İçeriğe atla

Lambronlu Nerses

Lambronlu Nerses (Ermenice: Ներսես Լամբրոնացի)
Nerses of Lambron in miniature of 1643
Doğum1153
Ölüm17 Temmuz 1198
Yortu17 Temmuz

Lambronlu Nerses (ErmeniceՆերսես Լամբրոնացի Nerses Lambronatsi; 1153, Tarsus – 17 Temmuz 1198, Tarsus) Kilikya Ermeni Krallığı'nın Tarsus Başespiskoposu. Ermeni tarihinde edebiyat ve Kilise tarihindeki en bilinen figürlerinden birisidir. Ermeni Kilisesince aziz ilan ilan edilmiştir ve yortusu 17 temmuzdadır.

Hayatı

Ermeni soylu bir ailede dünyaya gelmiş, çok iyi bir eğitim almış ve Ermenicenin yanında Yunanca, Latince, Süryanice ve Koptik dillerinde uzmanlaşmıştır. 1169 yılında, 16 yaşındayken rahip olmuş, 1176 yılında Tarsus'un başepiskoposu olmuştur. Nerses Bizans, Latin ve Ermeni Kiliselerinin birleşmesinin ateşli bir taraftarı olmuştur.[1]

Eserleri

Ermeni tarihinin güçlü kalemlerinden birisi olarak görülmektedir. Bir şair, çevirmen ve yazar olarak ün kazanmıştır. Amcası IV. Nerses’in ölümü üzerine bir mersiye ve çok sayıda ilahi yazmıştır. Mezmurlar, Süleyman’ın Özdeyişleri, Bilgelik ve "Küçük" Peygamberler kitapları üzerine yorumlamalar yazmış, litürji'nin açıklanması, II. Leo ve Antakya'daki bir keşiş olan Uskan’a mektupları ve iki vaazı eserleri arasındadır.

Büyük Gregorius’un ‘Diyalogları’, Nursialı Benedikt’in Kurallarını Ermeniceye çevirmiştir. Süryanice’den Seruglu Yakup’un ‘Vaazlar’ını ve muhemelen Koptikçe’den ‘Çol Babalarının Hayatları' kitaplarını çevirmiştir. Bazı yazarlar, Kayseri’li Andreas'ın Vahiy kitabı yorumlamasının Ermenice versiyonunu da kendisine atfederler.[2]

Kaynakça

  1. ^ The heritage of Armenian literature. Hacikyan, Agop Jack (İngilizce). A. J. Hacikyan, Gabriel Basmajian, Edward S. Franchuk, Nourhan Ouzounian. Detroit: Wayne State University Press. 2002. s. 458 Cilt 2. ISBN 0-8143-2815-6. OCLC 42477084. 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2022. 
  2. ^ New Catholic encyclopedia. N. M. Setian. 2nd ed (İngilizce). Catholic University of America. Detroit: Thomson/Gale. 2003. s. 251 Cilt 10. ISBN 0-7876-4004-2. OCLC 50723247. 18 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Haziran 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Silva Kaputikyan</span>

Silva Kaputikyan, Ermeni, Sovyet şair, yazar ve siyaset polemikçisi. Ermenistan’da şiirin en önemli temsilcilerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Hayk</span>

Hayk veya Haig, ayrıca Hayk Nahapet olarak da bilinir, Ermeni mitolojisinde Ermeni milletinin kurucusu ve atası olarak kabul edilen kişidir. Hikâyesi Horenli Musa tarafından yazılan Ermenistan Tarihi kitabında anlatılır.

<span class="mw-page-title-main">Sivrihisar Surp Yerrortutyun Kilisesi</span>

Surp Yerrortutyun Kilisesi veya Kutsal Üçlü Ermeni Kilisesi, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde bulunmakta olan tarihi bir Ermeni Apostolik Kilisesi'dir fakat 1915 Ermeni Kırımı'ndan beri boş kalmıştır. Anadolu'nun en büyük ikinci kilisesi olarak biliniyor.

Mopsuestialı Theodor, (350 – 428) MS 392 ve 428 yılları arasında Misis piskoposu. Ayrıca doğum yeri ve rahipliğini yaptığı yer olmasından ötürü Antakya’lı Theodor olarak da bilinir. Antakya Kateşistik Okulu’nun bilinen en iyi temsilcisidir. Günümüzde ihtilaflı da olsa, Nestûrîlik'un babalarından biri olarak kabul edilir. Nasturi Kilisesi olarak da bilinen Doğu Asur Kilisesince aziz kabul edilir.

Grigori Magistros, Ermeni prensi, dilbilimci, bilgin ve kamu görevlisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Petrus Damianus</span>

Petrus Damianus, daha sonra piskopos ve kardinal olmuş Benedikten Camaldolese keşişi.

<span class="mw-page-title-main">Efrem</span>

Nusaybinli Efrem ya da Süryani Efrem, Süryani diyakon, din öğretmeni, mistik ve Kutsal Kitap yorumcu. Aziz olarak hürmet gösterilir, 1920 yılından itibaren Katolik kilisesi tarafından Kilise Doktoru olarak tanınmaktadır. Yortusu 18 Hazirandır ve 28 Ocaktır.

<span class="mw-page-title-main">Alfonso de Liguori</span> İtalyan bir avukat ve piskopos (1696–1787)

Alfonso de Liguori sonradan rahip olan İtalyan bir avukat, daha sonra piskopos olmuş ve Redemptorist tarikatını da kurmuştur.

Ermeni edebiyatı, Ermenice olarak üretilmiş sözlü veya yazılı eserleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Ávilalı Yuhanna</span> hozvan asti bir sanatci

Avilalı Yuhanna, İspanyol vaiz ve mistik.

<span class="mw-page-title-main">Pontuslu Evagrius</span>

Pontuslu Evagrius, Hristiyan bir keşiş ve mistik teolog idi. İkinci Konstantinopolis Konsili tarafından Origenist olduğu gerekçesiyle heretik ilan edilmesine rağmen birçokları tarafından Kilise Babası hatta aziz olarak kabul edilir.

Asterius, sofist ismini hristyan olmadan önce yaptığı içinden almaktadır. Ariusçu bir filozof ve hukuçuydu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük I. Nerses</span>

Büyük I. Nerses, Bir Ermeni Katolikosu. Büyükbabası Aziz I. Husik, Aydınlatıcı Aziz Gregorios'un yakın akrabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">IV. Nerses</span>

IV. Nerses veya Lütufkar Nerses 1166 - 1173 yılları arasında Ermeni Katolikosluğu yapmıştır. Bir teolog, şair, yazar ve ilahi bestecisi olarak tanınmıştır. Ermeni Kilisesi’ni izolasyonundan kurtarmak için yaptığı çabalardan dolayı kendisine “Ermenistan’ın Fenelon”u da denmektedir. Katolik Kilisesince Aziz kabul edilmektedir, yortusu 13 Ağustos’tur, Ermeni Apostolik Kilisesince yortusu ise Ekim ortasında, Kutsal Haç’ın dördüncü haftasına gelen cumartesi günüdür.

Suruçlu Yakup Süryani Episkopos, şair ve teolog. Vaazları ya da mêmrê’leri ile tanınmıştır. Süryani, Ermeni ve Doğu Katolik Kiliselerince aziz kabul edilmektedir. Yortusu 29 Kasımdadır. Naaşına Diyarbakır'da adını taşıyan kilisede hürmet ediilmektedir.

Tarsuslu Diodorus Episkopos, hristiyan akademisyen, öğretmen ve Manastır hayatı reformcudur. “İkinci” Antakya Kateşistik Okulu’nun kurucularından birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Kirroslu Theodoretus</span>

Cyrrhuslu Theodoretus ihtilaflı bir Kilise Babası, episkopos, Antakya Kateşistik Okulu'na ilham veren bir teolog ve İncil yorumcusu. Geç antik dönemin Kayserili Eusebius, Sozomenos, Sokrates Skolastikos ve Evagrius Skolastikos ile birlikte ana kilise tarihçilerindendir. Süryani Kilisesi’nce aziz kabul edilir.

Antakyalı İshak Başrahip, vaiz ve yazar. Doğu kiliselerince Kilise Babası Kabul edilir. Efrem’den sonra yazı çeşitliliği ve sayısı açısından en çok eser vermis isimdir.

Efesli İbrahim, 6. yy'da yaşamış Efes'in başepiskoposluğunu yapmış, manastırların kurulmasında rol oynamış bir bizanslı hristiyandır. Katolik ve Ortodoks Kiliselerince aziz kabul edilir ve yortusu Ekim 28'dedir.

Nusaybinli Ebedjesu ya da Ebedjesu bar Berika Nusaybin Episkoposu (1290-1291) Süryani alim ve bibliyograf.