İçeriğe atla

Lale Tülpan Camii

Koordinatlar: 54°49′11″K 56°03′21″D / 54.81972°K 56.05583°D / 54.81972; 56.05583
Lale Tülpan Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumUfa, Başkurtistan Cumhuriyeti, Komarov Caddesi, 5 yurdı,
Koordinatlar54°49′11″K 56°03′21″D / 54.81972°K 56.05583°D / 54.81972; 56.05583
İnançİslam
Mimari
Mimari türCami
Mimari biçimBaşkurt

Lale Tülpan Camii, Ufa'da Çernıkovka semtinde bulunan modern cami.

1989-1998 yılları arasında yapıldı. Minareleri lale şeklinde tasarlandığı için "Lale Camii" olarak adlandırılmıştır.[1] Minarelerinin yüksekliği 53metredir.[2]

В 1999—2005 yılları R.İ.U. binası Lale - Tulpan mescidi.

Vladimir Putin ve Murtaza Rahımov Camilde, 2003 yıl

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Farklı Mimarisiyle: Lale Camii". Bedir Haber. 22 Ocak 2015. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Ufa'daki en yüksek binalar: "Uralsib", "Idel Kulesi", LCD "Güneşli" - Çevre 2021". Public welfare. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Temmuz 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sultanahmet Camii</span> İstanbulda I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkâr Mehmet Ağaya yaptırılan Eski bir 6 minareli cami

Sultan Ahmet Camii veya Sultânahmed Camiî, 1609-1617 yılları arasında Osmanlı Padişahı I. Ahmed tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami; mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ile büyük kubbesinin içi de yine mavi ağırlıklı kalem işleriyle süslendiği için Avrupalılar tarafından "Mavi Camii " olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1935 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii</span> Edirnede tarihi bir cami

Selimiye Camii, Osmanlı padişahı II. Selim döneminde Mimar Sinan'ın yaptığı ve Osmanlı'nın önceki başkenti Edirne'de bulunan bir külliyedir. Mimar Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği Selimiye Camii, gerek Mimar Sinan'ın, gerek Osmanlı mimarisinin en önemli eserleri arasında sayılır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Mecidiye Camii</span> Osmanlı dönemi Neo Barok tarzındaki cami

Büyük Mecidiye Camii ya da Ortaköy Camii, İstanbul Boğaziçi'nde Beşiktaş ilçesinin, Ortaköy semtinde sahilde bulunan Neobarok tarzında bir camiidir.

<span class="mw-page-title-main">Söğütlüçeşme Camii</span>

Söğütlüçeşme Camii, Kadıköy'de bir cami. Kuşdili Camii de denir. İki minareli caminin temeli 27 Temmuz 1963’te atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Kocatepe Camii</span> Ankara, Kocatepede bir ibadethane

Kocatepe Camii, Ankara'nın Kocatepe semtinde 1967'de inşaatına başlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 1987'de inşaatı tamamlanan camidir.

<span class="mw-page-title-main">Bayezid Camii</span>

Bayezid Camii İstanbul'un Beyazıt semtinde Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmış bir cami.

<span class="mw-page-title-main">Menûçihr Camii</span> Anadolu sınırları içerisinde bulunan ilk camii

Ebu'l Menûçihr Camii, Büyük Selçuklu İmparatorluğu'na siyasî olarak bağlı Şeddadi emirlerinden Ebû Şücâ' Menûçihr tarafından inşa ettirdiği söylenen ve Türkiye sınırları içerisindeki ilk Türk camisi olduğu iddia edilen yapıdır. İçinde bulunduğu Ani antik kentiyle birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa Uluslararası Havalimanı</span> Rusyada bir havaalanı

Ufa Uluslararası Havalimanı Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa kentindedir. Başkurdistan'ın en büyük havalimanıdır. 2007 yılında 1,180,000 yolcu havalimanını kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vaniköy Camii</span> Osmanlı döneminden kalma tarihi bir cami

Vanî Mehmet Efendi Camisi ya da halk arasında bilinen ismiyle Vaniköy Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesinin Vaniköy semtinde bulunan, 17'nci yüzyıldan kalma tarihî bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">Çamlıca Camii</span> İstanbulun Çamlıca semtinde bir cami

Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir. Cami külliyesinde aynı zamanda müze, sanat galerisi, kütüphane, bin kişilik konferans salonu, 8 sanat atölyesi ve 3 bin 500 araçlık otopark bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şeyh Mutahhar Camii</span> Diyarbakırda bir cami

Şeyh Mutahhar Camii, Diyarbakır’da 1500 yılında Akkoyunlu beylerinden Kasım Bey tarafından inşa ettirilmiş cami.

Eşrefpaşa Camii, adını banisi olan Osmanlı dönemi valilerinden Hacı Mehmet Eşref Paşa'dan alan, İzmir'in Konak ilçesinde bulunan cami.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Kadirov Camii</span>

Ahmet Kadirov Camii, Rusya'nın Çeçen Cumhuriyeti'nin başkenti Grozni'de bulunan bir camidir. 2008 yılında tamamlanmış olup Rusya'nın en büyük camilerinden biridir ve Çeçenistan'ın Kalbi olarak da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ufa Guberniyası</span>

Ufa Guberniyası, Rus İmparatorluğu'nun guberniyalarından biriydi. Guberniya, günümüz Başkurdistan Cumhuriyeti ve çevresini kapsamaktaydı. Guberniyanın merkezi Ufa idi.

Hz. Ömer Camii, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta bulunan bir camidir. Cami, 2018 yılında tamamlanmış olup Parahat-7 mahallesinde yer almaktadır. 3,000 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

Daşoğuz Camii, Türkmenistan'ın Daşoğuz kentinde bulunan bir camidir. Cami, 2015 yılında tamamlanmış olup Köroğlu Caddesi üzerinde yer almaktadır. 3.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

Kurbankulu Hacı Camii, Türkmenistan'ın Merv kentinde bulunan bir camidir. Cami, 2009 yılında tamamlanmış olup adını Türkmenistan cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov'dan almaktadır. 2,500 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

Lebap ili Camii, Türkmenistan'ın Türkmenabat kentinde bulunan bir camidir. Cami, 2009 yılında tamamlanmış olup Bitarap Türkmenistan Bulvarı üzerinde almaktadır. 3.000 kişilik bir kapasiteye sahiptir ve dört adet minareden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şarkışla Ulu Camii</span> Sivas-Şarkışlada bulunan bir cami

Şarkışla Ulu Camii, Türkiye'nin Sivas ilinin Şarkışla ilçesinde yer alan bir camidir. Üsküdarlı Mehmet Ağa tarafından 1669 yılında yaptırılmıştır.