İçeriğe atla

Lalezar Köprüsü

Lalezar Köprüsü
Lalazar Köprüsü (2023)
Harita
Resmî adıLaləzar körpüsü
GeçişVorotan
Koordinatlar39°26′28″N 46°27′46″E / 39.441053°K 46.462745°D / 39.441053; 46.462745
MalzemeTaş
Uzunluk17 metre
Genişlik2.8 metre
Bitiş tarihi1867

Lalazar Köprüsü, (Azerice: Laləzar körpüsü), Azerbaycan'ın Kubadlı rayonunun Aliguluuşağı'nda bulunan tarihi bir mimari anıttır.

Tarihi

Lalazar Köprüsü'nün inşaatının 1867 civarında tamamlandığı düşünülse de bazı kaynaklar köprünün daha önce, 18. yüzyılda inşa edildiğini söylemektedir. Bargushad nehri üzerine inşa edilen anıtın tek kemerli olup alt kısmı oval, üst kısmı ise düzdür. Azerbaycan'daki birçok tarihi köprü gibi, destek olarak da doğal kayalar kullanılmıştır.[1] Lalazar Köprüsü'nün genişliği 2,8 metre, su yüzeyinden yüksekliği ise 4,5 metredir.[2]

Köprünün yapımından bahseden 20. yüzyılın ilk yarısında yaşayan yaşlı büyüklerin anlattıklarına göre, Lalazar isimli bir kişinin babası Hoca Simon, Aliguluuşağı köyünden bir beyden yüksek fiyata bir bahçe arsası satın aldı. Köyden 2000m²'lik bahçe alanının satışının ardından o bahçeyle birlikte 1000 hektarı aşkın geniş bir alan Ermenilerin eline geçti. Köprüyü 19. yüzyılda Hoca Simon'un oğlu (Ahliman Akhundov'un "Kaçak Nabi" adlı kitabında Nabi'nin Hoca'nın varidatını alıp fakirlere dağıttığı sahneye rastlıyoruz) Lalazar yaptırmıştır. Amaç, açlık ve yoksulluk içinde yaşayan Zengezur'un Ermeni köylerini Azerbaycan ormanlarına kazandırmaktı. Geçtiğimiz yüzyılın ortalarında Ermeniler, halk arasında "Ermeni yolu" olarak adlandırılan yol boyunca Khndzoresk, Digh (Tex) dağ yamaçlarından ve diğer Ermeni köylerinden yüklerle yakacak odun, kömür ve orman malzemesi taşımaktaydılar.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Dağıdılmış daş yaddaşımız". www.anl.az. 28 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 
  2. ^ "ERMƏNİ VANDALİZMİ: Əsirlikdə olan Azərbaycan abidələri". web.archive.org. 7 Temmuz 2017. 7 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 
  3. ^ "Qədim körpülər - Azərbaycan". www.azerbaijans.com. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mostar Köprüsü</span> Bosna-Hersekin Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü

Mostar Köprüsü, Bosna-Hersek'in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993'te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004'te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005'te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Misis Köprüsü</span>

Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinde, Adana'nın Yüreğir büyükşehir ilçesine bağlı Misis Beldesinde yer alan, tarihî köprü.

<span class="mw-page-title-main">Galata Köprüsü</span>

Galata Köprüsü, İstanbul'da Haliç üzerine yapılmış, Karaköy'le Eminönü'nü birleştiren köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Malabadi Köprüsü</span> Tarihî köprü

Malabadi Köprüsü veya orijinal adıyla Akarman Köprüsü, Silvan'a 23,2 km uzaklıkta Silvan ilçe sınırları içerisinde yer alan ve Oğuz Türkleri'nden Artuklu beyliğinin önderi Hüsameddin Timurtaş tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü. Silvan'dan rahatlıkla ulaşım imkânı vardır. Diyarbakır Tarihi Eserler Envanteri'ne kayıtlıdır. Malabadi Köprüsü 1989 yılında Silvan Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Malabadi Köprüsü Silvan Belediyesi'nin logosunu oluşturan ana unsurdur. Malabadi Köprüsü Silvan ilçesine ait bir köprüdür.

<span class="mw-page-title-main">Köprü</span> iki yakayı birbirine bağlayarak yolu bir yandan ötekine eriştirmek için yapılan yapı

Köprü, nehir ve vadi gibi geçilmesi güç bir engelin iki kıyısını bağlayan veya herhangi bir engelle ayrılmış iki yakayı birbirine bağlayan veya trafik akımının, başka bir trafik akımını kesmeden üstten geçmesini sağlayan yapıdır.

<span class="mw-page-title-main">Geyve İkinci Beyazıt Köprüsü</span> Geyvede tarihi bir köprü

Alifuatpaşa köprüsü veya İkinci Beyazıt Köprüsü Sakarya'nın Geyve ilçesinde Alifuatpaşa kasabasında II. Bayezid tarafından inşa ettirilen köprü.

<span class="mw-page-title-main">Yakapınar, Yüreğir</span> Yüreğir, Adana, Türkiyede mahalle

Yakapınar, Misis antik kenti üzerine kurulmuş, günümüzde Adana ilinin Yüreğir ilçesine bağlı mahalle.

<span class="mw-page-title-main">Zengezur</span> Kafkasyada tarihî bölge

Zengezur bugünkü Ermenistan ve Azerbaycan topraklarının büyük bir bölümünü kapsayan tarihi bir bölgedir. Zengezur bölgesi Gafan, Görüş, Karakilsa (Sisyan), Meğri, Zengilan, Gubadlı ve Laçın ilçelerini kapsamaktadır. 20.yüzyılın başlarında Zengezur bölgesinde 149 tane Azerbaycan köyleri, 91 tane Kürt köyleri ve 81 tane Ermeni köyleri bulunuyordu.

<span class="mw-page-title-main">Kuba (şehir)</span> Azerbaycanda şehir

Kuba, Azerbaycan'ın Kuba Rayonu'nun bir şehri ve başkentidir. Şehir, Kudyal nehrinin sağ kıyısında, deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte, Şahdağ dağının kuzeydoğu yamaçlarında yer almaktadır. 46.300 (2023) nüfusa sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dzordzor Şapeli</span>

Dzordzor Şapeli veya Tzortzor Şapeli, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nin Maku şehristanında, Zangmar Nehri üzerindeki Barun köyünde bulunan bir Ermeni manastırı ve kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kalecik Köprüsü</span>

Kalecik Köprüsü; Ankara'nın Kalecik ilçesinde bulunan tarihi bir taş köprüdür. Kitabesi veya hakkında başka bir kaynak olmadığı için tam yapılış tarihi bilinmemekle birlikte köprünün mimarisine bakarak Selçuklu Devleti döneminde inşa edilmiş olabileceği söylenebilir. Üzerinde bulunduğu, altından akıp geçen Kızılırmak'tan dolayı sıkça Kızılırmak Köprüsü ve 19. yüzyılda köprüyü onaran Balışeyh Dikmen köyü ağası Develioğlu sülalesinden Hacı İbrahim Ağa tarafından onarıldığı için bir Develioğlu Köprüsü olarak da anılır. Develioğlu Hacı İbrahim Ağa tarafından 19. Yüzyılın son çeyreğinde onarılan köprünün baş ustası dönemin Ermeni taş ustası Tirkuşludur. Ustanın imzası sol korkuluk duvarının üstünde bulunan çekiç kabartması altındadır. Usta aynı zamanda Dikmen köyünde bulunan kesme taş işçiliğinin güzel bir örneği olan kitabesinde " sahübül hayratül Vel haseneten Develizade el-hac İbrahim Ağa tarafından yaptırılmıştır" ifadesine yer verilen köy camii ve köy konağını da imar etmiştir. İlçenin merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Aliyar Aliyev Azerbaycan'ın Millî Kahramanı; Karabağ savaşında ölmüştür.

Naik Yusifov, Azerbaycan Ulusal Kahramanı.

Esenkıyı Köprüsü veya Rus Köprüsü, Artvin'in Hopa ilçesindeki Esenkıyı köyünde bulunan bir kemer köprüdür. Yerden 5 metre yükselikte olan köprü, köydeki küçük bir derenin üzerine inşa edilmiştir. Yaya geçişi için kullanılan köprünün ilçe merkezine uzaklığı 6 kilometredir. Köprü, 7.70 metre uzunluğunda ve 9 metre genişliğindedir.

Aralık Köprüsü, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Aralık köyünde konumlanmış, tek gözlü ve yolu eğimli olan tek kemerli taş köprüdür. Klaskuri Köprüsü olarak bilinmekle birlikte, Klaskuri köyünün adının 1925 yılında Aralık olarak değiştirilmesine bağlı olarak Aralık Köprüsü denmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hudaferin köprüleri</span>

Hudaferin köprüleri, Azerbaycan'ın Cebrayıl Rayonu ile İran'ın Hüdaaferin şehristanı arasında yer alan, Aras Nehri üzerinde bulunan ve Azerbaycan ve İran'ı birbirine bağlayan iki köprüdür. Azerbaycan Devleti'nde yaşayan Azerbaycanlılar arasında "Hasret Köprüsü olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Banakna Köprüsü</span>

Banakna Köprüsü, tarihsel Klarceti bölgesinde, bugün Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı Alaca köyünde bulunan tarihi köprüdür. Gürcü Krallığı dönemine, 12. yüzyıla tarihlenen köprü, Deviskeli Deresi üzerinde inşa edilmiştir. Banakna Köprüsü, büyük ölçüde sağlam olarak günümüze ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Haçmaz, Oğuz</span> Oğuz rayonunda köy

Haçmaz, Azerbaycan'ın Oğuz rayonunda bulunan bir köy.

Volçan Köprüsü, Türkiye ile Bulgaristan sınırını oluşturan Mutludere üzerinde bulunan geç dönem Osmanlı İmparatorluğu dönemine tarihlenen bir köprüdür. Köprünün bir ayağı Türkiye'de diğeri ise Bulgaristan topraklarındadır. Köprü Boztaş köyünün 5.1 kilometre kuzeybatısında, İncesırt köyünün ise 4.7 kilometre kuzeydoğusunda yer almaktadır. Ormanın içerisinde yer alan köprüye sadece yaya olarak ulaşılabilmektedir.

Sanaki Köprüsü, Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı ve eski adı Eprati olan Efeler köyünde, Orta Çağ'da Gürcülerden kalma köprüdür.