karaya vurmuş en uzun örneği 11 metre boyunda ve 272 kg. ağırlığındadır. 17 metre olan bir bireyin de görüldüğü söylenmiştir ancak bu hiç kanıtlanamamıştır.

<i>Alestidae</i>

Alestidae, Characiformes takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lebiasinidae</span>

Lebiasinidae, Characiformes takımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Beryciformes</span>

Beryciformes etobur ışınsal yüzgeçlilere ait bir takımdır. Küçük balıklar ve omurgasız hayvanlarla beslenirler. Tropikal ve ılıman sularda, 2.000 metre derinlikte yaşarlar. Bazı türleri geceleyin su yüzeyine doğru çıkmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cobitidae</span> sazansı familyası

Cobitidae, Eski Dünya tatlı su balıklarının bir familyasıdır. Avrasya'da ve Fas'ta bulunurlar ve nehir ekosistemlerinde yaşarlar. Bugün, çoğu "çoprabalığı" diğer familyalara yerleştirilmiştir. Familya, yaklaşık 260 tanımlanmış tür içerir. Yeni türler düzenli olarak tanımlanmaya devam ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Süt balığı</span>

Süt balığı, Chanidae familyasında yaşayan tek türdür. Ancak, Kretasen'de en az beş soyu tükenen türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bythitidae</span>

Bythitidae, Bythitoidei alttakımına bağlı bir hayvan familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Syngnathiformes</span>

Syngnathiformes trompet balıklarını ve denizatlarını içeren ışın yüzgeçli balıkların bir takımıdır.

Percopsiformes, küçük bir ışın yüzgeçli balık takımıdır. Yedi cins ve üç familya halinde gruplandırılmış sadece on mevcut tür vardır. Bu cinslerden beşi monotipiktir.

<span class="mw-page-title-main">Stomiiformes</span>

Stomiiformes, çok çeşitli morfolojiye sahip derin deniz ışın yüzgeçli balıklarının bir takımıdır. Örneğin, ejder balıklarını, fener balıklarını, gevşek çeneleri, deniz balta balıklarını ve engerek balıklarını içerir. Takım, 50'den fazla cins ve en az 410 tür içeren 4 familyadan oluşur. Derin deniz balıkları takımın türleri için birkaç ortak isim vardır ancak bir bütün olarak Stomiiformes genellikle ejderha balıkları ve benzerleri veya basitçe stomiiformlar olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Synbranchiformes</span>

Synbranchiformes, genellikle bataklık yılanbalıkları olarak adlandırılan, yılan balığı benzeri ancak dikenli ışınları olan ışın yüzgeçli balıkların bir takımıdır. Acanthopterygii üst takımına aittirler.

<span class="mw-page-title-main">Zeiformes</span>

Zeiformes küçük bir ışın yüzgeçli balık takımıdır. Çoğu derin deniz türleri olmak üzere yedi familyada yaklaşık 33 türden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Torpediniformes</span>

Elektrik vatozları; Torpediniformes takımını oluşturan, genişlemiş pektoral yüzgeçlere sahip kıkırdaklı balıklardan olan bir vatoz grubudur. Avı sersemletmek ve savunma için kullanılan, türe bağlı olarak 8 ila 220 volt arasında değişen bir elektrik deşarjı üretebildikleri bilinmektedir. Dört ailede 69 türü vardır.