İçeriğe atla

Lale Akarun

Lale Akarun
Doğum10 Mart 1962 (62 yaşında)
Ankara, Türkiye
EğitimBoğaziçi Üniversitesi (BS, MS)
Polytechnic Üniversitesi (PhD)
Kariyeri
DalıHareket tanıma, insan-bilgisayar etkileşimi, biyometri
Çalıştığı kurumlarBoğaziçi Üniversitesi
Doktora
danışmanı
Richard A. Haddad

Lale Akarun (10 Mart 1962 doğumlu) işaret dili, jest tanıma, insan-bilgisayar etkileşimi ve biyometri üzerine araştırma yapan bir Türk elektrik mühendisi ve bilgisayar bilimcisidir. Boğaziçi Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünde profesör ve eski rektör yardımcısıdır.

İlk yılları ve eğitimi

Lale Akarun 10 Mart 1962'de Ankara'da doğdu.[1] Boğaziçi Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği alanında 1984 yılında Lisans ve 1986 yılında Yüksek Lisans derecelerini tamamladı. 1992'de Polytechnic Üniversitesi'nden Doktora derecesini alarak elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu[2] Doktora tezinin başlığı Decimated Rank Order Filtering idi.[1]

Kariyeri ve araştırmaları

Lale Akarun, Boğaziçi Üniversitesi'ne 1992 yılında yardımcı doçent olarak katıldı. 2002 yılında bilgisayar mühendisliği bölümünde profesörlüğe terfi etti. 2010-2012 yılları arasında bilgisayar mühendisliği bölüm başkanı olarak görev yaptı. 2012 yılında üniversitenin rektör yardımcısı oldu.[2]

Lale Akarun, işaret dili ve jest tanıma, insan-bilgisayar etkileşimi ve biyometri üzerine araştırmalar yapıyor.[2]

Kaynakça

  1. ^ a b Decimated Rank Order Filtering (Tez) (İngilizce). Polytechnic University. 1992. 
  2. ^ a b c "Lale Akarun's Homepage". Boğaziçi University. 5 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mühendisliği</span> bilgisayar donanımı ve yazılımı geliştirmek için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliğini entegre eden disiplin

Bilgisayar mühendisliği temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Afyon Kocatepe Üniversitesi</span> Afyonkarahisarda kurulu devlet üniversitesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 1992 yılında Afyonkarahisar'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temelleri 1974 yılında Anadolu Üniversitesi'ne bağlı bir birimin devamı olarak atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pamukkale Üniversitesi</span> Denizlide kurulu devlet üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. 2 Eylül 2021 itibarıyla 41.480 öğrencisi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Murat Gülsoy</span> Türk yazar, akademisyen

Murat Gülsoy, Türk yazar, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Çankırı Karatekin Üniversitesi</span> Çankırıda kurulu devlet üniversitesi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Çankırı ilinde 2007 yılında kurulan bir devlet üniversitesidir. Kurucu rektörü Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç'tır.

Prof. Dr. Sabih Tansal, Türk mühendis, akademisyen.

Ergün Toğrol, Türk akademisyen yazar.

Kadri Özçaldıran, Türk elektrik mühendisi, akademisyen

<span class="mw-page-title-main">Viyana Teknik Üniversitesi</span>

Viyana Teknik Üniversitesi, 1815 yılında Viyana'da kurulan bir teknik üniversitedir. Viyana Teknik Üniversitesi, Avrupa’nın en iyi 10 teknik üniversitesi arasında gösterilmektedir. 20.000′den fazla öğrenci ve 2.000′in üzerindeki akademik kadrosu ile Avusturya’nın en büyük bilimsel-teknik araştırma ve eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Türkiye'nin en eski ve en köklü mühendislik fakültelerinden biridir. 1966 yılında Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi olarak eğitim vermeye başlayan okul, 1982 yılında Gazi Üniversitesi'ne bağlanmış ve adı Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak değiştirilmiştir. 28 yıl Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi olarak eğitim veren fakülte, 3 Ekim 2009 gün ve 27365 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2009/15438 karar ile birbirinden ayrılmış ve iki ayrı fakülte haline getirilmiştir.

Tarık Somer, Türk akademisyen, üniversite idarecisi.

Müzeyyen Münire Gülay Barbarosoğlu Türk endüstri mühendisi, akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Ebu Şakur</span>

Dr. Mustafa Ebu Şakur, Libyalı bir politikacı, elektrik mühendisliği profesörü, üniversite rektörü ve girişimcidir. 12 Eylül 2012 tarihinde, modern Libya'nın seçilmiş ilk başbakanı oldu. Başbakan olarak görev yaptığı dönemden önce, Ebu Şakur Abdurrahim El-Keib kabinesi'nde 22 Kasım 2011'den 12 Eylül 2012 tarihine kadar Libya'nın geçici Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı.

Öktem Vardar, Türk akademisyen. TED Üniversitesi kurucu rektörlüğü yapmıştır.

Yusuf Leblebici, Türk akademisyen, elektrik mühendisi ve Sabancı Üniversitesi'nin rektörüdür.

Aykut Hocanın, Kıbrıs Türkü akademisyen. Önceden Doğu Akdeniz Üniversitesi rektörü, elektrik elektronik mühendisi. Mevcut YÖDAK başkanıdır.

Bülent Sankur, elektrik-elektronik mühendisi, akademisyen.

Fazıl Önder Sönmez; Türk akademisyen, makine mühendisliği profesörü, mevcut Boğaziçi Üniversitesi rektör yardımcısı, Mühendislik Fakültesi ve öğrenci işleri dekanı.