İçeriğe atla

Lalibela Kaya-Oyma Kiliseleri

Lalibela Kaya-Oyma Kiliseleri
UNESCO Dünya Mirası
Konum Etiyopya
KriterKültürel: i, ii, iii
Referans18[1]
Tescil1978 (2. oturum)
BölgeAfrika
Koordinatlar12°01′54″K 39°02′28″D / 12.03167°K 39.04111°D / 12.03167; 39.04111

Lalibela Kaya-Oyma Kiliseleri, Etiyopya'nın kuzeyindeki Amhara Bölgesi'nde yer alan bir Dünya Mirası alanıdır. Kiliselerin tarihlendirilmesi tam olarak yapılamamış olsa da, Lalibela döneminde, yani 12. ve 13. yüzyıllar boyunca inşa edildiği düşünülmektedir. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen alanda dört grupta gruplandırılan 11 kilise bulunmaktadır. Kiliseler, 1978 yılında Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Kuzey Grubu
  • Biete Medhane Alem (Dünyanın Kurtarıcısının Evi) Laileba Haçı'nın ev sahibi
  • Biete Maryam (Meryem'in Evi) Muhtemelen bölgedeki en eski kilise
  • Biete Golgotha Mikael (Golgotha Mikail'in Evi) Kral Lalibela'nın mezarının burada olduğu söylenir.
  • Biete Meskel (Haçın Evi)
  • Biete Denagel (Bakireler Evi)
Batı Grubu
  • Biete Giyorgis (Aziz George'un Evi) En iyi işçilik sergilenen kilise
Doğu Grubu
  • Biete Amanuel (Emannuel'in Evi) muhtemel eski kraliyet şapeli
  • Biete Qeeddus Mercoreus (Aziz Mercoresos/Aziz Mark'ın Evi)
  • Biete Abba Libanos (Başrahip Libanos'un Evi)
  • Biete Gabriel-Rufael (Cebrail ve Rafael'in Evi) muhtemel eski kraliyet sarayı
  • Biete Lehem (Kutsal Ekmek Evi)

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 11 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Göreme'deki kiliseler listesi</span> Vikimedya madde listesi

Göreme'deki kiliseler listesi, Türkiye'deki Nevşehir şehrinin bir beldesi olan Göreme'de bulunan ilk Hristiyanlar tarafından inşa edilen kiliseleri kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Westminster Abbey</span>

Westminster Abbey ya da resmî adı ile Westminster'daki Aziz Peter Kilisesi, Londra'nın Westminster kentinde, Westminster Sarayı'nın batısında, büyük, Gotik bir manastır kilisesi. Birleşik Krallık'ın en önemli dinî yapılarından birisidir ve İngilizler için geleneksel taç giyme ve defin yeri olmuş, daha sonraki zamanlarda bu özelliğini sadece kraliyet ailesi için sergilemeye devam etmiştir. Manastır, 1540 ve 1556 yılları arasında bir katedral statüsüne sahipti. Ancak 1560 yılından bu yana bina artık bir manastır ya da bir katedral değil, İngiltere Krallığı'nın bir kilisesi - egemenliğe doğrudan sorumlu bir kilise - statüsüne sahiptir. Binanın kendi orijinal manastır kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi</span> Etiyopya Ortodoks Tewahedo Kilisesi

Etiyopya Ortodoks Tevhîdî Kilisesi, Etiyopya'nın en büyük Hristiyan kilisesinin resmî adıdır. Kilise, Hristiyanlığın diğer mezhepleri tarafından monofizit bir kilise olarak tanımlanır. Monofizit görüş, İnsanî ve İlâhî tabiatların katışma ve değişme olmaksızın tek bir tabiatta birleşmesi ve tek tabiata dönüşmesini savunur. 451 yılında toplanan Kadıköy Konsili bu görüşü reddetti. Kilise, Konsil kararlarını tanımayarak Hristiyan Kilisesinin ana gövdesinden ayrılan kiliselerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Urnes Stave Kilisesi</span>

Urnes Stave Kilisesi, Norveç'in Sogn og Fjordane Eyaleti'ndeki Lustre belediyesindeki Ornes'te yer alan, 12. yüzyıldan kalma bir kilisedir. Solvorn köyündeki fiyordun doğu kıyısında, Hafslo Köyünün yaklaşık 5 kilometre doğusunda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Azize Katerina Manastırı</span>

Azize Katerina Manastırı resmi olarak "Sina Dağı'ndaki Kutsal Tanrı-Trodden Manastırı", Mısır'ın Güney Sina ilinde, Sina Dağı'nın eteklerinde, Azize Katerina kentinde yer alan bir manastırdır. Manastır, daha geniş Doğu Ortodoks Kilisesinin bir parçası olan Özerk Sina Kilisesi tarafından yönetilmektedir. 2002 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu</span>

İran'da Batı Azerbaycan ve Doğu Azerbaycan eyaletlerinde bulunan İran'ın Ermeni Manastır Topluluğu, MS 7 ila 14. yüzyıllar arasında kurulan üç Ermeni kilisesinden oluşan bir topluluktur. Yapılarda –Kara Kilise, Aziz Stepanos Manastırı ve Dzordzor Şapeli'nde— pek çok yenileme yapılmıştır. Bu alanlar, UNESCO'nun Dünya Mirası listesi kapsamında 8 Temmuz 2008'de Dünya Miras Komitesi'nin 32. oturumunda kültürel miras olarak ilan edilmiştir. Üç kilise 129 hektar bir alan kaplamakta olup, UNESCO kriterlerinin ii., iii. ve vi. maddelerine göre Ermeni mimari ve dekoratif geleneklerini gözler önüne seren önemli bir merkez olduğu, bölgedeki Ermeni kültürünün yayılması ve Ermeni dini geleneklerin önemli bir figüranı olan Aziz Thaddeus'un hac yeri olduğuna inanıldığı için listelenmiştir. Kiliseler, güneydoğu çevre bölgelerinde eski Ermeni kültürünün son izlerini temsil etmektedirler. Yapılar, son derece iyi korunmuş bir durumdadır.

<span class="mw-page-title-main">Nepomuklu Aziz John Hac Kilisesi</span>

Nepomuklu Aziz John Hac Kilisesi Zelená hora'da, Çekya'daki Žďár nad Sázavou yakınlarında, Moravya ve Bohemya arasındaki tarihi sınırda yer alan bir kilisedir. Borrominiesque Barok mimarisinden etkilenen Bohem mimar Jan Santini Aichel'in son eseridir.

<span class="mw-page-title-main">Budești Josani Kilisesi</span> Romanyada kilise

Budeşti Josani'deki Aziz Nikolaos Kilisesi, Romanya'nın Cosău Vadisi'nde yer alan Maramureş ilindeki Budeşti köyünde yer alır ve iki saçaklı karakteristik ahşap kiliseleri temsil etmektedir. UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen sekiz ahşap kiliseden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Sergius'un Teslis Manastırı</span>

Aziz Sergius'un Teslis Manastırı, en önemli Rus manastırı ve Rus Ortodoks Kilisesinin manevi merkezidir. Manastır, Sergiyev Posad kasabasında, Yaroslavl şehrine giden yol üzerinde, Moskova'nın yaklaşık 70 km kuzeydoğusunda yer alır ve 300'den fazla keşişe ev sahipliği yapmaktadır. 1993 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tvrdošínli Tüm Azizler Kilisesi</span>

Tvrdošínli Tüm Azizler Kilisesi, Tvrdošín köyünde bulunan bir Roma Katolik kilisesidir. Kilise 14. yüzyılın sonları ya da 15. yüzyılda inşa edildi. 17. yüzyılda, Rönesans tarzında yeniden inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bodružallı Aziz Nikolaos Kilisesi</span> Slovakyada bir kilise

Bodružallı Aziz Nikolaos Kilisesi, Slovakya'nın Bodružal köyünde bulunan bir Yunan-Katolik kilisesidir. Kilise, 1658'de kilise cemaati tarafından ahşaptan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ruská Bystrálı Aziz Nikolaos Kilisesi</span>

Ruská Bystrálı Aziz Nikolaos Kilisesi, Slovakya'nın Ruská Bystrá köyünde bulunan bir Yunan-Katolik kilisesidir. Kilise, 1730'da kilise cemaati tarafından ahşaptan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ladomiroválı Başmelek Aziz Mikail Kilisesi</span> Kilise

Ladomiroválı Başmelek Aziz Mikail Kilisesi, Slovakya'nın Ladomirová köyünde bulunan bir Yunan-Katolik kilisesidir. Daha erken bir kilisenin bölgede 1600 yılında var olduğu düşünülmektedir. Mevcut kilise 1742'de ahşaptan yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vall de Boí'deki Katalan Romanesk Kiliseler</span>

Vall de Boí Kiliseleri, Lérida ili Alta Ribagorça'daki Vall de Boí'de yer alan ve 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen dokuz Erken Romanesk kilisedir.

<span class="mw-page-title-main">Santa Maria delle Grazie (Milano)</span>

Santa Maria delle grazie, İtalya'nın kuzeyinde, Milano ilinde yer alan bir kilise ve Dominikan manastırıdır. 1980 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir. Manastırdaki kilisede, Leonardo da Vinci'nin Son Akşam Yemeği tablosu bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Església de Sant Corneli i Sant Cebrià d'Ordino</span> Andorrada yer alan bir kilise

Església de Sant Corneli i Sant Cebrià d'Ordino, Ordino, Andorra'da yer alan bir kilisedir. 2003 yılından bu yana Andorra Kültür Mirası'nda kayıtlı bir miras varlığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Biete Medhane Alem</span> Etiyopyada bir kilise

Biete Medhane Alem, Etiyopya, Lalibela'da bulunan, Zagwe Hanedanı döneminde inşa edilmiş kayadan oyma monolit bir ortodoks kilisesi. Biete Medhane Alem, yakınında bulunan Lalibela Kaya-Oyma Kiliseleri ile birlikte UNESCO dünya mirasına dahildir. Kilisenin içerisinde Etiyopyalıların özel anlam yükledikleri "Lalibela Haçı" bulunmaktadır.

Mädhane Aläm kilisesi, Etiyopya'da Lalibela'nın kuzeydoğusunda Makina dağında büyük bir mağaranın içine inşa edilmiş içerisinde 13. yüzyıla tarihlenen duvar resimleri barındıran bir kilisedir. 9.5x6 ve 5x5 ölçülerinde olan kilise, Lalibela Kaya-Oyma Kiliselerinden birisi değildir.

Gännätä Maryam kilisesi, Etiyopya'da Lalibela'nın yakınında bulunan monolit bir kilisedir. Duvar resimleri 13. yüzyılın sonlarına tarihlenen kilise, Lalibela Kaya-Oyma Kiliselerinden birisi değildir.