İçeriğe atla

Lale Devri (anlam ayrımı)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nedîm</span> Divan edebiyatı şairi

Nedîm, Divan Edebiyatı eserleri veren Türk bir şairdi. Şöhretini, Osmanlı İmparatorluğu'nun 1718-1730 yılları arasındaki Lâle Devri'nde kazandı. Hayatı ve eserleri ile Lâle Devri ruhûnun en önemli temsilcisi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nevşehirli Damad İbrahim Paşa</span> 118. Osmanlı sadrazamı

Nevşehirli Damad İbrahim Paşa, III. Ahmed saltanatında, 9 Nisan 1718 - 1 Ekim 1730 tarihleri arasında sadrazamlık yapmış Türk asıllı Osmanlı devlet adamı. Oğuzlar'ın Beydilli boyuna mensup Boynuinceli aşiretindendir. İsmi Lale Devri ve Nevşehir ile özdeşleşmiştir. Enderundan yetişen sadrazamların on üçüncüsü ve Osmanlı sadrazamlarının yüz otuzuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">III. Ahmed</span> 23. Osmanlı padişahı (1703–1730)

III. Ahmed divan edebiyatındaki mahlasıyla Necib, 23. Osmanlı padişahı, 102. İslam halifesi ve Lale Devri padişahıdır.

<span class="mw-page-title-main">Lale Devri</span> Osmanlı Devleti tarihinde bir döneme verilen isim

Lâle Devri, Osmanlı Devleti'nde, 1718 yılında Avusturya ile imzalanan Pasarofça Antlaşması ile başlayıp, 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren gerileme devri içinde yaşanmış bir ara dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Lale</span> soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı

Lale (Tulipa), zambakgiller (Liliaceae) familyasından Tulipa cinsini oluşturan güzel çiçekleri ile süs bitkisi olarak yetiştirilen, soğanlı, çok yıllık otsu bitki türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Levni</span> Osmanlı halk şairi

Levni, asıl adı Abdülcelil Çelebi, Osmanlı minyatür sanatçısı, halk şairi.

Osmanlı Devleti tarihinde birden fazla İbrahim Paşa bulunmaktadır. Bunlar;

<span class="mw-page-title-main">Emina Jahović</span> Sırp şarkıcı

Emina Jahović, Boşnak kökenli Sırbistan ve Bosna Hersek vatandaşı pop müzik şarkıcısı ve oyuncu.

<span class="mw-page-title-main">Tezhip</span> süslemeli el yazması

Tezhip kelimesi, Arapça zeheb (altın) kökünden türemiş olup, ‘altınlamak’ anlamına gelir. Çoğulu olan “tezhibat” “altınlama süslemeler” demektir. Tezhip günümüzde daha çok İslam kökenli kitap bezeme sanatlarına verilen addır. Tezhip sanatını icra eden erkeklere müzehhip kadınlara müzehhibe adı verilir.

<span class="mw-page-title-main">Süheyl Ünver</span> Türk hekim ve yazar

Ahmet Süheyl Ünver, Türk yazar ve doktor.

Musahipzade Celal, Türk oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Ogier Ghislain de Busbecq</span>

Ogier Ghiselin de Busbecq, Türkçede sadece "Busbeke" olarak bilinir. Avusturya Monarşisi için görev alan, 16. yüzyılda Kanunî Sultan Süleyman devrinde Alman imparatorunun elçisi olarak İstanbul'a gelen Flaman asıllı diplomat. Aynı zamanda 16. yüzyıl İstanbulu hakkında en yetkin kaynaklardan biri olan Türk Mektupları adlı eseri yazmış ve bu suretle edebiyatta gezi mektupları türünün öncülerinden biri olmuştur. Ayrıca Türk lalesini Avrupa'ya tanıtan insan olarak da bilinir.

<i>Yer Gök Aşk</i> Türk televizyon dizisi

Yer Gök Aşk, Avşar Film imzalı, 2010-2013 yılları arasında FOX'ta yayımlanan dram türündeki Türk televizyon dizisidir. 9 Ağustos 2010 tarihinde yayınlanmaya başlayan dizinin başrollerinde Burak Hakkı, Melisa Aslı Pamuk ve Tuvana Türkay yer almaktadır. Dizinin eski başrol oyuncuları Birce Akalay ve Murat Ünalmış'ın dizi setinde başlayan aşkları evlilikle son bulmuştur. Çift bir süre sonra ayrılık kararı almıştır ama daha sonra barışmışlardır. Dizinin 2. sezonlarına yakın başrol oyuncusu Selen Soyder aynı yapım şirketinin bir başka dizisi Lale Devri adlı diziye Türk dizi tarihinde ikinci olarak Yer Gök Aşk'taki karakteriyle transfer olmuştur. Dizinin başrol oyuncusu Murat Ünalmış 3. sezonda diziden ayrılıp Babalar ve Evlatları adlı dizide yine başrolde oynamıştır. Aynı şekilde eski eşi Birce Akalay'da dizinin birkaç bölümünde oynadıktan sonra diziden ayrılmıştır. 3. sezonda diziye yeni karakterlerle yeni oyuncular gelmiştir. Bunlardan ikisi Melisa Aslı Pamuk ve Burak Hakkı'dır. 3 sezon'dan oluşan dizi, 27 Mayıs 2013 tarihinde yayımlanan 122. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<i>Lale Devri</i> (dizi) Türk televizyon dizisi (2010–2014)

Lale Devri, yapımını Avşar Film'in üstlendiği, 2010-2014 yılları arasında yayımlanan dram türündeki Türk televizyon dizisidir.

<i>Özledin mi?</i>

Özledin mi?, Sibel Can'ın 24 Şubat 2005'te yayınlanan on dördüncü stüdyo albümü.

Üçüncü Sadabad Sarayı, İstanbul'da Kağıthane Deresi kenarında bulunan Lale Devri’nin ünlü sarayının yerinde Sultan Abdülaziz devrinde inşa edilen, günümüzde olmayan bir saraydır. Tarih boyunca aynı yerde yapılıp yıktırılan üç saraydan sonuncusudur. Sadabad saraylarının birincisi 1722'de inşa edilmiş, Lale Devri'nin simgesi haline gelen saray Patrona Halil İsyanı’nda tahrip edilmiş; 1809'da padişah II. Mahmut'’un emri ile yıktırılmıştı. Onun yerine 1809-1816'da inşa edilen ikinci saray 1862'de yıktırıldı ve yerine Sarkis Balyan tarafından üçüncü bir saray inşa edildi.

Mudanya Tahir Paşa Konağı Kent Müzesi, 2013 yılından bu yana Mudanya’da 18. yüzyıl yapısı konakta hizmet veren müzedir.

Fatma Sultan III. Ahmed ile Emetullah Kadın'ın kızı. Nevşehirli Ibrahim Paşa'nın eşi.

<i>Lale Devri</i> (film)

Lale Devri, Nezihe Muhiddin eserinden uyarlanmış 1951 yapımı Vedat Ar filmi.

Vedat Ar Türk seramik sanatçısı, dekoratör, animasyon sanatçısı, film rejisörü, belgesel yapımcısı, reklamcı, profesör.