İçeriğe atla

Lallemantia peltata

Lallemantia peltata
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Plantae
Şube:Tracheophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Lamiales
Familya:Lamiaceae
Cins:Lallemantia
Tür: L. peltata
İkili adlandırma
Lallemantia peltata
(L.) Fisch. & C.A.Mey., Index Seminum (LE, Petropolitanus) 6: 53 (1840).

Lallemantia peltata, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından bir yıllık bitki türü.

Yayılışı

Kafkasya'da, Türkiye'nin kuzeydoğu ve doğusunda, İran'ın kuzeyinde ve Türkmenistan dağlarında bulunur.[1]

Habitat ve ekoloji

Dağlık kayalık yamaçlarda yetişir, tarla kenarlarında ve yol kenarlarında, yaklaşık 1850 (-2500) m rakıma kadar çıkar, Mayıs-Temmuz ayları arasında çiçek açar.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Lallemantia peltata (L.) Fisch. et C. A. Mey. | BOTANY.cz". 19 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Aralık 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Çizge teorisi</span> nesneler arasındaki ikili ilişkileri modellemek için kullanılan matematiksel yapılar olan grafiklerin incelenmesi

Graf teorisi, çizge teorisi veya çizit teorisi, grafları inceleyen matematik dalıdır. Graf, düğümler ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşan bir tür ağ yapısıdır. Bir graf, çizge veya çizit, düğümlerden (köşeler) ve bu düğümleri birbirine bağlayan kenarlardan oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Üçgen</span> üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimi

Bir üçgen düzlemde birbirine doğrusal olmayan üç noktayı birleştiren üç doğru parçasının birleşimidir. Üçgene müselles ve üçbucak da denir.

<span class="mw-page-title-main">Ege Bölgesi</span> Türkiyenin Ege Denizi kıyısındaki coğrafi bölgesi

Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. İsmini kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alır. Ege ve İç Batı Anadolu olmak üzere iki bölüme ayrılır. Kuzeyde Marmara, doğuda İç Anadolu, güneyde Akdeniz bölgeleriyle ve batıda Ege Denizi'yle çevrilidir. Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesidir. Tarihi mekanlar çoktur. Efes Antik Kenti, Laodikya Antik Kenti, Sardis Antik Kenti, Stratonikenia Antik Kenti, Tralleis Antik Kenti, Blaundus Antik Kenti, Aizanoi Antik Kenti gibi birçok tarihi mekan vardır. Ege Bölgesi'nin iklimi Akdeniz İklimi'dir.

Alan veya yüz ölçümü, bir yüzeyin uzayda kapladığı iki boyutlu yer miktarını ölçen bir büyüklüktür. SI birim sisteminde temel alan birimi metrekaredir (m²). Diğer alan birimleri bundan türetilebilir:

Ar = 100 metrekare (m²)
Dekar = 1000 metrekareye (m²)
Hektar = 10.000 metrekare (m²)
Kilometrekare = 1.000.000 metrekare (m²)

Stadyum veya stat, çeşitli spor müsabakalarının yapılabilmesi için özel olarak yapılmış spor tesisleri.

<span class="mw-page-title-main">Kasaba</span>

Kasaba, köyden büyük şehirden küçük yerleşim yeri. Henüz kırsal özelliklerini yitirmediği için şehir değildir fakat belirli oranda sanayi ve ticaret faaliyetlerine sahip olduğu için de köy olarak adlandırılamaz. Köy Kanunu, 2.000 ilâ 20.000 arası nüfusa sahip yerler için "kasaba" demektedir.

<span class="mw-page-title-main">Paralelkenar</span>

Paralelkenar, karşılıklı kenarları eşit olan ve iç açıları toplamı 360 derece olan bir dörtgendir. Karşılıklı kenarları paralel ve uzunlukları eşittir.

<span class="mw-page-title-main">Ada platformu</span>

Ada platformu veya merkez platform, bir istasyonda 2 zıt yönün ortasında bulunan platformdur. Tramvay, tren veya metrobüs sistemlerinde kullanılır. Kullanışlı ve daha az maliyetli olması sebebiyle bu platform, çift yönlü hatlarda çokça tercih edilir. Geniş istasyonlar için bu platform daha kullanışlıdır. Bir diğer kullanılan platform ise kenar platformdur.

<span class="mw-page-title-main">Kenar platform</span> bir istasyonda 2 zıt rayın kenarlarında bulunan platform

Kenar platform bir istasyonda 2 zıt rayın kenarlarında bulunan platformdur. Tramvay, tren veya metrobüs sistemlerinde kullanılır. Her yön için ayrı ayrı olan çift taraflı platformlar, çift taraflı demiryolu hatları için kullanılan temel istasyon tasarımıdır. Bir diğer kullanılan platform ise ada platformudur.

<span class="mw-page-title-main">Apollonius teoremi</span> Öklid geometrisinde bir teorem

Geometri'de, Apollonius teoremi, üçgenin bir kenarortay uzunluğunu kenarlarının uzunluklarıyla ilişkilendiren bir teoremdir.

<span class="mw-page-title-main">Pappus'un alan teoremi</span> rastgele bir üçgenin üç kenarına iliştirilmiş üç paralelkenarın alanları arasındaki ilişkiyi verir

Pappus'un alan teoremi, verilen herhangi bir üçgenin üç kenarına yaslanmış üç paralelkenarın alanları arasındaki ilişkiyi tanımlar. Pisagor teoreminin bir genellemesi olarak da düşünülebilecek teorem, adını onu keşfeden Yunan matematikçi İskenderiyeli Pappus'tan almıştır.

<i>Lallemantia canescens</i>

Lallemantia canescens (Topajdarbaşı), Carl Linnaeus tarafından tanımlanmış, Lamiaceae (ballıbabagiller) familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. İran, Türkiye'nin kuzeydoğusu ve doğusu, Ermenistan ve Azerbaycan'a endemik olan topajdarbaşı, 1300 ila 3200 metre yükseklikteki nadas tarlaları, tepe kenarları, yol kenarları, volkanik kayalar, kireçtaşı yamaçlar ve çağıllıkda yetişmektedir. Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçeklenir.

<i>Lallemantia</i>

Lallemantia, Lamiaceae familyasına bağlı bir bitki cinsidir.

Ascochyta lallemantiae, Ascochyta cinsine bağlı bir mantar türüdür.

<i>Corymbia peltata</i>

Corymbia peltata, Corymbia cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Begonia peltata</i>

Begonia peltata, Begonia cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Euphorbia peltata, Euphorbia cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Cyrtandra peltata, Cyrtandra cinsine bağlı bir bitki türüdür.

Aristolochia peltata, Aristolochia cinsine bağlı bir bitki türüdür.

<i>Cecropia peltata</i>

Cecropia peltata, Cecropia cinsine bağlı bir bitki türüdür.