İçeriğe atla

Lamport imzası

Kriptografi 'de bir 'Lamport imzası' veya 'Lamport bir defalık imza şeması' dijital imza oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir. Lamport imzaları, kriptografik olarak güvenli herhangi bir tek yönlü fonksiyon ile oluşturulabilir; genellikle bir Kriptografik özet fonksiyonu kullanılır.

Kuantum bilgisayarı 'nın potansiyel gelişimi, RSA gibi birçok yaygın kriptografi türünün güvenliğini tehdit etse de, uzun özet fonksiyonlarına sahip Lamport imzalarının hala güvenilir olacağına inanılmaktadır. Her bir Lamport anahtarı sadece bir mesajı imzalamakta kullanılabilmektedir. Lakin özet fonksiyon ağacı ile birleştirildiğinde, birçok mesaj için tek bir anahtar kullanılabilir ve böylece oldukça verimli bir dijital imza şeması olmasını sağlar.

Lamport imzası şifre sistemi 1979 yılında bulunmuş ve adını mucidi Leslie Lamport 'tan almıştır.

Örnek

Aslı'nın 256 - bitlik kriptografik özet fonksiyonu ve bir tür güvenli rassal sayı üreticisi bulunmaktadır. Bir Lamport anahtar çifti, bir özel anahtar ve ona uygun bir genel anahtar, oluşturup kullanmak istemektedir.

Anahtar çiftinin oluşturulması

Aslı özel anahtarını oluşturabilmek için rassal sayı üreticisi ile 256 adet rassal sayı çifti üretir (toplamda 2x256 adet ), her biri 256 bit boyutunda olmak üzere toplamda 2x256x256 bit = 16 KiB 'tan oluşmaktadır. Bu Aslı'nın özel anahtarıdır ve daha sonra kullanmak üzere güvenli bir yerde saklar.

Genel anahtarı oluşturmak için 512 rassalnumaranın hepsi için özel anahtarı ile özet fonksiyonu hesaplaması yapar, böylelikle tanesi 256 bit uzunluğunda olmak üzere 512 adet özet fonksiyonu oluşmuş olur. (16 KiB) Bu 512 adet sayı dünya ile paylaşabilmesi için Aslı'nın genel anahtarını oluşturur.

Mesajın imzalanması

Aslı bir mesaj imzalamak istemektedir. İlk olarak mesajının özet fonksiyonu hesaplaması yaparak 256-bitlik bir özet fonksiyon sonucu üretir. Daha sonra, her bir bit için, bitin değerine bağlı olarak, özel anahtarını oluşturan sayı çiftleri arasından bir sayı seçer. (Örneğin eğer bit 0 ise, ilk sayı seçilir, 1 ise, ikincisi seçilir) Bu, 256 adet rassal sayı dizisi üretir. Her bir sayı 256 bit uzunluğunda olduğundan ötürü, imzası 256x256 bit = 8 KiB olacaktır. Bu rassal sayılar Aslı'nın imzasıdır ve mesaj ile birlikte bu sayıları da yayınlar.

Artık Aslı'nın özel anahtarının kullanıldığının ve bir daha asla kullanılmaması gerektiğinin unutulmaması gerekmektedir. İmza için kullanmadığı diğer 256 rassal sayının da yok etmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, özel anahtarı yeniden kullanan her bir imza, güvenlik düzeyini daha sonra sahte imzalar oluşturabilecek olan rakiplere karşı yarıya indirir.[1]

İmzanın doğrulanması

Berk Aslı'nın mesajındaki imzasını doğrulamak istemektedir. O da mesajın özet fonksiyon hesaplamasını yaparak 256-bitlik bir özet fonksiyon sonucu üretir. Ardından, Aslı'nın açık anahtarında mesaj özetlerini çıkarmak için mesaj özeti toplamındaki bitleri kullanır. Aslı'nın imza için rassal sayı seçtiği şekilde özet fonksiyonlarını seçer. Eğer mesajın ilk bitinin özet fonksiyonu 0 ise, ilk çiftteki ilk özet fonksiyonunu seçer.

Berk Aslı'nın imzasındaki 256 rassal sayıdan her birini alır. Bu ona 256 adet özet fonksiyonu vermiş olur. Bu 256 özet fonksiyonu, Aslı'nın genel anahtarından aldığı 256 özet fonksiyonu ile tam olarak eşleşiyorsa, imza doğru sayılır. Eğer değil ise imza yanlıştır.

Aslı mesajın imzasını yayınlamadan önce, özel anahtardaki 2 × 256 rassal sayıyı başka kimse bilemez. Bundan ötürü kimse imza için doğru 256 rassal sayıyı oluşturamaz. Aslı imzayı yayınladıktan sonra, diğer 256 rassal sayıyı hala kimse bilememekte ve diğer mesajlara uyabilecek imzaları oluşturamaz.

Açıklama

Aşağıda, matematiksel notasyon ile yazılan Lamport imzalarının nasıl çalıştığına dair kısa bir açıklama bulunmaktadır.

Bu açıklamadaki "mesaj" makul büyüklükte bir sabit boyutta, muhtemelen (ancak zorunlu olarak değil) imzalanan uzun bir mesajın özet fonksiyon sonucudur.

Anahtarlar

pozitif bir integer ve bir mesaj kümesi olsun. ise bir tek yönlü fonksiyon olsun.

and için, imzayı atacak kişi gelişigüzel seçer ve fonksiyonunu hesaplar.

Özel anahtar, , değerleri 'dan oluşur. Genel anahtar değerleri 'dan oluşur.

Mesaj İmzalamak

bir mesaj olsun.

Mesajın imzası:

.

İmzayı Doğrulamak

Doğrulayan bir imzayı her bir için kontrol ederek doğrular.

Bir mesajı taklit edebilmek için Ece tek yön fonksiyon 'yi tersine çevirmelidir. Bu uygun boyutlu giriş ve çıkışlar için zorlu kabul edilir.

Güvenlik Değişkenleri

Lamport imzalarının güvenliği, tek yönlü karma işlevinin güvenliğine, çıktısının uzunluğuna ve girdinin kalitesine dayanır.

n bitlik mesaj özeti üreten bir özet fonksiyonu için, tek bir özet fonksiyonu üzerindeki ideal öngörüntü ve 2. öngörüntü direnci, klasik bir hesaplama modeli altında bir çakışma bulmak için 2n sayıda işlem gerektirir.

Grover'in algoritmasına göre, ideal bir özet fonksiyonunun tek bir çağrımında bir öngörüntü çakışması bulmanın bir quantum hesaplama modelindeki üst limiti O(2n/2) işlemdir. Lamport imzalarında, ortak anahtarın ve imzanın her bir biti, yalnızca tek bir özet fonksiyonu çağrılması gerektiren kısa mesajlara dayanır.

Her özel anahtar yi,j ve karşılık gelen zi,j açık anahtar çifti için, özel anahtar uzunluğu, girişin uzunluğuna yapılan bir öngörüntü çakışması saldırısı çıkışa yapılandan daha hızlı olmayacak şekilde seçilmelidir. Örnek olarak, eğer her bir özel anahtar yi,j elemanı sadece 16 bit uzunluğundaysa, 216 mesajın tüm 216 olası özel tuş kombinasyonunu, mesaj özeti uzunluğuna bakılmaksızın, çıktıyla bir eşleşme bulmak için çok çabalamak önemsizdir.

Bu nedenle dengeli bir sistem tasarımı, her iki uzunluğun da yaklaşık olarak eşit olmasını sağlar.

Grover'ın algoritmasına dayanan kuantum emniyetli bir sistem, genel anahtar elemanların uzunluğu zi,j, özel anahtar elemanlar yi,j ve imza elemanları si,j sistemin güvenlik derecesinin 2 katından daha az olmamalıdır. Yani:

  • 80 bitlik bir güvenli sistem, 160 bitten az olmayan eleman uzunluklarını kullanır;
  • 128 bitlik bir güvenli sistem, 256 bitten az olmayan eleman uzunluklarını kullanır;

Fakat ideal çalışma tahminleri, ideal (mükemmel) bir özet fonksiyonu işlevi üstlendiğinden ve bir seferde sadece tek bir öngörüntüyü hedef alan saldırılarla sınırlı olduğundan dikkatli olunmalıdır.

Geleneksel bir hesaplama modelinde, 23n/5 öngörüntü aranırsa, öngörüntü başına maliyetin 2n/2'den 22n/5'e düştüğü bilinmektedir.[2] Çoklu mesaj özetlerinin toplanması dikkate alınarak optimum eleman boyutunun seçilmesi açık bir sorundur. Daha büyük eleman boyutları ve 512 bit elemanlar ve SHA-512 gibi daha güçlü özet fonksiyonları, bu bilinmeyenlerin yönetilmesi için daha fazla güvenlik aralığı sağlar.

İyileştirmeler ve Çeşitleri

Kısa özel anahtar

Özel anahtarın tüm rassal sayılarını oluşturmak ve saklamak yerine, yeterli boyuttaki tek bir anahtar saklanabilir. (Genellikle, özel anahtardaki rassal sayılardan biriyle aynı boyuttadır.) Tek anahtar, daha sonra gerektiğinde özel anahtardaki tüm rassal sayıları oluşturmak için kriptografik olarak güvenli rassal sayı üretici için tohum olarak kullanılabilir. Bir iletiyi imzalamak, özel anahtardan ek rassal değerleri açığa çıkaracağından, şifreli olarak güvenli bir özet fonksiyonun (veya en azından çıktısı tohumla XORlanmamış olan) rassal sayı üreticiyerine kullanılamayacağı unutulmamalıdır.

Eğer Ece istenilen alıcılar imzayı almadan önce imzaya erişebiliyorsa, özel anahtarın her açığa çıkmış rassal sayının iki katına çıkışı için yarıya düşen güvenlik seviyesi ile bir sahte imza üretebilir.

Aynı şekilde, birçok Lamport anahtarı oluşturmak için bir rassal sayı üreticisiyle birlikte tek bir anahtar kullanılabilir. Tercihen bir tür rastgele erişim rassal sayı üreticisi kullanılmalıdır, Blum Blum Shub gibi.

Kısa genel anahtar

Bir Lamport imzası bir özet fonksiyon listeli ile birleştirilebilir; böylece genel anahtardaki tüm özet mesaj özeti yerine yalnızca tek ana özet fonksiyonu çıktısı yazılabilir. Bu değerleri yerine anlamına gelir. Tek ana özet fonksiyonuna karşı doğrulama yapmak için, imza genel anahtarın kullanılmayan özet mesaj özetinı ve rassal sayıları içermelidir. Bu durum iki kat büyük imzalar oluşturur. Tüm için değerleri dahil edilmelidir.

Bir özet mesaj özeti listesi yerine bir şifreleme biriktiricisinin kullanılması durumunda kullanılmayan özet mesaj özetinın imzaya dahil edilmesine gerek yoktur.[3] Ancak, biriktirici teorik varsayımlara dayanıyorsa, bu muhtemelen Lamport imzalarının kullanılmasının yararını ortadan kaldırmaktadır, örnek quantum hesaplama direnci.

Kısa anahtarlar ve imza

Winternitz imza sıkıştırması, özel anahtarın ve genel anahtarın boyutunu, imzanın biraz daha azı kadar ve imza için bu değerin yarısı kadar düşürür. Hesaplama biraz daha fazlası kadar artış gösterir. Bir kriptografik olarak güvenli rassal sayı oluşturucusu gereksinimi yerine kriptografik olarak güvenli bir özet fonksiyonu yeterlidir.[4]

Bir önceki bölümde de açıklandığı gibi imzanın büyüklüğünü ikiye katlamak pahasına genel anahtarı tek bir değere kısaltmak için bir karma listesi de kullanılabilir.

Birden çok mesaj için genel anahtar

Her bir Lamport ortak anahtarı sadece bir tek mesajın imzalanması için kullanılabilir, bu da birçok mesajın imzalanması durumunda birçok anahtarın yayınlanması gerektiği anlamına gelir. Ama bir Merkle ağacı bu genel anahtarlarda kullanarak, sadece ana özet mesaj özetinı yayınlayabilir. Bu, ortaya çıkan imzanın büyüklüğünü artırır, çünkü fonksiyon özet ağacının bazı kısımları imzanın içine dahil edilmek zorundadır, ancak daha sonra herhangi bir sayıda gelecekteki imzaları doğrulamak için kullanılabilecek tek bir fonksiyon özet çıktısının yayınlanmasını mümkün kılar.

Kaynakça

  1. ^ "Lamport imzası: Sahte imza oluşturmak için kaç imza gereklidir?". 4 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2018. 
  2. ^ "Bart Preneel, "Yinelenen Özet Fonksiyonlar için Tasarım Prensipleri"" (PDF). 2 Mart 2013 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2018. 
  3. ^ "Bir Merkle Ağacı'na ihtiyaç duymadan Lamport genel anahtarlarını verimli bir şekilde saklamak için bir Şifreli biriktirici kullanılabilir mi?". 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2018. 
  4. ^ "Winternitz bir seferlik imza şeması". 21 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Elektronik imza</span>

Elektronik imza ya da sayısal imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. E-imza olarak da bilinir. Elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir. Elektronik imza, elektronik belge'ye girilen bir isim kadar basit olabilir. Dijital imzalar, elektronik imzaları kriptografik olarak korunan bir şekilde uygulamak için e-ticarette ve düzenleyici dosyalarda giderek daha fazla kullanılmaktadır. Özellikle e-ticaretin hızlı yükselişi nedeniyle daha fazla önem kazanmştır. Elektronik imza sayesinde imzalanmış verinin, kimin tarafından imzalandığı ve güvenilirliği kontrol edilmiş olur. Elektronik imza; iletilen bilginin bütünlüğünün bozulmadığını, bilginin tarafların kimlikleri doğrulanmak suretiyle iletildiğini garanti eder. Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü veya ETSI gibi standardizasyon ajansları, bunların uygulanması için standartlar sağlar.

Anahtarsız şifreleme, anahtar kullanmayan kriptografik algoritmalar veya diğer adlarıyla Veri Bütünlüğü ve Özet Fonksiyonları veri bütünlüğünü garanti etmek için kullanılan MD5, SHA-1, RIPEMD-160 gibi kriptografi algoritmalarının kullandığı yöntemlere verilen isimdir.

Döngüsel artıklık denetimi, çoğunlukla sayısal şebekelerde ve depolama cihazlarında kullanılan ve ham veride yapılan hatalı değişimleri algılayan, uygulaması kolay ve güvenliği güçlü bir hata bulma yöntemidir.

Şifrelemede rassal kahin, kendisine yapılan her sorguya, çıktı uzayından (gerçekten) rastgele, eşit olasılıkla seçilmiş, fakat her bir ayrı sorguya her seferinde aynı şekilde cevap veren bir kahin 'dur. Başka bir deyişle, rassal kahin olası her bir sorguyu çıktı uzayından rastgele bir yanıta eşleyen matematiksel bir fonksiyondur.

<span class="mw-page-title-main">Dijital İmza Algoritması</span>

Dijital İmza Algoritması dijital imza için bir FIPS standardıdır. Ağustos 1991'de National Institute of Standards and Technology (NIST) tarafından tasarlanmıştır. Dijital imza algoritması, ElGamal İmza Algoritması'nın bir varyantıdır.

ElGamal imza şeması Ayrık Logaritmanın hesaplanmasının zorluğuna dayanan bir dijital imzadır. Tahir el-Cemal tarafından 1984 yılında bulunmuştur. Açık anahtarlı kriptosistemi ve imza şeması ayrık logaritmaya dayanmaktadır.

Rabin şifreleme sistemi, Rabin kriptoloji veya Rabin kriptosistemi, güvenliği RSA'daki gibi tam sayı çarpanlarına ayırmanın zorluğu üzerine kurgulanmış olan asimetrik bir kriptografik tekniktir. Bununla birlikte, Rabin kriptosisteminin avantajı, saldırgan tam sayıları verimli bir şekilde çarpanlarına ayıramadığı sürece, seçilmiş bir düz metin saldırısına karşı hesaplama açısından güvenli olduğu matematiksel olarak kanıtlanmıştır, oysa RSA için bilinen böyle bir kanıt yoktur. Rabin fonksiyonunun her çıktısının dört olası girdiden herhangi biri tarafından üretilebilmesi dezavantajı; her çıktı bir şifreli metinse, olası dört girdiden hangisinin gerçek düz metin olduğunu belirlemek için şifre çözmede ekstra karmaşıklık gerekir.

Tek kullanımlık şifre, Gilbert Vernam tarafından keşfedilmiş bir kripto sistemi. Kullanılacak anahtar şifrelenecek metnin boyutu kadar olmalıdır ve yalnız bir kereye mahsus üretilip kullanılmalıdır. Böylece şifrelenmiş metni ele geçiren saldırgana hiçbir bilgi verilmemiş olunur.

Kriptografide çalışma kipleri, bir blok şifrenin tek bir anahtar altında güvenli bir şekilde tekrarlı kullanımına olanak veren yöntemlerdir. Değişken uzunluktaki mesajları işlemek için veriler ayrı parçalara bölünmelidir. Son parça şifrenin blok uzunluğuna uyacak şekilde uygun bir tamamlama şeması ile uzatılmalıdır. Bir çalışma kipi bu bloklardan her birini şifreleme şeklini tanımlar ve genellikle bunu yapmak için ilklendirme vektörü (IV) olarak adlandırılan rastgele oluşturulmuş fazladan bir değer kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Kriptografik özet fonksiyonu</span>

Kriptografik özet fonksiyonu çeşitli güvenlik özelliklerini sağlayan bir özet fonksiyonudur. Veriyi belirli uzunlukta bir bit dizisine, (kriptografik) özet değerine, dönüştürür. Bu dönüşüm öyle olmalıdır ki verideki herhangi bir değişiklik özet değerini değiştirmelidir. Özetlenecek veri mesaj, özet değeri ise mesaj özeti veya kısaca özet olarak da adlandırılır.

Mesaj doğrulama kodu kriptografi biliminde bir mesajın doğruluğunu kanıtlamak için kullanılan küçük boyutlu bilgilerdir.

Kriptografide blok şifreleme, blok olarak adlandırılmış sabit uzunluktaki bit grupları üzerine simetrik anahtar ile belirlenmiş bir deterministik algoritmanın uygulanmasıdır. Blok şifreleme birçok kriptografik protokol tasarımının önemli temel bileşenlerindendir ve büyük boyutlu verilerin şifrelemesinde yaygın biçimde kullanılmaktadır.

Kriptografide Schnorr imzası, Schnorr imza algoritması tarafından üretilen dijital imzalamadır. Güvenliği, ayrık logaritma problemlerinin çözülemezliğine dayanır. Kısa imzalar oluşturur ve verimlidir. Rastgele oracle modelde en basit güvenliği kanıtlanmış dijital imzalama modeli olarak düşünüldü. 2008'de geçerliliğini yitiren U.S. Patent 4,995,082 tarafından lisanslanmıştır.

Merkle-Hellman kripto sistemi, 1978 yılında Martin Hellman ve Ralph Merkle tarafından geliştirilen ilk açık anahtarlı kriptosistemlerden biridir. RSA'dan daha hızlı gerçekleştirilebilmesine rağmen Adi Shamir tarafından 1982'de güvensiz olduğu gösterilmiştir.

SHA-2, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından tasarlanmış kriptografik özet (hash) fonksiyonları kümesidir. Kriptografik özet fonksiyonları, hesaplanmış “özet” ile bilinen ve beklenen özet değerinin karşılaştırılmasıyla, dijital veri üzerinde yürüyen matematiksel operasyonlardır. Özet fonksiyonları ile bir kişi verinin bütünlüğüne karar verebilir. Örneğin, yüklenmiş bir dosyanın özet değerini hesaplamak ve sonucu önceden açıklanmış özet sonucu ile karşılaştırmak, yüklemenin değiştirilip değiştirilmediğini veya üzerinde oynama yapılıp yapılmadığını gösterebilir. Kriptografik Hash fonksiyonlarının kilit noktası çakışma dirençleridir: hiç kimse aynı özet çıktısı veren iki farklı girdi bulamamalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Eliptik eğri kriptografisi</span>

Eliptik Eğri Kriptolojisi, sonlu cisimler üzerindeki eliptik eğrilerin cebirsel topolojisine dayanan bir açık anahtar şifrelemesidir. Eliptik Eğri Kriptolojisi, diğer şifrelemeler göre daha küçük anahtar boyuna ihtiyaç duyar.

<span class="mw-page-title-main">HMAC</span>

Kriptografide, HMAC, kriptografik özet fonksiyonu ve gizli bir kriptografik anahtar içeren bir mesaj doğrulama kodu türüdür. Diğer MAC türleri gibi, HMAC de hem veri bütünlüğünü kontrol etmek hem de mesaj içeriğini onaylamakta kullanılabilir. HMAC in hesaplanmasında herhangi bir kriptografik özet fonksiyonu kullanılabilir. Örneğin, HMAC in hesaplanmasında MD5 veya SHA-1 özet fonksiyonu kullanılması durumunda, ilgili MAC algoritması da buna uygun olarak HMAC-MD5 veya HMAC-SHA1 olarak isimlendirilebilir. HMAC'in kriptografik saldırılara karşı dayanıklılığı, kullanılan özet fonksiyonunun dayanıklılığına, elde edilen özetin boyutuna, kullanılan kriptografik anahtarın boyutuna ve kalitesine bağlıdır.

Merkle imzası, anahtarlama ağaçları ve sayısal imza şemalarını birleştiren bir veri doğrulama yapısıdır. Özet değeri tabanlı kriptografidir ve Merkle ağacı da denen özet değeri ağacını kullanmaktadır. Verileri Lampart imza algoritması gibi tek kullanımlık şekilde imzalar. Ralph Merkle tarafından 1970 sonu itibarıyla geliştirilmiştir ve RSA, Dijital İmza Algoritması gibi geleneksel dijital imzalara alternatif olmuştur.

Kriptografide En İyi Asimetrik Şifreleme Doldurması (OAEP), bir doldurma (padding) şemasıdır ve sık sık RSA şifreleme ile birlikte kullanılır. OAEP, Bellare ve Rogaway tarafından tanıtılmıştır, ve daha sonra standart olarak PKCS#1 v2 ve RFC 2437'de yer verildi.

Kriptografide Eliptik Eğri Dijital İmza Algoritması (ECDSA), eliptik eğri şifrelemesi kullanan birçok çeşit Dijital İmza Algoritması (DSA) sunar.